Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *28

Majowe:
01.05 - pomelo - córeczka Agatka/Redłowo
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
10.05 - Akamara - Córeczka Aurelia
11.05 - Kasia i Tomuś - Synek Arek
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Kliniczna/Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
20.06 - agusia85 - Synek Szymon Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
05.07 - sylwiaagnieszka - Synek - wojewódzki
07.07 - oooll - EMMA
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa -synek Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
26.07 - Irongirl88- synek Dominik, Zaspa
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-26-t326137,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *28

ooolll a co to za zestawy z mathercare?? może masz jakiś link do wklejenia??

kurcze, się dzisaj za robottę wzięłam i coś się zmęczyłam :)
już niestety kondycja nie ta :)
a jutro śmigam się pokuć troszkę i zobaczymy jak tam moja morfologia bo tak mi się chce spać że aż się zastanawiam czy nie mam jakieś galopującej anemi :)

oooill moja Młoda za to dzisaj cicho siedzi (wczoraj dawała popis) i też juz mnie to stresuje, szczególnie, że jak ją trząchcam to niby się trochę rusza ale jaoś tak bez przekoniani, zobaczymy jak po obiedzie będzie :)

poczytałam iwspółczuję problemów przeprowadzkowo- mieszkaniowych oraz nieobecnościowo-mężowych ....

ja wczoraj prawie w głowe dostawałam bo młoda- nic się nie ruszała absolutnie nic- w nocy troszke - ale rano już postanowiłam jade do gina- i trakcie drogi tak mnie skopała że zawracaliśmy ;)))
ale strachu się najadłam .... ohhh

dzisiaj znowu czułam że zrobiła totalnego fikołka - w pierwszej ciązy tego nei miałam- więc jest to totalnie nowe uczucie i totalnie dziwne jak się coś kotluje w brzuchu i widac jak napinają się poszczególne części ..no nie wiem jak to napisac ..

pg- dobrze ze sie dodzwoniłaś i szkoda ze nie ma tego spotkania , qrcze na nie liczyłam ....

mikulka- dzięki za link do akpolowej gazetki i faktycznie nic nie ma

azura - podkłady niezłe - ja oglądałam ostatnio w mothercare - i te całe zestawy dla mam w ciązy - jakoś do mnei wizualnie przemawiają .... choć odrobinę kobiecości podczas "marakry" porodowej wolę mieć ;)))
pomimo tego że poród miałam z tych lekkich - jest to dla mnei totalne "zezwierzęcenie" i chciałabym już być po .... ehhhhh

hej dziewczyny:-)

ja trochę podupadłam ostatnio na zdrowiu bo zaczynają sie poranne skurcze...

największy problem to taki że jestem skazana na siebie bo mąż wyjechał do norwegii na miesiąc a ja pod opieką mam starszą córę 7 lat i psa którego chcąc nie chcąc wyprowadzić trzeba przynajmniej 3 razy dziennie...

mam nadzieję że mąż zdązy przylecieć na poród...

Hej dziewczyny. Aleście naskrobały:)miałam 60 postów do nadrabiania:) My już po KTG-ale to jest sprzęcior:)a jak słychać bicie serducha i jak się dzidzia kręci w brzuchu:) U mnie znowu wszystko szczelnie pozamykane, skurczy brak także czuję, że jeszcze się potocze:) Co do remontów to właśnie u nas w klatce rozpoczęli montaż kabli WLZ do każdego mieszkania i zamierzają robić to do 30.05...jestem załamana... bo kują i nie wiem jak mała będzie spała....na cały czerwiec chcę się ewakuować z Gdyni, ale w maju będzie hardcore....
A tak poza tym to stwierdziłam, że jak nie urodzę zbyt szybko to wyląduje na srebrzysku. Dzisiaj śniło mi się, że urodziłam "coś" nie wiem jaka była płeć tego dziecka, miało to bujną czuprynę czarnych włosków na głowie, było 4 miesięcznym dzieckiem, które samo trzymało głowę, chodziło i gadało i uciekało nam. A ponadto miało po 6 palców u rąk i 7 u nóg... kurde jak się rano obudziłam to byłam zlana potem....takie schizy mi się już włączają, że masakra...
Jonka współczuję z tym mieszkaniem...chyba w tej sytuacji znajomi to będzie jakieś wyjście... bo ceny za wynajem przed euro na bank skoczą w górę....
no nic idę bo czuję w sobie chęć do pucowania więc wykorzystam, że mi się chce:)

