Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

ROZPAKOWANE:
Kwiecień:

25.04 (10.05) Akamara -córeczka Aurelia 2920 g, 49 cm, Kliniczna SN
27.04 (11.05) - Kasia i Tomuś - Synek Arek 3550 g, 56 cm, Zaspa CC

Maj:

05.05 (01.05) - pomelo - córeczka Agatka 3460 g, 53 cm, Redłowo SN
15.05 (26.07) - Irongirl88- córeczka Amelia 1200 g, 43 cm - Zaspa CC

2 w 1
Majowe:
01.05 - jantarka
03.05 - Aga - Marcelina lub Marcel
07.05 - czarnula
08.05 - elwirka79- Synek Staś
23.05 - makuszka - Córcia - Marta
25.05 - atta9 - Synek - Kliniczna
26.05 - Mała757 - Synek - Kliniczna
26.05 - Hanulek
28.05 - Sylwia (sylpiw) - Lena - Wojewódzki (cc)
30.05 - SylwiaW
30.05 - kabor - Synek Filip - Kliniczna
31.05 - biała_katarzynka - Córuchna Karolinka - Kliniczna

Czerwcowe:
01.06 - nulka - Córeczka Olcia - Zaspa
01.06 - banka - Synek
01.06 - Kobritta - Córeczka Zosia - Kliniczna
04.06 - bastrzel - Córeczka - Zaspa
07.06 - bauaganiarka - Synek
07.06 - stokrotka84
07.06 - ewa2077 - Córeczka
09.06 - sandra__
09.06 - Wiktoria29
10.06 - Bożenka83- Córeczka Amelia
10.06 - marzena-rumia
10.06 - Azura - Synek Jakub - Zaspa
10.06 - majlazz25a- Synek Staś- Szpital Wojewódzki
11.06 - aneczka27- córeczka Lenka
13.06 - Alicja11 - Synek Alex
15.06 - pyszotka - Synek - Kliniczna
16.06 - Madziuska2 - Córka Julka - Kliniczna
16.06.- Martuchowata - Córka Julka - Redłowo
17.06 - Jolaa - Synek Antoś- Szpital Zaspa
18.06 - sylwiaagnieszka - Synek Maciej- wojewódzki (cc)
20.06 - agusia85 - Synek Kacperek Marcin- Wejherowo
20.06 - Mikulka - Córeczka- Kliniczna
22.06 - jonka6 - Synek Vincent - Kliniczna
22.06 - Olka1- Córka- Kliniczna
23.06 - minika86 - Synek Piotr
24.06 - jeremka - Synek Jeremi
27.06 - pq - Córunia Maja - Wojewódzki
27.06 - sweet- Synek Adrian - Szpital Zaspa

Lipcowe:
03.07 - elfik5555 - Synek Anatol
04.07 - Masia - Synek Franuś -Kliniczna
04.09 - talkosia - Córeczka
07.07 - oooll - Córka Eliza
10.07 - kate88 -wojewódzki, Kacperek
12.07 - nilkaa - synek - Redłowo
12.07 - Joann4
13.07 - Dori30
14.07 - Nieska - Synek - Wojewódzki
14.07 - monika848 - Synek - Redłowo
15.07 - Curly5
16.07 - syrenka83-Synuś Redłowo/Kliniczna
20.07 - anavaw - Córeczka Jagódka
20.07 - enigma
20.07 - Skarbusia- synek Kamil, Szpital Zaspa/Kliniczna
20.07 - Wiruszka - Córeczka
22.07 - KLAUDIA00 - Synek Adaś, Wojewódzki ??/Zaspa
22.07 - iwonka_ika - córeczka JULIANNA / Zaspa
22.07 - jus.tyna -Córeczka Julka, Nelka albo Amelka:-) Kliniczna
25.07 - agus878
25.07 - KasiaKoziolek
27.07 - Niuta- synek Kacperek, Szpital Kliniczna/Wojewódzki
27.07 - arletka1991 - córeczka Lena - Redłowo

Link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-majowo-czerwcowo-lipcowe-2012-35-t381958,1,16.html

