Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (11)

Rozpakowane:
Kararinah 19.04.2016 Aleksander 4.150g 55 cm, SN Kliniczna
Sylwa 01.05.0216 Nikodem 3560g 56 cm, SN Wojewódzki
Aga_Kr 04.05.2016 Agata 3600g 53 cm, Zaspa
Mała mi 04.05.2016 córeczka 3280g 53 cm, CC Kliniczna
Mięta. 09.05.2016 córeczka, 3620g 53 cm, SN Kliniczna
Chmurka 17.05.2016 Szymon, 3460g, 57 cm, SN Zaspa
Pietrucha 18.05.2016 synek, 3980g 59 cm, SN Zaspa
Paulina_kn 19.05.2016 Kubuś, 3150g, 51 cm SN, Zaspa
Weronikaz 20.05.2016 Michał, 3150g 54 cm, SN Redłowo
Queen 20.05.2016 Tomasz, 2940g 55 cm, Wojewódzki
Karoluś 26.05.2016 Zuzia, 3250g i 54 cm, CC, Redłowo
Dysia 26.05.2016 Zuzia, 3530g, 56 cm, SN, Kliniczna
Ajot 26.05.2016, Kaja, 3430 g, i 53 cm, SN, Zaspa
Aga M. 28.05.2016, Julia, 3450g, 56 cm, SN, Redłowo

Zapatrzona 02.06.2016 Piotruś, 3860g 58 cm, SN, Wejherowo
AMO 03.06.2016 Renatka, 3900g, 61 cm, SN, Wojewódzki
KasiaQ 6.06.06.2016, Staś,3500g i 53 cm, SN, Redłowo
Groszkowa11 11.06.2016 Franek, 3460g, 51cm, CC, Zaspa
bosa1 16.06.2016 Martynka, 2750g, 52cm, CC, Zaspa
Michalowa 20.06.2016 Piotruś, 3380g, 54cm, SN, Redłowo
Sierpniowa 20.06.2016 synek, 3350, 55 cm, SN, Kliniczna

Nadal w Dwupaku !!! :)

Adelajla 20.06.2016 Filipek, Zaspa
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
Jusia 26.06.2016 Jakub, Zaspa
Buba 30.06.2016 Wojewódzki

Zakładam nowy wątek, standardowo ciężko już na telefonie przewijać ;)

Link do starego wątku w razie czego: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=677180&c=1&k=16#post11761711
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (11)

Też potwierdzam,że przy niedoczynności jest problem z mlekiem.u mnie i niedoczynność i hashimoto.więc mleka malo.
Kuba też tylko na brzuchu chce leżeć,na plecach i boczku od razu się budzi.tylko nasłuchałam się,że spanie na brzuszku może przyczynić się do śmierci łóżeczkowej i w nocy nawet jak młody śpi to sprawdzam sto razy czy oddycha w łóżeczku...

U mnie ze spaniem w dzień od paru dni tragedia. A dzis jakaś kumulacja. Nawet na spacerze musiałam wyjąć Szymka z wózka, bo strasznie płakał, potem płacz na rękach, jak go uspokoiłam i odłożyłam do wózka to jeszcze był niespokojny ale w końcu usnął i śpi godzinę!!!Jestem wykończona dzisiejszym dniem
Mały mało leży pokojnie, jeszcze jak się do niego gada to trochę poleży, czasem pare minut na macie edukacyjnej - zaciekawiony i już nawet stara się rączką puknąć w zabawkę, nawet czasem mu się to uda :)

Aga M., trochę mi ulżyło jak potiwerdziłaś z tą niedoczynnością, bo myślałam, że to jakaś miejska legenda.. myślałam że ta moja mała ilość pokarmu to efekt nieumiejętności ssania i lenistwa małej (przy butelce zresztą też się męczyła i w pierwszych dniach jedną butelkę potrafiła pić w 5 ratach.., teraz dopiero się trochę wprawiła)

Pietrucha_, u nas od 2 dni z tym spaniem w dzień się trochę polepszyło, ale to tylko dlatego, że teraz Natalka preferuje spać na brzuchu i udaje mi się ją usypiać na mnie i czaaasem odłożyć na brzuszek i wtedy potrafi jeszcze pospać sama ;) odłożenie na plecy albo na boczek w ciągu dnia ostatnio w ogóle nie wchodzi w grę - budzi się po dosłownie minucie i płacze
U nas z tym nutramigenem było tak samo, dlatego mam nadzieję że uda nam się z niego "wyjść" jednak. Teraz jestesmy na etapie mieszania go z bebilonem i na szczeście nie ma już cyrków przy jedzeniu (też było ssanie na raty, przerywane napadami płaczu) - smak można poprawić chyba tylko mieszając z innym mlekiem a konsystencję.. chyba tylko jakiś zagęstnik, który doda mu więcej zawiesistości i wtedy dziecko naje się na dłużej.. są niby takie w aptekach ale jakoś tak niefajnie kolejną rzecz sypać do tych butli dla takiego maluszka..

