Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=321352&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

siatlka centylkowo mówi tak, że jak twój mały jest przykłodowo w 67 centylu to 67 dzieci w jego wieku jest od niego mniejszych a 33 większych. 50 centyl to dokłasnie połowa, czyli 50 dzieci jest mniejszych a 50 większych :)

niepokojące się wartości ponieżej 3 i powyżej 97 :)

Mikulka a o co chodzi z centylami?

Masia, dzisaj jest taka pogoda, że wydaje mi się, że dzieci się mogą mało ruszać :)

a to tak dla ciekawości

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)

31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)

36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)

40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

to i ja się melduje
jak dziecko przybiegło z okrzykiem mamo śnieg - to myślałam że wejde pod łózko z rozpaczy ;)))

w taki dzień to tylko spać się chce ;))
a tu trzeba porządki jakieś zrobić .... to ide się pokrzątać

aaaa co do motoryki to mamy fajnie bo nasze brzuszki nie musza się ubierać grubo i ciepło - to jest cuuudowne
jeszcze jak bedzie mozna bez rajstop i w sandałkach czy tenisówkach śmiagać będzie cudnie
oby do ciepłej wiosny!

Heeheh dziekuję za takie kopniaki w pęcherz ;) A propo ruchów to dziś się zestresowałam bo mój M mak mijał mnie w pokoju zachaczył d*pką o mój brzuch i dosyć mocno mnie uderzył. W pierwszej chwili coś mnie zabolało, ale jak wymacałam brzuch po uderzeniu maluszek się przesunął. Teraz chcę się położyć spać,żeby mnie pokopał żabym troszkę spokojniejsza była.

A co do tych dużych brzuchów to jakiś czas temu pytałam moja kumpelkę o to. Mówi, że jej dwie ciąże były różne. Z jedną miała wielgaśny brzuch taki że ciążko było jej się ubierać i schylać a przy drugiej mogła malować paznokcie u stóp prawie do końca :) A niby przy drugiej jest zawsze wiekszy brzuch :) Ja narazie nie mam problemów ze schylaniem, ale jak się schylam to synek sie wkurza i kopie jak próbuję np. buty ubrać.

Witam w śnieżny dzień ;) Ten śnieg pasowałby na jutro na prima aprilis jako niezły żart :)

Ja póki co ruszam się w miarę sprawnie, mieszkam na 3 piętrze więc codziennie kilka razy muszę pokonać schody. Podobnie jak nulka po jedzeniu ciężko mi się rusza i wtedy najchętniej bym spała.

Dziś jednak coś mnie uciska z prawej strony pleców i chodzę trochę jak pingwin

Witam sie sobotnio :)

Ja sie obudzilam po 6 i stwierdziłam, ze trzeba spać dalej to wtedy snieg zniknie.. i tak sobie wziełam do serca, ze po 10 sie obudzilam :P Ale śniegu nie bylo, tylko mokro... ;)

Zgadzam sie z Mikulką, mnie młoda raz urządziła z dość pełnym pęcherzem, jak prowadziłam auto i przejezdzałam przez tzw koci łeb... łzy mi popłyneły z obu oczu naraz a oczy mialam jak kot ze Shreka ;)
I tak samo nie za bardzo polecam wbijanie kończyn w żebra :P nie boli , ale jest mało przyjemne ;)

Jeśli chodzi o cięzkość, ja jestem w 32tc i jak sie objem to cięzko mi sie wstaje z łożka ;) ale jeśli normalnie funkcjonuje, to nie jest źle :) Oczywiscie, ze nie wbiegam juz na 4 piętro, tylko powoli spacerkiem wchodze... ale jeszcze bez przerwy wejde :) Takze ja jeszcze daje rade, ale nie wiem czy to kwestia wagi, cm w brzuchu, kondycji czy jeszcze czegos innego :)

