Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (9)

Nowy wątek!

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015- Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-8-t604376,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (9)

Mi zostało 12 dni do porodu i jestem przeziębiona, katar nie odpuszcza, cały nos zatkany, jestem nie do życia - macie jakiś sposób na szybki powrót do zdrowia?

Mam nadzieję, że mała jeszcze chwilę posiedzi w środku, żebym nabrała sił do porodu

Mia, szminka mi zostało 20 dni do porodu a odebralismy w sobote nasze nowe wieksze mieszkanie po kapitalnym remoncie., Teraz jestesmy na etapie ogarniania mebli i sprzatania i rozpakowywania się. Do końca tygodnai będzie kuchnia w końcu będziemy mogli tam spać. Już się nie możemy doczekać nasza córka też. A mały mam nadzieje że posiedzi i da mamie chociaz ze 2-3 dni pomieszkać na nowym:) Wierze że dacie rade to daje zajęcie i mimo tego że czuje sie fatalnie i ledwo daje rade to przeprowadzka nie daje mi chwili na zamarwianie się myślenie tylko ide na zywioł. Dopiero zaczynam prac wyprawkę dla małego. Torba nie spakowana. O na poprzedniej wizycie rozwacie juz na 1 palec było Teraz w piątek zobaczymy co dalej:)

Zastosowałam taki sam patent na zestaw startowy dla Małego:D - w osobnej siateczce mam - pieluszki dwie, chusteczki nawilżane (próbka 5 szt. ze Szkoły Rodzenia), pieluszkę tetrową, bodziaka z kr.rękawkiem, pajaca, czapeczkę i niedrapki :) tą małą siateczkę schowałam do większej, gdzie jest rożek, kocyk i pielucha flanelowa --> taki zestaw dla Męża na wierzchu torby :) Mam nadzieję, że poradzi sobie, chyba, że podpiszę siatkę jeszcze, bo z nim to nigdy nie wiadomo :)

Lodówka to dobry pomysł - najlepiej rozmrozić, umyć i poprzekładać trzy razy rzeczy na półkach, a może się okazać, że czegoś brakuje - wtedy trzeba będzie iść do sklepu, np. po zapas masła i kolejna godzina minie :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

:))) Ale się uśmiałam dziewczyny!!! Mam dokładnie tak samo - sprzątam co chwilę w łazience - wczoraj nawet wyszorowałam wszystkie fugi - świr totalny...Ale jakoś zabić czas trzeba ;) Z tą torbą to rzeczywiście świetny pomysł - zaraz przepakuję zestaw na "dzień dobry" dla maleństwa.
Pozdrawiam i zmykam umyć kuchnię - może dziś lodówka? :D

Na zaspie światło w sali święci się cały czas, jak idziesz do łazienki to koleżanki z pokoju zerkaja na maluszka. A tak maluszkiem zajmujesz sie sama.

Lisica- doskonale Cię rozumiem- ja mam dość jak wszyscy do mnie piszą "jak się czujesz"- no jak może czuć się kobieta na 3 tyg przed porodem z wielkim brzuchem, spuchniętymi stopami i stresem przedporodowym!!?? no jak? no wspaniale na pewno :) mi się już nie chce tłumaczyć i wszystkim odpowiadam, że dobrze, nie rozwijam tematu, najlepiej bym o tym nie rozmawiała.

Yasmine- świetny pomysł, ja też systemem spakowałam torbę, dla dzidzi osobną i warstwami- to co się przyda na początku to na wierzchu itd. Swoją też w ten sposób. Muszę jeszcze mężowi pokazać dokłądnie gdzie co jest, bo nigdy nie wiadomo jak się akcja potoczy.

Dwupak ja mam to samo choć już w piątek zaczne 39 tydzien , ale torbe sprawdzalam i przepakowywalam chyba z 3 razy. w domu tez ciagle cos robie i ciagle mi sie wydaje ze za malo zrobilam...:) też w torbie dla Małej zrobiłam osobną siateczke dla męża żeby wiedzial co ma dać do ubrania zaraz po porodzie może komuś się pomysł spodoba i też tak spakuje bo w osobną siatke włozyłam chusteczki nawilżane, pampersa, ubranka do ubrania dla Małej zaraz po porodzie i w razie czego ręcznicznik. Mam nadzieje ze mu to ułatwi i nie bedzie musiala grzebac w torbie w razie czego i przewalac wszystkiego ;)

Dzięki Dwupak za odp :)

Ja codziennie sprzątam łazienkę, kuchnię i ścieram "kurze", itp., bo przecież całe mieszkanie się w 1 dzień ubrudzi co nie :) Szczególnie po nocy ... Istny debil :)

Ale chyba to zabija mój czas i pozwala odmulić mózg :) I jeszcze te ciągłe telefony, sms od rodziny lub pytania ludzi na osiedlu - "a Ty jeszcze na chodzie ? " o_O ... NOSZ K****WA, nieee siedzę w domu zamknięta na 4 spusty od 2 tygodni i czekam na poród : D ehhh ...