Apropo Espumisanu i temu podobnych kropli to powiem szczerze, że u nas miałam wrażenie, że nie dość że nie pomagały to jeszcze pogarszały sprawę. Mała puszczała dużo więcej bąków, ale puszczanie ich sprawiało jej jakby większą trudność - strasznie się napinała i popłakiwała, a te bąki potrafiły ją normalnie wybudzać też ze snu. Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale jak to odstawiliśmy to jest jakby lepiej.

Z tym niespaniem w ciagu dnia to trochę dzięki Wam odetchnęłam, bo tez myślałam że tylko moje dziecko stwierdziło, że spanie jest dla mięczaków;) Nas pediatra uspokajała, że to normalne i bardzo możliwe że przejściowe. Bardzo na to liczę, bo jak moje dziecko nie śpi w dzień to im bliżej do wieczora tym bardziej jest nerwowe i nie portafi zasnąć - musieliśmy posuwać się do wożenia jej po mieście w foteliku i trochę sie obawiamy, że później juz tylko tak będzie umiała zasypiać wieczorem :/

Zapatrzona trochę mnie pocieszyłaś,bo na około tylko słyszę jak to dzieci leżą spokojnie godzinami,tylko nie mój:)

Paulina, moj synek ulezy spokojnie z 10 minut zanim wlaczy orkiestre ;) klade go w lozeczku, gdy musze cos zrobic i czesto choc nie zawsze kilka minut lezy spokojnie i sie rozglada.

Paulina smoka daliśmy zaraz jak wyszliśmy ze szpitala. Ale maly cwaniaczek wypluwa smoka, jak nie ma ochoty :(
U nas też na charczenie w nosku sól fizjologiczna pomagała.
Przeraża mnie podejscie takich lekarzy, którzy piętnują mlode mamy za mm. Powinni wiedzieć, że i tak nie jest nam łatwo na poczatku i same się zadręczamy wieloma sprawami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny na priv piszcie do mnie jak Was znaleźć na fb i wyślę Wam zaproszenia :-)

Mój też nie chce spać w dzień.a jak nie śpi to płacze.Wasze maluszki leżą spokojnie jak nie śpią????
Mi położna też radziła sól fizjologiczną do noska
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sierpniowa próbowałaś smoka?ja myślałam,że nie będę smoka używać,ale młody okazał się takim ssakiem,że mógł wisieć na cycu pół dnia.położna poleciła smoka i teraz jest lepiej.
U mnie też link do fb nie działa i nie mogę znaleźć grupy

Co do lekarzy to tez mam kilka historii ale nie denerwujmy się. Oni wiedząswoje a my rróbmy co nam intuicja podpowiada. A na niektóre sprawy wplywu nie mamy

Moj mały dziś niespokojny. Chciałby spac tylko przy cycu. Nie wiem o co chodzi

mój tak charczał jak leżał w szpitalu pod lampą- od zbyt suchego powietrza. Położna kazała wtedy zakraplać nosek solą fizjologiczną

Ehhh.... wiecie co... trochę mnie załamuje to podejście lekarzy do naszych maluchów, sama widzę, że im to nie robi, jak nie tak to co innego i tak eksperymentują na tych biedakach. A my matki musimy bronić ich jak lwice ;)
Moja Zuzia coś dzisiaj dziwnie chrząka, wcześniej miała tak czasem po jedzeniu jak już ją położyłam a dziś cały dzień, idzie to jakby z gardła / nosa ale zapchanego nie ma. Czasem przy jedzeniu charczy jej nosek ale jak dobrze zaciągnie powietrze to przestaje (jakby czasem jakaś wydzielina jej przeszkadzała a czasem się odblokuje ale w nocku nic nie widać). Chyba znowu czeka nas wizyta u pediatry :(

No u mnie przy dwójce też łatwo nie jest choć u mnie różnica wieku to 5 lat, więc starszy już aż tak mocno mamy nie potzrebuje, siku sam zrobi, umyje się, ubierze, pobawi...ale wczoraj to śniadanie zjadłam po 12 bo nie mogłam się wyrobić

Ja muszę powtórzyć badanie kupki bo wyszły ciała redukujące poniżej 2%, nie napisali ile, tylko, że poniżej 2%. Dziwne bardzo. A mały ma ładne kupki, purty ładnie idą (daje Bobotic).