Lista rzeczy do zabrania na Zaspę:
DOKUMENTY:
karta ciąży, RMUA, grupa krwi (dokument potwierdzajacy) ,dowód osobisty, ostatnie bądź też ważne USG, ostatnie wyniki lub te,które nie są wpisane w karte ciązy.
DLA MAMY (do porodu) :
koszulka (może być od męża, ale musi zakrywać pośladki), ręcznik, skarpetki,woda niegazowana,jedzenie suche typu biszkopty, ew. drożdżówka, czekolada (słodkie nie dla cukrzyków) nie kanapki ,kapcie, szlafrok, coś do czytania lub słuchania ( przyda się przy długim porodzie)
DLA MAMY (pobyt) :
2x koszula do karmienia rozpinane z przodu ,sztućce,kubek,talerzyk, codzienne kosmetyki, majtki z siateczki lub bawełniane ( na sali leży sie bez, majtki są tylko jak sie idzie do pokoju odwiedzin ;) ) paper i ręcznik papierowy ( w szpitalu najtańszy śmierdzący - położna nie poleca ), podkłady można dowieźć, bo w pierwszej dobie szpital daje swoje jałowe, laktator, wkładki laktacyjne.
DLA DZIECKA :
pieluszki 10-15szt, śpioszki x1(można wiecej), mokre chusteczki,skarpetki,niedrpaki plus ewentualnie kocyk,ale oni mają.
I w domu zostawić przygotwane ciuszki dla malucha na wyjscie,bo mąż ma je zabrac na wypisie :)

Lista rzeczy do Wojewódzkiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/840/skanowanie0001xn.jpg/

Lista rzeczy na Kliniczną:
DOKUMENTY:
Karta ciąży, dowód osobisty, rumua, grupa krwi, p/ciała i ostatnie usg i wszelkie wazne konsultacje nie tylko ginekologiczne,
DLA MAMY:
Rzeczy osobiste typu: szlafrok, 2 koszule, kapcie + klapki pod prysznic, recznik, skarpetki, termometr, wkładki poporodowe, papier toaletowy, maszynka jednorazowa, enema (jeżeli ktos chce mieć wykonaną), wkładki laktacyjne, laktator, biustonosz do karmienia, majtki jednorazowe, cos do jedzenia, woda najlepiej z dziubkiem, kosmetyki, sztucce, kubek, talerzyk.
DLA DZIECKA :
Ciuszki, niedrapki, czapeczka, rozek, kock (do zawiniecia zaraz po porodzie) co kto woli, generalnie szpital ma swoje i można z nich skorzystac, pieluszki jednorazowe ( z tego co pamiętam to 7 szt na dobe szpital zapewnia), mokre chusteczki, pieluszki tetrowe, szczoteczka do włosków,
DLA OSOBY TOWARZYSZĄCEJ:
Najlepiej wcześniej zakupic w automacie szpitalnym byty jednorazowe i okrycie wierzchnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie majowo-czerwcowo-lipcowe 2012 *36

I ja się witam w ten już okropnie gorący dzień! Wczoraj byłam na wystawie ogrodniczej w renku. Warto było! Troszkę zakupiłam i teraz mam piękny zielony balkonik, bo do późna wieczór wszystko to sadziłam w doniczki :) I dałam radę mimo ciepła, a dziś - tragedia. Już nie ma czym oddychać. Zaciemniłam pokój i leżę i dyszę :)))

Hanulek:
* http://www.mops.gda.pl/index.php?id=109#VI
* punkt VI to opis nas dotyczący, ale przed punktami jest punkt "wnioski, oświadczenia, zaświadczenia" http://www.mops.gda.pl/index.php?id=84
* i tam przedostatni punkt w świadczeniach "wniosek o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytułu urodzenia się dziecka"

Życzę wszystkim brzuchatkom miłego dnia i lekkiego!

no to i ja się witam,
wczorajsza końcówka dnia upłynęła pod znakiem bóli brzucha - jaka przyczyna nie wiem, brzuch był twardy, Mała szalała ale przeszło i dzisaj jest normalnie. w zasadzie w 9 miesiącu ciąży to chyba się nie ma co dziwić, że brzuch boli, ale dzisaj oststecznie torba do szpitala zostanie zamknięta na ostatni guzik :)
no i nie poszłam do lab zrobić badania bo przez ten brzuch nie spałam i wstałam za póżno, zrobię jutro i będę miała nadzieję, że wrzucą mi wyniki na stronę do 13.40 :) czyli do wizyty u lekarza.
no dzisaj niestety ciepło i chyba tak do końca tygodnia będzie a ja mam jeszcze 2 razy szkołę rodzenia. mam nadzieję, że dam radę.

