Mamusie marcowe 2014 (5)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-4-t517970,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
3. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
4. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena)
5. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale)
6. termin: 08.03.2014r. kiave
7. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.)
8. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)
9. termin: 12.03.2014r. BWN (Gdańsk Ujeścisko)
10. termin: 16.03.2014r. asiula (Gdańsk Morena)
11. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
12. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
13. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia)
14. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
15. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
16. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza)
17. termin:? malgocha
18. termin:? Kejt
19. termin:? Magdula
20. termin:? AgaMalaCzarna
21. termin:? Martyna.89
22. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:

1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Skopiowałam listę ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe 2014 (5)

tacierzyńskiego nie można odmówić, ale to, czy dostaie sie go z dnia na dzien zalezy od szefa. mozna wypelnic wniosek, podpisac, a potem telefon i szef dopisze daty i przyklepie.

odebralam wlasnie z paczkomatu pieluchy, wiec piore:)

Lucciolla a to nie jest czasem tak:
Urlop ojcowski to przysługuje każdemu tatusiowi trzeba ileś dni wcześniej napisać podanie o taki urlop płatny 100%( wiadomo zależy od szefa czy puści od razu czy każe wcześniej złożyć ten wniosek) i przysługuje 14dni.

Tacierzyński to jak mamusi macierzyński i jak piszę się podanie o przedłużenie i w jakim wymiarze go wykorzystujesz ten urlop roczny to musisz uwzględnić czy tatuś przejmuję w pewnym momencie ten urlop Ty wracasz do pracy, lub na piśmie musi się zrzec tego tacierzyńskiego i mamusia siedzi cały rok.Wtedy tatusiowi się nie należy.

Tacierzyński to urlop (14 dni) płatne 100%. A przy wypisie ze szpitala ojciec może dostać zwolnienie lekarskie na opiekę nad matką (płatne 80%). Ponadto słyszałam też, że po wykorzystaniu L4 ojciec może zgłosić się do pracodawcy po zaświadczenie że takie zwolnienie wziął i od ZUSu dostać jeszcze zasiłek opiekuńczy.

Po porodzie byłam całkiem sama, ale z własnej woli. Niestety mąż też nie mógł od razu być na tacierzyńskim.

Tym razem oragnizuję sobie pomoc z każdej strony :) nie dość, że córcia to jeszcze bliźnięta. Pierwsze dwa tygodnie będzie mąż, teściowa/mama z doskoku. Jak mąż wróci do pracy córcia albo będzie do teściowej jeździć albo ta przyjeżdzać do mnie. Moja mama ma kawałek drogi i sporo roboty w domu, ale liczę że będzie dowozić weki i obiadki ;)

Evelcia tą opiekę nad żoną dostaje się po wyjściu od razu ze szpitala nie ma terminu kiedy się chce. Wiem, że jeżeli rodzisz cc na pewno się należy takie zwolnienie płatne 80%, ale też słyszałam, że po sn też kobiety dostawały 7 dni warto zapytać przy wypisie.

Witam jestem z innego wątku ale podczytuje was i jeżelu chodzi o tacierzyńsku po porodzie to wygląda to tak......zwolnienie dla męża 14 dni opieki nad żoną i każdemu tatusiowi należy sie urlop ojcowski 14 z tym że wlicz sie w nie soboty niedziele i śwęta także jak masz cc to tatuś może być w domku miesiąc i pracodawca taki urlop musi dać to jest ustawowo zapewnione i nie odlicza sie tego od urlopu wypoczynkowego.Można wbić w google URLOP OJCOWSKI nie tacierzyński bo to dwa różne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My też pierwsze 2 tyg. byliśmy razem we trójkę rodzinne poprosiliśmy o 2 tyg dla siebie hehe mama i teściowa przyjechały do szpitala na chwilę zobaczyć wnusia w domu też się pojawiły ale też na chwilę uszanowali naszą wolę teraz będzie trochę inaczej bo będzie nas czwórka i jeszcze nie mam planu ogarnięcia dwójeczki maluchów :-)

dzięki dziewczyny, będę miała mocne argumenty ;)

Też jestem za czasem tylko dla rodziny. Babcie zdążą się jeszcze nacieszyć wnukami ;) U nas pierwsze odwiedziny w domu były po około 2-3 tygodniach. Wcześniej oczywiście widzieli malą w szpitalu.