Dzięki:)
Ale faktycznie prawie nic ciekawego dla nas .

proszę bardzo :)

http://www.akpolbaby.pl/kwiecien-gazetka-gaz.pdf

Cześć Mamuśki :)

Gdzieś w necie dostępna jest gazetka Akpolu, szukam , ale jakoś nie mogę znaleść.
Może mi ktoś podesłać linka, proszę :)

dużo droższe te podkłady, ale może i rzeczywiście lepsze ...
Ja i tak po trzech dniach przeszłam na zwykłe podpaski bo tamte były mi za duże i mnie wkurzały.

A ja zmieniam pakiet - z luxmedu na medicover - bo w tym luxmedzie nie ma żadnego sensownego lekarza - do którego można się umówić na za miesiąc .... Wszystkie terminy porezerwowane, a Ci co zostali to mają takie opinie że bałabym się tych wizyt.
Cieszę się że kończę kontakt z tą przychodnią bo wyjątkowo mnie wkurzała....

Dziewczyny, właśnie robie sobie liste apteczną i polecam te podkłady i nie tylko http://allegro.pl/podklady-poporodowe-midi-hartmann-30-szt-i2276650621.html firmy hartmann, majteczki też kupuje bo też są bardzo polecane no i te podkłady...ją bardziej anatomiczne :) ja też pieluchy belli nie wyobrażam sobie między nogami :)

agusia 85, ja kojarzę że mówili że do 3 msc życia dzieciaczek nie powinien spędzać w foteliku więcej niż 2 h.
Zaczęłam przeglądać internet w tym temacie i znalazłam info, ze jeśli się jedzie na dłuższą trasę to co 2 h trzeba zrobić przerwę min dwóch kwadransów, czyli min 30 min. Heh, tatusiek będzie szału dostawał :d Nie lubi "przystanków" :)

Piszecie że Wam bałagan przeszkadza i itp, a u mnie zupełnie odwrotnie :D Tzn byłam zawsze trochę pedantką, i nie było opcji, ze np pranie wisie mimo, ze jest już suche, czy dwa brudne talerze w zlewie, a teraz? Heh wkurza mnie to na początku i jak chce się zabrać zaczynam się męczyć, i tak oto wszystko leży dalej :D Bzik został mi tylko jeśli chodzi o sypialnie, muszę mieć czyściutko tam gdzie śpię :)
A reszta, jak to teraz mówię "nie ucieknie" :)

Heh ale dziś od rana meczą mnie myśli, czy urodzę po terminie, czy się wstrzelę, czy nas junior szybciej zaskoczy :O a jako, że sama siedzę w tym tyg nawet nie mam jak się wyżalić. Heh dopiero leci 29 tc a ja już schizuje, co będzie dalej?!

No właśnie przejrzałam ofertę i dla przyszłych mam nie ma prawie nic. Może nic co by mnie zainteresowało poza tym materacem z klinem. Ale za miesiąc nowa gazetka :)

Najciekawszy jak dla mnie z gazetki Akpolu jest zestaw fiki miki. Pewnie się po niego wybiorę w najbliższym czasie.

Kochane ukazała się nowa gazetka z Akpolu :)

Kate ostatnio jak byliśmy na tych warsztatach to pan mówił że taki mały dzieciaczek nie powienien spędzać w foteliku więcej niż godzinę. Ale nie pamiętam jak długo :( Może inne brzuchatki mają lepszą pamięć :)

Jonka nie zazdroszczę teraz nerwów z mieszkaniem, ale na pewno coś się znajdzie i dacie radę :)

My dzisiaj intensywny dzień- jak mąż wróci to jedziemy do mojej przychodni po wyniki krwi i moczu, potem do Urzędu skarbowego złożyć pita, potem jedziemy odebrać fotelik dla małego i na koniec wizyta w obi bo remont za pasem a my nie mamy jeszcze wszystkiego kupione.