Kurcze, ze strony Masi dale cisza.....

Hej!
Mam prośbę sylpiw: podeślesz linka do becikowego formularza z mopsu? Z góry dziękuję.
Pozdrowionka na ten piękny dzień!!!

Cześć
Ja też muszę się zaraz zbierać, żeby zrobić zakupy bo później to ciepło może mnie wykończyć.
A przez te upały jestem jeszcze bardziej wielorybia niż zwykle...

Hej dziewczyny :) zapowida nam sie kolejny cieply dzien... U mniej uz na balkonie termometr pokazuje 19 st. Zaprowadzilam Pawelka do przedszkola i szybko do domu... Oby nie za dlugo w cieplym. Nie wiem jak was ale mnie teraz taka pogoda meczy. Milego dnia zycze :)

Cześć Mamuśki
kolejny tydzień do przodu:-) Dwie moje koleżanki już się wysypały i mają dzieciaczki przy sobie - kurcze jak im fajnie.

A my mieliśmy fajny weekend m.in. byliśmy na kabaretonie w Hali Olivia - super było, tylko tyłek mnie bolał na maxa bo tam takie twarde drewniane siedzenia mają, a całość trwałe ze 4 godziny:-)

Co do zwierząt to mamy dwa koty i nie wyobrażam sobie abym miała się ich tak po prostu pozbyć bo będzie dziecko... rozumiem, w przypadku alergii albo agresywnych zachowań, ale to wychodzi po czasie a nie teraz.
Moje też zawłaszczyły sobie wózek i fotelik, przeganiam je ale to niestety mało skuteczne, cóż mam nadzieję, że im przejdzie jak zobaczą prawdziwego "lokatora" tych sprzętów;-)))

Gratulacje dla rozpakowanych:-)

Wlasnie tez dziwilo mnie to stwierdzenie ze powinnam pozbyc sie zwierzat... Do tej pory moj 6 letni syn nie mial zadnych problemow ze zdrowiem ani zadnej alergii wiec mysle ze jak mala sie urodzi to tez nic nie bedzie.

dzięki bardzo Akamara, bo szykowaliśmy się na poszukiwania mopsa w gdańsku

Mops tam gdzie osoba starająca sie jest zameldowana, wiec jezeli mama jest zameldowana w innym miescie niz tata i to on bedzie składał wniosek to dodatkowo bedzie potrzebne zaswiadczenie z mopsu z miasta mamy o tym, ze ona sie nie ubiegała o becikowe- mozna samemu wziac, albo mops sam sobie to spardzi, ale wtedy wypłata trwa troche dłużej.

Martuchowata - a myśmy byli u alergologa z naszym siedmiolatkiem - ma na okrągło problemy z krtanią. Podejrzewaliśmy alergie m.in. na koty czy inne zwierzęta. Okazało się że nie ma, ale przy okazji dowiedzieliśmy się, że nawet jakby miał, to pozbycie się zwierząt nie da od razu żadnych rezultatów, gdyż alergeny z sierści "siedzą" w mieszkaniu jeszcze parę lat od bytności zwierzęcia.

Martuchowata ta os. która tak Ci powiedziała, widocznie nigdy nie miała kochanego zwierzaczka! Ja rozumiem gdybyś miała niewychowanego bullteriera, który rzucałby się na ludzi ale króliczek i chomik...
W zeszłym roku, z racji tego że miałam katar który mi chciał mi przejść, poszłam do alergologa, ten od razu bez jakichkolwiek badań kazał pozbyć się kota, już w jego gabinecie miałam łzy w oczach a jak wyszłam to rozryczałam się na dobre. Michał się przeraził, że jestem poważnie chora. Oczywiście okazało się, że to nie przez kota, w sumie to nadal nie wiadomo skąd ten katar.

