Mamusie marcowe 2014 (5)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-4-t517970,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
3. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
4. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena)
5. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
6. termin: 08.03.2014r. kiave
7. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.)
8. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
9. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
10. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
11. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
12. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
13. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia)
14. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
15. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
16. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza)
17. termin:? malgocha
18. termin:? Kejt
19. termin:? Magdula
20. termin:? AgaMalaCzarna
21. termin:? Martyna.89
22. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:

1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Skopiowałam listę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (5)

A do mnie na ostatnim zakręcie przyplątał się okropny ból gardła mam nadzieję, że szybko minie :-(w karcie ciąży wpisują wyniki testu glukozy i na obecność hiv więc nie trzeba mieć oddzielnie na pewno trzeba mieć grupę krwi bo ja na pierwszy poród nie wzięłam maż musiał się cofnąć do domu i ledwo zdążył więc teraz na pewno o tym nie zapomnę :-)Ja się nie boję porodu wręcz pragnę żeby szybko minęło do tego bardzo bezpiecznego 37 tyg i mogę rodzić i mam nadzieję, że już nigdy nie będę musiała leżeć plackiem tyle czasu koszmar!!!

wiem, ze grupa krwi tez

ja mam cala teczke z wszystkimi badaniami. grupe krwi trzeba miec wydrukowana. przeciez oryginaly jak sa czarno-biale to nic nie zmienia. w karte ciazy powinno byc wszystko wpisane, wyniki testu glukozy i na obecnosc hiv tez.

Dziewuszki kopiujcie liste i sie wpisujcie- unikniemy chaosu i bledow :)

Hmm mi moja poprzednia gin kazala miec teczke do szpitala z taki dokumentami jak (mimo wpisania w karte ciazy): wynik glukozy 75g, wyniki badania polowkowego, hiv, grupa krwi. Plus w moim przypadku wyniki z badania echokardiograficznego. Teraz jeszcze paciorkowiec i ostatnie usg - zeby bylo wiadomo jak duze jest dziecko.

a na hiv trzeba miec?

moj z brussa jest wydac ze strony bo u góry jest adres https z ich systemu. nie bede jechac specjalnie przez cale miasto, zeby odebrac na miejscu, skoro przyslali mi mailem. lekarz spojrza na wynik w szpitalu i zobaczyl, ze ujemny i ok. drugi, ktory odbieralam w przychodni wyglda tak samo, bo prostu jest bardziej czarny, "tuszowo" glukoze powinnas miec wpisana w karte ciąży, wiec spokojnie.

pytalam dwie lekarki o cytologie i nie ma takiego wymogu , zeby byla w ciagu 3 miesiecy. ja mialam robioną w maju, w ciąże zaszłam na początku czerwca, wiec juz nie powtarzalysmy, bo było to świeże badanie i miarodajne.

ja mam jedna walizke ok 65x40 cm i w mniejsza sie nie zmieszcze.

aha warto tez miec wynik ostatniego usg i to tyle

Ja również proszę o dopisanie - paliwianka z Pruszcza Gdańskkiego, termin 12.03. córeczka, poród sn, w Gdańsku na Klinicznej :)

Wszystkie wazne wyniki typu glukoza czy tsh sa wpisane w karte ciazy, wiec chyba nie trzea miec osobno wynikow- ja do porodu biore tylko dowod, karte ciazy, oryginał grupy krwi i wynik na paciorkowca ale nie słyszałam, żeby nie akceptowali wyniku wydrukowanego z neta- przeciez wynik odebrany a laboratorium tez jest wydrukowany z kompa i nie ma zadnego podpisu

Evelcia a to wynik glukozy też bierzesz? a to nie masz wpisane w książeczkę ? a to trzeba mieć wynik ze sobą ten papierek? Pocieszę Cię też mam dwie torby :) dla małego mniejszą dla siebie większą :D

Aga czyli jednak tylko oryginal z wynikami? Taki druk z neta to odpada? Napisane jest na nim ze to odpis , ktory nie jest dokumentem medycznym.
Wlasnie zorientowalam sie ze wynik glukozy, ktory mam w teczce do szpitala, tez jest drukowany z neta.

Jednak po wielu probach spakowania sie w 1 torbe musze uznac swoja porazke i bede miec 2. Oby mnie nie wysmiano :P

Ja jeszcze nie chce rodzic- nie jestem gotowa psychicznie :P
Ja juz odczuwam od 3 dni takie klocie tam na dole- pewnie to skracajaca sie szyjka.