A pogoda dzis beznadziejna - az sie nie chce wychodzic z domu! Chcialam dzis podjechac po pracy meza do Bobo raju na zakupy, ale nie wiem, czy nie przelozymy tego na jakas przyjemniejsza pogode;)

Zrobilismy dzis sobie za to rozpuste sniadaniowa - biale buleczki, parowki z musztarda i keczupem (jak obliczylam nie jadlam parowek od ponad 6 lat) i kawke - do tego dzisiejsza Wyborcza i od razu humor lepszy:)

Hej Mikulka, to jest tak indywidualne, ze nie ma regul:) Bardzo mozliwe, ze do konca nie bedziesz miala zadnych trudnosci z motoryka:0
Ja w poprzedniej ciazy pamietam taki tydzien w siodmym miesiacu, ze nie moglam sobie znalezc miejsca ani siedzac, ani lezac, a pozniej bylo juz lekko i nic mi nie dokuczalo..!
Tylko jak sie dziecko obniza pod sam koniec, to czlowiek zaczyna tak troche chodzic jak kaczka z nogami na boki, ale mi to sprawialo zawsze trudnosc przez kilka pierwszych krokow jak wstalam, a pozniej jak sie "rozchodzilo", to juz moglam lazikowac kilometrami.
Aha i tylko ubieranie majtek, skarpetek, rajstop staje sie trudne pod koniec, bo brzuch coraz bardziej zawadza;) Ale to tez pewnie zalezy, jak ktos duzy ma brzuch - niektorzy do konca maja niezbyt wielki:)

Pomelo, tez mysle, ze w kazdym szpitalu zdarzylo sie wiele zarowno dobrego jak i zlego, wiec tak naprawde nie da sie jednoznacznie dobrze wybrac. Chcialoby sie wybrac jak najlepiej, ale nie da sie nigdy przewidziec wszystkich okolicznosci - pozostaje nam tylko myslec pozytywnie:) ja sie waham miedzy Wojewodzkim a Kliniczna, ale o obu uslyszalam ostatnio i dobre i przykre historie - i badz tu czlowieku madry..!

Hej mamuśki:)
oj z rana było zaskoczenie, gdy spojrzałam przez okno- śnieg, deszcz...blehh. Do tego chyba ciśnienie jakieś takie byle jakie, bo boli głowa w skroniach,aż słabo mi się zrobiło...

Masia, poczekaj jak ten mocny kopniak trafi prosto w pęcherz, do tego jak będzie w miare pałny, jak jakimś cudem uda ci się nie posiusiać to na pewno ugną się pod tobą nogi.... i to w dosłownym sensie :)
Moja gwiazda załatwiła mnie tak ze 3 razy......
ale z drugiej strony najważniejsze, że się ruszają, meldują i wiemy, że żyją :) nawet za ceną tego pęcherza.
dziewczyny w wyższych ciążach, kiedy w ciąży robi się tak naprawdę cieżko? no, że ciężko wstawać, spać, chodzić? jest szansa, że do końca będzie bezboleśnie?

Czesc mamusie :)
Faktycznie dzien paskudny :( My dzis mamy w planach pojechac i kupic farbe do pokoju Franusia, ktory pol nocy szalal i teraz tak od pol godzinki godzinki chyba sobie spi :)
Kilka dni temu poczulam poraz pierwszy co to znaczy mocny kopniak az zaczelam panikowac ze cos mi peklo ;)

Hej dziewuszki sobotnio-śniegowo:( ja na poprawę humoru lecę poćwiczyć do SR a potem czekam na bandę siostrzeńców:) Trzeba się wprawiać:)
dziękujemy tekla za pocieszenie. Po raz kolejny podstawą staje się zdrowy rozsądek:):)bo naprawdę w przeciwnym razie można dostać świra:) jesteśmy optymistkami:) trzymajcie się słonecznie:)

witam was serdecznie w ten paskudny dzień :)
pada, smutno nawet moje dziecko ospałe i nie dokucza mamie za bardzo :)
właśnie wysłałam mężą po kwiaty, oby mi ładnie na balkonie zrobił, a ja sobie piję kawkę.

