Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (11)

Maj:
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Suss_martynka- 07.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015

Czerwiec:
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015, Zosia
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015
gosik534 - 27.06.2015, Olcia

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN (04.05.)
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN (08.05.)
mariolka - 28.04, Szpital Zaspa, synek (03.05.)
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC (01.05.)
anja.d - 03.05, Szpital Zaspa, Julia, 54cm i 3560g, CC (04.05.)
xynka - 04.05, Szpital Wejherowo, synek (20.05.)
Ema - 15.05, córka, 55 cm i 3080 wagi (23.05)
Madzik85 - 18.05. Szpital Wejherowo, Gabrysia i 3700g, SN (10.05.)
jabuszko66 - 25.05. Szpital Zaspa, Kacper, SN
Mamaleone - 25.05. Szpital Wojewódzki, córeczka
Yasmine87 - 27.05. Szpital Wejherowo, Julia, SN (22.05.)
Dwupak - 29.05. Szpital Wojewódzki, Tomek, 56 cm i 3390g, SN (01.06.)
Justyna90 - 30.05. Szpital Zaspa, córeczka, SN (04.06.)
Justicia85 - 31.05. Szpital Zaspa, Zosia, 54cm i 3130g, SN (30.05.)
Basia1109 - 03.06. godz 15.10. Szpital Zaspa, Oliwierek 3410g i 52 cm, CC (13.06.)

Link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-10-t610208,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (11)

Agawera - i? Jakieś decyzje?

Patrycja - a Twój lekarz nie podał Ci do kogo masz się zgłosić jakby coś się działo a on jest na urlopie? Mój awaryjnie podał mi zaufanego lekarza do którego mam się udać w razie co... Przede wszystkim nie panikuj!! Kiedy Twój lekarz wraca?

AAgus - to tak samo jak u mnie. No ale cóż, pozostaje nam tylko czekać ;)

cześć Dziewczyny,
na już jak na szpilkach... termin na 20.06 a tu się nic nie dzieje...

ja już też nie wiem co mam myśleć tylko stres lekarz u którego prowadziłam ciąże prywatnie wyjechał za granice do odwołania sytuacja rodzinna poszłam wczoraj do swojego z nfz olewka żadnego usg żadnego badania szyjki nic miesiąc temu miałam na plusie 8,5 kg od początku ciąży wczoraj waga pokazała 6,5 kg na plusie czyli schudłam 2 kg chore myślałąm że zrobi mi usg a on nic co ja mam robić od dwóch dni nie śpię jaki lekarz przyjmie mnie teraz na usg kiedy poród tuż tuż ruchy małej czuje normalnie zaczeły mi się skurcze szyjki i ból pleców

Przyjęli mnie do redłowa na usg na IP waga pokazała 1800 nic nie rozumiem a 11.06 waga u matkowskiego 2450

A jaki jest koszt tych szczepionek osobno?

można osobno rota, meningo i pneumo bo my tak robilismy z synkiem i teraz z Julka szczepimy tymi podstawowymi z nfz i dodatkowo pneumo i meningo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ema- miałam ciężką II fazę porodu- trwała 2 godziny, czyli maxa, potem musieli wyciskać Młodego- pewnie wtedy doszło do złamania... Przedłużali mi II fazę, żeby antybiotyk na gbsa podać drugą dawkę i nie pozwalali przeć. ja rozumiem, e złamanie obojczyka to jeden z najczęstszych urazów okołoporodowych, ale mam ogromny żal do szpitala, że wypuscili nas i nikt tego nie zauważył. Pediatra przy wypisie powiedziała, że jest obrzęk z lewej strony. no ale chyba od czegoś obrzęk się bierze. Gdy zapytałam od czego, usłyszałam odp "od porodu". Dlatego nie zostawimy tak tego, zrobimy awanture w szpitalu, jak bedzie trzeba zawiadomie tvn. tyle nerwow... Wczoraj dostałam od pediatry skierowanie do poradni chirurgii dzieciecej z dopiskiem PILNE!!! Gdy zadzwonilam uslyszalam, ze pierwszy wolny termin za miesiąc...ale moge przyjechac sprobowac, moze mnie przyjma. 2,5 godziny czekania w przychodni pełnej ludzi, ja z dwiema torbami, nosidełkiem, becikiem... i nikt nawet w kolejce do rejestracji nie przepuścił- a była dłuuuuuuga... nikt mi nie zwróci straconych nerwów, ale szpital musi beknąć.

