Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

No to ja założę nowy:)

Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 - chłopiec Wojtuś?
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Agawera 25.06.2015
misia-27.06.2015

i link do poprzedniego:)
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-3-t579837,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: mamusie majowo-czerwcowe 2015 (4)

dziewczyny a ja miałam poród sn i nie wyobrażam sobie cesarki- boję się tego :( mam nadzieję że młody nie spłata figla i tym razem też urodzę sn- mam bardzo fajne wspomnienia z porodu rodzinnego :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

szminka mnie tez to ciekawi mam podobnie co ty mam nadzieje ze bede miała cc ale nie miałam zadnych wskazan o cc wiec nie wiem czy lekarz w szpitalu stwierzi

Olcia, nie mam pojęcia. Nie wyobrażam sobie sn ;) Od mojej cesarski minęło 6 lat i podejrzewam, że lekarze stwierdzą, że mogę sobie rodzić... Ostatnio mam lekkie bóle w miejscu blizny - zobaczę co na to lekarz...

Słyszałam, że po cc kobieta może nie wyrazić zgody na sn, ale to tylko zalecenie PTG. Nie wiem jakie podejście do cesarek mają w Redlowie...

A co do śpiewów to w 1 ciąży młóciłam wciąż jedna kołysankę z myślą że będę miała na przyszłość jakiś uspakajacz. Po narodzinach za każdym razem gdy ją śpiewałam przynosilło skutek odwrotny i dziecko dostawało ataku histerii. To chyba ten mój piękny głos...:)

Co do laktatora to przed porodem pożyczyłam elektryczny aventa który okazał się być fatalny. Uratował mnie ręczny tommee tippee, jak i butelki tej firmy.

Na boku śpię trochę lewym, trochę prawym. Pytałam się lekarza o sugestie i nie ma ponoć znaczenia. Ważnym by w 3 tym. nie spać na wznak.

Na zapalenie spojówek bez recepty to przemywanie ew sztuczne łzy żeby nawilzyc. Nic innego procz antybiotykow działających miejscowo nie przychodzi mi do głowy.

Hej Dziewczyny ratunku! miałyście może zapalenie spojówek w ciąży?? czym się ratować coś mi chyba się obił ten temat o oczy na forum.....

MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015
Amelia83 20.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
misia-27.06.2015

Wyobrażacie sobie, że parę dni temu zmieniłam hasło do forum i juz je zapomnialam...czy ja jestem normalna? Hehe

Co do śpiewania to wolę nie śpiewać ponieważ wychodzi mi to koszmarnie, w 1 ciąży puszczałam kołysanki z youtube od 5msc regularnie jak chodziłam spać o 23 i wiece, że Olivcia lubiła te kołysanki ale nie jakoś specjalnie za to 23 to była jej godzina na zasypianie. Co do suszarki to u nas to był hit ale często jej puszczałam z youtube dźwięk suszarki bo bym chyba swoją spaliła ;) ja i tak byłam lepsza bo jako dzidziuś zasypiałam oczywiście w aucie i.... od dźwięku spuszczanej wody w klozecie haha.

Mi laktator uratował życie. Kupiłam używany elektryczny medeli wówczas był zachwalany przez mamy z którymi miałam okazję o tym porozmawiać. Byłam po cc i tez miałam dużo pokarmu. Zanim jednak przyszedł (mąż zamówił dopiero jak byłam w szpitalu) to myślałam że oszaleje, zaczynało się zapalenie ból okropny,guzy i 40 st gorączki. Uratował mnie mąż ... wypijając trochę. Wiem, że niektórym może to się wydawać obrzydliwe na szczęście dla m. nie było i uratował mnie przed antybiokiem a tym samym zaprzestaniu karmienia.

Szminka będziesz teraz miała znów cc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam z rana myślałam nad laktatorem używanym tylko ze przy Weronice miałam mleko 2-3tygodnie i miseczka urosła o 1 rozmiar teraz już o 2 wiec liczę ze może będę miała czym karmić

ja w 1 ciąży też nie słuchałam nic specjalnego ani nie śpiewałąm konkretów, tylko co akurat mi przyszło do głowy przez przypadek. Teraz też tego nie robię. Czasem mówię do brzucha z synkiem, a najczęściej to mąż się wygłupia i gada głupoty ;)

ja również śpię raz na ;lewym raz na prawy boku, ale wstaję taka połamana, że heja, bo się nawet powiercić porządnie nie da w ciąży :P

co do laktatora, kupiłam go przed porodem, ręczny BabyOno, byłam bardzo zadowolona, karmiłam przez 4 miesiące, ale miałam akurat tak, że syn nie chciał pić z prawej piersi i tylko lewa była w ruchu więc z prawej odciągałam i robiłam zapasy :)

