Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (6)

Z okazji 1 dnia wiosny zakładam kolejny wątek :-)
Miłego dnia mamuśki :-)

Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016 Nikodem, Wojewódzki
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.05.2016
weronikaz 19.05.2016
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo - czerwcowe 2016 (6)

hicksy przejda po cieplym kilkuminutowym prysznicu, te właściwe juz nie:)

czop moze odejsc nawet dwa tyg przed porodem , ale mi odszedl 2 dni przed i w dzien porodu. z rozwarciem na palec tez chodzilam dobre dwa tygodnie.moga byc skurcze, ja mialam co 8 minut, ale ktg ich nie łapało. wody moga sie zaczac sączyc, moze tez peknac pecherz, scenariuszy kilka, ale nie sadze, zebyscie sie pomylily, ze to juz.

O dziewczyny znalazlam info na temat bolu biodra,pamietam ze niektore maja ten sam problem co ja :)
https://parenting.pl/portal/bol-biodra-w-ciazy

Ja mam caly dzien skurcze z przerwami od kilku tygodni,teraz przy dodatkowym bolu brzucha sie nasilily.staram sie nie szalec i brac nospe wg wskazan lekarza
Co do ubran to mi zostaly spodnie dresowe i jedne jeansy, ale juz tez mnie denerwuja bo usiskaja mimo pasa ciazowego maja guzik ktory doprowadza mnie do szalu :p leginysy zostawilam ostatnio u rodziny i czekam na paczke :)

Mam termin na 1 maja, od 4 kwietnia idę na zwolnienie, to mój 4 poród, 2 dzieci już prawie dorosłe, wszystkie porody były fizjologiczne i nie takie straszne :). Dziewczyny głowa do góry, nie taki diabeł straszny jak go malują ;). Jeden z porodów trwał ze wszystkim poniżej godzinki :), najdłuższy może z 3. Trzymajcie się.

Cześć dziewczyny,
widzę że zaczynają się powoli dolegliwości przepowiadające :) ja miałam wczoraj skurcze, dzisiaj już cisza
Chmurka w ciąży możesz zrobić USG piersi i lepiej zrób dla własnego spokoju, bo potem do póki będziesz karmić to się nie robi.
Dziewczyny dobrze że to już końcówka, bo ja już nie mam w czym chodzić, nie dość że w kurtki zaraz się nie zmieszczę, to wczoraj pękły mi ostatnie spodnie :D, poprzednie podarłam na placu zabaw i zostały już tylko leginsy, a na miesiąc nie chce już kupować

Aga_kr sluszna wage ma twoje dzieciatko :)
Jesli chodzi o guza w piersi to ja mam ale wiem ze to jest torbiel.Nie ma co na zapas sie przejmowac,stres na koncowce ciazy nie jest wskazany ;) chmurka zrobisz badania po porodzie albo przy karmieniu sie oczysci kanalik :)
Kurcze juz czopy odchodza,ale ten czas leci zaraz bedziemy rodzic :)
Mi w pierwszej ciazy nie odszedl czop wiec nawet nie wiem czego sie spodziewac

sylwa życzę dotrwania do terminiu ! czop może się oderwać a i tak jeszcze możesz pochodzić w ciąży, laski z rozwarciem często chodzą, 3 mam kciuki !

Dysia lepiej zdecydowanie :) Dysia nie pomylisz na pewno, ja w 1c tez nie miałam przepowiadaczy, porod miałam wywoływany, jak się zaczęły skurcze to z godziny na godzine były coraz silniejsze

zapatrzona mamamija bardzo Ci wspołczuje :( no mowie mój miał 6cm mniej ( a każdy cm to megaaaa różnice czuć ponoć) i sie nie wkręcił, jak go zobaczyłam nie mogłam uwierzyć, że tak duży bobas siedział w brzuchu :)

chmurka na pewno wszystko będzie ok, tak jak piszą dziewczyny, podpytaj jeszcze gina a badania zrobisz dopiero po porodzie ewentualne

byłam wczoraj u gina, Agatka waży już 2,6 kg i ma 31 cm główkę, mamamija może będzie miała taka jak brat :) w 1c leczyłam się na nadciśnienie, teraz wzorowe od tygodnia rośnie .. mam właśnie holtera na 24h na sobie, co 15 min mierzy mi ciśnienie, konsultację kardiologiczną za tydzien, doplera dodatkowego za 2 tyg, i co tydzien gin chce mnie widziec na wizycie. ehhh ta końcówka ciązy

Dysia, w pierwszej ciąży nie miałam żadnych skurczy przepowiadajacych.

