Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=321352&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

i ja się witam z rana,
jak widać pogoda w kratkę :) jak to było w firlmie "czasem słońca czasem deszcz" oczywiście z tym deszczem to trochę ekstremalnie :)

ja niedługo do lekarza lecę i nie ukrywam, że się nie mogę doczekać, no a później na pizze z przyjaciółką - mniam :)

wrócę jeszcze do wczorajsze dyskusji, mi się wydaje, że dzieci się rozkopują bo im normalnie może być za ciepło, jak patrzę po sobie to bym chyba oszalała jak by mnie ktoś tak ciepło ubrał, ciepło okrył i kazał spać w ciepłym pokoju. oczywiście ja mam spaczone poczucie ciepła do tego stopnia, że jak już pisałam mąż mój wyprowadził się do salonu oby nie zamarznąć w sypialni :) ale Młodą chyba będę chłodzić :)

dziewczyny, a wiecei może co wasi lekarze na opalanie w ciąży?
ja swojego jeszcze nie pytałam ale jestem ciekawa czy na takie delikatne opalnie będzie zgoda czy nie....\
no i jeszcze nurtuje mnie temat czy w ciąży można jeść chrzan?

idę trochę ogarnę kuchnię, kąpie się i lecę do doktora,
zamaldujemy się później,
Masia, zapytam o ciepły brzuch :)

Hej dziewczyny:) Jak co czwartek z rana wysyłam link do kolejnego szpitala
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Szpital-Swissmed-n55727.html tym razem swissmed. Miłego dnia i w końcu do zobaczenia na ćwiczeniach:)Właśnie weszłam na stronę gymnasion i widzę, że prawie cały tydzień klub jest zamknięty. Ale o dzisiaj niby nic nie piszą. Czy to znaczy, że w poniedziałek nie było zajęć?

Witam sie z rana! Zapowiada sie kolejny sloneczny dzien. Ja w kwesti rozkow spiworkow itp sie nie wypowiem bo to moje pierwsze dziecko wiec níe mam doswiadczenia. Poki co mam rozek i kocy. Dokupie jeszcze spiworek i bedziemy kombinowac w czym malemu najwygodniej :)

nilkaa- też tego sie boje bleeeeee
ja mloda na 8 do szkoly zawoze wiec z wstaniem nie mam wyjscia ... ale tak długobez jedzenia to masakra ....

ja mialam rożek i śpiworek i kocyki i śpiworek sie nie psrawdzil mala dostawala szału jak nie mogla nózek na powietrze wystawiać
przez pewien czas miałam taki kocyk co sie boczki zacepiało o rogi materacyka i dziecko nie bylo wstanie całkowicie skopac i jakis czas to bylo ok
do momentu jak miala tyle sił w nókżkach że to już nie bylo rozwiązanie heheheh

ja też jutro na badania krwi jadę :(
Mam akurat test glukozy i boję się że tak jak w poprzedniej ciąży wyjdzie stan przedcukrzycowy i ostatnie trzy miesiące spędzę na diecie, bleee.

odnośnie rożków, śpiworków ...
Miałam i jedno i drugie i wg mnie oba rozwiązania są przydatne ...

W szpitalu mała była owinięta rożkiem - nie jakoś specjalnie ciasno, ale tak po prostu - tak mi dziecko owijały pielęgniarki więc i ja tak robiłam.
W domu z kolei miałam już przygotowany śpiworek - no i racji że rożek udało się już wybrudzić w szpitalu :), a co - zostało mi tylko włożenie 3 dniowego bąbla do śpiworka...
I jak się okazało - Elizce taki pomysł zdecydowanie się nie spodobał, płakała - myśmy dopiero po jakimś czasie (tj pół godzinie - godzinie) zrozumieli o co chodzi ... Użyliśmy kocyka aby owinąć ją tak samo jak rożkiem, a w tym czasie mąż pojechał szukać drugiego rożka :) aby był na zmianę.
Rożki były potrzebne koło 2-3 tygodni, potem jak najbardziej już pasował śpiworek, ale najwidoczniej te pierwsze kilka dni dziecku lepiej jak ma zawinięte rączki ( bo to bardziej o nie chodziło niż o nóżki - tak mi się zdaje).