Witajcie z rana:) Jeśli chodzi o spanie to ja śpię różnie, nawet na plecach mi się uda jeszcze:)
Laktator w I ciąży miałąm i nie dałabym rady bez niego bo miałąm strasznie dużo pokarmu i narobiłam sobie zapasów mrożonych na miesiąć karmienia:D Synuś przesypiał całe noce i bywało że na karmienie nie wstawał a produkcja trwała:))) ale prawda że zawsze można kupić czy w aptece czy w hipermarkecie czy na allegro:)) Ja miałąm taki tani półelektryczny i był super. Mam nadz że teraz też będę mogła karmić:)
Co do muzykalnośći to za pierwszym razem dużo słuchałam w samochodzie klasyki, w domu kołysanek, śpiewałąm co mi się przypomniało, nie wiem czy miało to jakiś wpływ, teraz nie mam czasu na to niestety, tylko auto zostało:))

Mi kupił mąż jak byłam w szpitalu, nie kupowala bym wcześniej bo może się okazać zbednym wydatkiem.

Ja kupiłam w 3 dobie (w drugiej wróciłam ze szpitala). Laktatoru są w wielu sklepach i od biedy nawet męża można wysłać po niego w razie "w". Zwłaszcza jeśli wcześniej jakiś sobie wybierzemy.

Ja jakoś nie śpiewałam ani nie puszczalam dla maleństwa piosenek. Zarówno w pierwszej ciąży jak i teraz. Wolę rozmawiać z brzuchem ;-) Często slucham muzyki klasycznej czy dla dzieci, ale tej pierwszej dlatego ze lubię a tej drugiej bo lubi syn ;)

Nie rozumiem fenomenu suszarki do włosów. Spróbowałam raz przy synku gdy miał kilka tygodni i kolke i zaczął tak rozpaczliwie płakać, jakbym mu jakaś krzywdę robiła... Odechciało mi się na zawsze hehe. Ale u nas z wieloma kwestiami było na opak - także z otulaniem ciasnym czy noszeniu w rozku. Syn dosłownie darł się w nieboglosy...

Ja używałam zwyczajnego ręcznego laktatora zakupionego w aptece. W zasadzie przydał się tylko przy nawale pokarmu - 3 dni po cc i potem może ze dwa razy. Karmiłam piersią około 2 miesięcy - z dnia na dzień straciłam pokarm. W sumie dziwne, bo kilka godzin po cc położne były w szoku ze mam dużo pokarmu i to po cieciu. Teraz też nie będę inwestowala w jakiś super laktator. Tym bardziej, że nie zamierzam długo karmić piersią (o ile w ogóle się uda).

Nuska, a polecasz kupno laktatora wcześniej, czy może to zbedny wydatek i lepiej poczekać do narodzin i zobaczyć jak bedzie wygladala sytuacja!

Ja zasypiam na lewym ale przekrecam się na prawy i tak w kolko całą noc. Jak śpię na jednym to mi dretwieje biodro.
Co do laktatora to miałam Tommy tipee ręczny i używałam go tylko kilka razy przy nawale pokarmu na początku a potem jak odstawialam młodego, karmilam go 1,5 roku

co myslicie o laktatorach ?

A jak u was wygląda spanie - wyłącznie na lewym boku, czy różnie? Mi na lewym nie udaje sie przesypiac calej nocy, woec najczesciej troche lewy bok, troche prawy.

Agata, ja zainstalowalam sobie aplikacje sleep baby - polecam, bo są i kolysanki i odgłosy np. suszarki :)
Sa tez inne aplikacje z kolysankami (lullaby for baby).
Oprocz tego dostalam na swieta plyte - kolysanki utulanki - bardzo polecam. Slucham teraz i na pewno bede puszczala dziecku. Staram sie codziennie 10 min poswiecic na sluchanie, mam nadzieje, ze po porodzie dziecko bedzie szybciej zasypialo przy znanych melodiach :)

ja nie lubię śpiewac i nie umiem ale słucham dużo muzyki zwłaszcza jak siedzę teraz w domu. Mój starszy synek był katowany tańcem eleny -Lorenca z filmu Bandyta jak był w brzuszku i po urodzeniu bardzo fajnie na niego reagował :)
Ja zauważyłam natomiast ze maleństwo bardzo reaguje na moje czytanie na głos starszemu synkowi bajek do snu- kopniaczki stają się wtedy bardziej regularne :) heheee...

Ależ nic sie nie stało przecież :)

To jak Dziewczyny z tymi kołysankami/ piosenkami? Bo nie mam pomysłu... a słyszałam, że dzieci naprawdę uspokajają się słysząc znaną melodię z życia prenatalnego :)

Inne tematy z forum

macierzyństwo zamiast "kariery" (61 odpowiedzi)

Tak sie zastanawiam...czy jest tu jakaś mama, która wybrała tą drogę? Bo ja zawsze myślałam,...

odżywka do włosów dla trzylatki (41 odpowiedzi)

moja córka ma piękne kręcone włoski (niezbyt długie, ale coraz gęstsze) z przodu i z boków...

Adwokat- rozwód- podział majatku (60 odpowiedzi)

Szukam bardzo dobrego adwokata z trójmiasta, który zajmuję się rozwodami i podziałem majątku....