U mnie tydzień przed planowanym terminem odeszły wody płodowe, brak skurczy oraz rozwarcia. Padła decyzja o podaniu kroplówki i dopiero wtedy pojawiły się skurcze i rozwarcie. Myślę, że te skurcze są nie do pomylenia:)

Dysia ja też przed pierwszym porodem zastanawiałam się, czy rozpoznam ten moment, kiedy wszystko się zacznie. Ja akurat nie miałam żadnych skurczy przepowiadających i zagadką dla mnie było, jak będą wyglądać te właściwe.
Ale jak już się zaczęło (u mnie pękł pęcherz płodowy i zaczęły odchodzić wody), to byłam pewna, że zaczyna się poród. Skurcze od samego początku były regularne, co 6 minut, potoczyło się to szybko.

Także Dysia możesz być spokojna, że rozpoznasz "te" skurcze.

Kurczę dziewczyny, część z Was to już naprawdę niedługo będzie witać maleństwa. Dla mnie na razie to wydaje się być odległa perspektywa, ale pewnie też mi szybko zleci...

Dzięki paulina. Trochę jestem spokojniejsza

Aga, sama nie wiem jak ta wielka glowa ze mnie wyszla. Albo inaczej. Wiem, ale wole tego nie pamietac. Leczylam sie 4 miechy po porodzie, bo tak mnie rozerwalo... Ale jestem dobrej mysli. jak z Jaskiem dalam rade to malo co mnie juz zlamie hi hi hi

Dziękuję za życzenia :-)

Ja co prawda już mam wszystko spakowane ale i tak są momenty, że ogarnia mnie panika. Bo to pierwszy poród i nie wiem kompletnie czego się spodziewać. A w sumie może to i lepiej... :-)
Coraz częściej mnie te skurcze łapią. Są dni, że co chwila. I tak sobie myślę jak ja je rozróżnię od tych właściwych. Ale podobno nie da się ich pomylić. Jak to jest? doświadczone mamy powiedzcie coś :-)

Cześć Dziewczyny, wszystkiego dobrego po świętach!

Dysia Wszytkiego Najlepszego, spełnienia marzeń!

Ja wczoraj strachu się najadłam, co nie miara. O 6 rano zerwałam się, bo poczułam, że jak by mi wody trochę odeszły. Panika szybkie ubieranie się telefon do ginekologa i wizyta. Okazało się, że to nie wody a czop śluzowy, który się powoli odrywa. Brzuch napięty lekko bolący jak, przed miesiączką, więc zalecenie brania nospy 3x1 oraz Lactovaginalu.

Panika gorsza niż w pierwszej ciąży, ale myślę, że wynika to z tego, że nawet nie mam spakowanej torby i jeszcze jestem u Mamy nie wspominając, że dla Młodego nic nie mam przygotowane i dodatkowo świadomość, że to dopiero 35 tydzień. Dziś już możemy wracać do domu to w pierwszej kolejności pakuję torbę i piorę rzeczy dla synka... Remontów mi się zachciało miesiąc przed terminem:/

A tak ciągle sobie mówiłam, że jeszcze mam miesiąc na przygotowania a teraz to siedzę jak na szpilkach... Więc naprawdę polecam przygotować sobie już wszystko i się lepiej nie denerwować :)

Miłego dnia!

Chmurka postaraj się nie stresować tym guzkiem, położna na szkole rodzenia mówiła, że w trakcie powiększania się piersi można wyczuwać różne zgrubienia, ale jest to naturalne. wiadomo trzeba sprawdzić i tak dalej, ale mam nadzieję, że to nic poważnego. z resztą nie wiem czy w zaawansowanej ciąży można robić usg piersi (albo czy jest ono miarodajne), bo mój ginekolog kazał mi zrobić je na samym początku, bo stwierdził, że później już się nie robi...głowa do góry!!!