JESZCZE TROSZKĘ !!! :)

Lisica, ja po 1 porodzie akurat dostałam salę jednoosobową ze względu na brak miejsc w innych salach i pamiętam, że jak chciałam iść pod prysznic, to zaprowadzałam ten szpitalny "wózeczek" z synkiem do dyżurki pioelęgniarek i one miały na niego oko. A jeśli chodzi o korzystanie z toalety to zostawiałam go samego w pokoju, bo takie maleństwo praktycznie cały czas śpi. Jednak na pewno jak się jest w pokoju 2 osobowym to "współlokatorka" dogląda malucha na ten czas :)
Pamiętaj, że dla malucha nie będą miały znaczenia jeszcze pory dnia czy nocy, więc kiedy będzie potrzebował to trzeba będzie wstać, przwinąć lub nakarmić, a czasem najzwyczajniej przytulić :)

Dodam też, że jak urodziłam o 9 rano, to pierwsze siku zrobiłąm gdzieś o 19 i to pod przymusem, że tak powiem, położna prawie, że stała nade mną. Ale potem byłam jej wdzięczna, bo sama bym nie poszła.

u mnie 38tc... i zaczynam się strasznie denerwować. Chodzę i zastanawiam się czy mam przygotowane, czy o niczym nie zapomniałam, sprzątam ciągle i wymyślam co jeszcze... co jeszcze :)

Chodzi mi oczywiście o pobyt w szpitalu :) Wiadomo, że na salach nie jesteśmy w 1-kę, tylko w kilka osób. Czy na salach są jakieś lampki ? czy jak ? :)

Mam jeszcze pytanko do Mamusiek rozpakowanych --> zastanawiam się jak wygląda sprawa przewijania/karmienia Maluszka w nocy , a jak z chodzeniem do toalety/pod prysznic? Kto wtedy może zająć się/spojrzeć na Maluszka ? Koleżanki z pokoju czy położne? :)

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Mia, witaj w klubie. ;) Ja mam maks miesiąc do porodu a w domu remont w pełni, nic nie gotowe. Do tego stolarz miał przywieźć nowe meble w tym tygodniu a już dzwonił ze jednak w przyszłym. jestem tak wściekła na męża, że nie potrafił tego lepiej zorganizować ze lepiej nie mówić jak cudna atmosferę mamy w domu...
Lekarz kazał się nastawiać na to, że z początkiem czerwca będziemy myśleć juz o porodzie, więc w najbardziej optymistycznej wersji będę miała calutki tydzień na wysprzatanie domu po remoncie, wypranieubrań i przyszykowanie pokoju dla córki...

anja.d niestety własnego doświadczenia to nie mam co do karmienia i diety. Jedyne co wiem to informacje przekazane w szkole rodzenia. Położna mówiła, że nie ma czegoś takiego jak dieta kobiety karmiącej... Powiedziała tak jak Twoja przyjaciółka, żeby jeść to co zwykle tylko z głową tzn. jeść jak najmniej żywności przetworzonej i niezdrowej. Póki z dzieckiem będzie wszystko w porządku to nie ma się czym martwić, dopiero gdy zaczyna źle reagować (jakąś alergię może mieć) powinno się eliminować poszczególne produkty z diety. Tyle teorii jak będzie w praktyce czas pokaże :)

poprzednio, ja na początku nie jadłam prawie w ogóle - po prostu jedzenie było ostatnią rzeczą na liście o jakiej mogłabym pomyśleć - tak fatalnie się czułam
w domu mnie zmuszano do jedzenia
generalnie jadłam tylko mocno rozcieńczone zupki na bazie rosołu, z jakąś pojedyńczą marchewką

teraz się na nic nie nastawiam - jakby co zupy pomrożone w zamrażarce
ale patrząc na to jak mnie zaczyna od jedzenia odpychać obecnie to chyba będzie podobnie jak poprzednim razem

jedyne co żałuję, że mogę się nie zdążyć nawcinać truskawek, poziomek i czereśni - wtedy rodziłam pod koniec lata

wy już tak czekacie i czekacie na ten poród
a ja jeszcze nie mam totalnie NIC zrobione
NIC
ledwo co przytargałam do domu wanienkę, choć tyle mam - cho to akurat nie najpilniejsze ;)

liczę na to że dziecię jeszcze chwilę wewnątrz posiedzi grzecznie i cierpliwie
:)

to ja poprosze wasze meni bo moje mleko było ale wery nie zbyt dobre i już w szpitalu 2 dobie miała kolki i teraz nie wiem czy kupić coś na kolki

Anja, ja co prawda syna karmiłam krótko ;) ale z tego co pamiętam nie powinno się jeść czekolady. Przynajmniej tak twierdzily położne w Wejherowie i nasz pediatra ;)

Jadłam głównie gotowane mięso, lekkie zupy, sałatki warzywne lub owocowe - generalnie lekko i zdrowo. Na początku, przez pierwszy miesiąc jadłam dość monotonnie, z czasem coraz normalniej.
Może dzięki tej mojej diecie syn nie miał w ogóle kolek - tego nie wiem. Zobaczę, czy teraz przy córce tez się to sprawdzi ;)

A poza tym im zdrowiej będziesz jeść tym lepiej dla Twojej figury ;) i brzuszka maleństwa (nie jedząc smazonego, czekolady, owoców powodujących wzdęcia itd zminimalizujesz ryzyko ewentualnych kolek czy alergii ).

Oj kochana przy ostatnich 2 tyg siedzisz i czekasz na porod :D Szcześliwego rozwiązania i oby Redłowo Ciebie nie rozczarowało.

Panama - bardzo Ci dziękuję za szczegółową relację - jestem już spokojniejsza :) Jeszcze maks. 2 tygodnie... najgorsze chyba jest to czekanie :)

wody czy ciepłych napojów ?

anja ja karmiąc małego jem obiady robione na parze bo uwielbiam obiadki z parowara i zdrowo(nic smażonego), odstawiłam nabiał bo małego męczą gazy, nie jem słodyczy w ogóle (tylko ciasto drożdżowe czy herbatniki), nie piję gazowanych napojów ani nie jem cytrusów i jabłek surowych tylko takie rozpieczone. Mi ten sposób odżywiania sprawdził się przy pierwszym dzieciu i dzieki temu w ciągu 4 mc zrzuciłam wszystkie kg a nawet wiecej :)

a i piję hektolitry wody mineralnej to podstawa :)

Inne tematy z forum

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki wozek wybrac? (82 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)