Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
14.07 - Nieska
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=321352&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *25

Hej dziewczyny. Dzisiaj pod wieczór zabieram się za pakowanie torby do szpitala. Na razie tej 1, a potem 2:) W związku z tym dokonałam zakupu landrynek i herbatniki:) W ostatnich dwóch dniach rozmawiałam z paroma osobami i trochę się załamałam. Ponieważ każdy mówi coś innego, nie mówię tylko o przyszłych mamusiach, czy już doświadczonych, ale też o położnych i lekarzach. Co ktoś to inna opinie. I w końcu stwierdziłam, że chętnie wszystkiego wysłucham, a potem sama będę weryfikowała co będzie najlepsze. Gdyby słuchać wszystkich to chyba pod porodówkę musiałabym podjechać ciężarówką:)a dom musiałabym mieć z gumy, żeby te tony rzeczy (pewnie niepotrzebne) trzymać. Natomiast troszkę się załamałam, jak przeczytałam jak jedna z mamuś rodziła w Redłowie i trafiła na beznadziejnego pediatrę i ma pęknięcie kroczą 3 stopnia....(forum marcowo-kwietniowych).No nic pozytywne myślenie to podstawa, więc nie myślę tylko działam i banana wsadzam na twarz, żeby się nie załamać i żeby te cholerne hormony znowu nie doszły do płaczowego głosu:)

Super dziekuje :)

druga grupa miała zajecia teoretyczne i cwiczenia o 17.

Akamara a kojarzysz w jakich godzinach tamta druga grupa miala zajecia?

Sylwiaagnieszka nie otworzylam tych kartonow bo odrazu sie wyprowadzalismy z naszego mieszkanka i czekaja w naszej przechowalni, ale bd napewno od razu otwarte jak juz bedziemy u siebie :))

Klaudio nasz maluszek pod koniec 22tc wazyl 630 i tez mowia ze klopsik bedzie. Ciekawe czy sie sprawdzi ;)

Nieska nie ma za co:)

Nulka powinnam miec w swoich notatkach co nie co, postaram sie to zebrac w jakas sensowana całosc i wtedy napisze.

Dzięki Akamara :-)

Klaudia, moja mała w 21 tyg wazyla 419g i tez podobno jest sporym dzieckiem :)

Akamara, a masz moze liste rzeczy do szpitala z klinicznej ? mogłabys napisac ?

Nieska ja moge co nieco powiedziec o SR na Klinicznej bo jestem świerzo po, wiec tak zajecia sa dwa razy w tygodniu najpierw 5 spotkan teoretycznych, ja sie skonczy teoria to sa cwiczenia tez 5 spotkan i tez 2 razy w tygodniu+ 1 spotkanie to zwiedzanie porodówki, kiedy ono sie odbedzie to zalezy od ilosci rodzących:) a co do godzin i dni to zalezy do jakiej grupy trafisz, ja np. teorie miałam w pon i sr o 18:30, a cwiczenia we wtorki i piatki o 18, ale zawsze mozna sie zamienic z jakas inna para gdyby Ci cos nie pasowało.

a u mnie z kolei jest bardzo podobnie - żadnych znaczących różnic na razie nie widzę ...- tym razem miałam na początku większe mdłości niż poprzednio - ale wszystko w granicach normy :)

to i ja sie dopisze, ze bylam dzis w jednym lumpie, ale tylko sobie tuniczke kupilam, za 2 zl - tez niezle;)

Sylwiaagnieszka, fajnie, ze ta liste z wojewodzkiego dalas!

oooll,to, co piszesz to najlepszy dowod na to, ze nie ma dwoch takich samych ciaz;) moja pierwsza przeszla tak jakos na luzie, a teraz wciaz czuje sie zmeczona... moze ma tu znaczenie fakt, ze w pierwszej pracowalam do 7dmego msc, a teraz pracowalam do 5tego, ale w domu - czlowiek sila rzeczy wiecej marudzi domownikom niz ma odwage ponarzekac obcym w pracy;))

kochane póki co nie piorę tego co mam dla synka zakupione, bo nie mam jeszcze mebli (zamówione i będą w przyszłym tygodniu). Nie wiem kiedy zacząć prać, prasować- tak by kurz na nich nie osiadł....