Ja kota to nie mam ale za to krolika i chomika. Ktos mi powiedzial ze powinnam sie ich pozbyc dopoki jeszcze malej nie ma. Krolik nie wychodzi z klatki bo odkad sciagnelam dywany i mam tylko panele to ten zbuntowal sie i stwierdzil z slizgac sie nie bedzie, choc klatke ma otwara 24h na dobe :P no chybaze w cieply dzien wywale go na balkon bo tam mam polozony dywanik i wtedy sbie biega. Chomik tez w klatce, czasami wezme go na rece zeby pogłaskac... Wiec czy takie malenstwa moga byc niebezpieczne dla dziecka? Serce sie kraja jak mysle ze mam oddac krolika ktory ma juz 4 lata a chomik 2,5...

Chyba tutaj można spr gdzie należymy http://www.mops.gda.pl/index.php?id=112 tylko nie wiem czy w takim centrum składa się wnioski o becikowe.

Tu jest wniosek, przedostani
http://www.mops.gda.pl/index.php?id=84

Akamara - a mops, to tam gdzie się rodzi dzidzia, czy gdzie są zameldowani rodzice?

oooll spoko jakby co to służe pomocą, a co do mopsów to nie wiem, bo w pruszczu mamy tylko jeden oddział.

majlazz20a - na nasze koty (mamy dwa) nie działały żadne olejki ani inne specjały, ale wymyśliliśmy inny sposób. Łóżeczko małej stoi u nas w sypialni, gdzie poza kotami uwielbiał spędzać też czas pies, więc na dodatek mieliśmy strasznie dużo sierści na podłodze. Teraz zainstalowaliśmy taką drewnianą bramkę przed drzwiami (jak bramka oddzielająca schody w domu, żeby dziecko nie spadło), a do bramki przypięliśmy firankę na płasko. Więc teraz do pokoju wchodzić nie mogą, a pokój jest otwarty, na dodatek sierść nie fruwa, bo firaneczka zatrzymuje. Dodam że moje koty też są strasznie ciekawskie i wchodzą gdzie tylko mogą, a ich ulubionym miejscem jest np koszyk pod wózkiem - tam śpią w ciągu dnia na zmianę :)

heheh sylwiaagnieskza- to moj krol jak twoja kotka dzisiaj mial, za to teraz wzielam go na ogrodek to normalnie szal ciał ze szczescia - takie młynki i skoki robil ze wszyscy sie gapili jak brzuchacz lata za krolem z wyciagnietą łapką - musze mu kupić taką smyczke automatyczną jak psiaki mają, bo ta dla krolikow zdecydowanie za krotka ...

bozenka- moze efelargan?? to tez paracetamol ale mocniejszy i w lepszej do przyswojenia postaci

akamara - fajnie ze juz ktos przeszedł drogi bedzie łatwiej załatwiac jak dojdzie co do czego heheh
a becikowe sie zalatwia w mopsie - jakos dzielnicami czy gdzieś centralnie???

hej mamuśki:-)
ja z takim pytaniem bo mam straszne bóle poporodowe odkąd macica zaczeła się kurczyć, macie jakies sposoby, oprócz paracetamolu?
bo jak karmię to prawie płaczę tak to boli... ale podobno tylko wieloródki tak to odczuwają...jak tam u was?

A tak z ciekawosci, dziewczyny ile macie na plusie ??? Ja 20 słodkich kg :)

Trzeba bedzie sprobowac z olejkiem cytrynowym na kotecka :D

martuchowata: ja np w dniu dzisiejszym bylam na plazy i moczylam stopki w lodowatej wodzie, jaka ulga

ładnie czytam, przecież napisałaś co trzeba zrobić z tym olejkiem, ale gafa ;/

Inne tematy z forum

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

księgowa?? czy warto? (43 odpowiedzi)

post dotyczył będzie pracy.. a właściwie jej zmiany...obecnie pracuję jako powiedzmy pracownik...

łuszczyca głowy leczenie (3 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...