Mamusie marcowe (6)

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowe-2014-5-t520875,1,16.html

Mamusie marcowe:
1. termin: 01.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 03.03.2014r. Malwina
3. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
4. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
5. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena) Klaudia/sn/ Zaspa
6. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gdańsk Kowale) Justyna/sn/ Kliniczna lub Zaspa
7. termin: 08.03.2014r. kiave
8. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.) imię?/sn/Zaspa
9. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)Marcel/sn/Zaspa
10. termin: 12.03.2014r. BWN Gdańsk Ujeścisko/córka Maja?/cc/Zaspa
11. termin: 12.03.2014r. paliwianka (Pruszcz Gd) córeczka/ poród sn/imię?/ Kliniczna
12. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
13. termin: 18.03.2014r. AsiulaB (Gdańsk Morena)/Marysia/cc/Redłowo
14. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
15. termin: 21.03.2014r. Kasiula (Gdynia) syn- Franuś/sn/ Redłowo
16. termin: 24.03.2014r. elfik5555/ Kamila (Gdynia) córeczka Jagoda/sn/Wejherowo
17. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk)
18. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
19. termin: 30.03.2014r. kasieńkas (okolice Pruszcza) córka/ poród sn? lub cc?/ imię?/ kliniczna
20. termin:? malgocha
21. termin:? Kejt
22. termin:? Magdula
23. termin:? AgaMalaCzarna
24. termin:? Martyna.89
25. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Rozpakowane mamusie:

Luty
5.03/13.02/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/poród?/szpital?/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (6)

pewnie zeby nie uwieralo w szyjke albo nie poddusilo

Hmm a czemu czapeczka powinna byc bez wiazania? Ja mam tylko takie ktore sie zawiazuje...

Yenna ja mialam przy szczoteczce i grzebyku instrujcje aby przed uzyciem polac je wrzatkiem i nastepnie wysuszyc suszarka.

Ja juz tez coraz wiecej mam przemyslen ale na szczescie narazie tylko w ciagu dnia :) zaczelam ogladac filmiki z "obslugi" noworodka zeby w ogole miec jakies pojecie jak to moze wygladac. Czytam tez 'jezyk niemowlat' - bardzo fajnie jest napisana. Nigdy w rekach nie mialam nawet niemowlaka :/ tylko ja jestem taka zielona czy ktoras z was tez czeka taka nowosc? :)

Kasienkas, temat wyprawki był już poruszany wielokrotnie więc nie ma sensu tego dalej przytaczać, a po co mamy wypisywać która co ma skoro na pewno mamy podobne rzeczy, może w różnych ilościach ewentualnie, a gdyby każda umieszczała takie długie listy to zajęłoby to kilka wątków, ja nie widzę sensu. Zresztą pewnie większość już jest spakowana do szpitala ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cześć dziewczyny, dawno nie pisałam, rozkoszowałam się zwolnieniem z dala od kompa;)
Też się zabieram za pranie i pakowanie, w związku z tym naszła mnie taka wątpliwość: czy szczoteczkę, grzebyczek też jakoś sterylizować? Jeśli tak, to w jaki sposób?
I czego używać do dezynfekcji np. nożyczek?

w części dla Młodej- 1 reklamówka 56 druga 62 ( po 3 bodziaki, 1 spodenki, 2 spiochy, 2 bluzeczki), 2 czapeczki, niedrapki, kilka pieluszek, octanisept, szczoteczka do włosów, pielucha tetrowa, pielucha flanelowa.

dla siebioe 3 koszule, wkladki laktacyjne, kilka wielkich podkładów, dezodorant, pata do zebow, szczoteczka, frotki,tonic, platki kosmetyczne, krem, szczotka do włosów, biustonosz sportowy na cienkich ramiaczkach, szlafrok, recznik, klapki, gatki siatkowe, minerałka( pewnie wezmiemy jeszcze zgrzewke 0,5). dla Męża - ciacha , batoniki.

Cześć,

jakoś nie mam głowy do pisania na forum ostatnimi czasy, widzę, że wątek się mocno rozwinął. Ha, dzisiaj pogoda cudowna i widziałam pierwszego bociana na łące - Wiosna idzie mamuśki !

Fendika, 3mam kciuki za Twojego maluszka, mam nadzieję, że niebawem będziesz mogła już zabrać go do domu.A nie mogłaś z nim zostać w szpitalu czy jak to wygląda?

Ja jeszcze torby nie spakowałam, moje koszule idą już tydzień :(, ale powoli gromadzę na 1 półce wszystko co dla mnie ma być do zabrania do szpitala.

