Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (3)

Bo było za długo :-)

Wątek numer 2:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-2-t641751,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (3)

Mi moja gin mówiła, że witaminy mam śmiało brać do 32-33 tygodnia. Potem już odstawić i wrócić do samych podstaw żeby właśnie wyeliminować ryzyko, że dzidzia będzie duża :)
A czy orientujecie się może czy w każdym C&A mają ciążowe ciuchy? Bo wiem, że hm to tylko wybrane sklepy.

tel do poloznej na prv

http://www.happymum.pl/sklep3/index.php stad mam sukienke, we wrzeszczu na klonowej jest sklep z ich rzeczami.

z wielkimi dziecmi to plota, moja miala 3340, a tez jadlam cala ciaze. makrosomia to raczej u matek z nieuregulowana cukrzyca.

Też wychodzę z założenia że skoro lekarz zleca branie witamin to ma jakieś podstawy - dzięki za rozwianie wątpliwości :) Straszne to jest jak ciągle się słyszy jakieś mądrości, które sobie nawzajem zaprzeczają...

Chmurka - ja kupowałam spodnie jeansowe w C&A w październiku i jestem zadowolona. Mają w pasie taką gumkę, którą się popuszcza wraz z wzrostem brzuszka (jeszcze mi zostało parę oczek) i wysoki pas materiału, który właściwie mogę naciągnąć pod biustonosz. Super jak jest zimno na zewnątrz bo to dodatkowa warstwa materiału:) A co do przetarć to właściwie codziennie w nich chodzę - jak wychodzę z domu i póki co trzymają się dobrze.

Dysia - u nas zajęcia prowadzi pani Justyna - widać każda ma inny sposób prowadzenia zajęć :)

Groszkowa ja też byłam na pierwszych zajęciach w Mama i ja tylko w poniedziałek o 19:15 chodzę. U nas Pani Marta np nic nie mówiła o takich rzeczach i szczerze mówiąc jak dziewczyny powyżej też bym się tym za bardzo nie sugerowała :-)

Groszkowa11 myślę, że chyba nas trochę niepotrzebnie straszą tymi witaminami. tak jak same powiedziały, nie ma na potwierdzenie tej tezy żadnych badań.
Moja ginka na końcowych wizytach w poprzedniej ciąży sugerowała, że córka będzie spora, a urodziła się z wagą 3470g, więc całkiem w normie.
Osobiście nie zrezygnowałabym z witamin.

hmmmm, ja całą poprzednią ciąże brałam witaminy i synek urodził się z wagą 3470, więc jakoś normalnie. Więc nie mam zdania, ja wolę brać witaminy, żeby dziecko ze mnie nie wysysało (choć i tak pewnie wysysa hi hi)
Fajne są szkoły rodzenia :)

Dziewczyny gdzie kupowałyście spodnie ciążowe? Muszę sobie zakupić, tylko nie bardzo wiem oprócz h&m gdzie

Hej, my wczoraj byliśmy na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia Mama i ja na Zaspie. Ogólnie wrażenia fajne i ciekawie zapowiada się te najbliższe 12 tygodni. Przeraziła mnie tylko jedna sprawa - jedna z dziewczyn zapytała o suplementację w ciąży i witaminy, na co położna powiedziała że nie ma konkretnych badań w tym zakresie (bo są nieetyczne) ale z doświadczenia wie, że u kobiet które biorą dodatkowe witaminy oprócz kwasu foliowego, żelaza, jodu i wapnia (chyba nic nie pomyliłam) to rodzą dzieci większe - nawet o ponad 1 kg.
Co o tym sądzicie? Trochę się przestraszyłam, bo patrząc na skład Femibionu to niektóre witaminy mają 200-300% dziennego zapotrzebowania.

U mnie już po wizycie :-)
Zuzia waży 440 gram i ma się świetnie :-) a te bóle to całkiem normalne podobno. Pewnie Mała się tam gdzieś do boku cisnela. Muszę tylko bardziej zadbać o witaminy i żelaza więcej łykać, bo hemoglobina ciągle spada.
Miłego dnia :-)

Hej dziewczyny.
U mnie ze spaniem też słabo. Często się budzę, jak nie od chrapania męża, to od jęczenia córki, a potem zasnąć nie mogę. Dziś pół nocy nie spałam, bo mała miała gorączkę po szczepieniu. I teraz chodzę w pracy jak zombie. Ogólnie strasznie wyczerpana jestem codziennie po pracy. Na szczęście dolegliwości I trymestru minęły z końcem roku. Ale czuję, że nie mam co liczyć już na większy przypływ sił do końca ciąży...