Dodatkowo położna mi dziś powiedziała, ze moje krocze tez nie jest super zrobione... tu krwiak, tu obrzek. ech... to sie rozpisałam, ale musialam sie pozalic.

o szczepieniach bede rozmawiac z pediatrą we wtorek. ale ja tych skojarzonych nie chce. czy mozna osobno oprocz tych na nfz zaszczepic na rota, pneumo i meningo- ale w osobnych szczepionkach, nie skojarzonych?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chodziło o szczepionkę na meningokoki - ale ja się nie wgłębiałam w tę sprawę, taką informację dostałam od koleżanki która jest pediatrą w instytucie chorób matki i dziecka :) Wiem, że najbardziej popularny jest typ B (70-90% zachorowalności), a szczepionka jest na tym C (co prawda bardziej zjadliwy, ale niezwykle rzadko występujący).
Z tą mniejszą ilością substancji konserwujących to nie do końca jest tak, bo ilość tej substancji jest zależna nie od ilości i rodzaju podawanego antygenu, a nie od ilości wkłuć. Mnie najbardziej bedzie interesowało to jaki będzie komponent krztuścowy, ale to dopiero jak się udam do przychodni to będę dopytywała.

Agata, strasznie mi przykro, że Szymuś musi tyle przejść. Na szczęście taki maluszek ma niesamowite zdolności regeneracji, wszystko na pewno będzie dobrze. Masz jakieś podejrzenia czy do złamania doszło podczas przeciskania się przez drogi rodne, czy lekarz za mocno pociągnął za rączkę ?

Co do szczepień będziemy korzystać ze skojarzonych zastanawiam się tylko nad firmą . Przekonuje mnie głównie postać szczepionki przeciw krztuścowi i mniejsza ilość substancji konserwującej przy jednym wkłuciu. Pediatra przekonała nas tez do rotawirusów i chyba tez się zdecydujemy. Meningokoki i pneumo- również będziemy szczepić. Pozostaje kwestia terminów- nie chcę zarzucić malutkiej jednorazowo taką ilością. Jak na razie przesunęłam termin szczepienia z proponowanego odgórnie 6 tygodnia na 8 tydzień- koniec 2 miesiąca. Do tego czasu nie narażamy się na większe skupiska ludzi i trzymamy raczej na uboczu ;) Prawdopodobnie im dziecko starsze tym lepiej znosi szczepienie. W opinii niektórych pediatrów w ogóle wszystkie szczepienia powinny być wykonywane dopiero po ukończeniu 2 mies.

Amelia pisałaś o formie/ zawartości którejś ze szczepionek. ( nie pamiętam na co) Jest na określony typ a najczęściej występuje inny. Nie mogę tego znaleźć a chcę się wgłębić w temat. To stawia pod znakiem zapytania sensowność takiego szczepienia.Będe wdzięczna za dodatkowe informacje :)

Dziewczyny, jak pielęgnujecie srom dziewczynki? Moja mała czasem zabrudzi się też przy wargach sromowych. Myję tylko zabrudzenia kupką, w kąpieli oczyszczam delikatnie wodą, ale nie szoruję do końca pozostałej warstwy ochronnej. Jak na razie ta metoda się sprawdza. żadnych infekcji etc., Działam na wyczucie, ale nie wiem czy dobrze robię, nie mam doświadczenia.