Też ostatnio bardzo mało śpi, nie wiem o co chodzi, widzę, że jest zmęczony, ale śpi po 15-30 minut. Wiem, ze już będzie spał coraz mniej, ale to dziwne takie

A jeszcze starszak dziś narzeka na gardło i temp 37,8 :( Oby nic na malucha nie przeszło

Sierpniowa, to i tak super, że miałaś męża tyle czasu przy sobie do pomocy.
Trzeba myślec, że za pół roku będziemy już miały duże dzieci.
Ja juz stara jestem, ale... Może uda mi się męża na czwartą ciążę namówić... Choć człowiek już po 40stce będzie.. Ale skoro ktoś j mąż ma czas, żeby pisać pamieynok dla Renatki, to chyba ma jeszcze tyle czasu, żeby trzecie dziecko wychować ;-)
He, he. Widać, że forum ma oblężenie co 3 godz. W trakcie karmienia...
Współczuję Wam tych przejść z mlekiem. U nas kolki są straszne, ale... Ciągnie Enfamil. Kupy robi, choć się męczy. Banki strzela smierdziele... Przebrniemy i przez to
W ogóle mam wrażenie, że te wszystkie Espumisany i inne krople wcale nie pomagają... Ze Starszą był ten sam cyrk

AMO

Ja czytam regularnie forum przy karmieniu, no i jedną ręką coś czasem napiszę.
Nawet jeszcze czasu nie miałam żeby stopkę zmienić...
Przy dwójce dzieci to jest jazda bez trzymanki, przynajmniej u mnie z dwulatką i noworodkiem. Maly co chwila chce do cyca, w nocy co max 2 godziny. Jestem strasznie niewyspana, wykańcza mnie to, jestem nerwowa, płaczę po nocach. A od piątku mąż idzie do pracy, to dopiero się zacznie masakra.

lejn- jakbym czytała o swoim maluchu- w dzień tylko jakieś krótkie drzemki i po chwili się przebudza, najlepiej by go nosić przy spaniu na rękach. w ogóle u nas przy stwierdzonej nietolerancji laktozy, po tym jak delicol nie pomógł od razu lekarz przypisała nam nutramigen, nawet nie wiedziałam że są jakieś bezlaktozowe :( no i mamy cyrki z karmieniem bo mały nie chce tego jeść, przez godzinę uda mu się wcisnąc moze z 90 ml i potem po 2 godzinach znowu głodny :(

Zapatrzona - czas na siku, he, he... Dobre!
Jest prawie 11, a ja jeszcze zębów nie umylam ;-) ale udali mi się naczynia pozmywac i śniadanie zjeść. Sukces!
AMO

A w ogóle to mam taki plan żeby ograniczyć to mleko niskolaktozowe i podawać mu np. 2x zwykle i 1x comfort, bo wydaje mi się że bardziej pomogło nam wprowadzenie biogai - zobaczę co na to powie pediatra :)

Karolus u nas pediatra na podstawie wywiadu wprowadziła to mleko - powiedziała że ona ma obniżoną zawartość laktozy a nie jest bezlaktozowe i że spróbujemy... Tak więc dajemy na przemian bebiblon i bebilon comfort. Sama wyczytałam że to mleko pomaga też na ulewanie i rzeczywiście zdarza się nam to teraz sporadycznie, a wcześniej prawie po każdym karmieniu.
Nie potrafię jeszcze wydać opinii o tej pediatre - chodzimy do lek Dorocińskiej w Polmedzie. Na pierwszej wizycie która trwała 40 minut bardzo dokładnie go badała i rozmawiała z nami - więc to na plus. Spodobało mi sie że w temacie szczepionek podjęła dyskusje i powiedziała że jeśli będziemy mieć jeszcze jakiekolwiek wątpliwości i pytania to zaprasza - a mój mąż był dociekliwy w tym temacie. W piątek mamy kolejną wizytę to zobaczę jak będzie wyglądała... Jednak teraz patrząc że Wy robicie badania przed zmianą mleka to zastanawiam się czy to nie było zbyt pochopne z jej strony bo nawet nam nie powiedziała że jest taka możliwość.

Lejn nie przejmuj się. Też mam niedoczynność i z żadną nie wyszło karmienie.

Z zaspa masakra. Gratki i dobrze że zwialas do domu.

Główkę trzeba obracać podawać butle częściej z tej drugiej strony.

Inne tematy z forum

nnt. budowa domu czy kupno małego mieszkanka? (138 odpowiedzi)

Dziewczyny zwracam się z tym pytaniem do Was bo naprawdę już nie wiemy z T co zrobic.... mamy...

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...