Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (11)

Rozpakowane:
Kararinah 19.04.2016 Aleksander 4.150g 55 cm, SN Kliniczna
Sylwa 01.05.0216 Nikodem 3560g 56 cm, SN Wojewódzki
Aga_Kr 04.05.2016 Agata 3600g 53 cm, Zaspa
Mała mi 04.05.2016 córeczka 3280g 53 cm, CC Kliniczna
Mięta. 09.05.2016 córeczka, 3620g 53 cm, SN Kliniczna
Chmurka 17.05.2016 Szymon, 3460g, 57 cm, SN Zaspa
Pietrucha 18.05.2016 synek, 3980g 59 cm, SN Zaspa
Paulina_kn 19.05.2016 Kubuś, 3150g, 51 cm SN, Zaspa
Weronikaz 20.05.2016 Michał, 3150g 54 cm, SN Redłowo
Queen 20.05.2016 Tomasz, 2940g 55 cm, Wojewódzki
Karoluś 26.05.2016 Zuzia, 3250g i 54 cm, CC, Redłowo
Dysia 26.05.2016 Zuzia, 3530g, 56 cm, SN, Kliniczna
Ajot 26.05.2016, Kaja, 3430 g, i 53 cm, SN, Zaspa
Aga M. 28.05.2016, Julia, 3450g, 56 cm, SN, Redłowo

Zapatrzona 02.06.2016 Piotruś, 3860g 58 cm, SN, Wejherowo
AMO 03.06.2016 Renatka, 3900g, 61 cm, SN, Wojewódzki
KasiaQ 6.06.06.2016, Staś,3500g i 53 cm, SN, Redłowo
Groszkowa11 11.06.2016 Franek, 3460g, 51cm, CC, Zaspa
bosa1 16.06.2016 Martynka, 2750g, 52cm, CC, Zaspa
Michalowa 20.06.2016 Piotruś, 3380g, 54cm, SN, Redłowo
Sierpniowa 20.06.2016 synek, 3350, 55 cm, SN, Kliniczna

Nadal w Dwupaku !!! :)

Adelajla 20.06.2016 Filipek, Zaspa
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
Jusia 26.06.2016 Jakub, Zaspa
Buba 30.06.2016 Wojewódzki

Zakładam nowy wątek, standardowo ciężko już na telefonie przewijać ;)

Link do starego wątku w razie czego: http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=677180&c=1&k=16#post11761711
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (11)

Dysia, nie martw się. Jeśli będziesz sumiennie cwiczyla - pomożesz rozładować Zuzi to napięcie. Asymetria może do 3 mies.sie utrzymywać, wiec... Ale mimo wszystko - zaczerpnelabym na Twoim miejscu informacji u specjalisty rehabilitacja. 120-150 zł, ale... Matka śpi spokojniej.
Dobrze, że się goisz kobieto!!
Ale Wam dziewczyny Maleństwa rosną, brawo!!
My nadal walczymy z chrapka i spaniem... I te kołki. Połówki tez się dołączyły. Taka cera, taka pogoda...

Wczoraj była położna. Zuźka waży 4900. Moje krocze zagojone. Piersi prawie też. Zostało tylko kilka guzików, które w sumie mają niby zniknąć. Więc jest postęp. Muszę tylko umówić się do ginekologa na kontrolę.
Bardziej martwi mnie, że położna stwierdziła u Zuzi zwiększone napięcie mięśniowe i asymetrie. Pokazała 2 ćwiczenia ale nie wiem czy to starczy.
Poza tym jakoś po mału się zaczynam ogarniać chyba :-)

kararinah ja chetnie przyjme troche wagi od Was ;) moj starszy syn tez wazyl prawie 6 kg, gdy mial 7 tygodni. Rzeczywiscie jest co nosic ;) mnie niestety od tego noszenia kolana wysiadly i teraz musze bardzo uważać by nie było powtórki.
Dysia. A jak sytuacja u Ciebie? Unormowalo sie troche?
My dla odmiany walczymy teraz z potowkami... Wyskoczyly wielka plama przy szyi. Tam gdzie sie szyja styka z broda. Wykapalismy wczoraj malego w krochmalu z apteki i mam wrazenie, ze ciut nam to ppomoze...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzymajcie sie dzielnie Dziewczyny! Jesteśmy z Wami duchem!

U mnie też bez zmian niestety... :-/

Gdzie tam urodziły, już nie mam siły jęczeć publicznie, jutro mój termin i nadal nic ;) Jusia, jak tam?

cześć dziewczyny,
a co tutaj taka cisza, czyżby już wszystkie urodziły?

nie wiem kto,( a nie chce mi się szukać/) pisał o rehabilitacji od 3 m-ca, trochę się nie zgadzam, jeśli coś niepokoi, najlepiej jak najszybciej udać się do rehabilitanta/neurologa. Moje pierwsze dziecko miało obniżone napięcie mięśniowe i wiem że gdybyśmy czekali na dostanie się do OWI to byłoby późno, przy takich maluchach każde tydzień się liczy, zaczęliśmy reh. jak mała miała 1,5 m-ca i w wieku 3 m-cy była już duża poprawa.
My chodziliśmy do Ośrodka wczesnej interwencji, wiem że teraz zmienili miejsce, są lepsze warunki lokalowe. Bardzo dużo słyszałam dobrego właśnie o polankach, tam organizują fajne turnusy reh.

Z uwagi do doświadczenia z córcią, z synkiem byliśmy u reh jak skończył m-c i już m-c jest ćwiczony, ma podwyższone napięcie w szyji, odginał mocno główkę do tyłu, gorzej też jadł. Mamy jedno ćwiczenie (metoda Vojty) i jest o niebo lepiej.