Miałam jeden rożek z sztywnym wypełniaczem - ale u nas się to nie sprawdziło, używaliśmy tylko bez niego - na szczęście dawał się on łatwo wyjąć.

Śpiworki sprawdziły się tak do 10 miesiąca - latem było w nich za gorąco i przerzuciliśmy się na kocyk. Do dziś śpi pod kocykiem - pod pościelą jest jej za gorąco. Z kocyka regularnie się wykopuje, ale na to jeszcze sposobu dobrego nie znalazłam :(

ooolll, ja nie robiłam za to ciśnienie mam zawsze w tej okolicy (zawsze w ciąży ) i jest ok :)

Kazda z nas jest inna, kazde dziecko jest inne wiec wszystko wyjdzie w praniu... plany sobie a zycie sobie dlatego nie warto kogoś namawiać, bo tak bedzie lepiej... bo moze mojemu dziecku bedzie lepiej w/z czyms innym... ale warto argumentować, bo nie wszystkie tez wszystko wiemy i warto czasem kazdego oświecic ;)

Ja tez jutro rano musze wstać i zrobic, morfologie,toxo,glukoze i mocz... oj czuje ze ciężko bedzie sie podnieść...

dyskusja pełną parą ;)

To też się wypowiem a co ;)

Również jak mikulka mam wszystko, choc na początku miałam tylko rożek zwykły sredniej grubości i 4 kocyki, śpiworek zakupiłam jak młoda miała chyba z 6 miesiecy, spała w nim kilka razy bo krępowało to jej szaleństwo po łózku ;)

no i może baby nie mają racji żeby owijać maluszka, ja owijałam i to była jedyna metoda żeby była spokojna ( dziecko ponoć nie wie że ma rączki i nóżki ) i żadnych problemow z bioderkami nie ma.

Uważam że każdy musi podjąc decyzje sam i bedzie widział jak dzidzia reaguje

oolll chodzi Ci o AST i ALAT?
Jeżeli pytałaś o te badania to ja je robiłam :)

oolli, ciśnienie jest ok, :)
co do dyskusji rożkowo becikowo kocykowo.....
to ja wam napisze tak,
to moje pierwsze dziecko a wszyscy mówią inaczej, jedni że becik super, inni że tylko śpiworek, jeszcze inni, że spiworek nie bo dzieci nie lubią za to kocyk.... ehhhhh i bądz tu mądrym,
no więc ja jestem przygotowana na każdą ewentualność, mam i rożek i kocyk i spiworek i zobaczymy w czym u nas będzie najlepiej :)

kurcze, już mam dość pisania tej pracy....
ale jeszcze troszkę, a jutro idziemy się z młodą ważyć i mierzyć - ciekawę ile nam przybyło, ile mi to jestem w stanie mniej więcej zweryfikować, ale ile młodej to nie wiem :)

ale dyskusja rożkowo - śpiworkowo- kocykowa ;)))

ja jutro ide na glukoze i juzmi słabo jak o tym mysle ....
znowu mnei nakłują - robię też próby wątrobowe - robiła któraś z was je ?????

a moje ciśnienie od dłuższego czasu jest tak nędzne że juz nie ma nawet śladu po nadciśnieniu - chyba razem z łzami wypływa ze mnei ciśnienie
teraz mam średnio 100/60 ale to chyba nie jest złe jak jest niskie, no nie??

Po tych doswiadczeniach dla Arka kupilam rozek-na pierwsze dni, drugi mam po Tomku niezniszczony, wiec bedzie na zmiane, bo na poczatku to faktycznie bylo bardzo wygodne-rowniez w wozku. Ale pozniej tez szybko przejde na spiworki...na pewno po wizycie u doktora Sieliwonczyka, gdzie pojedziemy na pewno zanim maluch skonczy miesiac ;D
Takze jak wpadnie Wam w rece "okazja" to kupcie spiworek, na pewno nie bedziecie zalowac.

