Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *26

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-25-t323518,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *26

Biała Katarzynka ja też zrobię z dwie porcje do moich rodziców, no i jak pójdziemy do teściów, żeby nie było, że taka zła jestem:p i też chcę iść na tzw. łatwiznę- zawsze to lepiej niż zakup w jakimś markecie- suche i niedobre.

Hejka Dziewczyny :)

Potwierdzam co mówi Mikulka, jesteśmy ogarnięte dziewczyny to i krzywdy nie zrobimy, jakby co zapytam się Mamy :D

My wczoraj przewijaliśmy lalki, mój A. bardzo wczuwał się w rolę Taty, już się zapowiedział do kąpieli :P no w końcu ma większe dłonie to mu będzie łatwiej.

Jolaa to ja dałam linka do tej pościeli do wózka, 30 zeta to kosztuje kocyk, a ten komplecik bardzo mnie ujął i będzie mi pasował do wózeczka.
Ja się jeszcze zastanawiam nad tym baldachimem z IKEA, wiem że to siedlisko kurzu i później zawsze z tym jest problem, także to jeszcze przemyśle :)

ingrid88 tylko ja jestem z tych wygodnickich i po otwarciu ja tą masę od razu na ciasto i po kłopocie ;) A poza tym przy zagniataniu ciasta jest też trochę roboty, więc jej sobie jeszcze nie chce dokładać ;)

Jolaa kupuje zawsze dwie puszki gotowej masy i robię dwa makowce. Jeden do domu, a drugi dla teściów.

Mój przepis na ciasto kruche to:
* 2 szklanki mąki
* 1 kostka masła
* 4 żółtka
* 2 łyżki cukru
* 1 cukier waniliowy
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka kwaśnej śmietany

Po ugnieceniu wkładam je na 30 minut do lodówki.
Później dziele na pół. Rozwałkowuję. Wywalam masę. Zawijam. I do piekarnika. W sumie to nie wiem ile je tam trzymam, bo ja raczej piekę na oko ;) Później dekoracja i włala ;)

moj tata nawet jak kupuje gotowa mase makowa to ja mieli dwa razy jeszcze;)

ja za anty hbs placilam niecale 30zl

u lekarza dobrze, zrobione usg, wszystko w normie, tylko lozysko mam bardziej po lewej stronie ale podobno to nic zlego. nastepna wizyta za trzy tygodnie;) dziewczyna sie w chlopaka nie zmienila;)

Mikulka też tak uważam:)

wiecie co ja sobie myślę jeśli chodzi o opiekę nad noworodkiem,
takie matoły dzieci mają, że szok i to jakoś funkcjonuje, że i ja chyba jakoś sobie poradzę, byle nie udusić i nie upuścić i powinno jakoś to być :)
lecę na opalanie bo już fajnie grzeje :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

hehe no nasza Pani doktor tak jakoś zapisuje na wizyty:) a możesz mi dać przepis na to ciasto?? ja będę pierwszy raz robiła, co prawda jedziemy do moich rodziców na święta, ale jakoś tak mnie naszło żeby zrobić- właśnie wilgotne z dużą ilością tej masy- mniammm

Pamiętam pamiętam :)
A w ogóle to zauważyłam, że Ty jesteś "środowa" a ja "wtorkowa" u Pani Doktor ;))
Makowca to ja robiłam z gotowej masy i byłam i jestem dalej za tym, żeby iść pod tym względem na łatwiznę :D
Jeżeli będziesz robić z gotowej masy to kup raczej tą bardziej znanej marki. Moja mama kupiła jakiejś firmy nieznanej, a ja znanej i te masy były całkiem różne. Masa znanej marki była fajnie wilgotna, a tamta sucha i musiałam obie zmieszać.
Nie wiem jakie Ty planujesz zrobić ciasto, ale ja nie robię ciasta drożdżowego tylko robię kruche i zawijam jak strucla/strudla i do piekarnika :) Na wierzch zawsze lukier i mielone orzechy włoskie :)
pyyyyyycha :)

Masia byłabym wdzięczna. Ja jak robiłam glukozę to miałam zrobić antygen HBS i zrobiły mi też coś z HBS, ale nie antygen.....dowiedziałam się o tym dopiero u lekarki, że zrobiły mi nie to badanie!!! więc muszę na następną wizytę zrobić ponownie....szok.
Biała Katarzynko mam nadzieję, że pamiętasz o przyszłym tygodniu:p
Dziewczyny robiłyście może makowca, ale z gotową masą makową??

Ja czytam "dorywczo" "Język Niemowląt" i "Pierwszy Rok Życia Dziecka", "Ciężarówką przez 9 miesięcy" i "Dzieciozmagania" ale mam większy mętlik niż wcześniej...przyznam Wam się, że już nie mogę już patrzeć na tę literaturę, gazety, artykuły...w szkole rodzenia też się strasznie nudzę...
Taka ze mnie wyrodna matka. A tak naprawdę myślę, że przynajmniej w moim przypadku wolę zdać się na instynkt...też nie mam żadnego doświadczenia z dziećmi, ale wydaje mi się, że będę czuć czego oczekuje ode mnie moja Córka...no zobaczymy.

Makyszka to tak jak ja masz. Porodu sie nie bije bo i tak bedzie bolec, ale bohe sie tego wszystkuego co bedzie po czyli calej opieki nad maluszkiem.

