Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *28

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-26-t326137,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *28

Biała Katarzynka, czy lekarka pobierała Ci już wymaz?? czy musiałaś sama zanosić do laboratorium?

Jakoś chyba tak od dwóch miesięcy jestem u Niej co dwa tygodnie. Na szczęście nie płacę za każdą wizytę, bo też bym już dawno z torbami poszła heheh
Tak jesteśmy umówione, że raz przychodzę na wizytę z badaniami i wtedy jest fotel, usg i pogadanka i płacenie, a za dwa tygodnie idę tylko na kontrolę przepływów i za kolejne dwa tygodnie znowu płatna wizyta itd. W związku z tym, że mam podwyższone ciśnienie jest ryzyko, że dziecko przestanie rosnąć i dlatego jestem częściej kontrolowana, na wypadek właśnie gdyby coś niepokojącego zaczęło się dziać. Póki co Mała rozwija się wręcz wzorowo i niech tak zostanie :) No oprócz tego ułożenia.
U mnie szyjka też jest skrócona, ale twarda. Pewnie tak samo jak ja masz prowadzić oszczędnościowy tryb życia ;)
Jeszcze co do wizyt to wczoraj byliśmy na płatnej, idziemy w poniedziałek 23.04 na przepływy i 27 na kolejną płatną wizytę. Jesteśmy zapisani na 13, a Ty na którą? Może się spotkamy na tych czerwonych kanapach ;)

iwonka_ika też słyszałam, że ten Emolium bardzo wydajny, ogólnie słyszałam takie opinie o tych emulsjach zakupowanych w aptekach, które są nieco droższe.

Dzięki Mikulka za objaśnienie, mi lekarka powiedziała, że szyjka się skraca- po badaniu ginekologicznym, ale jak zrobiła usg to powiedziała, że lepiej to wygląda niż wywnioskowała z badania. Powiedziała, że gdybym miała skurcze to mam brać nospę i kłaść się, aby odpocząć. Ogólnie nie mam się forsować. Powiedziała, że byle dotrwać do 37 tygodnia. A zarówno ja, jak i Biała Katarzynka chodzimy do doktor Basi Frankowskiej- Konopy (nie wiem, czy drugi człon nazwiska dobrze odmieniłam). Ogólnie jestem z niej bardzo zadowolona, ale przeraża mnie myśl, gdzie miałabym płacić 2 razy w miesiącu za wizytę + dodatkowo za badania laboratoryjne.
Może będziecie się śmiały, ale ponoć nie ma głupich pytań- te skurcze jak będę odczuwała, jak bóle menstruacyjne?? póki co nic nie czuje, dlatego się zastanawiam....

no jo a kiedy zamawiałaś??? Czekam w takim razie na tel.
Ja brałam SUDOKREM bo za 250g chyba 23,9 ( tyle kosztuje w rosmanie 125g) i EMOLIUM emulsję do kompieli 400ml za 27,9 ( w mojej aptece 43,9) ale to z myślą o mojej starszej córce bo ma po zimie bardzo wysuszoną skórę - chyba jej nie służa te wszystkie płyny i żele pięknie pachnące a nie nawilżające dla starszaków. ALe ponoć taki wydajny jest że mam nadzieję że i dla dzidzi starczy.

Jolaa, z tą szyjką to jest tak, że jak się skraca to, że tak powiem zaczyna z różnych wartości, są dziewczyny które mają 30 mm całą ciąże i jest super a są takie, którym z 55 mm skróciła się na 40mm w 26 tygodniu i mimo że jest dłuższa co u tamtych to niestety jest gorzej bo już zaczął się procesz skracania.
pomiary trochę się mogą różnić, i powoli już się nam zaczną te szyjki skracać ale byle nie za dużo i nie za wcześnie. po 36 tyg to już nie będzie takie ważne :) ale teraz to już ostatni czas kiedy trzeba uważać :)
a co do wizyt większość lekarzy od 30-32 tyg przyjmuje zasadę wizyty co 2 tyg. u mnie tak by właśnie wypadało ale przez mój stres związany z szyjką miałam co 3 tyg, a teraz pewnie od następnej wizyty będzie co 2 tyg.
Jolaa a do jakiej lekarki chodzicie?

co do położenia Młodej to się dalej obręca ale zobaczymy co powie lekarz w 36 tyg bo to wtedy będzie w miarę wiążące, na razie niech sobie Młoda ćwiczy :)

Dzięki dziewczynki za pomoc, dla mnie to ubieranie to jeszcze czarna magia niestety....kurcze tak dzisiaj słonecznie, ale obawiam się, że za ciepło to nie będzie....czy w tym Gdańsku, czy na tej Górnej Oruni zawsze musi wiać???

witajcie z rana;) ladna pogoda dzisiaj i cale szczescie, bo ja lepiej sie czuje jak jest ladnie;)
dzisiaj czeka mnie dentysta... az do rumii z gdanska jade, ale innemu sie nie dam:p
zaczelo sie u mnie przemeblowanie pokoju, dwie szafy poszly do innego pokoju zbey lozeczko sie zmiescilo i komoda., teraz taki duzy ten pokoj sie wydaje;)
ide dzisiaj tez do mojej pediatry ktora prowadzila mnie 21 lat zbey porozmawiac z nia o tych szczepionkach w szpitalu czy sa konieczne zeby zrobic zaraz po urodzeniu czy mozna zrobic pozniej i w ogole.
rowniez sledze watek i za kazdym razem sie zastanawiam czy sie pokaze ktoras z nas rozpakowana;)

iwonka, oni zadzwonią do Ciebie jak będzie można odebrać, do mnie wczoraj dzwonili i dziś podjedziemy.