Tak dziewczyny, moj Areczek to "kawal chlopa" sie zapowiada ;D
Co do Waszych dylematow, to powiem Wam , jak bylo gdy Tomus sie urodzil: w szpitalu owijali ciasno , wiec ja tez tak robilam-rozek, albo kocyk, albo sama flanelka- byl sierpien, wiec goraco bywalo. Kiedy maly mial 3 tygodnie pojechalismy do ortopedy na USG bioderek-doktor Sieliwonczyk-ma opienie najlepszego specjalisty w 3-miescie i po tej wizycie zmienilam wszystko. Tomus mial tzw. niepelne odwodzenie bioderek, doktor zalecil nam cwiczenia, by zapobiec koniecznosci zakladania malemu szyny i powiedzial,zeby ABSOLUTNIE go nie krepowac. Powiedzial,ze to stare baby w to wierza i ze to nienaturalnie krepuje ruchy. Wiec jak bylo cieplo, to tylko przykrywalam go pieluszka/kocykiem, a pozniej kupilismy spiworek. Moim zdaniem to super wynalazek-dziecko moze kopac do woli, a zawsze bedzie okryte -sa wersje letnie i zimowe, z rekawami i bez, wiec latwo dopasowac do temp.w mieszkaniu. Tomek spal w spiworku poki nie zaczal sam wstawac. Wowczas dostal kolderke ze wzgledow bezpieczenstwa, bo balam sie,ze moglby sie przewrocic, jak wstanie w spiworku.

Teraz jak na Morenie mieszkam to do Akpolu rzut beretem :)
A z tymi becikami widzialam ze maja rozna grubosc, ale nie zwrocilam uwagi na te szczegoly- dziekuje :) najcienszy byl z Motherhooda ale on byl bardzo cieniutenki. Cen juz nie pamietam jak cos ;)
Dzis poraz pierwszy ktos ustapil mi miejsca w tramwaju i stwierdzilam ze musze byc juz gruba ;)

Masia to minęłyśmy się, my byliśmy jakoś 13:30-14:00.
Właśnie przyszło nowe biurko, stare=kolumbrynę też dzisiaj sprzedaliśmy.
Mąż właśnie montuje i będzie można sprzątnąć pokoik, w końcu to jakoś będzie wyglądać:)

Masia sprawdz tez czy to usztywnienie mozna wyjac - przydaje sie jak pierzesz becik lub jak sie dziecku usztywnieni mnie podoba lub Tobie jest nie wygodnie. Ja wybieralam beciki nie bardzo "napakowane" tzn. nie za grube. Czuc bylo w dotyku ze maja rozne ilosci wypelnienia. Te grubsze byly tez troche drozsze.

Sylwiaagnieszka ja bylam wczoran kolo 12-13 i bylam z mama. Jak mijalas kobitke ktora nonstop gada i to glosno to wlasnie moja mama :)
A ja mam cieniutenki kocyk kupiony z polarku ( za 5zl z Ikei ;) i fodatkowo chce becik kupic. Wczoraj ogladalam w Akpolu ale te sztywne byly takie grube dosyc wiec sie wstrzymalam.

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=324123

wyżej link do dyskusji na temat świadczeń za urodzenie dziecka...
co wy na to? wejść w to? a może to ściema? zawsze trochę grosza się przyda

Spokojnie dziewczyny, w każdym mieszkaniu jest inaczej. W naszym w lato jest gorąco bo mamy je słoneczne znowu u rodziców w domu,stary budynek, jest chłodno, więc obie macie rację:)
Becik na pewno jakiś będzie, kocyk też a co do śpiworka to się zastanowię:)
Pogoda psuje się powoli, zaczyna mocno wiać:/

no elfik pierwsze koty za ploty :-) teraz powazne zakupy pojda Ci latwiej :-) do zobaczenia na SR :-)

Inne tematy z forum

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (121 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?