Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (5)

Zdecydowanie pora już na nowy wątek. Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015, córka
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madlin 26. 05.2015
misia-27.06.2015
Mama87-08.06.2015

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-4-t585923,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (5)

Ja mam cerę trądzikową i bardzo przetłuszczające się włosy (normalnie myje codziennie), ale w ciąży brak trądziku i włosy mogę myć co drugi dzień :) Z reądzikiem radziłam sobie maścią EpiDuo przepisywaną przez dermatologa, ale nie wiem czy można ją używać w ciąży.
Ja bardzo źle sypiam, często jest tak że w nocy prześpię tylko 2-3h, a potem w pracy oczy się kleją i ciężko się skupić...
Co do krwotoków z nosa to też słyszałam, że w ciąży się mogą zdarzać aczkolwiek mnie to na szczęście omija (na razie!).
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

Dwupak- dziekuje :) kupie moze ten z avonu. O tej masci Pani w aptece powiedziala ze chyba nic sie nie stanie... ale tylko na tubce byly informacje, nie bylo ulotki. Dopiero w necie poczytalam i na stronie niektorych aptek jest napisane,ze w ciazy nie wolno. Zapytam ginekologa we wtorek:)

Co do krwotokow- to normalne. W ciazy wszystko jest bardziej ukrwione.

Jesli chodzi o problemy ze snem, rowniez to przerabialam,ale wszystko wrocilo do normy i znowu niestety moge spac do 10...;)

Kilka tygodni temu miałam problemy ze snem (budziłam się o 3-4, albo zasypialam dopiero o 2-3), ale od dwóch tygodni jest już normalnie.

W pierwszej ciąży tez miałam podobny okres. Najpierw zasypialam o 19, a później budziłam się rzeska i wyspana o 4 rano ;)

Lekkie krwawienia z nosa tez mi się zdążają. I z tego co wiem to wiele kobiet w ciąży ma takie krwawienia i nie są czymś niepokojącym jeśli nie są jakoś bardzo obfite. Chyba już kiedyś we wcześniejszych wątkach była o tym mowa.

Agata ja również miałam od zawsze problem z trądzikiem, sama obecnie używam toniku z kwasem, (polecam Ci również z avonu CLEARSKIN fioletowy) ale stężenie jest 2% i też ładnie nim sobie wyprowadziłam buzię, myślę jednak, że punktowe stosowanie tego kremu nie zaszkodzi dziecku, przy czym bym to jeszcze skonsultowała, może z farmaceutą? nie wiem gdzie kupowałaś.

ja również bardzo patrzę na to co jem, tzn może nie aż tak bardzo, ale w 1 ciąży miałam 25 kg na plusie i najzwyczajniej w świecie nie chcę tyle przytyć, bo wiem co przeżywałam żeby to zgubić. Nie odmawiam sobie jak mam ochotę- kupię zjem jak mnie bardzo smyra dzidzia o coś konkretnego, ale nie obżeram się tak jak w 1 ciąży, w której wogóle nie patrzałam na nic i jadłam dosłownie za dwoje.

Jezeli chodzi o zatoki polecam wode morska Quixx.
Miewalam straszne zatoki i bole glowy, odkad zaczelam stosowac wode morska wszystko codziennie ladnie sie oczyszcza.
Tez mam problem ze spaniem budze sie o 3-4 i nie moge zasnac...takze moze tak jest w ciazy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

nuska bardzo Ci współczuję, wiem jakie to paskudztwo. Wszystkiego się przez to odechciewa. Mnie tez czasem dręczy i przez to mam problem z zatokami i ciągle zapchany nos. Mnie w najgorszych momentach pomagało zimne mleko pite litrami albo siemię lniane.
Co do nosa, obudziłam się dziś ze sporym krwotokiem, to normalne ? Nie mam takich predyspozycji. Dziewczyny czy wy tez macie problemy ze snem? Ostatnio budzę się o jakichś wariackich porach np. 4 - 5 rano z wilczym głodem, albo po prostu budzę się i już nie mogę zasnąć. Normalnie szaleństwo. Należę raczej do typu sów i nocnych marków i w życiu sama z siebie nie wstałabym o 5 rano :)

A ja mam taką zgage że o realizacji moich zachcianek mogę tylko pomarzyć :) dziś po 2 paczkach umieram. I tym sposobem moja waga od 4 tyg stoi w miejscu.

Dziewczyny najważniejsze to nie dać się zwariować. Jestem zagorzałą przeciwniczką alkoholu w ciąży, nawet w ciastach. FAS nie pyta o ilość i nie wybiera. Jednak przyznaję miałam rzut 2 razy na mcdonalda, zjadłam frytki z macwrapem ( tylko to czasem tam jadam) zapiłam colą i przeszło :). Na chipsy tez się skusiłam może ze dwa razy. Fazę ochoty na lody tez przerabiałam. Przecież nie chodzi o to żeby się umęczać. Tak jak Hela mam zresztą pewne podejrzenia że te zachcianki mają swój sens ( chociaż nie wiem co może być w macu, może glutaminian sodu, którego w mojej kuchni nie ma :P). Najważniejsze żeby stresu było jak najmniej a mamusie i maleństwa w zdrowiu i dobrej kondycji psychicznej dotrwały do szczęśliwego rozwiązania. Czego nam wszystkim życzę :)

Amelia ja do 16 tyg ciazy przytylam 0,5 kg (nie mam nadwagi, jestem z natury szczupla). Od 16 tyg do 19 tc przytylam 3 kg, 1 kg na tydzien, podobnie jak Ty. Bylam przerazona! Ale ustapilo szybkie przybieranie:) przez ostatnie 3 tyg doszlo moze 0,5 kg;) mysle,ze takie "skoki" wagi sa dosc normalne.