kurcze, ale w taki dzień to nic się nie chce, chyba dzisaj oddam się kulinarią i spróbuję zrobić pasztet warzywny :)

miłego dnia

hey dziewczyny!

poczytuję Was czasami ale, że jestem mamą sierpniową to nie udzielam się w tym wątku ..

mam prośbę, bierzemy z Córą udział w konkursie na facebooku, jutro już koniec ;). Czy mogłybyśmy prosić o małą pomoc i kliknięcie i polubienie zdjęcia?
byłabym bardzo wdzięczna!
z góry dziękuję i pozdrawiam ;)

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=356170704420975&set=o.103534236383731&type=1&ref=notif¬if_t=like&theater

Ze mna był moj przy porodzie,dla towarzysza nalezy wziac obuwie na zmiane,klapki wygodne(zima bo wiadomo,ze goraca na oddzialach) i to wszystko.Dostanie stroj na zmiane,ala smerf :).Wody mialam butelke 1,5l a moglam wiecej,ale uszlo.Bylam bez kolacji,glodna,ale gdy nadchodzily skurcze czestsze,zapomina sie o glodzie. :)

Dziewczyny,jako juz mama .ktora ma za soba porod moge rzec-nie panikujcie :).Ja tez sluchalam i opinii o szpitalach itd,o porodach .Nie ma co słuchac za duzo.Nie jest tak zle z porodem.Nie my 1 i ostatnie.Ja rodzilam w wojewodzkim,jesli bede miec kolejne dziecko chyba tez tam urodze.Szpital jak szpital.Co do dokumentow-dowod osobisty,ksiazeczka ciazy,wyniki ostatnie moczu,wyniki na paciorkowca i grupa krwi. Na wzw i antyhiv nie robilam i nikt nie wołał.Sa to drogie badania,ok 40 zł za 1. Dla dziecka pampersy i chusteczki mokre.Ogolnie jesli nie masz czegos dadza ci bo maja.Tylko z wygody i dla oszczednosci nie daja.Przed przyjeciem na oddzial robia badanie,usg.Co jak co,na izbie przyjec jak sie trafi-mozna trafic na niemila zmiane-zwłaszcza taka czarna babka mala(mysli,ze jest tam gwiazda,opierdziela rowno np.za telefon glosny).

No dziewczyny te wasze maluszki to takie spore ;)

Moj młody ma niecałe 900g ;) dzis wyjątkowo nie chciał pokazać co ma miedzy nogami, a szkoda bo tatus chciał zobaczyć, no i co jest dla mnie średnie dzidzia już jest głowką w dół ;/

Racja czas leci ze ho ho do mnie dzis tez dotarło ze musze kupić kilka rzeczy bo to rożnie bywa

Dziewczyny tak piszecie już o pakowaniu torby do szpitala i dopiero powoli do mnie zaczyna dochodzić, że już za tydzień-dwa pierwsze dziewczyny z naszego wątku może zaczną rodzić, ale ten czas szybko leci...

Sylwia agnieszka opalać się w granicach rozsądku można i trzeba sprawdzać czy nie wyskakuą palmy no i najważniejsze nie przegrzewać się, no ale przegrzewanie w marcu jest mało możliwe. A plamy monitoruję co 15 minut i nie mam. A słoneczko mnie już tak ładnie, delikatnie złapało i nie wyglądam jak córka młynarza 
Klaudiaoo moja mała ważyła w 24 tyg prawie 800 gram, w 25 1000 gram i miała być mega pulpetem, a teraz w 29 tygodniu ma 1300 i jest w normie i wszystko wskazuje że zamiast 4,5 będzie miała 3,5 
Nieska ja nie pamiętałam, ale właśnie akamra pomogła 

Ja padam dzisiaj bo się nałaziłam więc teraz już będę tylko odpoczywać 

Inne tematy z forum

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (74 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...