Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *27

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-26-t326137,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *27

Bożenka, zadzwoń do akpolu, z tego co pamiętam tam najszybciej można znaleść wózek poniżej 1000 zł.

Makuszka, ja na pewno nie będę pobierać komóek maciezystych, dla mnie to bardzo nie pewna inwestycja i tak naprawdę 7 razy tylko próbowali użyć pobranego materiału z jakim skutkiem nie podano a z tego co się domyślam to sukcesem bym się chwalili..... a więc trochę wtopiona sprawa, a poza tym myślę, że lada moment nauczą się hodować je sztucznie.... a tak poważnie to jest tyle zagrożeń które "można" niwelować, że nie starczy nam czasu i kasy na normalne zajmowanie się dzieckiem

Witajcie dziewczyny :)

Zakupilyscie moze juz lub czy zamierzacie kupic laktator?

zapomniałam o AKPOLU :-/
tam faktycznie sporo wózków można zobaczyć i chyba był tez tam babymerc

syrenka - największy wybór wózków to właśnie w mamaija

Ale tańsze wózki dostaniesz w takim małym sklepie naprzeciwko dworca w Gdyni - są tam tylko polskie wózki, więc zdecydowanie tańsze, oraz w tygrysku ...
W akpolu, w mapu też jest sporo wózków - zróżnicowanych cenowo.

Nie polecam bobowózków - na miejscu jest bardzo mały wybór, raczej z tych drogich a na dodatek panie tam pracujące źle doradzają.

ja w pierwszej ciąży też bardzo szybko wszystko miałam poprane i gotowe na przyjście dzidziusia a teraz jakoś inaczej wyszło.
Ja nie pobierałam krwi pępowinowej i teraz też nie będę.
Po pierwsze nie jest to za bardzo na naszą kieszeń a po drugie nie do końca przemawia to do mnie.

Jeżeli chodzi o wózek to ZAGME ja widziałam w Pruszczu w tym małym sklepiku a babymerc to chyba najszybciej w wózkolandzie ale nie wiem czy na 100%

pq - z pewnoscia nie jestes walnieta ze w 31 tyg masz juz wszystko poprane i poprasowane. Ja ciuszki obrobilam w lutym a wtedy bylam w 28 tygodnoiu. I choc myslalam ze to moze za wczesnie to teraz sie ciesze ze to zrobilam - obecnie jestem tak ociezala i niezgrabna ze cokolwiek robie zabiera mi ZA DUZO czasu a potem jestem zasapana i spiaca. Ja wszystkie ciuszki mam poskladane w szufladach w komodzie. Nic nie wieszam bo nie mam gdzie, zreszta nawet nie mam co. Spiochy mam wieszac?

Nulka dzieki za odp. w sprawie komorek macierzystych. Czy ktoras z Was jeszcze o tym myslala i podjela jakas decyzje? Bo my z mezem sie wahamy, nie wiemy w sumie co robic.

W którym sklepie jest największy wybór wózków? byłam w mama i ja, ale tamte modele które mieli na sklepie w ogóle nie na moją kieszeń a poza tym nie podobaly mi się. Wiecie może gdzie mogę obejrzeć model Zagma i baby merc?

ten błąd pomiaru najczęściej zależy od błędu lekarza - choć może w zależności też od firmy algorytmy wyliczania wagi są inne - ale ja bym tym błędem się nie zugerowała - +/- 200g - raczej błąd może być o wiele większy ...
Kiedyś był fajny wątek - o ile ostatnie USG- robione często godzinę przed narodzinami dziecka różniło się od jego wagi - były tam i różnice większe od kilograma ..
Z racji że zawodowo zajmuję się różnymi pomiarami (chociaż akurat nie w medycynie) i błędami jakie występują - do tematu wagi dziecka podchodzę z pewnym przymrużeniem oka.
Często miałam wrażenie na USG że lekarz próbując mierzyć jakiś wymiar - tak go wpasowywał aby dane zgadzały się z danym tygodniem , oczywiście plus/minus tydzień.

Ja to poza rzeczami które mam po Elizce to dla synka mam na razie tylko i wyłącznie 2 prześcieradła aaa i żel na ząbkowanie :P - bo akurat znajomy ze stanów przywiózł zapas. Pieluchy zamówię przy okazji kupowania dla córki w maju - licząc że dla niej to już będzie ostatnia dostawa - od maja zaczynam na poważnie ją odpieluchowywać, mam nadzieję że uda się przed narodzinami braciszka. Oczywiście na noc jeszcze będzie miała pieluchę.

pyszotka najlepiej by było jak byś napisała do mnie na PRV w czwartek i się przypomniała :-)
ja już się maja nie moge doczekać żeby sobie pokorzystać z ładnej pogody i pospacerować z córcią a wieczorkiem z moim kochaniem i córcią i się porządnie dotlenić :-)

Jakby co, ja staram sie codziennie koło 12-14 wychodzić, bo wtedy najcieplej a i psa trzeba wyprowadzić ;) No ale są wyjątki jak mam lekarza czy np taka pogoda jak dziś ;) ale jakby co jestem chętna jeszcze bez maluszków :)