Dziewczyny, ma ktoras problemy z tradzikiem hormonalnym? Kupilam dzis masc hascoderm lipozel na tradzik i przebarwienia. Jest z 10% kwasem azelainowym, wiecie moze czy mozna stosowac ten kwas w ciazy? Opinie w necie podzielone... Masc ta juz raz (przed slubem) uratowala mi twarz :)dzis ponownie ja zakupilam,ale wiem,ze w ciazy nie wszystkie kwasy mozna stosowac. Fakt faktem stezenie w zelu nie jest wysokie,ale wole nie ryzykowac i miec czyste sumienie...

justicia85 widzisz, to wszystko zależy... Ja jeszcze 2 tygodnie temu byłam na plusie jakieś 1.5kg, 2kg w 2 tygodnie to jest dużo... Przynajmniej ja tak uważam i taki duży przyrost nagle jest dla mnie alarmem - odchudzać się nie mam zamiaru, ale zamienić jasne pieczywo na pełnoziarniste itd chyba mam zamiar uwzględnić ;)
Ja akurat jeśli chodzi o alkohol (a nawet np ciasta z dodatkiem alkoholu) jestem zagorzałą przeciwniczką, podobnie jeśli chodzi o fastfoody...

tak zapisałam sie na środe , wiec na środy mój plan jest nie zły o 14 ćwiczenia 15,15 wizyta u gin i 17,30 szkoła rodzenia mój plan dnia 18,02 :)

Agawera również życzę powodzenia jutro oraz poznania płci :) no i obyś była zadowolona ze szkoły! A na zajęcia fitness chcesz też uczęszczać?
Ja jutro również szkoła rodzenia, wcześniej jeszcze fitness i po południu wizyta u lekarza rodzinnego. Aktywny dzień się szykuje :)

no w sumie tak ale gdybyś widziała usg to byś tez powiedziała ze kiepskie usg ale co myslec o przychodni gdzie lekarz ma problem z pomiarem ciśnienia czy wagi albo nie działa albo ktoś zabrał do innego gabinetu

Niekoniecznie, ja byłam u Chmielewskiego w Gamecie i powiedział mi, że on płeć podaje nie wcześniej niż w 7-8 miesiącu, bo zdarzało mu się już, że potem pary miały do niego pretensje, że się pomylił. A przecież dziecko nie zawsze jest tak ułożone w brzuchu, że widać płeć i nie ma żadnych wątpliwości.

moj gin nie chciał mówić bo nie chce sie pomylić a ja mysle ze ma tak słaby sprzet ze nie widac

Agawera, koniecznie pochwal się jutro wynikamI. Trzymam kciuki za to, by Twój "cosiek " w końcu się ujawnił, hehe.

Czytałam wasze posty o wadze jestem bardzo szczupła przed ciążą ważyłam 45 wiec każdy kilogram na plus dla nie jest korzystny, z fast food zamiast mc Donalda wole kebab a najlepiej wole zrobić sobie w domu zrobiliście mi ochotę tylko ze jutro trochę nie będzie mi się chciało jutro usg połówkowe wieczorem niestety może jutro dowiem się jaka płeć mam w sobie
Za tydzień rozpoczynam szkole rodzenia i Cwiczenia dla ciezarnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hela, widzisz, ja wolę nie ryzykować nie tylko z alkoholem. Nie wypilabym nawet łyka choćbym niE wiem jak wielką ochotę miała.

Nikt cię tu nie ukamieniuje. Ale sama podejdź do innych bardziej liberalnie. To że ty ulegasz każdej zachciance nie oznacza, że każda z nas musi robić tak samo.

Każda z nas jest dorosła i sama wie, co dla niej i jej dziecka jest najlepsze.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzę, ze ostra dyskusja powstała odnośnie wagi i jedzenia.
Moim zdaniem ważne jest, aby w tym okresie patrzeć na to, co się je. Nie pozwalam sobie na objadanie się słodyczami, chociaż mam na nie ochotę, ale pozwalam sobie zjeść ich nieco więcej niż zwykle. Wszystko po prostu z głową.
Bardzo ważne jest kontrolowanie wagi w ciąży, bez znaczenia tak naprawde czy startowało się z niedowaga, czy nadwagą.
Pisanie jednak na półmetku ciąży, że po 3,5 kg trzeba zacząć uważać na wagę uważam, że jest przesadą... Nie dajmy się zwariować!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co do lodów, to podobno te na bazie mlecznej zawierają dużo wapnia - może akurat tego Ci brakuje? Też miałam fazę na lody jakiś czas temu (o dziwo śmietankowe i czekoladowe, chociaż na co dzień jestem fanką sorbetów), po drugim pudełku skojarzyłam to ze swędzeniem skóry na rękach i wypiłam kilka razy wapno. Może to przypadek, może nie, ale jak skóra przestała swędzieć to ochota na lody również minęła ;) Dlatego głęboko wierzę w to, że KAŻDA zachcianka ciążowa ma jakieś znaczenie i jeżeli nie TRUJE ona nas ani dziecka (tu różnica między papierosem a pączkiem), to często warto jej ulec.

Inne tematy z forum

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...