Mamusie majowo-czerwcowee 2015 (2)

Zakładam nowy wątek bo tamten już taki długaśny:)

Mariolka 03.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 12.05.2015
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015 (dokladny za 3 tyg)
Zaskoczona88 25.05.2015 ( wstepnie- dokladny termin dostane za 3tyg.)
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Justicia85 - początek czerwca (termin dokładny podam po następnej wizycie u lekarza)
Marta- 5.06.2015
Moni - 09.06.2015
MMM90-12.06.2015 (wstępny termin,dokładny będzie 4.11)
Szminka21 15.06.2015
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowee 2015 (2)

Mariolka, trzymam kciuki żebyś szybko wróciła do formy i lepiej się poczuła :) nasze Maleństwo nie chciało się nam dzisiaj pokazać ale mam nadzieję, że na usg połówkowym będzie już wszystko wiadomo. Pozdrawiam

Dzięki Nuska! rady doświadczonych Mam są niezwykle cenne więc miło mieć takie wsparcie :) pozdrawiam

hej Dziewczyny :) no to jestem po kolejnym usg no i niestety dziecko ułożyło się pośladkowo i na dodatek plecami więc z odgadnięcia płci nici, choć lekarz się baaaardzo starał i stwierdził, że chyba dziewczynka bo dojrzał coś co faktycznie wyglądało na wargi sromowe. Tak czy siak pewności nie ma. Nie dostaliśmy nawet żadnego zdjęcia bo nie było jak. Najważniejsze jednak, że Maleństwo rozwija się prawidłowo, a my ,zgodnie z zaleceniami Pana doktora, musimy teraz je grzecznie namawiać do tego aby na usg połówkowe ułożyło się jak należy :)

czesc Aniu !
mamy bardzo podobny termin :) a Twoj doktor byll prowadzacym moja pierwsza ciaze :)
Teraz jest dr Matkowski. W piatek kolejna wizyta i moze tez poznamy juz plec :)
Ja obecnie na zwolnieniu ze wzgl. zdrowotnych i trudno mi powiedziec jak dlugo bede i czy wroce do pracy- a chcialabym jeszcze popracowac , ale trudno teraz sa wazniejsze priorytety
Do szkoly rodzenia teraz nie bede chodzic ale w pierwszej ciazy chodzilam i zajecia te duzo mi daly pod wzgledem opieki i pielegnacji noworodka

to ja się zbieram do lekarza. Oby było wszystko dobrze. :) napiszę do Was wieczorem.

anja myślę że nie powinnaś rezygnować ze SR jak to twoja pierwsza ciąża bo jest tam też sporo informacji o pielęgnacji i rozwoju noworodka oraz o przebiegu porodu i połogu, a to mi się akurat przydało. Ja chodziłam przy pierwszej ciąży do sr przy szpitalu w którym rodziłam i mogłam poznać położne z tego szpitala i jakie panują w nim zwyczaje(to było bardzo pomocne). I jeszcze jeden aspekt był super- to ze uczestniczył w niej mój mąż, który nauczył się jak wykonywać masaż podczas porodu i dowiedział się jaka jest jego rola, mógł poćwiczyć przebieranie pieluszki, ubieranie noworodka, dzięki temu poczuł się bardzo ważny :)
Teraz przy drugiej ciąży to już te wiadomości mamy i wiemy co i jak :)

Witam
Czy jest tu jakaś mama co spodziewa się bliźniaków??

Amelia, tak mam na myśli dr knutowskiego przez FI ;)

Nuska, może faktycznie to przemyślę, bo biorąc pod uwagę fakt że już teraz o wszystkim zapominam to co to dopiero będzie jak dojdzie stres i ból :D pozdrawiam

Hmmm forum zamienia fi na kn - jak miło :)

anja.d Masz na myśli dr. knutowskiego? :)

Hej Anja, jesteśmy na podobnym etapie ciazy.Ja z usg mam termin na 12 maja ale z om na 3 maja. Ja się do sr nie wybiorę to moja 2 ciąża i tak jak pisały dziewczyny podczas porodu zapominasz o wszystkim i tylko dzięki położnej która masz przy sobie jesteś w stanie oddychać prawidłowo

Aniaaa22, chodzę do gina o niezwykle wdzięcznym i adekwatnym nazwisku, a mianowicie do dr knutowskiego :) wiem, że opinie ma różne ale ja jestem z niego bardzo zadowolona! jest bardzo serdeczny i szczerze cieszy się z ciąży razem ze mną :) Przyjmuje w wojewódzkim, ale dla mnie to trochę daleko i dlatego zastanawiam się nad zaspą. Co do SR to chcę się zapisać bo to moja pierwsza ciąża. Pod koniec października byłam na warsztatach dla przyszłych mam organizowanych przez Mamo To Ja (świetna sprawa, polecam jeśli znów będą je organizować) i był tam wykład wspaniałej położnej, p. Iwony Guć, która prowadzi prywatną SR w Gdyni. Co prawda koszt to 350 zł ale z tego co wiem to na zaspie SR też jest już płatna. Zapytam dzisiaj lekarza co on o tym myśli :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cześć Aniu!:)

ja chyba odpuszczę sobie szkole rodzenia.. ostatnio jak chodziłam to przy porodzie i tak nie wiedziałam jak oddychać co robić tak mnie wszystko bolało ze w ogóle nie słuchałam nikogo i nic nie pamiętałam z nauki w sz.r. al to moze tez dla tego ze ja od 34 tyg leżałam na patologii i nie uczestniczyłam we wszystkich zajęciach:)

poród pewnie na zaspie ale zastanawiałam sie nad kliniczna :)

ja już jestem tak ciekawa plci.. ale nie dane mi sie dowiedziec choc podobno można dowiedzieć sie w 13 tyg teraz ide na usg 24.11 możne coś sie dowiem :P maż twierdzi ze będzie dziewczyna a ja już sama nie wiem :) do jakiego gin chodzisz? :)