Jolaa paragonu tez nie mam a przesxukalam caly portwel, ale jureo bd chyba robic glukoze na Morenie w tej duzej przychodni to jak bedziesz chciala moge zapytac. Ale p rzeczytalam artykul o pokoiku dla maluszka i u nas wsio jest nie tak :)

makuszka to chyba jesteś rekordzistką w zmianie dokumentów heheheh

Co do książki o opiece nad dzieckiem to stałam się ostatnio posiadaczką "co nieco o rozwoju dziecka" Pawła Zawitkowskiego, ale zostawiam sobie tą lekturę na później, bo najpierw chcę zmęczyć "urodzić razem i naturalnie" Iwony Chołuj :)

A no i jeszcze jedno - ja jestem 3 lata po slubie i nadal mam prawo jazdy na stare nazwisko :-) Dowod wymienilam rok po slubie :-) Ale w poniedzialek popedzilam do urzedu i sie zameldowalam tu gdzie naprawde mieszkam i od razu zlozylam wniosek o wymiane dowodu a potem prawka, dowodu rejestracyjnego autka i paszport tez wymienie - o ile jeszcze zdaze przed rozpakowaniem sie.

Dziewczyny - czy przeczytalyscie jakies ksiazki o opiece niemowlaka? Bo ja mam kilka w wersji PDF i jeszcze sie do nich nie zabralam....

hej, dlugo mnie nie bylo - bylam na maxa zajeta. Duzo sie ostatnio nagotowalam - i gulasz i bitki i mielone i szynka pieczona - wszystko zamrozilam zeby miec gotowce po porodzie.
Wczoraj robilam zakupy w Auchanie i poszlam do kasy pierwszenstwa. Stala juz jedna osoba przed ktora weszlam mowiac ze wypakuje sie pierwsza bo jestem w ciazy. Ale zostalam ofukana! Ze sie wpycham, ze jestem niegrzeczna, brak kultury osobistej itd. Szok, szok, szok....
Dzis takie ladne slonce a ja mam sterte do prasowania - przescieradla i nastepne ubranka dla Malej.
A, i jeszcze jedno - piszecie ze boicie sie porodu. Ja jestem jakas dziwna bo sie porodu wogole nie boje. Jakos bedzie, tak czy siak urodzic musze. Za to panicznie boje sie dni po porodzie - jak to bedzie, jakie bedzie dziecko, czy zdrowe, czy spokojne, czy ja dam rade sie z nim dogadac, czy mu krzywdy nie zrobie. Nie mam doswiadczenia z takimi Maluszkami :-(

Łóżka są wypasione, w tych salach do porodu rodzinnego. Jak zwiedzaliśmy Redłowo, to mi się bardzo podobało. Łóżka na pilota, piłki, worki sako, nie ma drabinek. Jestem ogólnie zadowolona z tego co napisali, ale martwi mnie, że szpital jest przeludniony...oby znalazło się miejsce dla malutkiego pomelo:)

Witam dziewczynki:-)
słoneczko świeci aż miło:-)... aż chce się żyć!!
My się dzisiaj zbieramy do lekarza na 13.40 a potem uderzamy prosto na Opole do dziadków... ciekawe jak zniosę podróż...

AAAAA no i najważniejsze o czym jeszcze nie pisałam:
MÓJ MĄŻ RZUCIŁ W KOŃCU PALENIE!!!!
i to za pomocą tabletek takich na receptę, aż w szoku jestem bo przerabialiśmy najpierw wszsystkie gumy, nicoretki itd, później bicom czyli bioprądy i nic...! A tu pewna Pani ze sklepu dała na próbę mężowi tabletki.. i cud!!

Już 4 tydzień nic!! A kiedy próbował zapalić 1 papierosa i popić piwkiem to pawiował dalej niż widział!!!! Jestem w szoku!!!

Nazwa tabletek : TABEX i są dostępne tylko na receptę:-)

Te łóżka w Redłowie wyglądają wręcz po ludzku, a nie jakieś metalowe z odrapaną farbą :)

Jolaa chętnie bym Ci pomogła, ale mój Małżonek stojący na straży wszelkiego porządku wyrzucił mi niestety paragon z kosztami między innymi i tego badania..nie pozostaje mi nic innego jak tylko dać Mu po łapach ;)

Cześć lasencje. Wklejam link do Redłowa:) rano wstałam bardzo zainteresowana, a go nie było ale już jest:) http://zdrowie.trojmiasto.pl/Jesli-rodzic-to-gdzie-Sprawdzamy-Szpital-Morski-w-Redlowie-n55775.html
Dziewuszki czy macie może jakiś fajny przepis na babę świąteczną, prostą w wykonaniu bo dopiero wprawiam się w pieczeniu ciast:)z góry dzięki:)

dziewczyny ile zapłacę za badanie- antygen HBS??

witam serdecznie,
widzę, że słoneczko podziałało bo od rana ruch na forum :)
ja dzisaj powoli będę sobie kompletować świąteczne sprawunki (zaczęłam już 2 dni temu oby po troszeczku przynosić) bo jak sobie pomyślę, żeby czekać na męża i po 17.00 iść do sklepu to odpadam, a tak to dzisaj muszę kupić krem do karpatki, barwniki do jajek, kartki na chrzciny i chlebek - przy okazji zamówię na sobotę - więc się nie nadzwigam.
a jutro kopsnę się na rynek po jajeczka i bukszpan :)
czekam aż się trochę ociepli i chyba jeszcze dzisaj poopalam się troszkę na balkonie - ostatnia szansa przed świętami :)

Inne tematy z forum

szukam opinii o szkole podstawowej nr 85 gdańsk jasień (21 odpowiedzi)

hej, czy którejś z Was dziecko uczęszcza do tej szkoły?możecie coś powiedzieć na temat poziomu...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...