Co do kurtki, to na szczęście nie muszę kupować nowej, mam w zapasie kurtkę sprzed diety, która ma duży zapas. Dziś ją ubrałam i poczułam się bardzo swobodnie, powinna do końca zimy starczyć.
U mnie od jakiegoś czasu ciągnie się takie lekkie przeziębienie, ciągle mam katar, gardło mnie pobolewa. Ale dramatu nie ma, leczę się miodem i cytryną.
W przyszłym tygodniu mam wizytę, będzie to 18. tydzień, więc liczę że dowiem się, kto tam u mnie siedzi ;)

Dysia, daj znać po wizycie jak tam Twoja Zuzia :)

Mnie pomogły bardzo leki z serii Prenalen :-)
Zdrówka życzę :-)
Ja się zbieram po mału do Gdyni na usg.

ja też nie wiedziałam że coś takiego jest, muszę się zorientować w temacie
No i mnie dopadło przeziębienie, ale takie że cały dzień w łóżku spędziłam, wydaje mi się że to nie grypa, bo gorączki w sumie brak, ale kosci bolą zimno strasznie, ach. Pije na zmianę herbaty z sokiem z cebuli i imbiru i sokiem z pigwy i dzisiaj chyba trochę lepiej, zobaczymy w ciągu dnia, a możecie przypomnieć co wam pomogło?
no i apetutu w końcu brak, bo młody leżakuje na żołądku i nie mam jak jeść :)
zdrówka dla wszystkich i miłego dnia

Poproszę :-)

ano jest:) moge podac namiary moja położna jezdzi po gdańsku miedzy moimi Dziewczynami obskoczyla z 10 moich kumpelek i wszytskie zadowolone.

To super nawet nie wiedziałam, że jest taka możliwość.

Dysia, położna zmierzy Ci puls, ciśnienie, cukier we krwi, pozwoli posłuchać serduszka dziecka na detektorze tętna. Porozmawia. Obejrzy warunki lokalowe. Coś poradzi i jakiś prezent przyniesie. Polecam.
Dziewczyny, czy któraś z Was szczepila się może w 2trymestrze na krztusiec?

A jak wygląda wizyta takiej położnej w domu w ciąży?

u nas dzis byla polozna ( wiecie , ze moze przychodzic od 20 tc i po porodzie tez, dla dziewczynki mozna ja wybrac jako polozna srodowiskowa. wizyty sponsoruje nfz) i Julka szalała, moja starsza słuchała serduszka i była lekko zdziwiona co sie dzieje:)

ja na polowkowe wybiore sie do invikty z racji tego, jak jestem stara nalezy sie bezplatne. z Majka bylismy tam na 3 d i jest b. dobry dr Puzio.

Hej dziewczyny! Dawno mnie tu nie było, dlatego dziś życzę Wam wszystkiego najlepszego na ten rok i przede wszystkim zdrowiutkich dzieci :)

Co do kurtek - moja juz jest ciasna. Ostatnio miałam niecałe 2 kilo na plusie, ale ja od początku ciazy jeszcze zdążyłam schudnąć trochę, wiec teraz dobiłam do wagi wyjściowej plus 2. Zatem ja w mojej kurtce długo nie pochodzę, no way. Ledwo zapinam. Mierzyłem tez płaszczyk który nosiłam 2 lata temu , bo wydawał sie poszerzany od biustu w dół, ale nic z tego. Cos będę musiała wymyślić.

Ja ze spaniem mam taki problem, ze w każdej pozycji tylko nie na lewym boku, będzie ok. I jak juz leżę, to przy zmianie pozycji czy wstawaniu strasznie rwie mnie w pachwinach i podbrzuszu, a do tego strzelają kości miednicy.

Tez chustowalam swojego synka i teraz nie moge, ze względu na komplikacje w ciazy. Poza tym strasznie szybko sie mecze. Ale to naprawdę super sprawa, uczucie nie do opisania :) zamierzam nosić drugiego synka jak juz sie urodzi, ale moze tak byc, ze starszy będzie tez chciał. Teraz bez przerwy gramoli sie na mnie, na ręce, ciagle na mnie wisi. Taka rzepka przylepka, ze bez mamy ani rusz. No i dzis skoczył mi na brzuch, tak ze az podskoczyłam z bólu .

Super, ze wszystkie połówkowe ok :) ja miałam wizytę u gina 7.01, a teraz czekam na połówkowe do INVICTY. Moze w końcu maz sie ze mną wybierze, bo w poprzedniej ciazy rzadko chodziłam sama, a w tej ciagle .

Hej Aga :) dziewczyny my z Aga poznalysmy sie na Trójmiasto w pierwszej ciazy także to juz można podciągnąć pod stara znajomość :)

Dysia, czasem Bobas tak się układa - tu ucisnie, tam kopnie... Jeszcze trochę i będziesz za tym tęsknić ;-)
Ja mam polowkowe badanie 26 w Gdyni, w Gamecie.
Queen, bardzo dobry lekarz. Chodzisz do niego prywatnie czy na nfz? Chyba już się o to Ciebie nie pytałam? ;-)

Inne tematy z forum

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......