Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (5)

Zdecydowanie pora już na nowy wątek. Nasza lista:

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 10.05.2015, synek
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015/ 06.06.2015 - Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.205
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Moni - 09.06.2015
Szminka21 15.06.2015, córka
Amelia83 20.06.2015
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madlin 26. 05.2015
misia-27.06.2015
Mama87-08.06.2015

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-4-t585923,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowe 2015 (5)

Ja ostatnio czułam ruchy rzadko i bardzo nieregularnie. Ale zauważyłam też prawidłowość, że jeśli jestem w ciągu dnia bardziej aktywna, więcej chodzę to i ruchów jest mniej. Może u was jest podobnie?

Dodatkowo w szkole rodzenia położna też wspominała o r******h i potwierdziła, że jak najbardziej mogą być nieregularne. Dopiero ok. 32-34 tygodnia jak nie czujemy dziecka 1 dzień lub 2 - to wtedy zaleca pojechać do szpitala sprawdzić, czy wszsytko ok. Także spokojnie dziewczyn. Moja mała po kilku dniach spokoju była wczoraj za to była bardziej aktywna, nawet w nocy ja czułam.

Najważniejsze, żeby w ogóle czuć ruchy i nie panikowac.

Ja mam wizytę w poniedziałek i też już nie mogę się doczekać!

Czytałam gdzieś, że jeśli łożysko jest na przedniej ścianie i kobieta ma x kg nadwagi, to ruchy zaczyna czuć późno i są bardzo słabo wyczuwalne. Od siebie mogę powiedzieć, że mam kilka nadprogramowych kg i łożysko na przedniej ścianie a od 14 tygodnia czuję ruchy, od około 18 są to konkretne kopniaki a od wczoraj gdy wieczorami leżę i odpoczywam to mała tak wariuje ze faluje i wypycha mi brzuch.

Na ruchy nie ma reguły jak dla mnie. U mnie często po bardzo aktywnym albo stresujacym dniu ruchy są rzadsze. W pierwszej ciąży tez tak miałam. Mała ma jakiś sentyment do mojego kręgosłupa ;-) bo często przekreca się twarzą do mojego kręgosłupa i wtedy jej ruchy są o wiele rzadsze. Podczas ostatnich usg tez właśnie była tak odwrócona a po chwili już normalni, twarzą do brzucha.

Ja wizytę mam 19.02 i strasznie mi się dluzy hehe.

A moje 2 wiec coś więcej chyba powinno być więc się trochę denerwuje pewnie się uspokoić jak poczuje ruchy lub 13.02 jak pójdę na połówkowe

Hehe,spokojnie zrozumialam doskonale;D moj syn tez kopie coraz mocniej i czasem w roznych miejscach. Ale na te regularne ruchy poczekam jeszcze, nie ma sie co stresowac:) to moje pierwsze dziecko, i tak szybko zaczelam czuc :)

Tez się chyba nie potrafię wysłowić. Wiec jeszcze raz :P ruchy czuje 'skupiskowo' po 8-10 razy dziennie czy powinnam powiedzieć dobowo bo zaliczam noc do tego. No i teraz jest tak, że jak jedno jest na dole to za chwile potrafi być u góry a wcześniej było tak ze kilka razy walił w podobnym miejscu.

Po kilka, na samym początku (jakieś 2-3 tyg temu) było tak, że czułam np jedno kopnięcie. Teraz to idą partiami hehe i od kilku dni mnie zaskakuje bo wcześniej było mniej więcej w podobnym miejscu a teraz już w różnych wiec albo się tak wierci albo już rączka tez jest na tyle silne, że czuję.

Dwupak to ja myślę, że po prostu pewnego dnia Cię zaszokuje bo zacznie od razu całymi zdaniami ;) teraz wygodniej mu po swojemu a jak jeszcze Ty znasz jego 'kod' to po co ma się nowych słów uczyć; )?