My juz dawno z mezem mamy ustalone ze bierze tacierzyski :) uwazam ze to najlepsze rozwiazanie bo w koncu to my jestesmy razem w nowej sytuacji i zarowno ja, jak i maz musi sie odnalezc i nauczyc obslugi.
Te 2 tyg opieki nad zona to trzeba tak od razu wziac czy jest jakis termin? Dotyczy tylko opieki po cc czy sn tez? Cos mi sie kiedys na ten temat obilo o uszy ale juz zapomnialam :)

Za wasza rada przyjrzalam sie jeszcze raz stanikom z h&m i postanowilam je kupic. Kolejna rzecz do odhaczenia!

No i jestem po wizycie u gin. Troszku badanie na fotelu bolalo :/ dobrze ze juz po. Malenka wazy juz 2800! Szyjka troche sie juz skrocila, co ostatnio odczuwam przy chodzeniu. Ale po za tym cisza i spokoj :)
BWN dr klimaszewski pobiera wymaz na paciorkowca i daje probowke i skierowanie. Z tym osobiscie musimy udac sie do laboratorium.

no tak myslalam heh;) to tego rzeczywiście lepiej jej oszczedzic;)

tak mam teściów na miejscu...ale właśnie jeśli swojej mamie nie pozwolę zobaczyć wnusi w pierwszych dniach to teście tez nie będą przyjeżdżać żeby było sprawiedliwie. Oj to by ja dopiero zabolało gdybym powiedziała że w razie czego teściowa jest na miejscu :P

Asiula ale masz tesciow chyba na miejscu co? moja np. w dzień wyjścia pomogla wszystko mezowi, obiadek ugotowala i pokazala jak kapac mala...i jak miałam jakiez wizyty u lekarza, zdjecie szwów itp. to przychodzila... może tez powiedz ze w razie czego jest "druga mama":)

Ehh bo ona sobie wyobraża ze ja nie wiadomo jak słaba po tym cc będę i że dziecka nie będę umiała umyć czy przewinąć

mój maz jest na dzialalnosci gospodarczej pracując u prywaciarza i tacierzynski nie obowiazuje:/:/ czy jednak się łudze i myle? ;)

a to nie to samo co ten tacierzyński?

Asiula zapodaj mamci, że razem ustaliliście z X (imię męża ;), że X weźmie urlop tacierzyński i że chcielibyście ten czas spędzić tylko we 3. A po tym czasie warto podkreślić, że zależy Ci bardzo, żeby przyjechała po tym tacierzyńskim i że jej pomoc będzie bezcenna, kiedy mąż pójdzie do pracy. Musisz ją trochę urobić, żeby się nie czuła urażona albo żeby Wam nie wparowała w czasie tego tacierzyńskiego, skoro chcecie być sami, ale jednocześnie, żeby poczuła, że jest Wam niezebędna :). Powodzenia ! :)

noo właśnie boje się ze jak się pokłócimy to ja w końcu z domu wygonie i będzie jeszcze gorzej, tym bardziej ze mogę być rozdrażniona po porodzie i nie panować nad emocjami. Moja mama jest dokładnie taka sama jak Twoja Fendika, też będzie stawiać na swoim ;)

a tak, jako nad żoną są te dwa tygodnie l4.

Asia nie wiem czy wiesz, bo to trzeba samemu się upomnieć przy wypisie, ale należy się zwolnienie dla Twojego męża (opieka) jeżeli będziesz po CC i to jest 14dni.

Ja Ci powiem tak jak urodziłam Martynę moja mama przyjechała na dwa dni i chyba nie potrzebnie bo miałam tylko nerwy ;) teraz nie chce nikogo mąż dostanie urlop albo opiekę chce wrócić do domu do męża i córki ;) sami sobie damy radę.

Asiula ja miałam tak samo z moja mama... koniecznie chciała przyjechać zobaczyć wnusie pomoc itp. chociaż za bardzo nie chcieliśmy, ja po porodzie chciałam odpocząć we wlasnym domku, pobyc z "nowa" rodzinka i po swojemu wszystko robic, ale nie wiedziałam jak jej to powiedzieć (mimo ze to moja mama) bo wiem ze by się obrazila i przyjechala do nas po 2 dniach wyjścia ze szpitala i niestety jak mówisz dochodzilo do klotni;)moja mama lubi jak jest wszystko po jej myśli a ja tez mam swoje zasady:) wyjechala trochę zniesmaczona az mi było trochę głupio ale naprawdę po porodzie bylam zmeczona, rozdrazniona i najlepiej jak te pierwsze tygodnie mina i dojdziesz do siebie i dopiero wtedy wizyty...dlatego jak maz będzie z Toba to spróbuj jakos delikatnie jej to powiedzieć i żeby przyjechala jak dojdziesz do lepszej formy i jak się już razem z mezem przyzwyczaicie do nowej sytuacji... mysle ze wtedy obejdzie się bez klotni z mama:)

Inne tematy z forum

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...