Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (5)

link do poprzedniego wątku:

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowe-2016-4-t653114,1,130.html

Ja już po połówkowym i dopisuję się do listy :)
Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (5)

Aha, I sesje ciążową najlepiej wykonać między 7-8 miesiącem ciąży, bo wtedy podobno brzuszek najładniej się prezentuje :)

Mi wyszło, że toxo przechodziłam przed ciaza wiec nabylam przeciwciała, takze powtarzać juz nie muszę - ale w innym przypadku trzebaby cały czas to kontrolować.

Podpinam się do pytania o sesje.
Osobiście pisałam do Manamana Photography, zobacz sobie ich stronę. Nie wiem jak Tobie, ale mi ich zdjęcia się podobają.
Wygląda to u nich tak:

Koszt sesji łączonej - ciążowej + noworodkowej to 849 zł za 15 fotografii z sesji ciążowej oraz 15 fotografii z sesji noworodkowej, dostarczonych w formie cyfrowej oraz odbitek w formacie 15x21.
Sesja noworodkowa odbywa się w tym pakiecie u Państwa w domku. Dojazd na terenie trójmiasta jest gratis.
Dodatkowo otrzymują Państwo od nas fotoalbum z obu sesji.

Szkoda, że to wszystko takie drogie, raczej nie damy rady finansowo :(

Aha. Trzeba bardzo uważać przy braku przeciwciał na toxo na mycie warzyw i owoców bardzo dokładne, unikanie niedogotowanego mięsa, wyparzenie desek i noży po krojenia mięsa, zresztą samemu lepiej nie dotykać surowego mięsa, nie dotykać ziemi bez rekawiczek, uważajcie na pietruszkę i koperek świeże, bardzo łatwo się zarazić bo trudno domyc te listki.co ciekawe zarażenia od kotów są bardzo rzadkie.

Ja robie badania na toxo przed każdą wizyta, co miesiąc, trzeba to kontrolować bo w razie zakażenia podaje się lekarstwa które powodują że pasożyt nie dostaje się do dzidziusia, jeśli chodzi o różyczki to miałam badanie na początku ciąży ale ja byłam szczepiona, podobnie jak większość dzieci także pewnie przeciwciała masz. Ja wogole miałam po pierwszej wizycie cały zestaw badań na toxo, różyczke, cytomegalia, WZW b i c, HIV, tarczyce, moja lekarka bardzo tego pilnuje.

Sierpniowa kurcze mam nadzieję, ze jednak sie nie zaraziłaś. Wiem, ze możesz zrobić badanie na obecność przeciwciał, wykryje czy byłaś już chora na różyczkę. Wiem, że to trudne ale staraj się nie denerwować. Mam nadzieję, ze wszystko dobrze się skończy

Dziewczyny ja nie odczuwam żadnych bóli prócz czasem bólu krzyża. Hmmmmm

Ja miałam chyba ujemne wyniki na toxo i miałam powtarzane badania chyba już.
Ja mam z kolei inny powód do niepokoju. Okazało się, że kolega z pracy zachorował na różyczkę. Miałam z nim kontakt prawie codziennie przez ostatnie tygodnie (a podobno okres wylęgania choroby to 12-23 dni).
Ani ja ani moja mama nie jesteśmy pewne, czy przechodziłam różyczkę.
Niby różyczka niebezpieczna jest w I trymestrze, ale i tak mnie to stresuje. Idę dziś do internisty po skierowanie na badanie krwi na przeciwciała Igg (czy jakoś tak).

Dziewczyny szukam jakiegoś fotografa do sesji ciążowej i noworodkowej. Macie kogoś godnego polecenia?

Hej Dziewczyny, na SORze nie byłam ale rozmawiałam z położną i mówiła, że tak właśnie są zazwyczaj odczuwane skurcze Braxtona-Hicksa. Ponieważ są bardzo nieregularne i nie ma żadnych plamień itd to nie ma powodu do zmartwień a macica ćwiczyć musi :) na odstresowanie miałam od męża zakaz przeglądania internetu w weekend żeby się nie filmować i nie wyszukiwać głupot ;)
Ja też mam tego rogala do spania ale jakoś w nocy nie umiem się z nim ułożyć. W dzień owszem, służy jako podnóżek czy wygodne podparcie pleców ale w nocy ciężko. A i mojemu mężowi też przeszkadza ;)
Czy któreś z Was miały ujemne wyniki na toxo i cmv na początku ciąży? Ja takie miałam i w sumie dopiero teraz usłyszałam, że w takiej sytuacji powinno się robić te badania przynajmniej raz na trymestr bo w każdej chwili można się zarazić. Zapytam o to lekarki przy najbliższej wizycie bo nic nie wspominała a i też nie miałam do tej pory żadnej powrótki a to już przecież 3 trymestr się zaczął...

Na tym dużym rogalu tez można karmić, ale jest mniej wygodny niż ten mały.

