Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (11)

Maj:
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Suss_martynka- 07.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015

Czerwiec:
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015, Zosia
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015
gosik534 - 27.06.2015, Olcia

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN (04.05.)
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN (08.05.)
mariolka - 28.04, Szpital Zaspa, synek (03.05.)
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC (01.05.)
anja.d - 03.05, Szpital Zaspa, Julia, 54cm i 3560g, CC (04.05.)
xynka - 04.05, Szpital Wejherowo, synek (20.05.)
Ema - 15.05, córka, 55 cm i 3080 wagi (23.05)
Madzik85 - 18.05. Szpital Wejherowo, Gabrysia i 3700g, SN (10.05.)
jabuszko66 - 25.05. Szpital Zaspa, Kacper, SN
Mamaleone - 25.05. Szpital Wojewódzki, córeczka
Yasmine87 - 27.05. Szpital Wejherowo, Julia, SN (22.05.)
Dwupak - 29.05. Szpital Wojewódzki, Tomek, 56 cm i 3390g, SN (01.06.)
Justyna90 - 30.05. Szpital Zaspa, córeczka, SN (04.06.)
Justicia85 - 31.05. Szpital Zaspa, Zosia, 54cm i 3130g, SN (30.05.)
Basia1109 - 03.06. godz 15.10. Szpital Zaspa, Oliwierek 3410g i 52 cm, CC (13.06.)

Link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-10-t610208,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (11)

Yasmine - polecam herbatkę hipp w torebkach, granulowane mają cukier, a ten jednak nie jest wskazany dla małych dzieci, mimo, że to ty masz ją pić.
Słyszałam też, że jednak nie wszystkim dzieciom herbatka koperkowa służy, niektóre ponoć jeszcze bardziej wzdyma - ja dlatego chwilowo odstawilam, bo mała wieczorami ma problemy brzuszkowe i staram się dociec od czego.
Jeżeli chodzi o smoczek moja zalapala od razu smoczek aventu na 0-2 miesiące. Nie wiem, czy probowalas własnie ten, ale może spróbuj.

Efik- a twój Wojtek cały czas mało pije? Bo ja zauważyłam, że moja mała potrafi czasami ssać prawie 30 minut, a teraz druga noc z rzędu miała pobudke i possala 8 minut i to wszystko. Może czasami się bardziej najada i potem następne karmienie mniej potrzebuje..?
No i życzę wam z całego serca, żeby jednak szpital was ominął.

justicia85 co do pediatry to spodziewaj sie ważenia, mierzenia, ogólnego badania, szczepień :) skierowania na usg bioderek. I tyle.

Gratuluję nowym rozpakowanym mamuśkom:))

Ja karmię piersią, o dziwo Wojtek załapał po 1,5 miesiąca bez problemu, ale albo jest leniwy albo mam za mało pokarmu bo po cycu wciąż jest głodny i na noc rozmrażam mu butlę mojego mleka, Wypija jeszcze ok 100ml i idzie spać, wrrrrr wygląda mi to na lenia bo czuję że mam pokarm a pod prysznicem nawet wycieka:(

No a my chyba znowu wracamy do szpitala:(( niestety serducho małego jakoś nie chce bić tak jak powinno, mam nadz że lekarze mają jeszcze pomysły co z nim zrobić, eh jutro się okaże czy muszę zmienic meldunek na szpital.

no wlasnie pomyslalam ze kupie dla siebie herbate z kopru i sprawdze czy bedzie lepiej jak ja bede pila i moze tez mniej nabailu bede jesc hmm..:) no i mam kolejny problem bo mala za nic nie chce smoczka;/ dla niej cycek jest smoczkiem co mnie meczy a kupilam juz 4 rozne smoczki i zaden jej nie pasuje;/

Dzięki Nuska za odpowiedź. U mnie mała jest bardzo smoczkowa, już w szpitalu podałam jej po raz pierwszy smoczka. No i nie ma problemu ze ssaniem z piersi, więc może z butelką też będzie ok. Zamierzam wprowadzić gdzieś po 6 tygodniu.
A u nas jutro pierwsza wizyta u pediatry - czego można się spodziewać?

My juz wróciliśmy do domu. ;)

Jak na razie udaje mi się karmić piersią. Mała zaczęła już przybierać na wadze. :)

Od wczoraj córka robi już normalne kupki. Wiec smolka była u nas z jakieś 2 dni.

a ja bym chciała od poczatku Zośkę przestawić i na piers i na butelkę

u nas smółka była też tylko jeden dzień.
a co do butelki to mój pierwszy syn w 2 mc miał podaną butelkę i nie załapał. miałam potem problem z wyjściem bez niego :( bo nikt inny nie mógł go nakarmic. a teraz Antoni ładnie pije z butelki co 2 dzień troszeczkę koperkowej herbatki, i smoka też ssie a przy tym nie odrzuca piersi a wręcz zaczął domagać się cycusia co 1,5 godz w dzień i non stop na mnie wisi i nie wiem co on tam spija bo piersi jak flaczki się zrobiły :) ale chyba pokarmu mam sporo bo po każdym karmieniu ulewa troszeczkę.