Witaj Aniu :)

Jeśli chodzi o szkołę rodzenia, to ja w pierwszej ciąży chodziłam do dwóch położnych, które pracują w Wojewódzkim, nie pamietam jak się szkoła nazywałą, ale zajęcia były w budynku sklepu Mama i Ja w Gdańsku na Grunwaldzkiej, bardzo sobie chwalę ten czas. Potem jak się okazało na porodówce towarzyszyła mi właśnie jedna z Pań położnych ze szkoły rodzenia :) fajnie mieć znajomą buzię w trakcie porodu :)

Jeśli chodi o szpital- dyskusja była już wcześniej, większość dziewczyn planuje Zaspę, ja osobiście Wojewódzki, choćby z tego względu, że mam najbliżej, bo mieszkam 22 km od Gdańska.

Koniecznie daj znać czy dzidzia pokazałą co tam chowa :)
pozwodzenia:)

image

Witam wszystkie przyszłe Mamy :) mam na imię Ania, jestem z Sospotu. Z wielką chęcią dołączę do Was bo początkowo przyłączyłam się do Mam marcowo - kwietniowych ;)
Termin mam na 04 maja. Ciążę znoszę znakomicie, choć na samym początku męczyły mnie silne bóle podbrzusza i stąd pierwsze usg miałam już w 5 tygodniu. Na szczęście odkąd bóle zniknęły nie pojawiły się inne typowe dolegliwości oprócz senności i częstej zmiany nastrojów, więc mogę chyba uznać, że mam ogromne szczęście i szczerze podziwiam te z Was, które dzielnie znoszą mdłości i inne nieznane mi objawy :). Dzisiaj idziemy na kolejne usg, na którym być może uda nam się odnaleźć płeć dziecka, nie mogę się doczekać! Na pierwszym usg przez brzuch, w 13 tygodniu, moje Maleństwo pokazało się wyjątkowo dobrze, sam lekarz nie mógł wyjść z podziwu, dlatego liczę że dzisiaj będzie podobnie :)
Czy wybrałyście już może szpital i szkołę rodzenia? Jestem ciekawa Waszych opinii. Muszę wczytać się w Wasze poprzednie posty i pewnie trochę czasu mi to zajmie. Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i do usłyszenia :*

Jutro w końcu do lekarza... ufff oby było dobrze. Ja na razie pracuję myślę od nowego roku o zwolnieniu ale to bedzie zależało jak będę się czuła. Przede mną wyzwanie jarmark świateczny. Jak przetrwam te 19 dni to już potem będzie z górki:).Na migreny w ciąży pewna lekarka "szamanka" koleżance poleciła expresso z połową cytryny... obrzydliwe ale pomagało.

A ja na szczęście od początku ciąży czuję się dobrze, ominęły mnie zarówno wszelkie "atrakcje pierwszego trymestru" jak i zaparcia i bóle głowy. Na zwolnienie mam zamiar iść dopiero kwiecień-maj (chyba, że będzie działo się coś złego). Moja lekarka za każdym razem pyta, czy nie potrzebuję zwolnienia, ale prawda jest taka, że najnormalniej w świecie zwariowałabym z nudów i wpadła w jesienno-zimową deprechę. Jak tylko pomyślę o roku macierzyńskiego, to przechodzą mnie ciarki, ale może po porodzie strzelą mnie hormonki i nie będzie tak źle ;)

Hej, ja również męczę się z zaparciami. Gdzieś od tygodnia mój organizm zaczął spowrotem tolerować kawkę więc myślę że będzie lepiej, pozatym jem takie musli błonnikowe ze śliwkami suszonymi, jak już jest baardzoo źle ratuję się xenną i herbatkami ziołowymi. Na zwolnieniu ja również już jestem i zostanę, Jetsem w 16 tyg, chciałam do końca roku pracować ale nie dałam rady, pracuję na budowie i praca stała się już zbyt niebezpieczna miałam zawroty głowy okropne, naszczęście powoli mijają, ale z pracodawcą doszłam do wniosku że lepiej nie ryzykować.

No chyba będę chociaż co 2 dni sobie piła kawę, bo zaczęły mi się odzywać hemoroidy,których nabawiałm się w 1 ciąży :(

Zgadzam się- ciąża to nie choroba- przy czym ja niestety na początku tak właśnie się czułam- jkabym była chora- co do zwolnienia- mam pracę przy komputerze i cały etat, a zgodnie z KP mogłabym w ciąży pracować po 4 godziny dziennie przy kompie więc to od razu zmniejszałoby moją produktywnosc i tym samym premię :(

Inne tematy z forum

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...