Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (9)

Nowy wątek!

Maj:
Fotolama 01.05.2015 - córka Sabina
MamaSynka1984 ---> 03.05.2015 - Synek/Kliniczna
Mariolka 03.05.2015- Synek
Anja 04.05.2015 - córeczka Julia / Zaspa
Nuska83 04.05.2015, synek Antoni/Zaspa
Suss_martynka- 07.05.2015
Efik 08.05.2015 /Wojtuś/ wojewódzki
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015
Yasmine87 22.05.2015 - córka
ema- 23.05.2015- córeczka
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Zaskoczona88 29.05.2015
Justicia85 - 30.05.2015- Zosia, Zaspa

Czerwiec:
Dwupak - 01.06.2015 syn-Tomek, szpital Wojewódzki
Justyna90 - 04.06.2015 - córka
Marta- 5.06.2015
MMM90-07.06.2015
Mama87-08.06.2015
Moni - 09.06.2015
Basia 13.06.2015 synek Oliwier:)
Szminka21 15.06.2015, córka Ola
Amelia83 20.06.2015
Aagus - 20.06.2015, córka
Amatora 25.06.2015
Agata88 25.06.2015, synek
Olcia88 25.06.2015
Agawera 25.06.2015
Madeline27 26.06.2015 synek
misia-27.06.2015

Rozpakowane:
Nuska83 - 26.04, Szpital Zaspa, Antoś, 56 cm i 3750 wagi, SN
Efik - 27.04, Szpital Wojewódzki, Wojtuś, SN
Fotolama - 2.05, szpital Wojewodzki, córka 60 cm 3,76 kg, CC

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2015-8-t604376,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2015 (9)

Ja rodziłam kilka dni temu w redłowie-dzieciaczek nie był kąpany wogóle.

Agata i dobrze, że dzieci od razu nie są myte. Z tego co wiem to bardzo ważne jest by dziecko w kontakcie skóra do skóry "zaraziło" się flora bakteryjną matki. Dziecko umyte taka florę straci. W szpitalach kąpią dzieci zazwyczaj po pierwszej dobie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na zaspie kapanie było w 2 dobie życia maluszka.

Dziewczyny, jak to jest z kapiela nienowlakow? Kapia w szpitalu? Bo dostalam wlasnie informacje od kolezanki,ze w Wejherowie dziecko wycieraja po porodzie,ale juz nie kapia...

Miło słyszeć pozytywne opinie, bardzo mnie to zmotywowało i podbudowało :)

Dziękuję Dziewczyny :) Super, że macie już swoje Ssaki obok siebie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć Dziewczyny!
wreszcie znalazłam chwilę żeby dosłownie przelecieć przez wszystkie nieprzeczytane posty i coś do Was napisać. Przede wszystkim serdecznie się cieszę razem z Tobą Efik i dalej trzymam kciuki za Wojtusia! Gratuluję też nowym rozpakowanym :)
W czwartek wróciłyśmy z Julią do domu (ze względu na rodzaj wskazania do CC musiałam zostać na oddziale 4 dobry). Odnośnie pobytu w szpitalu - było fantastycznie, naprawdę nie mogę powiedzieć złego słowa, na nikogo! Położne są rewelacyjne, większość z nich to kobiety z prawdziwym powołaniem (w szczególności Pani Ewa, Pani Ola i Pani od laktacji której imienia niestety nie znam), z sercem na dłoni - kochają wszystkie dzieciaczki jak swoje a wobec mam są pomocne i życzliwe. Nie spotkałam się osobiście z ani jedną nieprzyjemną sytuacją czy zachowaniem wobec którejkolwiek z pacjentek. Można się do nich zwrócić z każdym pytaniem, z przyjemnością wyjaśniają wszelkie wątpliwości i służa pomocą nawet w środku nocy. Tak samo profesjonalna jest wg mnie kadra lekarzy pediatrów i lekarzy położników (nie wspominając o tym, że co lekarz to przystojniejszy - ponoć jeden z nich nawet dorabia w modellingu ;p).
Powrót do domu był fantastyczny. Mąż przywitał nas kwiatami, a cały dom przystroił różowymi balonami! To było niezwykle wzruszające :) Kompletnie oszalał na punkcie naszej córeczki i wbrew moim obawom bardzo angażuje się w opiekę (w miarę swoich możliwości ;)). Często ją przytula i nosi na rękach dając mi czas na odpoczynek i zadbanie o siebie. Mała też fantastycznie się sprawuje. Dużo je, dużo śpi. Noce przesypia całe więc budzą ja 1-2 razy na karmienie. Pięknie też przybiera na wadze. Ogólnie jest bardzo spokojna, dużo się uśmiecha, zwłaszcza jak się porządni naje :) Jedyna rzecz która mnie martwi to czkawki, które ma codziennie, ale nie zaraz po jedzeniu tylko dopadają ją tak nagle. We wtorek mamy wizytę patronażową położnej i jestem ciekawa co powie. W poniedziałek czeka nas załatwianie spraw urzędowych. Zastanawiamy się też kiedy iść na pierwszy spacer. Narazie wychodzę z małą tylko króciutko na balkon żeby powdychała trochę świeżego powietrza :) No i walczę z tym żeby wypracować jakąś rytunę dnia bo z tym trochę trudno ale powolutku mam nadzieję dojść do wprawy ;)
Pozdrawiam Was Wszystkie serdecznie i przepraszam za to wypracowanie. Może uda mi się zaglądać tu teraz troszkę częściej. Buziaki!