Olcia dzięki, zaraz sobie poszukam na necie i zamówię :)
co do badań- miał sprawdzane narządy mowy+ badanie słuchu otometrem, nie wykazało żadnych odchyleń, więc wychodzi na to, że to najzwyczajniej albo jego lenistwo albo jeszcze nie jego "czas". Staram się go stymulować piosenkami, jakimiś rymowankami, ma gadające książeczki z odgłosami zwierząt, bardzo je lubi i naśladuje- codziennie mówimy też paciorek- syn zna go na pamięć, (i to ja po nim powtarzam) ale powie go wyłącznie po swojemu- tylko Amen wychodzi mu idealnie :)
syn najzwyczajniej w świecie nie chce ćwiczyć takich zwykłych słów- jak mu sylabuję to powie, a jak w całości to za każdym razem przekręca na swoje :)

Olcia, a te ruchy czujesz tak pojedynczo 8-10 razy czy 8-10 razy w ciagu dnia czujesz ich po kilka na przyklad? Nie moge sie wyslowic;) bo ja czuje w ciagu dnia pojedyncze ruchy raz na jakis czas,a takie "skupiska" ruchow ze 3 razy dziennie;)

Ja ruchy czuje często ok 8 10 razy dziennie i jak walnie czasem to się zastanawiam co to będzie potem, bo córka tez ostro dawała ale tak to chyba w 6 msc nie 5.

Ja ruchy czuje nadal nieregularnie,ale jak zjem i sie polize to mlody kopie:) i wieczorami jak ide spac:) przewaznie o trzech porach w ciagu dnia czuje,rano,popoludniu i wieczorem. Ale dzis z rana nic,dopiero leciutko po sniadaniu

Hej Wam :)
U nas tez synek, czyli będę mieć parke :) Waży 320 :) wszystko ok, ale na 100% będę spokojna jak pójdę w PL do mojej lekarki a to dopiero pod koniec marca.

Mnie też kluje w pachwinie prawej i mam nadzieje, że nie robi tam się kolejna przepuklina :|

Dwupak, co do mowy, to koleżanka oczywiście najpierw jak to logopeda stwierdziła, że warto by było u logopedy sprawdzić czy z narządami wszystko ok czy budowa jest prawidłowa cokolwiek to znaczy. A tak poza tym zachęca do wałkowania książeczek i zabaw dźwiękonasladowczych (zwierzęta pojazdy itp) no i jest taka książka 'księga dźwięków ' sama ja miałam i polecam :) i gratulacje z postępem odpieluchowania :)

ja również nie mam nic napisane konkretnego nt rogów. A coś Cię zaniepokoiło w Twoim badaniu ??

to zdjęcie mojego wyniku
image

Tylko ze w nocy mam duszach kaszel, jak często czujecie ruchy od 2 dni nic jest cisza

Agawera, moja koleżanka ma astmę. W ciąży i w trakcie karmienia piersią lekarze zabronili jej przyjmowania leków. Ale może lekarze z Kościerzyny mają inne podejście. Nigdy nie wnikalam ;-)

Ja nie mam w opisie nic o rogach przednich czy tylnych. Przy pierwszej ciąży tez nie miałam.
Mam tylko tyle: zarys kości czaszki prawidłowy, echostruktury wewnatrzczaszkowe prawidłowe, komory mózgu o prawidłowej szerokości (podany wymiar) i układzie. + wymiary. Potem opis całej reszty z wymiarami.

A coś jest nie tak?

Hej Dziewczyny,

pewnie większość z Was jest już po badaniach połówkowych, mogłybyście napisać co macie napisane w opisie badania odnośnie mózgu, a dokładnie jaką macie zapisaną informację dotyczącą rogów przednich, tylnych i czy macie tam wpisane jakieś wymiary?

z góry dzięki

ja chyba zrobiła cos zje bo jak za pierwszym razem przekreciłam i wciagnełam to jakbym nic nie poleciało zrobiłam 2 raz i poczułam ale boje sie zrobilam coś nie tak i teraz boje sie o cośkoa , pierwszy raz używam solniczki wole takie inhalatory ciśnieniowe

Bralam kiedys symbicort, byl chyba w solniczce. Przekrecalo sie jakby podstawe do momentu uslyszenia klikniecia i wtedy bylo juz zaladowane. Wtedy inhalator prostopadle do buzi i wciagasz z wdechem;)

mi przepisal 2 leki i powiedział ze astwa w ciazy musi byc prowadzona wzorowo
dal mi inhalator tz solniczke tylko nie wiem czy dobrze dozuje lek

Agawera ja mam napadowa astme... poki co zadnych lekarstw nie przyjmowalam, mialam 3 duze napady,bylam "podduszona",ale obylo sie bez "wciagania lekarstwa"

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...