No a jutro wizyta u gina :) Już się doczekać nie mogę- te 4 tyg czekania to strasznie długo, teraz może już będą częstsze wizyty.

Pozdrawiam was w ten słoneczny dzionek :) Kasia i Tomek to już jesteście na ostatnich nogach :) Jak ten czas leci, zaraz wszystkie będziemy się rozpakowywać :)

Jonka, bardzo współczuje, bo to kolejny stres dla Ciebie i Maleństwa, może jak piszę kate88, jacyś znajomi Was przygarną, albo poszukać czegoś poza 3city. Teraz ten okres jest fatalny przez to euro :/

do mnie dotarła przesyłka, poduszka poporodowa i elektrostymulator TENS ;] no i niech mi jakaś zabroni go użyć. Wyraźnie jest napisane że przy wszelkich badaniach urządzenie należy wyłączyć więc co ich obchodzi co ja będę miała jak będę spacerować po korytarzu lub siedzieć na piłce, nie dam sobie tego ściągnąć i tyle :D

Jeżeli chodzi o bałagan po remoncie, ja miałam tylko malowany pokój, a pobojowisko jest straszne, nie ma komu sprzątać, bo ja schylać się zbytnio nie mogę, jestem cały dzień sama bo mojemu się trafiła dodatkowa praca i tak siedzę sama 10-11 godzin w tym bałaganie i szlag mnie trafia że nie jestem tego w stanie ogarnąć, może weźmie piątek wolny bo mi się zaczyna kończyć cierpliwość :)

Kasia i Tomuś oszczędzaj się jak możesz jeszcze chociaż to suuuper że będziesz tak szybko miała maluszka przy sobie :)

Z naszym mieszkaniem udało się na szczęście odebrać i teraz POWOLI kończymy i chyba w przyszły weekend przeprowadzka.I tak będziemy czekać na rogówkę, szafy i takie tam ale dach nad głową już jest. wtedy też będę mogła zabrać się za dokompletowanie wyprawki :) Nasze graty z poprzedniego mieszkania stoją u mojej sis na jej mieszkaniu, które ma być na wynajem wstępnie od maja ale to kawalerka :(

Jolaa wklejam tutaj tą listę:
WYPRAWKA DLA MALUSZKA 
CIUSZKI
- 3x body długi rękaw 62 cm + 1x body na 56 cm
- 3x body krótki rękaw
- 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu
- 3x sweterki, bluzy i spodenki
- 4-6 sztuk bawełnianych koszulek i kaftaników;
-4-6 sztuk bawełnianych śpioszków;
- 2 x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka)
- 2 x pary skarpetek bawełniane
- 2 x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi
- ŚPIOSZKI 6szt. rozm.62

MYCIE
- 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm);(w IKEA są najtańsze z kapturkiem )
- 2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.);
- Wanienka do kąpieli

KOSMETYKI
- patyczki (do uszu typowo dziecięce z zaokrągloną końcówką)
- płatki do przemywania oczu i twarzy
- Ziołolek od początku LINOMAG A+E z różową zakrętką, puder mi odradzano /ew. Sudokrem
- Oilatum od pierwszych dni życia z emolientem lub MYDŁO na początek jak najmniej uczuleniowe, np. Bambino
- rumianek do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin).
-krem ochronny do buzi 50 filtr DAX Cosmetics;( fajnie się rozprowadza nie pozostawia smug )
- oliwka- Nivea balsam oliwkowy
- spirytus 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli
- gencjana - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach)
-sól fizjologiczna do zakraplania np. noska gdy jest katar-rozpuszcza wydzielinę i dziecku łatwiej oddychać.
- zakraplacz ułatwia odmierzanie, np. soli fizjologicznej
- Vigantol od 3 tygodnia (witamina D3)

AKCESORIA PIELĘGNACYJNE
- szczotka do włosów z miękkiego włosia
- nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci
- termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu)
-termometr do pomiaru temperatury ciała elektroniczny bezdotykowy
-1 szt. smoczek do uspakajania
- gruszka gumowa Frida (gruszki odradzają bo mogą uszkodzić nosek, Frida jest ok.)
- małe nożyczki z okrągłymi końcówkami (przydatne już w szpitalu)

