Mamusie marcowe 2014 (4)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-3-t511452,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (4)

mnie bedzie robil cc moj lekarz prowadzacy i on sam nie potrzebuje na to jakichs specjalnych dokumentow, ale od stycznia zmienily sie jak zwykle przepisy i podobno musza miec podkladke dla nfz ze cc bylo konieczne , wiec ja w srode ruszam do neurologa po zaswiadczenie :/

Myśle ze trzeba by prowadzic ciaze u lekarza ktory robi cc w szpitalu to moze sam by zrobil a tak skierowania nie da jak nie ma wskazan bo co by mial napisac- moga to w szpitalu zweryfikowac i sie go czepiac:(

http://wrzucacz.pl/file/4531390218414 dziewczyny wrzucilam tu fajne materialy ktore dostalam na szkole rodzenia, jesli jestescie zainteresowane to pobierzcie sobie i poczytajcie :)

No jak ja się pytałam to powiedział, że nie da mi skierowania tylko, że ja na NFZ chodzę ;) a pytałam jakoś na początku byłam przekonana, że jak była pierwsza cesarka to druga tez musi być i lekarz prowadzący musi dać skierowanie a tu zonk.

Jeszcze nie rozmawialam z dr Klimaszewskim- czekam na jutrzejsza konsultacje z okulista czy dostane od niego zalecenie cc. I na najblizszej wizycie- 30.01 pogadam z dr Klimaszewskim. Swoja droga w mniejszych miastach (np. mam kolezanke z olsztyna) jak sie chodzi prywatnie do ginekologa prowadzic ciaze to nie ma problemu- on wystawia zalecenie cc jesli kobieta chce

Do kapieli tez nic nie zamierzam brac tylko oliwke wezme i krem do pupy na wszelki wypadek

BWN zależy od grubości rany i wagi malucha.Klimaszewski mówił, że jeżeli dziecko po wyżej 3500 to powinni bez wahania zrobić cesarkę. A Ty rozmawiałaś z Klimaszewskim na temat cesarki?

dokladnie Marta, kapia je dopiero jak sie okazuje ze trzeba dluzej lezec, obysmy nie musialy, ja tam wole nie zapeszac i nic nie zabierac ;)

my na szkole rodzenia mielismy polozna z zaspy i z klinicznej i mowily ze sie nie kapie, chybaze jest jakies zalecenie zeby zostac dluzej w szpitalu, czy to mama czy dziecko musi zostac, to ktos dowozi kosmetyki i wtedy mozna poprosic zeby wykapaly. Mojej kuzynki coreczka lezala tydzien pod lampami bo miala zoltaczke i tez jej nie kapali przez ten czas zeby jej nie wychlodzic

Mała była myta oilatum pod kranem.

Marta ja sie wybieram na zaspe- wiem ze jesli od 1 cesarki minelo mniej niz 2 lata albo jak porod jest przedwczesny tzn. przed 36 tyg to chyba zawsze robia cc. U mnie minelo prawie 3 lata wiec pewnie beda kazali rodzic naturalnie jesli tym razem nie zaczne rodzic przed terminem.

Nie wiem jak teraz ale jak rodziłam małą i leżałyśmy dłużej to była myta, ale nie po porodzie tylko po dwóch dniach i nam się udawało, że codziennie była myta, ale dzieci które leżą dwie doby nie były myte.

tak pod kranem obmywaja jakimis swoimi kosmetykami, to trwa kilka minut dlatego nie do konca udaje im sie zmyc te blonki, kapiela bym tego nie nazwala :P

Z tego co wiem to kapia pod kranem położne- moze zalezy od szpitala

Dziewczyny jaka kąpiel, jakie kosmetyki? Przecież w szpitalu nie kąpią dzieciaczka, jeśli wszystko jest w porzadku to po 2 dniach sie wychodzi, obojętnie po jakim porodzie. Nam połozna mowila tylko o oliwce zeby maluchowi resztki tych blonek po porodzie zetrzec za pomoca oliwki i chusteczek nawilzanych. A na pupe jesli jest potrzeba to w szpitalach maja (przynajmniej powinni) masc posladkowa. A jesli chodzi o ciuszki to 2-3 komplety sa potrzebne na pewno, jesli zostaje sie dluzej to lepiej jak tata dowiezie. Zreszta i polozna i znajomi mowili zeby lepiej za duzo nie brac, tyczy sie to i kosmetykow dla nas i rzeczy dla maluszka, bo ze szpitala lepiej za duzo nie zabierac z tymi wszystkimi bakteriami. Ja po tym jak lezalam w swieta zostawilam resztki szamponu, zelu do mycia, szczoteczke do zebow, pasty, papieru i wrzucilam do kosza bo tak mi doradzali, a pizame i szlafrok od razu po powrocie wrzucilam do pralki. Takie moje zdanie no ale moze Wy wieceie co innego ;)

BWN jestem w tej samej sytuacji co Ty :D liczę na cesarkę, ale wiadomo lekarze zadecydują jeżeli stwierdza, że naturalnie to i tak trzeba będzie rodzić ;) Klimaszewski jedynie odradza wojewódzki w naszym przypadku, bo oni nie patrzą, że była pierwsza cesarka mogą męczyć.

Evelcia ja biorę ciuszki które szybko się przebiera:), bo z rana to dziecko ze 2 razy rozebrać i ubrać musisz:D a nie powiem początki raczki się trzęsą :).
Co do pępuszka to nie ma chyba różnicy co ubierzesz bo i tak każdym ciuszkiem zakrywasz.

Ja zdecydowanie preferuje pajace szybciej sie dziecko ubiera i w ogole. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie jesli chodzi o pepek chyba nie.

Gosia super ze wyniki sa lepsze! Lezenie przynosi efekty wiec warto tyle sie meczyc! Oby jak najdluzej dzidzia wytrzymala w brzuchu. Moze trzeba jej wytlumaczyc ze u mamy jest najlepiej hehe :D

Uff to dobrze. Choc jeszcze nie wiem czy dostane zalecenie cc przez okuliste ale jesli nie to juz nawet swissmed przeszedl mi przez mysl choc 6 tys to nie malo.

A ja caly czas mysle o wszystkim tylko nie o porodzie. Tez mam niski prog bolu i nie wiem jak ja to przezyje :P moj maz caly czas sie zastanawia czy byc przy porodzie. Nie chce naciskac ale z drugiej strony nie wyobrazam sobie zeby go nie bylo przy mnie - w koncu to tez jego zasluga ;)

A co lepiej wziac za ubranka? Body i pajace czy moze kaftaniki i spiochy lub polspiochy? Co jest lepsze ze wzgledu na ten pepek?

Inne tematy z forum

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...