Hej hej dziewczyny,
ja tez odczuwam bóle jak na miesiączkę, w 1c tez odczuwałam. Tyle że teraz brzuch mam dużo niżej niż w 1c, no ale tak pewnie musi być :)

Ja zamiast rogala wolę kołdrę zapłatam ją między nogi pod brzuch i pod głowę, ale wtedy brakuje materiału, żeby się przykryć :P mam i rogala do karmienia z 1c (nie używałam), i teraz taki większy typowo do spania (do karmienia też spokojnie spełniłby swoją fukcję) pożyczony, ale póki co schowany i czeka, nie wiem czy się przyda :P

Bobas rośnie w siłę, za 2,5 tyg mam ostatnie duże usg w ciązy 28-32tc

Cześć mamuśki. Ja bez rogala się nie rozstaję odkąd brzuszek już urósł.bez niego nie dałabym rady w łóżku. Chociaż jak AMO powiedziała - mąż narzeka na to, że czasami przekładam go z drugiej strony i jednak w łóżku jest coś co nas dzieli ;-) śmieje się, że jak tylko urodzę to pierwsze co zrobi to wtuli się bez obaw, że dziecko gniecie np ręką jak mnie obejmuje. Jednak Ci faceci to są takie rozczulające misie heh

Ja miałam dostać takiego rogala, ale sprawa się jakoś rozmyła i na razie daję radę spać bez. Czy rogal do karmienia to taki sam jak ten do spania?
Wczoraj miałam super dzień jeśli chodzi o samopoczucie, spałam do 8 bez budzenia się w nocy i generalnie nic mnie nie bolało. Dziś też całkiem całkiem, jednak wyspanie się to klucz do sukcesu :) ale od jutra znów pobudki o 6 do pracy i na pewno będzie dużo gorzej. Jeszcze dwa i pół tygodnia...
Kupiłam sobie w hm pierwszą bluzkę ciązową i legginsy i powiem Wam, że to zupełnie inaczej leży niż taka zwykła bluzka w dużym rozmiarze. Legginsy kupiłam w rozm.38 i na razie są trochę za duże na brzuchu, ale do końca ciąży na pewno zrobią się za małe, bo brzuch ostatnio mi mega rośnie!

Ja z tym dużym Rogalski spałam podczas pierwszej ciąży. Średnio... Do tego mąż był wściekły, bo było nas za dużo w łóżku ;-)

Ja z ta poduszka nie moge spac,przeszkadza mi.wole sobie poduszke pod nogi wlozyc:) a przewracac sie trzeba i wtedy jest bol, jakos trzeba to przezyc ;)

Polecam Wam do spania dziewczyny poduszkę Rogal. Korzystam od wczoraj i po pierwszej nocy jestem zadowolona :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dół kręgosłupa chodzi mi w każdą stronę, w lewo, w prawo, na boki, do tylu, do przodu... Nie wiem do czego to porównać. Bardzo boli. To przez relaksyne - taki hormon, który powoduje rozluźnienie mięśni i kości i przygotowanie do porodu maturalnego.
Najgorsze bóle chyba nocą, bo nie wiadomo jak się położyć...

Hej dziewczyny :)

Dawno mnie nie bylo,ja po urpolpie i po chorobie.zlapalismy wirusa na urlopie i ledwo do domu dojechalismy ale juz na szczesnie jest lepiej.zdziwil mnie moj lekarz bo kazal brac spore ilosci paracetamolu(w sumie 6tabletek dziennie) ale nie bralam :p naczytalam sie za duzo internetow,poza tym nie bylo tak tragicznie ze mna.ostatnio pozwolilam sobie na 1 szt bo myslalm ze mi glowe wysadzi w kosmos przez zatoki.

Co do bolu brzucha to ja tez odczuwam pepek i takie miesiaczkowe od czasu do czasu.
Poza tym boli mnie krocze ale przy poprzedniej ciazy tez to mialam wiec juz wiem ze to od rozciagania kosci lonowej.bardzo nieprzyjemne przy chodzeniu i wstawaniu z lozka.wy tez tak macie?

liste zrob i odbierz za jednym zamachem, ciezarne maja odbiory internetowe bez kolejki.

wczoraj bylo 20 sztuk

Karoluś byłaś na sorze? Jak się czujesz? Mnie też wczoraj i przedwczoraj bolał brzuch, w okolicach pępka, ale na szczęście przeszło. Myślę, że to z powodu gazów...żelazo które biorę na pewno mi nie służy :(
Chciałam Was zapytać o aptekę Gemini. Robicie zakupy przez internet czy jeździcie do Gdańska? Bo jak przeglądam ceny na necie, to rzeczywiście jest sporo taniej. Ja do tej pory kupowałam leki w aptece na moim osiedlu, ale chciałabym się przerzucić na Gemini. Napiszcie też co warto w niej kupić z rzeczy do porodu i dla maluszka. Chciałabym sobie zrobić listę i załatwić wszystko podczas jednych zakupów.
Aga tego masła już chyba nie ma w aptece.

Inne tematy z forum

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...