Malwina podaj jeszcze dokladniejsze dane czy córa czy syn i skad jestes/ gdzie chcesz rodzic?

nie ma sie czego bać, bedzie dobrze:)

Malwina data 3.03 mozna dopisac ;) boje sie a wy???

mi zlecila mocz, morfologie , tsh i paciorkowca

Kasia o paciorkowaca dowiedz sie wczesniej , wynik powinnas miec w 3-5 dni, gdyby sie zaczelo to musisz miec oryginal ze soba. mi z labu przyslala mailem i druknełam, bo to i tak jest czarno-białę.

ja ma termin na 24 ego, zwolnienie do 5 ego. moja szefowa westchnela , ale trudno. zus sam potem przeliczy od dnia porodu.

u nas Młoda ułożyła się w 35 tyg, ale slyszlałam tez o przewrotach w 37, jak i na porodówce:), wiec spokojnie

Przepraszam, źle nazwałam - pisałam o urlopie ojcowskim a nie tacierzyńskim.

Urlop ojcowski przysługuje niezależnie od urlopu macierzyńskiego przysługującego matce dziecka, nie przysługuje jednak osobom zatrudnionym na umowę-zlecenie lub umowę o dzieło.
Te wnioski powinny mieć w nazwach ojcowski a nie tacierzyński. Tacierzyński to nazwa potoczna.

Urlop macierzyński, dodatkowy urlop macierzyński i urlop rodzicielski

Co do kobiet pracujących na umowę o pracę(nie wiem jak ze zleceniem ?) - przysługuje nam urlop macierzyński w wymiarze 20 tygodni + 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz 26 tygodni urlopu rodzicielskiego.

W przypadku wybrania urlop macierzyńskiego 20+6 tygodni jest płatny 100%. W przypadku wybrania całości czyli 20+6+26 tygodni zasiłek jest płatny w wysokości 80%. Nie trzeba się od razu decydować na roczny urlop.

Jeśli kobieta zdecyduje się pierw na 20+6tyg, ma wypłacane 100% a potem może się zdecydować na rodzicielski, płatny 60%.Tylko pamiętajcie jak nie jesteście pewne czy pójdziecie na rodzicielski, to jeśli się na niego zdecydujecie, to na 2 tygodnie przed jego wybraniem najpóźniej musicie zgłosić wniosek o ten rodzicielski do ZUS czyli u pracodawcy jakieś 3-4 tyg, żeby termin nie minął !!!

Urlopem rodzicielskim wiem, że mama z tatą się mogą podzielić, albo może przejąć ojciec w całości.

1.
miejscowość, data
Imię i nazwisko mamy
Adres zamieszkania mamy

Wniosek o urlop macierzyński

Oświadczam, że w dniu (dzień miesiąc rok,miejscowość) urodziło mi się moje (pierwsze/ kolejne) dziecko - (imię i nazwisko dziekca). W związku z w/w zwracam się z prośbą o udzielenie urlopu macierzyńskiego w wymiarze (ilość tygodni) tj. od dnia (dzień miesiąc rok).., do dnia (dzień miesiąc rok).
..
czytelny podpis mamy

2. miejscowość, data
Imię i nazwisko mamy
Adres zamieszkania

WNIOSEK O WYPŁATĘ ZASIŁKU MACIERZYŃSKIEGO

Oświadczam, że (dzień miesiąc rok) ........... w (miejscowość)....... urodziło mi się moje (pierwsze/ kolejne*) dziecko - (imię i nazwisko). W związku z w/w zwracam się z prośbą o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres od dnia (dzień miesiąc rok) do dnia (dzień miesiąc rok)..na moje konto.
Nr rachunku.: Bank:
..
czytelny podpis mamy

3.
miejscowość, data
Imię i nazwisko mamy
Adres zamieszkania

O Ś W I A D C Z E N I E

Oświadczam, że dnia (dzień-miesiąc-rok)
w (miejscowosc) ..urodziłam moje pierwsze/ kolejne* dziecko (imię i nazwisko dziecka).
(podpis mamy)

* niepotrzebne skreślić

Takie druki dostałam od mojej kadrowej do wypełnienia.

tu są linki czy sie różni ojcowski od tacierzyńskiego;http://www.bankier.pl/wiadomosc/Czym-sie-rozni-urlop-ojcowski-od-tacierzynskiego-2778739.html

Wiem, że można wziąć też opiekę na żonę 14 dni, ale tu muszę jeszcze się dowiedzieć co i jak.Jak dostanę info to dam znać.

