Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (8)

Nowy wątek!

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015- Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=600421&c=1&k=16#post10463286
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (8)

ja jestem od jutra w 32 tygodniu . moj synek na ostatniej wizycie lezal glowka w dol i mam nadzieje ze tak zostanie i nie zrobi mamie psikusa...:)
Mi ginekolog i polozna powiedzieli, ze to jest niemozliiwe aby przez witaminy waga dziecka i dziecko roszlo szybciej.U kazdego jest to sprawa indywidualna.

No i ja dziś po wizycie wszystko ok mała waży 1950 g tylko zrobiła mamie psikusa lekarska ogólnie była w lekkim szoku.zmieniła pozycje z główkowej na miednicową, nawet wiem kiedy to było. W środę mała strasznie się wierciła, rozpychała wieczorem nie mogłam się wyprostować i bach.
Lekarka zdziwiona bo ma bardzo mało miejsca.
Następna wizyta za 3 tygodnie z ktg jak do 8 maja się nie obróci to da mi skierowanie na cesarkę. szok tego się nie spodziewałam. Potem wizyta za 2 tygodnie
Co do witamin to biorę ladee vit a mała ma normalne wymiary :)

co lekarz to inne normy długości szyjki... może mój nie chciał mnie stresować mówiąc, że poniżj 22 mm jest już słąbo...
No nic, trzeba leżeć i się oszczędzać. Mam nadzieję, że będę mogłą doczekać koca ciąży w domu, a nie na oddziale :)

Co do szyjki - mój lekarz stwierdził, że dla niego 35 mm jest na granicy. Lekarz zabronił mi oczywiście aktywności, zajęć fitness, a nawet spacerów 30- minutowych. Zdecydowanie więcej leżę i odpoczywam. Na ostatniej wizycie szyjka była bez zmian. Zielone światło dostanę po skończonym 35 t.c.
Także kobiety z problemami - radzę naprawdę na siebie uważać i duuzo odpoczywać, zwłaszcza leżeć!

Justyna90- mam nadzieję, że tak będzie :) Chociaż liczę na to, że urodzę około 38-39tc ;)

Nuska83- ja też ostatnio jestem bardzo senna, myślałam, że to przez to leżenie i rozleniwienie ;)

Ja od 31tc mam wizyty co 2 tygodnie- ze względu na szyjkę, wcześniej miałam co 4

xsynka myślę, że spokojnie dostaniesz zielone światło. Ciąże będziesz miała już donoszoną, te 2 dni nie zrobią chyba różnicy. Jeśli nawet jakoś uda Ci się urodzić przed skończeniem 37 tc. to dziecku raczej nic nie zagraża, a jeśli wpiszą Ci że urodziłaś wcześniaka (bo przed skończonym 37 tc.) to będziesz miała darmowe szczepienie przeciw pneumokokom. Jeśli dobrze pamiętam spotkanie z pediatrą w sr to wcześniaki i dzieci z wagą poniżej 2,5kg mają te szczepienia darmowe.

Kasztanova, ja na razie nie mam częstszych wizyt. Pewnie dlatego, że poza skurczami p bardziej aktywnych dniach nic się nie dzieje. Odpukać. A szyjka pomimo takich sporadycznych skurczy szczelnie zamknieta, długa i twarda ;)

A ze jeszcze miałam dodatkowe usg u innego lekarza, to tym bardziej nie było sensu zapisywać się wcześniej.

ktoś tam wcześniej pytał o częstotliwość wizyt u ginekologa. Ja mam przez całą ciążę co 3-3,5 tygodnia i teraz na koniec nadal tak jest a chodzę do invicty. widocznie lekarka uważa, że nie ma potrzeby w moim przypadku częściej.
Dziś kupiłam 2 staniki do karmienia bez fiszbin i mogę uznać zakupy za zakończone :) Wypadałoby tylko wreszcie torbę spakować.

Widzę, że nie tylko ja mam przykrótką szyjkę ;) Moja na początku miała 4,5cm, w 19tc 28mm (tyle co w pierwszej ciąży), a w 31tc już tylko 17mm.. według mojego lekarza bezpieczną granicą jest 25mm, ale kazał mi się oszczędzać i dużo leżeć i tyle. Przez kolejne 2 tygodnie tak średnio się oszczędzałam- bardziej niż wcześniej, ale też miałam sporo załatwiania, no i normalnie gotowałam obiady, zajmowałam się 2 letnim dzieckiem, ale mimo to szyjka nadal miała 17mm :) Potem przez kolejne 2 tygodnie już zdecydowanie bardziej się oszczędzałam- sporo leżałam i szyjka wydłużyła się do ponad 2 cm :) Teraz leżenia ciąg dalszy- już zaczynam mieć tego dość, ale liczę na to, że za tydzień na wizycie dostanę już zielone światło na wszelkie aktywności. Jak myślicie? To będzie 36t5d - już chyba lekarz powinien pozwolić normalnie funkcjonować?

