Mamusie majowo-czerwcowee 2015 (2)

Zakładam nowy wątek bo tamten już taki długaśny:)

Mariolka 03.05.2015
Efik 08.05.2015
Nuska83 12.05.2015
xynka 20.05.2015
Aniaaa22 20.05.2015 (dokladny za 3 tyg)
Zaskoczona88 25.05.2015 ( wstepnie- dokladny termin dostane za 3tyg.)
EsteraA 26.05.2015
Magda 27.05.2015
Justicia85 - początek czerwca (termin dokładny podam po następnej wizycie u lekarza)
Marta- 5.06.2015
Moni - 09.06.2015
MMM90-12.06.2015 (wstępny termin,dokładny będzie 4.11)
Szminka21 15.06.2015
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowee 2015 (2)

Witam wszystkie nowe mamusie :)
Ja również USG między 11 a 13 t.c. wykonuję u innego lekarza -mój prowadzący polecił mi, gdzie mogę zrobić, ale nie namawiał. Sam- jak powiedział- nie ma odpowiedniego sprzętu.
Wybieram się w przyszłym tygodniu.

Nie wiem, czy to normalne, ale mi już właściwie wszystkie objawy minęły. Może trochę szybciej się męczę, trochę więcej snu, ale poza tym nic - aż nie wiem, czy się z tego cieszyć... Czy któraś z was ma podobnie?

Ja również nieśmiało się przywitam, nieśmiało, bo niedawno poroniłam moją pierwszą ciąże. Dziś jestem w drugiej ciąży, niby wszystko jest ok, serduszko biję jak szalone, ale strach pozostał...
Obecnie jestem w 8tyg i 5 dniu ciąży.

marta- łączę się w bólu- też mam małego synka i noszenie go jest nieuniknione, a powiedz mi, czy jak podnosisz córeczkę, to boli Cię potem podbrzusze? Mnie czasem boli i jest to trochę niepokojące...

Mia- witaj, rozgość się :) Ja szłam na usg do innego lekarza, to tak to wygląda w medicoverze, że na usg chodzi się do innego gabinetu

Witamy MIA w wątku i życzę pozostanie w nim do końca. Co do prenatalnych badań w pierwszej ciąży nawet o nich nie wiedziałam, lekarz sam wszystko badał, bez zwiękaszania stawki, teraz mam innego i ten wysłał do innego bo lepszy sprzęt itp.... choć moim skromnym zdaniem to jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę :) No i nie wszystcy lekarze mają jakieś tam kursy pokończone do przeprowadzania tych badań, bo spr wtedy przezierność karkową ( spr wady genetyczne płodu)

Witaj Mia :) dacie radę i przetrwacie najgorszy moment :) ja poszłam do innego gina na usg prenatalne bo mój w luxmedzie ma kiepski sprzęt i sam mi polecił innego lekarza.

nieśmiało się przywitam
cześć :)

nieśmiało, bo lekarz dał mi jasne podstawy do obaw na poprzedniej wizycie
tak więc wypisanie się z tego wątku jest w każdym momencie niestety możliwe
gdyby się jednak udało - to początek czerwca

obecnie 10tc

w sumie to się zupełnie nie zastanawiałam nad usg prenatalnym (czy jak tam się ono zwie) - jakoś tak odgórnie założyłam że zrobię to u tego samego gina co normalne wizyty.
W sumie to dlaczego idziecie gdzieś indziej? Wasi lekarze nie mają odpowiedniego sprzętu czy o co chodzi?
Nie pytam złośliwie, tylko po prostu nie kumam :)

nie da się nie dźwigać mając 2 letnią córkę :) wiec może z tąd ten kręgosłup czasem. Chociaż staram się jej nie nosić.

Efik ja dla odmiany mam rano biegunki, a ból kręgosłupa w odcinku ledzwiowym pojawia się jak dzwigam siaty z zakupami bo jestem zosia samosia a potem wieczorem cierpię.