Urlop tacierzyński
To jest 14 dni ciągiem wybrane w dowolnym momencie od dnia porodu do skończenia pierwszego roku przez dziecko. Nie można go dzielić, wybiera się 1razowo. W te 14 dni wliczane są też dni robocze, soboty, niedziele i święta.Tu trzeba złożyć wniosek do pracodawcy najlepiej na kilka dni przed wybraniem.Albo pwoiedzieć pracodawcy, że zamierza tatuś wybrać taki urlop i jak się urodzi(można podać przybliżony termin porodu), to żeby pracodawca był przygtowany na to. Pracodawca jest zbowiązany udzielić takiego urlopu.O ten urlop się składa wniosek o takiej treści:

1.wniosek

Gdańsk, dnia ..
Imię i nazwisko taty + Adres zamieszkania

Wniosek o urlop tacierzyński wynoszący 2 tygodnie

Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie urlopu tacierzyńskiego w wymiarze 2 tygodni (14 dni) od dnia .. do dnia.
(podpis pracownika )

Decyzja: Wyrażam zgodę.
.
(Imię i Nazwisko Pracodawcy oraz podpis)

2. Oświadczenie
Gdańsk, dnia .
Imię i nazwisko taty+ Adres zamieszkania

O Ś W I A D C Z E N I E
Oświadczam, że dnia w ..(dzień-miesiąc-rok)
Urodziło mi się moje pierwsze/kolejne* ..................(imię i nazwisko dziecka). Jednocześnie zaświadczam, zasiłek ojcowski nie został i nie zostanie pobrany z innego tytułu.
(podpis taty)
* niepotrzebne skreślić

3. wniosek o wypłatę tacierzyńskiego

Gdańsk, dnia .
Imię i nazwisko taty+ Adres zamieszkania
WNIOSEK O WYPŁATĘ ZASIŁKU TACIERZYŃŚKIEGO
Zwracam się z prośbą o wypłatę zasiłku tacierzyńakiego za okres ..od ...do (dzień-miesiąc-rok) na moje konto.
Nr rachunku ...............Bank: ................
(podpis pracownika)

Urlop okolicznościowy
Z tytułu urodzenia się dziecka tatusiowi przysługują 2 dni, mama w tym czasie od dnia porodu przechodzi na macierzyński. Tata musi tylko dostrczyć do pracy skrócony odpis aktu urodzenia. Te 2 dni może wziąć w okolicy porodu, w dniu porodu lub po porodzie na załatwienie np. spraw w urzędzie=rejestracja dziecka, zapisanie do przychodni itp.Tutaj trzeba złożyć wniosek urlopowy zwykły o 2 dni urlopu okolicznościowego. Te 2 dni nie muszą być wybrane jednocześnie dzień po dniu, można wybrać oddzielnie.

Hej,

ja właśnie wróciłam z kontroli.Wyniki krwi i moczu ok, biorę żelazo i mam brać do końca ciąży. Dziecko poodbno teraz dużo żelaza ciągnie od matki w tym czasie. Próbkę na paciorkowca mi pobrano w przychodni i tylko muszę się po wynik zgłosić. Następna wizyta za 2 tyg żeby sprawdzić jaki wynik z paciorkowca.

Młoda waży między 2,166 a 2,423 - także idzie w górę a ja przez ostatnie 4 tygodnie przytyłam 1kg, czyli w sumie mam jakieś 8kg na plusie.No i w końcu od jutra jestem na zwolnieniu, od razu dostałam na miesiąc więc luzik.Mam nadzieję, że trochę odeśpię i odpocznę. No i na spokojnie zgromadzę rzeczy dla mnie do szpitala i spakuję torbę.

Termin z usg dzisiaj mi wyszedł na 31.03 więc zobaczymy jak będzie. Póki co połowa 33 tygodnia u mnie i mała zrobiła mi niezłego psikusa
bo 4 tyg temu była ułożona główką do dołu a dzisiaj co ? tak się osttanio wierciła, że teraz jakoś bokiem się ułożyła, od żeber z prawej strony do biodra z lewej strony, jakoś tak po skosie.Ciekawe, bo od ostatniego ważenia 1kg więcej i coraz ciaśniej będzie miała, więc pytanie czy zdąży się obrócić... jak nie, to będzie wskazanie do cc.

W sumie to może zróbmy listę która planuje rodzić naturalnie a która już wie, że w 100% cc będzie?

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
3. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
4. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena)
5. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
6. termin: 08.03.2014r. kiave
7. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.)
8. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
9. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
10. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
11. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
12. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
13. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia)
14. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
15. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
16. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza) cc?/pn?
17. termin:? malgocha
18. termin:? Kejt
19. termin:? Magdula
20. termin:? AgaMalaCzarna
21. termin:? Martyna.89
22. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Co do urlopów napiszę to oddzielnie.

Inne tematy z forum

Galeria twarzy - pytanie. (18 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie o firmie galeria twarzy - centrum Filmowe ATV. Bo mój synek dostał się ale wiem...

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...