Do karmienia naprzemiennie polecam butelke madeli calma rewelacja 3m karmilam tak corke. I dalo rade. Mam pytanie cY sa tu mamy co tylkp karmia mm ? Zastanawiam sie czy to ja mam takiego glodomora ze majac 3tygodnie jutro zjada 130ml ? Do tego ja daje mu wode ale srednio pasuje krzywi sie strasznie.

U nas smółka była chyba 1 dzień, ja po porodzie byłam słaba i położne przewijaly, więc nawet dokładnie nie wiem.

Co do herbatki koperkowej - jak widziałam, że mała ma problemy brzuszkowe, to sama piłam. Jej nie podaje nic poza cycem.

Nuska - ja myślałam, żeby też podawać małej butelkę z moim mlekiem, ale tak po skończonym 3 miesiącu. Głównie dlatego, abym sama mogła gdzieś na dłużej wyjść. A kiedy ty zaczęłaś podawać przy pierwszym butelkę? Teraz nie masz problemy, aby twój mały ssal z cyca i pił z butelki?

U mnie nadal smolka... no nic, zobaczymy. Dwupak- mam juz nakladki! Ekstra sprawa:) tylko,ze mlody juz nie chce normalnie bez nakladki tego dluzszego sutka... no nic, niech sie zagoja to bedziemy walczyc:) ale faktycznie, tez polecam nakladki:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas smółka 3,5 dnia, przed wyjściem ze szpitala mieliśmy już żółtą kupkę, a wychodziliśmy po 4 dniach ;)
Agata- dla mnie te nakładki silikonowe to zbawienie- może spróbuj, na chwile chociaż żeby się zagoiło.

Dziewczyny, a jak długo wychodzi smółka? Bo u nas jeszcze normalnej kupki nie było...
No i cyce mam już pokrwawione mimo smarowania. Ale damy rade :)

mówi się, że jeśli karmi się cycem to nie trzeba dopajać dziecka nawet podczas upałów. Ja nie podaję nic poza cycem. Jeśli przejdę na sztuczne mleko to będę podawać dodatkowo herbatki

Czyli podjecie herbatki od początku?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja podaję koperkową na bączki ale nie codziennie, ale podaję też bo chciałabym żeby mały umiał pic z butelki. z pierwszym popełniłam ten bład że nie podawaliśmy mu nic z butelki jak był malutki i potem nie chciał nic ciągnąc przez butelkę ze smokiem.

nam pomagała przy pierwszym dziecku herbatka z kopru włoskiego.

Yasmine może spróbuj herbatkę koperkowa

Dzięki, że mi powiedziałyscie co i jak u Was było z wodami.

Moja mała miała problem z kupka i bączki bardzo śmierdzące okazało się, że to nietolerancja laktozy. Zanim zrezygnowałam z cyca to dodawałam różne kropelki wg zaleceń lekarki jak np delicol ale nie pomagało. Było mi jej szkoda i karmiłam ja tylko 10 tygodni. Musiałam zastosować lactulose żeby się wyróżnienia unormowaly oraz jakieś pro lub prebiotyki nie pamiętam teraz. Jednak odstawienie od piersi i przejście na mleko 0 lac poskutkowało natychmiastowo. Mam nadzieje ze tym razem będę mogła dłużej karmić, jednak jestem tym razem mądrzejsza i juz bym tak dziecka nie zameczala.

Chociaż pamiętam z poprzedniego forum, że problemy z kupkami miały różne podłoża wiec najlepiej się skontaktować z lekarzem.

No i u nas były kolki które właśnie zaczynały się wieczorem, to było straszne ale ciepła pieluszka na brzuszek lub nawet suszarka pomagały na chwile... tyle że u nas po zmianie mleka przeszło jak ręką odjąć

jaka antykoncepcję stosowałyscie przed ciaza?

hmm mi wody w pierwszej odeszly jak polozna przebila ale to juz w trakcie porodu a w tej ciazy nie zdazyla i peklo juz jak mala wychodzila. u nas problem ze zrobieniem kupy i puszczaniem baczkow...mala strasznie od 2 dni sie meczy...co ja moglabym jesc lub moze jakas herbatka zeby jej ulatwic...bo z mlekiem cos sie do malej dostanie...??

Inne tematy z forum

waga dziecka na usg a przy porodzie (29 odpowiedzi)

Witam! Jestem w 34 tyg. waga dziecka wynosi 2700 g lekarka mi powiedziała, że urodzę duże...

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (5 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

Materac lateksowy? (50 odpowiedzi)

Hello Pomóżcie - potrzebna rada jaki materac lateksowy wybrać, polecicie coś?