Elfik dobrze że nic Wam się nie stało. Ja wczoraj umierałam z bólu kręgosłupa ale dzisiaj już dobrze. w końcu po długim weekendzie czas wracać do domku. :)

A u mnie okropne zaparcia:( nic nie pomaga a ni dieta ani inne środki do tego miałam kilka dni straszne zawroty glowy i też jestem na zwolnieniu (rozbiłam auto) :( u dzidziola wszystko ok.

nuska - współczuję wymiotów i przeziębienia :( u mnie w sumie coraz lepiej mdłości mijają i ogólnie czuję się dobrze :) Byłam na USG genetycznym i wszystkie pomiary w normie :) Dzisiaj zrobiłam też zlecone badania laboratoryjne i jestem ciekawa wyników

ja jako takich prenatalnych nie tylko usg chce zrobić miedzy 12-13tygodniem. Bo czas się zbliża chciała bym prywatnie gdzieś gdzie nagrywają na cd. Wiecie gdzie w Gdańsku można. Wcześniej robiłam u Deringa teraz może ktoś inny poradzcie.

Dziewczyny a Wy robicie badanie prenatalne?

Coś tu cicho ostatnio... Mamuśki jak się czujecie? U mnie wymioty nadal Ale tylko rano po wstaniu wiec jest lepiej. Na ostatniej wizycie oglądałam swoją kruszynke na usg. Jestem przyziebiona i mam straszny kaszel, wiec dr Matkowski nie chciał mnie badać ginekologicznie ale pokazał Dzidziusia na usg.do pracy juz nie wracam...

Na moim kalendarzyku ciążowym mam w tyg 16-17 zaznaczone "punkcja owodni" - może o to chodzi? Badanie to pozwala wykryć wszystkie wady genetyczne, ale niestety w 1% przypadków prowadzi do poronienia. USG genetyczne wykonuje się między 11-14 tyg, bo wtedy najbardziej miarodajny jest pomiar przezierności karkowej, który określa tylko RYZYKO wystąpienia wad typu zespół Downa, Patau itp (ale wynik ponad normę nie oznacza w 100%, że taka wada wystąpi - punkcja owodni daje podobno 100%).

Tutaj sa dodatkowe platne prematalne a sa takie w 20 tyg badanie ktore wykrywa bezmozgowie i inne wady... Wiec pytam co to sa te badania prenatalne i czym sie roznia od tych drugich bo prenatalne mowila ze miedzy 9 a 14 tyg tylko mozna robic bo wtedy maja jakis sens a te sa w 20 jak juz wspomnialam wczesniej.

Zaskoczona, mówisz o USG, czy jakichś dodatkowych badaniach?
Jeśli chodzi o USG, to jak najbardziej warto zrobić - wykrywa przede wszystkim MUTACJE genetyczne (czyli choroby nie dziedziczone, ale powstałe podczas podziału komórek - bezmózgowie, zespół Downa, zespół Patau itp), a więc niezależne od tego, czy ktoś u Ciebie w rodzinie miał problemy czy nie.
Jeśli chodzi o dodatkowe badania, to ja nie robiłam. Ale jeśli miałabym wady genetyczne w rodzinie, wyszłoby coś niepokojącego w USG lub byłabym w ryzykownym wieku, to zrobiłabym dodatkowe badania.
Póki co byłam na USG genetycznym (miałam dopochwowe, nie było żadnego problemu z uczestnictwem męża), płodek nie ma żadnych widocznych wad i ładnie tańcuje :D

Dziewczyny mam pytanie odnośnie dr Matkowskiego- źle wystawił mi zwolnienie i wczoraj je poprawiał Ale nadal księgowa w pracy mówi że nie jest tak jak powinno. Czy jeśli pójdę dziś do niego ponownie to mnie Noe pogoni? Czy może lepiej zadzwonić do niego i uprzedzić ze się pojawie, głupio mi ze tak mu głowę zawaracam

Mnie tak samo.. odkad wstalam bolala mnie glowa, nie mialam sily na nic i senna bylam, na szczęście dzisiaj jest ok.

justicia - mnie też wczoraj koszmarnie bolała głowa ...

Inne tematy z forum

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Niania- jaki macie zakres obowiązków? (55 odpowiedzi)

Chodzi mi o czas, w którym np dziecko śpi- powiedzmy 2-3h w ciągu dnia. Czy niania gotuje obiad,...