Biała Katarzynka ja dzisiaj też byłam w lumpku:) Kupiłam dwie pary ogrodniczek dla młodego z jeansu firmy NEXT( ponoć dobra angielska firma). Do tego fajny polarek beżowy w owieczki z kapturkiem, na którym są uszka- słodkie:)a przy rękawkach można odwinąć i zakryć dzidzi rączki, gdyby było chłodno. No i kupiłam taki ala śpiworek, ale to jak będzie starszy. Zakłada się go na ramionka i zapina na suwaczek- w nocy nie będzie miał szansy się odkryć. Zapłaciłam 14 zł za wszystko:) także w przyszłym tygodniu też pójdę poszperać:)

Masia, Mikulka - a jak wyglądają zajęcia na SR na klinicznej, tzn. ile razy w tygodniu, czy w inne dni są ćwiczenia, a w inne wykłady no i na którą godzinę?

moja mała na koniec 22 tygodnia miała 521 g. doktor powiedział , że to wiecej o jakies 1,5 tygodnia. zobaczymy jak będzie teraz w srodę na wizycie.
Mam nadzieję , że nie będzie klops :)

u mnie pod koniec 24 tygodnia synek miał 580 gramów - córka poprzednio miała podobnie i urodziła się z wagą 3350 ...
No ale lekarka mi powiedziała że w drugiej ciąży dzieci zazwyczaj są większe - szczególnie jeśli są to chłopcy ...

Odnośnie herbatek nie powinno się ich pić w pierwszych dniach, bo to niepotrzebne, laktacja sama się rozkręca i na początku dziecko nie potrzebuje tyle jedzonka a pijąc cuda na laktację można zrobić sobie krzywdę w postaci "stolika" pod brodą. Tak mówiono w SR:)

Dzięki sylwiaagnieszka :)
Ja w zeszłym tyg byłam na zwiedzaniu porodówki w wojewódzkim i dowiedziałam się, że np. męża jeśli będzie towarzyszył podczas porodu warto "ubrać" w jakieś krótkie spodenki i koszulkę, bo i tak dostanie na to szpitalne ubranie - ale jest ono trochę prześwitujące.

A i warto jeszcze do szpitala zabrać:
-laktato r( nie trzeba wyparzać, w razie czego wyparzą w szpitalu)
-zioła szałwii ( w razie nawału pokarmu)
-zioła zawierające kozieradkę pospolitą lub/i rutwicę lub/i czrnuszkę (na laktację)
Położna mówiła, że te klasyczne herbatki laktacyjne są do d*py:P
O i warto mieć maść na brodawki zawierającą lanolinę.

Jak się dowiedziałam na ostatnim usg nasz Adaś to niezły klops. W 23tyg 0dni ważył 690gr i podobno mam się liczyć z tym , że do 4kg spokojnie dobije. No ale czego ja mogłam się spodziewać skoro ja ważyłam 4,2kg a mój mąż 4,5kg. A dziewczyny , które jesteście już bardziej zaawansowane ile ważyły wasze maluchy w tym czasie. Bo może ten nasz adaś nie jest znowu taki największy i niepotrzebnie nas nastraszyli.

W swoich notatkach mam jeszcze:
- zaświadczenie o podaniu immoglobuliny (jeśli była podawana)
- wymaz w kierunku paciorkowca
- woda w butelkach z "dziubkiem"
- min.15 szt. pieluch (wyżej że 10szt., nie mam pojęcia skąd rozbieżność),
- większe waciki do wycierania pupki

Milulka wcześniej pisała o opalaniu się w ciąży, niby się nie powinno bo mogą pojawić się plamy na skórze ale chyba trochę słoneczka nam nie zaszkodzi,co nie? :)

Inne tematy z forum

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...