Mała bardzo dziękuję... :-))) Przypomnę się w okolicach piątku :-))) Albo zapisz sobie Kochana na liście pytań do lekarza to wtedy na pewno nie zapomnisz ja tak robię,bo pamięć już nie ta :-)))

Nulka no właśnie w tym zamieszaniu wyprawkowym wszyscy zabiegani i ciągle coś do załatwienia mają lub kupienia dla bobasa :-))) I ciężko się na spacer zgadać,bo każdy o różnych godzinach chodzi,ale potem jak maluchy już będą z nami to na spacerki wózkowe jak najbardziej się piszę :-))) Już się nie mogę doczekać... Park,stawik,morze itp. mamy w czym wybierać maluchy się dotlenią i sobie pośpią,a My sobie poplotkujemy o kupkach i innych fajnych rzeczach :-)))

pyszotka ja tam prowadze ciąże
Postaram się nie zapomnieć i zapytać to o co prosisz i wtedy dam znać
Mam nadzieje że moja pamięć mnie nie zawiedzie :-/

Mała a Ty masz lekarza na NFZ i tam prowadzisz ciążę,czy idziesz tylko pobrać tego paciorkowca???Mogłabyś się zapytać ginekologa,czy można zrobić na NFZ paciorkowca nie prowadząc u Niego ciąży,czy to tylko dla tych co prowadzą???Będę bardzo wdzięczna za to info...

Nilkaa, wiadomo, ze to jest waga mniej wiecej, ale u mnie na nfz w poniedzialek ( jakis czas temu ) byla ok 1800(pomyłka do 500g) a w piątek na lepszym sprzecie 1893( pomyłka do 200g) wiec zgadzało by sie :)

Akamara, to chyba podskocze w najbliższym czasie do ikea ;)

Pyszotka, to chyba musiałam Cie pomylić ;) Kurcze, to my tak blisko siebie mieszkamy a nawet na spacerku nie byłyśmy ?? Oj nie ładnie ;) Mam nadzieje, ze to nadrobimy, a juz napewno z wózeczkami ;)

Ja po weekendzie majowym będę miała więcej czasu to będę nadrabiała wszystkie zaległości dzieciowe a później będę odpoczywała :-)
teraz dokupujemy powoli to co brakuje czyli np. przewijak i będziemy czekali na naszego szkrabika :-)
w piątek idę na kontrolę więc zobaczymy jak mały urósł przez 2 tygodnie :-)

nikaa - niestety nie szanują nawet kobiet w ciąży,a przecież tu chodzi o życie,które nosimy w sobie... Ach szkoda słów... Płacimy składki,a terminów nigdy nie ma. Przecież to Poradnia Cukrzycowa na Klinicznej-powinna być specjalistyczna pomoc zwłaszcza dla kobiet w ciąży...

Nulka - chyba Ci się pomyliło z kimś innym- Ja mieszkam,ale blisko Ciebie niedaleko Bomi :-))) Więc chyba Mama i Ja najbliżej... Jak w przyszłym tygodniu będziemy tam to się o wszystko wypytamy. Może do tego czasu się odezwą do Ciebie w sprawie wózka i fotelika-oby :-)))

Oj z tymi obowiązkami to faktycznie coraz ciężej... obiad juz robie na 3 razy, męża musze jutro do odkurzania zagonic, bo juz po kawałku brzuch twardy a wole nie ryzykować... ciekawe jak moja szyjka po 2 tyg z no spą...

A najlepsze jest to, ze jeszcze 2 parapetówki przede mną :D 28 kwietnia i 5 maja ;) ale wtedy to zajmuje sie tylko kuchnią, mąż niech wszystko sprząta na tip top :)
No i może jeszcze okna umyje, bo od 37 tyg chętnie sie rozpakuje, wiec i sprzatanie pomimo uciążliwosci stanie sie przyjemnością :P

Nulka ja mam czesci ciuszków poskładanych, a czesc wisi na takich wieszaczkach jak wkleiłas z ikei- idealnie pasują do małych ciuszków i w porównaniu do innch sklepów są dość tanie.

Mikulka co do SR to ja moge tylko podpowiedziec gdzie macie sie stawic: jak wejdziesz głównym wejsciem to od razu po schodach do góry, nastepnie kierujcie sie w lewo do samego konca, my czekalismy tam pod drzwiami z napisem Szkoła Rodzenia, położna pozniej nas zaprowadziła na 1 pietro, bo tam odbywały sie wykłady.

ja ostatnio przez te przeziębienia i alergie to nie mam ochoty na nic i pewnie sama na siebie będę się wkurzała jak już zaczne wszystko przygotowywać że robie to na ostatnią chwile :-)
ale możliwe że będziemy się przenosili dlatego też nie za bardzo chce mi się teraz robic to co możliwe że później będę musiała to powtórzyć

Nilkaa ma rację co do USG, ja miałam robione w 28 tyg. u mojego gina we wtorek i mała miała niecały 1 kg, a 3 dni później jak trafiłam na IP, to "urosła" o 300g...raczej ciężko w to uwierzyć...więc to wszstko raczej pi razy drzwi :P

Inne tematy z forum

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...