Dzięki Mariolkka :) Jestem pozytywnie nastawiona, najważniejsze że nie muszę leżeć w szpitalu. Podziwiam Twego męża, ogarnąć wszystko + starsze dziecko.. Musi być bardzo dobrze zorganizowany. Mam nadzieję, że to tylko takie uroki pierwszej ciąży, że w kolejnej będę "na chodzie" aż do końca.

Justyna - dasz radę. Leżałam w zasadzie plackiem 2 miechy. Było ciężko ale jakoś dało radę. Mąż mój podobnie jak Twój miał dodatkowe obowiązki + starsze dziecko. Teraz cieszę się że ciąża jest donoszona i czekamy na maleństwo. Zobaczysz że w Twoim przypadku będzie podobnie 3mam kciuki

Na zaspie byłam wczoraj, właśnie wracam ze sr i gadałam z polozna i ona stwierdziła że pojechać w poniedziałek rano a wyrazie czegoś wystawia zaświadczenie wiec zobaczę co mój na to

Agawera ja u Dr M chodziłam co miesiąc ale od 35 co 2 chce się spotykać.
A u nas od kilku dni sennie, w ciągu dnia od 11 d0 14 śpię, a potem od 20 już jestem dętka, też tak macie? Ja dziś robiłam badania moczu bo obrzęki nóg i dłoni mam coraz większe- w ciągu dnia muszę wymoczyć. nogi w zimnej wodzie i smaruję żelem chłodzącym bo nie dałbym rady po młodego do przedszkola zajść. Ehh...... ja chcę już urodzić :)

Agata to mieścisz się w normie:) Poleż przez ten tydzień, najważniejsze żeby się nie pogorszyło. Będzie dobrze :) Ja ostatnio wyprałam i chyba przez tydzień prasowałam ubranka, ale tylko te najmniejsze 56-62 (prasowałam po kilka ciuszków dziennie), resztę prac zostawiam na czas po 37 tc.

Aha,a wartosc krytyczna wg mojego lekarza to ponizej 22 mm;)

Justyna, moja szyjka miala poczatkow. ( wtedy co bylam na sorze w 23 tc) 22 mm. Pozniej dziwnym trafem, po trzech dniach 38 mm. I tak trzymala 2 tyg. Po kolejnych dwoch miala 34 mm, po nastepnych 3 tyg tez 34 mm,a dzis 24 mm. Poleze ten tydzien do kontroli, mam nadzieje, ze nie zostawia mnie na oddziale, bo ciuszki mam do wyprania:) no i prasowania... jestem dobrej mysli, bo szyjka jest sprezysta i zamknieta.

Basia, to Twoje dziecie tez duuuuze:) ciekawe jakie beda wagi koncowe:) to szyjke masz prawie 2 razy dluzsza jak moja...

Szyjka w 29 tc po długim i aktywnym weekendzie (miałam gości) miała w zależności od pomiaru 18-22 mm, po 3 dniach leżenia 28 mm, po kolejnych dwóch tygodniach nadal 28mm. Wartość krytyczna mego lekarza to poniżej 25mm, wtedy pesssar albo szpital (tak mi powiedział). Myślę, że jeśli trzeba to założą po 30 tc, bo lepsze to niż szwy (takie jest zdanie mego lekarza). Co do leżenia to dostałam zakaz spacerów, aerobiku, wyjścia do szkoły rodzenia, miałam tylko leżeć i czytać książki. W rzeczywistości mąż pozwolił chodzić do szkoły rodzenia, w domu wstaje tylko do toalety i po to by zrobić sobie coś szybkiego do zjedzenia, wstawiam i wyjmuje pranie z pralki, trochę prasuje. Obiady, sprzątanie, zakupy tym zajmuje się teraz mąż. Nie jestem cały czas w pozycji leżącej, często jestem w pozycji półleżącej z laptopem na kolanach (tak jak teraz). Dam radę spać tylko na lewym boku, więc zdarza się że ból biodra nie pozwala mi spać, wtedy spaceruje po domu. Dodatkowo brzuch mi się napina więc nawet nie dam rady długo być na nogach. Leże już tak czwarty tydzień i powtarzam sobie ciągle, że jeszcze tylko 5 tygodni i po 37tc będę znów mogła być aktywna :)
Skoro masz kontrolę za tydzień to spróbuj tylko leżeć i wstawać do toalety i na jedzenie, zobaczysz czy przyniesie to pozytywny skutek. A Twoja szyjka jaką ma teraz długość?

Agata88- ja jestem w koncowce 31 tygodnia a moj maly ostatnio na wizycie 10 kwietnia mial 2.034:)
Musisz sie bardzo oszczedzac.Na zaspie moim zdabiem pracuja b.dobrzy soecjakisci. osobiscie znam 3 lekarzy ktorzy tam pracuja.
. jak narazie u mnie szyjka to 4.54 i mam nadzieje ze bedzie sie skracac tak jak powinna.

nie wiem dlaczego wyszłam jako anonim powyższa wiadomość to byłam ja :)

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...