i ja się witam serdecznie z rana :)
ja zrobię tak jak nulka, czyli przygotuję ubranka w domu na cebulkę i w zależności od temaperatury ubiorę małą, pewnie zacznę od cieniutkiego bodziaka i półspioszków albo pajacyka a dodam jak coś jeszczę bluzę i ciepłe skaprpetki no i albo kocyk aolbo pieluszkę do przykrycia.
zresztą pewni położne coś poradzą.
Nulka, jak będziesz kupować w gemini bez zamawiania wcześniej to niestety więcej zapłacisz :)

Hejka :)
mój mały Brzdąc też leży po skosie :)

Co do wizyt i karty ciązy, to mój lekarz ma zasadę że nie zakłada karty wcześniej niż w 10 tc, zatem dopiero jak byłam w 12 tc to założył kartę i wpisał że pierwsza wizyta była w 8 tc. Także spokojnie, ważne aby być, potem to zawsze można zapisać.
Ja pierwszy raz byłam przed 6 tc, aby potwierdzić test.

Dziewczynki a jakie wy kosmetyki zamawiacie z tej apteki?? czy cenowo na prawdę się opłaca??

Biała Katarzynka i musisz płacić normalnie co 2 tygodnie??hmmm zbankrutuje....byłam u niej 4-go kwietnia i teraz niby w związku z tą moją szyjką mam być 27-go kwietnia, czyli nie za pełny miesiąc. Mi się wydaje, że ona nieco przesadziła, niby szyjka mi się skraca- żadnych skurczy, nic nie mam. A jak rozmawiałam z innymi dziewczynami to one mają takie same wartości- jeżeli chodzi o szyjkę i jest niby spoko, więc sama już nie wiem. Teraz się jej zapytam jak mały dokładnie leży, ale to mój mąż nawet zauważył, że brzuch mi się dziwnie układa jak mały się napnie, albo zacznie kopać, biegać itp.

Hej laseczki :)

Ja od rana buszuje w kuchni i robię torcik dla męża :))

Nie wiem jak jest z Gemini, napewno Akamara zamawiała przez net wiec moze cos wiecej powie. Ja tam po prostu podjade w poniedzialek i kupie bo jednak nie jest mi po drodze, a bede na ostatnich wykladach na SR. A może zadzwon ??

Jeśli chodzi o ubranie dziecka ze szpitala, wszystko zalezy od pogody :) w czerwcu może byc 30 stopni jak i 15 i deszcz wiec wszystko zalezy :) Ale przygotowane bedą bodziaki z krótkim, kaftank z długim, śpiochy bez rękawków, pieluszka flanelowa i kocyk i coś sie wybierze :) Poza tym przejscie ze szpitala do auta to minuta drogi wiec no :)

Jolaa no to możesz też mieć takie same zalecenia jak ja z cesarką.
U mnie jeżeli nic się z położeniem Małej nie zmieni to za 4 tygodnie będę miała wystawione skierowanie na cesarkę.
Co ile Ty teraz chodzisz do Doktorki? Mnie to Ona już od jakiegoś czasu chce widzieć co 2 tygodnie.
W przyszły piątek będę już miała pobierany posiew na paciorkowca.

Hej dziewczyny z rana, mam pytanie czy któraś z was zamawiała kosmetyki z Apteki GEMINI, bo nie wiem jak z odbiorem. Zapłaciłam w poniedziałek po południu i narazie nie mam od nich odzewu a chciałam dziś tam pojechać a nie chce jechać na marne na przymorze??
Ja też się dziś nawet wyspałam wczoraj robiłam porządki w garderobie i znalazłam moją piłkę do ćwiczeń. Mężuś odrazu na pompował troszę poćwiczyłam i odrazu biodro w nocy mniej dokuczało
Ja wczoraj byłam w przedszkolu na dniu otwartym i mi się smutno zrobiło, że moja córka starsza jak już pujdzie do przedszkola to już tak duża i dzielna :-( no nic takie matczyne dylematy
Kurcze ładne słoneczko chciałam jechać nad morze a nie wiem co z tą apteką

Hej laseczki:) chyba muszę Bogu dziękować za w pełni przesypiane nocki i póki co żadnej zgagi, czy innych wariacji. Masia mi kiedyś przesyłała kompletną listę, co trzeba zakupić dla dziecka, mamy i do domu przed porodem. Możecie mi podesłać raz jeszcze kompletną listę?? olis71@wp.pl
Mam pytanie w co ubierzecie dziecko w momencie kiedy będziemy wychodzili ze szpitala w czerwcu?
Biała Katarzynka, ja mam również wrażenie, że mój mały leży jakoś po skosie....oczywiście główką do dołu, bo to potwierdzone, ale na skos.......

Dzięki dziewczyny za informacje o NFZ-ecie. Przekażę koleżance żeby się nie martwiła brakiem karty i ewentualnie poszukała innej przychodni jeżeli obecna jej nie odpowiada.

Witam dziewczyny!

To i ja się dołączam do życzeń urodzinowych dla Majki, sto lat! (zdążyłam?:) )

Kate - ja mam zamiar się zapisać, ale do Dobrego Początku, o którym pisała Sylwiaagnieszka.

Ja też nie mogłam się dodzwonić do wojewódzkiego, może jutro komuś się uda?

Dobrej, w pełni przespanej :) nocki Wam życzę

a ja dziś miałam typowo relaksacyjny dzień - miałam fryzjera i manicure i o wiele lepiej się czuje :)

No właśnie - minęła już połowa miesiąca więc powoli można się spodziewać pierwszych wypakowanych u nas :)

ja jeżeli chodzi o zgagę to albo mleko albo też lody polecam :-)

Inne tematy z forum

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...