Powiem Wam jeszcze że w żadnej dziedzinie nie spotkałam sie z tyloma przesądami, stereotypami i co gorsza sprzecznymi informacjami co w dziedzinie ciąży i opieki/ pielęgnacji noworodka/ niemowlaka. Można się w tym wszystkim pogubić :)

Miłego dzionka mamusiom i przyszłym mamusiom :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak bym była mobilna to pewnie bym pojechała a ze nie to niezbyt zobacze co lekarz powie

Może lepiej podjechać jak chcesz na klinicznej koniecznie? Przez telefon to zawsze inna rozmowa...

kurcze patologia zawalona mam dzwonić za godzine bede rozmawiać z lekarzem

Kurcze Agata, strasznie mi przykro :( Biedactwo...

Ja bym nawet nie pomyślała o tym żeby ściągać napletek i tam coś majstrować...

U nas dalej cisza...

Ja cały czas z brzuszkiem (39tydz.3dzień).

Dziewczyny ja doświadczenia jeszcze nie mam:), ale na szkole rodzenia położna mówiła, żeby do miesiąca nie ściągać napletka.

wczoraj pytałam o pielęgnację siusiaka położną i powiedziała, że nic na siłę nie można robić, poprostu ściągnąć tyle ile się da podczas kąpieli żeby umyć i nic więcej, żeby nie zrobić dziecku krzywdy bo łatwo coś tam się może zerwać. Ja mojemu starszakowi jakiś czas ściągałam tą skórkę, ale ostatnio zaprzestałam, położna mowi, że jak się nic nie dzieje, to nie trzeba robić. ale wiadomo, że co lekarz/położna to inne zdanie w temacie.

Dzieki Olcia... dzis bylismy u chirurga dzieciecego. Na noc owijac mamy chora raczke tak,by mial ja pod brodka...przez 2 tyg. A w dzien normalnie funkcjonowac... mam nadzieje,ze dobrze sie zrosnie wszystko.

Napletek sciaga Malemu maz, bo ja nie umiem....i jakos schodzi...ale nie jestem przekonana czy dobrze tak szybko go sciagac ...

A no właśnie i co z tym napletkiem ? Jak mój siostrzeniec był mały to lekarka mówiła żeby nie ściągać tylko po prostu myc bo jak się uszkodzi skórę która jest w tym miejscu delikatna to może dojść do pęknięcia i będą się tworzyć blizny, z kolei położna mówiła ze to zależy od dziecka bo niektórym ładnie schodzi od razu i wtedy trzeba ściągać podczas kąpieli.
No więc ja juz nie wiem :(

Agata, współczuję, trzymam kciuki za szybki powrót Szymka do zdrowia.

Ja tez mam jakiś gorszy nastrój. Jedynie calusy córci z brzuchol trochę poprawiają nastrój ale ogólnie jestem zmeczona i zaczynam się wszystkim stresować

Córkę szczepilam 3w1 na nfz ale z dopłatą chyba 80 zł żeby dali te oczyszczone plus rotawirusy, które Małą ocalily bo przez pierwsze 3 msc 4 razy w domu ktoś chorował a ona nic. Tutaj nawet nie wiem dokładnie jakie są szczepienia ale wiem ze nie takie same tzn któreś co są u nas podstawowe tu nie ma a jakieś co w polsce są płatne tu są obowiązkowe

Podwójne mamusie, jak sobie radzicie?

Tak teoretycznie nie musze na klinicznej chce ze wzgledu oddzial noworotkowy i kardiologa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Agawera - hmmm jeżeli musisz być przyjęta na oddział to musisz i koniec. Jak nie mają miejsca to skierują Cię do innego szpitala. Zadzwnisz jutro i powiedzą Tobie co robić. Nie martw się na zapas :)

Inne tematy z forum

tanie meble kuchenne?Jakie (70 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

Wycieczka w przedszkolu (41 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

ile potrafi wasze dziecko? 3 latka... (19 odpowiedzi)

Nasz Filip we wrzesniu skonczy 3 latka. Ale jego rowiesnicy w lipca i sierpnia potrafia duzo...