PRZEWIJANIE
-chusteczki nasączane Bambino
-pieluchy jednorazowe (Pampersa new born lub inne)
- 20 szt pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) do ulewania, wycierania buzi i
- waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają- mi się sprawdziły New Born Pampersa)
- mała miseczka do przemywania twarzy czy pupy 1szt
- przewijak na łóżeczko
- pokrowiec frotte na przewijak lub duży ręcznik (praktyczniejsze);( ja kupiłam taki dmuchany na przewijak z IKEA; był super bo miał wałeczki z boku i dziecko nie turla się w lewo i prawo)
- pojemnik na pieluszki i kosmetyki przyczepiane do łóżeczka 1szt

SPANIE
- 2 x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru), ewentualnie śpiworek
- Pościel: kołdra + 2 poszewki
- 3 x prześcieradła frotte na gumkę
- 1 x ochraniacze na boki łóżeczka; ( Położna ze szkoły rodzenia kazała zdjąć, żeby był przepływ powietrza, taki mały szkrab i tak się nie turla)
-1 x łóżeczko,
1 x materac (gryko-kokos)
- ceratki pod prześcieradło do łóżeczka 2szt

JEDZENIE
- Po 1 miesiącu: herbatka hipp z kopru włoskiego wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę);
- Laktator Mandela (chyba 300zł) ale był idealny i nic nie bolało (naśladuje ssanie dziecka
-1 szt. butelka 125 ml
-szczotka do mycia butelek i smoczków
-termoopakowanie na butelkę
- podgrzewacz do butelek
- sterylizator do butelek

PRANIE
- proszek do prania (duży JELP lub Lovella)

INNE
-1 x fotelik samochodowy (np. Maxi Cosi kosztuje ok. 500zł)
- wózek
- pościel do wózka

WYPRAWKA DLA MAMY 
DLA MAMY
- Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. (Mandela, Czysta lanolina
- Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

W SZPITALU
-1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne)
- Stanik dla karmiącej (100% bawełna lub zwykły po prostu z odpinanym ramiączkiem; bo te dla matek są okropne!)
-szlafrok
-2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia
-6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe (można kupić w aptece albo w hurtowni)
-podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie
-kapcie
-klapki pod prysznic
-2 szt. ciepłe skarpetki
- (szampon)-kosmetyki (mydło, szczotka i pasta do zębów, szczotka do włosów
-papier toaletowy
-ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk
-woda mineralna, sok
- sztućce, talerzyk i kubek
- jednorazową maszynkę do golenia
- lewatywa
- aparat fotograficzny

Mam takie pytanie, ile dzieciaczek musi mieć minimum tyg/msc aby można było jechać z nim samochodem troszkę dalej?? Do rodziców mam ok 1 h drogi, zaś do teściów ok 4,5h ..
I tak się zastanawiam ile będziemy musieli poczekać zanim juniora przedstawimy rodzinie:) Tzn rodzice na pewno przyjadą i jedni i drudzy, ale moja babcia jest leżąca więc to junior będzie musiał jechać się przedstawić :)

Mikulka no lokalizacja to wrzeszcz, zaspa te okolice, maz nie bedzie smigal do pracy np z gdyni bo to nie ma sensu.
ciężko bedzie ale nie bede wynajmować za np 1000zł jakiegos "syfu" bo akurat jest.
Na chwile obecna uruchomione info u znajomych, wiadomo nie zawracamy o tej godzinie nikomu d.. bo ludzie w pracy wieczorem bediemy wiedzieć wiecej, jesli to nie zda egzaminu mam juz kilka ofert bede dzwonic no i ogloszenie tez wystawie, a co nas zadowala? moze byc jeden lub 2 pokoje, wazne zeby mozna bylo byc z dzieckiem i psem i max do 1000zl

Tak Jonka-napisz bo moze na taki krotki czas cos poza 3-miastem sie znajdzie, bo w Gdansku z tym Euro to moze byc ciezko.
A tu laboratoria bruss http://www.lmbruss.pl/

Inne tematy z forum

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...