Musze też się wam pochwalić, minęły dwa miesiące i w końcu ogarniam moją dwójkę hihi, wszystko wróciło już w miarę do normy, córcia się przyzwyczaiła do brata, mi wróciła cierpliwość do niej, synek też już przystosował się do nowych warunków, jest bosko :D

jakby któreś dziecko mało przybierało, chętnie trochę oddamy, synuś przekroczył już 6 kg, jest co nosić

Dzieki AMO!

To dobrze, nie masz się ci martwić Mamuśka!! :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po urodzeniu 3860 gram. Teraz ok 3900. A w sobote konczy miesiac...

Zapatrzona, dziecko w 1 mies.zycia powinno przekroczyć albo uzyskać swoją wagę urodzeniowa. Jak to jest u Was??

Zapatrzona ciesz się z tych 4 godzin w nocy. Mój syn budzi się nawet w nocy co 2 godziny na cyca... Za to w dzień potrafi przespać dłużej, tylko co z tego, ja przy córce nie pośpię...
My dzis byliśmy u pediatry, waga 3470, czyli juz ponad wagę urodzeniową już wskoczył, a to dopiero ósma doba.
Ja nie dopajam niczym, tylko sama pierś. Jak były te upały w weekend, to mały potrafił po godzinie upominać się o mleczko.

U nas Zuzia w te upały też co chwila woła o cycek. Ale nie dopajam wodą.
Dziś było ważenie 4730. Więc klusek jest spory. A ja mleka mam tyle, że spokojnie bliźniaki bym wykarmiła. Muszę panować nad tym, żeby ciągle z zastojami się nie męczyć
No ale doszedł nam problem asymetrii i wzmożonego napięcia mięśniowego. Mała podkurcza rączki do siebie ciągle i w barkach jest spięta. Co wyjaśnia fakt, że bardzo płytko śpi na boczku i w wózku się kręci zamiast spać jak wszystkie dzieci. Musimy jak najczęściej na brzuszku ćwiczyć i rozruszać rączki trochę ćwiczeniami.

Moj maly jest tylko na piersi i potrafi krzyczec o piers co 2 godziny. Meczy mnie to strasznie i nie wiem czy to normalne, ale przynajmniej w nocy je co 4 godziny, wiec mozna pospac choc troche ;) wazylismy go wczoraj i ma ok.3900gram czyli niewiele ponad wage urodzeniowa. Zastanawiam sie czy to nie za malo...

Moja Starsza dużo piła mleka, Młodsza... Chyba się też rozkręca. Karmimy ENFAMILEM, chcemy przynajmniej te pół roku dać radę finansowo... Bo to chyba najdroższe mleko, ale też - najlepsze. Ciągnie ze smoka AVENT 0 ok.30 min. Daje 140ml - dobijamy do miesiąca, wiec myślę, że tyle powinna wypijac. Na opakowaniu piszą, że 130. Daje 4 miarki, ale więcej wody. Jak płacze, albo się wybudzi - dopajam woda i herbatka z kopru. Krosno powiedzieć, ale ok 80ml, 60cały dzień sumując.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

to dużo zjada, my teraz co drugie karmienie zamiast cycka nutramigen i mały nie bardzo chce to jeść, zazwyczaj zje ok 60 ml, 90 to już wyczyn po długim wmuszaniu

U nas kikut wisi na włosku i juz czekam kiedy odpadnie - wreszcie będzie można pieluche pożądnie zapiać :)
AMO a jakie mleko dajesz Renatce swojej i ile wcina? Bo ja dokarmiam Frania prawie przy każdym karmieniu i zjada tak 50-60 ml. I czy dopajasz wodą? Bo dziś pediatra nam powiedziała że jak temperatury powyżej 25 stopni to mamy mu dawać po 10-15 ml przed karmieniem tak żeby na cały dzień wyszło ok 100 ml...

U nas kikut odpadł wczoraj, równo tydzień po porodzie.
Mały śpi zazwyczaj 2 godziny w nocy, w dzień zdarza się do trzech godzin.
A dziś to za bardzo nie chce spać w dzień... Ale może w nocy przynajmniej da mi pospać. Bo mając łącznie 4 godziny snu na dobę chodzę jak zombie... I do tego brakuje mi cierpliwości do starszej, a ona bardzo daje się we znaki (pewnie to zazdrość o brata..)
Ehh oby szybko te pierwsze tygodnie minęły, bo łatwe nie będą.

A Szymon śpi tak różnie. Od 20 minut do 3 godzin. Ale to i tak dużo lepiej jak starszak. Teraz to już ma coraz dłuższe czuwanie, potrafi nie spać 2 godziny. Ale są dni, że śpi prawie cały czas. Nie wiem od czego to zależy. Dziś np śpi tylko i wyłącznie na rękach. Odłożony płacze :( Taki dzień :(

Moja koleżanka robiła chrzciny w Zieleniaku i byli naprawdę bardzo zadowoleni. Jak wejdziesz na ich stronę jest przykładowe menu, cena coś koło 70 zł (kawa i herbata w cenie)

U nas kikut też był ponad 3 tygodnie!!

Dziewczyny pamiętajcie żeby do becikowego wziąć (jeżeli już tego nie macie) zaświadczenie od ginekologa lub położnej, że byłyście pod opieką lekarza od 10 tyg ciąży. Ja o tym zapomniałam i musiałam dowozić

Co do papierków to z zusu nic nie trzeba, oni chyba sami sprawdzają. Na pewno akt urodzenia dziecka, ksero dowodu, zaśw. od lekarza + wniosek i zaświadczenia mamy i taty od nich. Ja jeszcze musiałam dać ksero świadectwa pracy bo miałam umowę jedynie do czasu porodu. Jak jest w innym przypadku nie pamiętam

Inne tematy z forum

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...