Lisica każdy poród jest inny, najważniejsze to pozytywne nastawienie do siebie i personelu a będzie dobrze.
Matkowski też prowadził moja ciążę ale nie spotkaliśmy się w szpitalu za to pojechaliśmy do niego na zdjęcie szwów i żeby pokazać małego i podziekowac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Efik jak patrze lub wołam do mojego bąbla to często nasuwa mi się imię starszego dziecia. Tym bardziej ze ciuszki ma po nim i dla mnie wygląda bardzo podobnie.

Efik wspaniałe wiadomości. Wierzę również ze będzie ok.

Co do oxy na zaspie to podają w standardzie po 6h. jeśli nie ma akcji/rozwarcia.
Ja miałam piłkę na sali.
Fakt ze położne extra na porodowce i noworodkach. A babka co odbierała poród doświadczona. , miła, motywująca i informowała na bieżąco co się dzieje.

To samo mówił Dr. Matkowski - on prowadzi moją ciążę :) ciekawe czy go spotkam na porodówce :)

To moja pierwsza dzidzia, wyczekana i wymodlona :D także już się nie mogę doczekać, aż zobaczę i dotknę mojego kluska :) Więc wiele rzeczy jest dla mnie nowych, dlatego pytam :)

Nuska83 może jakieś cenne wskazówki czy porady co do porodu ? :)

Jak dla mnie warto, bo lepiej tak niŻ niekontrolowane pęknięcia i więcej szycia a w moim przypadku synek był cały posiniaczony po przejściu prze z kanał rodny byłby jeszcze bardziej gdyby mnie nie nacieli

I pozazdrościć szybkiego porodu ! :) GRATULACJE :)

Dzięki za odpowiedź :)

A warto się zgodzić na nacięcie ? Nie wiedzieć czemu, jakoś to mnie przeraża, choć ginekolog wspominał, że lepiej naciąć kontrolnie, niż samemu pęknąć w różnych miejscach ...

Nie robią lewatywy ale jak coś to zmieniają i sprzątają od razu więc rodziaz w czysciutkim
Nie nacinaja rutynowo uzgadniala ze mną położna
Gaz dla mnie bardzo fajny, pozwala zacisnąć zeby na ustniki i prawidłowo oddychać przy partych bo w tej fazie to już nie znieczulal ale na początku fajny odlot i rozluźnienie
Pierwszy prysznic wzięłam po przyjeździe z małym na sale noworodkowa czyli ok 2,5 godz po porodzie bo 2 god lezysz z maluszkiem na poporodowej( koleżanka z pokoju mogła dopiero następnego dnia bo mdlala więc wszystko zależy od samopoczucia)
Położne bardzo pomocne wszystko pokazują co i jak przy maluszku
U mnie w sali nie było piłek itp ale położna pytała czy będę potrzebować, pprod miałam ekspresowy więc nie zdążyłam nawet pochodzić( 2 godz i po)

Efik ogromnie się cieszę ! Jesteśmy z Wami myślami. Wojtuś to wojownik, w końcu to właśnie znaczy jego imię :). Wiem że wygracie tę batalię.

Gratuluję kolejnym rozpakowanym mamuśkom. Mam cichą nadzieję wkrótce do Was dołączyć :)

Witamy nowe forumki.

Pięknego dnia dziewczyny :)

Super dziewczyny, że jesteście zadowolone :)

W sumie jeśli chodzi o konkretne pytania, to przede wszystkim:

- czy robią lewatywę przed porodem ? :>
- czy właśnie nacinają zawsze rutynowo?
- co z tym gazem? pomocny? :)
- jeśli chodzi o pierwszy prysznic (ile godzin po porodzie można się wybrać do łazienki się umyć?)
- jak z opieką nad maluszkiem? (pomogą położne w razie pytań i trudności bez problemu? - chodzi mi o porady co do karmienia, pielęgnacji maluszka, etc. ?)
- a jeśli chodzi o poród aktywny ? są piłki? materacyki ? :)
- jak z przyspieszaniem porodu ? podają taśmowo OXY w razie czego ? :)

Gdybym sobie o czymś przypomniała, dam znać :) Wszystkie znajome rodziły na Klinicznej lub w Gdyni, więc jesteście dla mnie Skarbnicą Wiedzy teraz jeśli chodzi o Zaspę :)

Jezeli chodzi o patologie to tez jestem zadowolona. Pielegniarki bardzo pomocne, chca jak najlepiej. Nie uslyszalam slowa co Pani chce itp. Tylko zawsze wysluchaly, doradzily, przy obchodach fajnie sie udzielaly.
Wszyscy lekarze super, oprocz jedego...ale idzie przymknac oko.
Moj ginekolog prowadzacy tam pracuje i super sie mna opiekowal i interesowal.
Rozmawialam z dziewczynami z porodowki to tez byly b.zadowolone z przebiegu porodu jak i opieki po.

Lisica ja jestem bardzo zadowolona, porodowka jest na patologii więc są duże pojedyncze sale do porodu, położna super babka była cały czas z nami, dostałam gaz znieczulajacy, polozna dostosowywala się do nas, mogłam wybrać pozycję do porodu,nie nacinaja rutynowo krocza mnie pytała czy chce. Położnictwo też ok choć są rozne zmiany pielęgniarek. Jak masz jakieś konkretne pytania to dawaj :) ja mam super wspomnienia

Agawera, musisz wytrzymać :) Ważne, że pogoda dopisuje i możesz na spacery chodzić się dotleniać :)

Nuska83 dzięki za odpiskę :)

A co możesz powiedzieć o Zaspie ? :) Zadowolona jesteś? :) Wiadomo co kobieta, to inna opinia, ale warto posłuchać :)

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...