Witam poświątecznie :)

Ja jestem po badaniu tym ostatnim usg i na szczęście wszystko jest ok :) Mały rośnie idealnie, wszystkie przepływy w porządku. Mamy piękne zdjęcie synka na pamiątkę :)
Moje bóle są przepowiadające i mam się tym nie przejmować ale też nie szaleć bo cały dzień je odczuwam. To podobno normalne. Z pierwszym dzieckiem odczuwałam tylko napinanie brzucha a tu dodatkowo ból więc się wystraszyłam.
Ja jeszcze nie spakowana do szpitala, codziennie mówię sobie że to dzisiaj i guzik ;) obym się nie zdziwiła

Ja juz pranie porobilam do wyprawki szpitalnej, tylko todler nie daje mi poprasować :) nie ma co, czas powoli pakowac te torby :)

Zapatrzona to faktycznie dużo. Mój synek miał 34cm główkę przy porodzie i nie chciał się nią wkręcić w kanał. Jak Ci się udało z 40 cm ? Obecnie Olek ma 1.5 roku i 54 cm głowę. Jego siostra w 30 tc miała 30 cm

Hej hej

U mnie właściwie nic nowego, całkiem dobrze się czuje. Mój starszak z wirusem w domu do końca tygodnia. Ach...znowu. Ja dziś piorę ubranka dopiero, ze 2 pralki pójdą, jak nie więcej

Dziewczyny tak się trochę zdenerwowałam, bo w piersi wyczułam guzek a wizytę mam dopiero 22.04. Tak sobie tłumaczę, że to może jakiś kanalik się zablokował, możliwe to? Moja ciocia aktualnie leczy się na raka piersi i jakoś się przeraziłam z początku

Dzianinka 1.05.2016
kararinah 03.05.2016 Aleksander, Kliniczna
Mięta 05.05.2016
Mała mi 09-10.05.2016
Sylwa 11.05.2016 Nikodem, Wojewódzki
Aga_Kr 15.05.2016 Agata, Kliniczna
Chmurka 16.05.2016 Szymon, Wojewódzki
Pegisu 17.5.2016
Pietrucha_ 18.05.2016
weronikaz 19.05.2016 Michał, Redłowo
Dysia 21.05.2016 Zuzia, Kliniczna
paulina_kn 22.05.2016
Aga M. 24.05 Julka, Redłowo
Queen 26.05.2016
Karoluś 28.05.2016 Zuzia, Redłowo
Groszkowa11 31.05.2016 Franek, Zaspa
Kmina 31.05.2016

Zapatrzona 5.06.2016 Piotruś, Wejherowo
arnika 09.06.2016
Amo 11.06.2016 Renatka, Wojewódzki
KasiaQ 13.06.2016
Marcelinka 17.06.2016
Adelajla 20.06.2016 Filipek
Mała757 23.06.2016 Kliniczna
Pyska 24.06.2016
bosa1 25.06.2016 Martynka, Redłowo
Jusia 26.06.2016
Sierpniowa 29.06.2016
Buba 30.06.2016

Hej dziewczyny. Ja to jak zwykle raz na ruski kwartał wpadam. Jakoś ciezko mi z samodyscyplina w tej ciąży ha ha :)

Ja na zgagę polecam mleko, mi pomaga, a zgagi to miewam takie, że mnie wypala. Marzy mi sie właśnie spacerek wiec chyba sie ogarnę i wyjdę mojego łobuza trochę zmęczyć żeby mi ładnie zasnął. Miałam uczyć go spacerków na nóżkach, ale jak na 1,5 roku to juz niezłe sceny urządza, wiec będę musiała wypakować wózek z auta.

Juz myslalam, ze jak wejdę tu na chwile, to jakaś mamusia będzie rozpakowana, ale z tego co widzę, wszystkie w komplecie? Jeśli tak to chwała Bogu, oby dzieci cierpliwie czekały do co najmniej 38 tc każde :)

Miłego dnia :)

Aga, Jasiu miał 40 cm głowę. Więc prawie jak roczne dziecko. Podobno poród naturalny dopuszczalny jest do 35 cm, ale niestety nikt (łącznie z moją ginekolog, która prowadziła moją ciążę) się tym nie przejął. Obecny gin spojrzał na mnie z przerażeniem jak mu powiedziałam dlaczego miałam vacum. I dlatego jest taki uczulony na rozmiary małego. Idę 11.04 na kontrolę to zobaczę jaki ten mój łobuziak jest duży teraz :)
Mój gin wpisuję w kartę ciąży np.30t5d, czyli faktyczny etap ciąży. Co do dnia. Ale on to w ogóle jest taki perfekcjonista trochę :)
Mnie na szczęście omija zgaga jak narazie - oby tak dalej :)

zapatrzona a ile cm główkę przy porodzie miał Twój synuś ?

u mnie ostatnia miesiączka 8 sierpnia, aktualnie 34tc, termin na 15 maja, czyli po majówce dopieroooo :)

jak wasze samopoczucie ? Aga mam rennie owocowe po 1c i czasem łyknę choć słabo pomaga :(

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...