Wczoraj byłam na pierwszych zajęciach w szkole rodzenia - wiem niezłe tempo. Cóż okolicznośći były różne, więc stwierdziłam, że co ma być to będzie i do ilu wytrwam, na tylu będę.

W między czasie, teraz kiedy już jestem w domu, oglądam filmiki na youtubie i czytam z różnych stronek informacje na temat pielęgnacji malucha. Niezły mętlik, co stronka to zasem inne info.

Do tego zobaczymy co w szpitalu mi pokażą i czy czegoś się nauczę, no i jeszcze wizyty położnych po porodzie pewnie też coś dadzą - zamierzam skorzystać ze wszystkich 6 wizyt na NFZ.

Czym kikut od pępka smarować będziecie? Wiele osób poleca octanisept a słyszałam, że po tym goi się dłużej-znam przypadki, że od 7 dni do nawet 3 tygodni i druga opcja to spiryt 70% (rozcieńczony 95% spożywczy), podobno idealnie wysusza i tu dla porównania kikut odpada po 3-do 7 dni (moje priv info od znajomych, rodziny). Ja zakupiłam spiryt.

Moja kumpela urodziła 13.02 syna, męczyła się 5 dni, 1 dnia miała badania, 2 dnia oksytocyna i nic, 3 dnia przerwa, 4 dnia znowu oksytocyna i nic, 5 dnia znowu oksytocyna i na wieczór dopiero coś się zaczęło dziać, ale nie dała rady urodzić i po 8h męczarni zdecydowali się na cesarkę. Po 2 nie całych dobach wypuścili ją do domu.

Mnie czeka jeszcze 1 wizyta u okulisty i może ostatecznie będzie decyzja czy ze względu na oczy zalecają cesarkę czy nie. Potem czekanie czy mała się obróci czy zostanie w tej dziwnej skośnej pozycji, jeszcze ma czas, za tydzień kolejne usg, więc zobaczymy...Znam przypadki, że maluchy na 4 dni przed porodem się obkręcały głową w dół dopiero, albo w 38, czy 39 tygodniu także ciekawe czy się doczekam.Trochę mam cykora.

Zakupiłam w lidlu 3pak bluzeczek z tej ostatniej oferty dziecięcej, udało mi się dorwać na 3 dzień na Oruni przy Trakcie. Wyprałam i wczoraj prasowałam - i stwierdzam, że chłam się z tego zrobił, porażka. Jakość bawełny bardzo słaba. Cieszyłam się, że więcej nie nakupiłam takich rzeczy, bo by był zawód a tak te 3 przeboleję.

Czemu nie podajecie swoich wyprawek :) nie chce się pisać :) ?

Podaję Wam listę rzeczy, jakie wczoraj nam podała położna na sr

Na czas porodu dla mamy:
-wygodna koszula, krótka do porodu, może być większy t-shirt
-można mieć majtki w pierwszej fazie do czasu odejścia wód pł
-szlafrok
-klapki pod prysznic, żadne kapcie !
-duży ręcznik kąpielowy
-woda mineralna do picia naklepiej butelki 0,5l niekapki 3-4 butelki
-coś słodkiego do zjedzenia(baton, czekolada)
-jeśli trafiamy do szpitala w nocy albo późnym wieczorem warto wziąć kanapki
-kubek
-enema do małej lewatywy

Na czas porodu dla taty:
-zielony strój szpitalny + ochraniacze na buty - do zkaupienia w automacie w szpitalu(warto wziąć drobne pieniadze, bo w szpitalu nie rozmieniają)
-aparat foto/ kamera + aakumulatorki
-telefon+ładowarka

Na czas porodu dla dziecka:
(spakować w oddzielnej paczce, worku, siatce)
-pajac, body lub kaftanik, czapeczka nie zawiązywana, niedrapki, skarpetki - WAŻNE żeby rzeczy były bez metek, bo podobno zdarzają się laski co przychodzą do szpitala z nowo kupionymi ciuchami

Na czas pobytu w szpitalu dla mamy:
-1 podkład do przewijania 60x60 lub 60x90 żeby położyć na łóżku, żeby nie pobrudzić pościeli szpitalnej od krwi
-piżama/ koszula co komu wygodniejsze 2szt
-podpaski duże lub podkłady poporodowe 10 szt na początek a potem mąż może donieść gdyby brakło
-sztućce, kubek, talerzyk
-ręcznik
-1 papier toaletowy
-kosmetyki (szampon, płyn do mycia, szczotka do zębów, pasta)
-laktator
-telefon+ładowarka
-coś do jedzenia zamknietego (wafelek, biszkopty,woda niegazowana)

Na czas pobytu w szpitalu dla dziecka:
-3 zmiany ubrań (pajac+body/kaftanik+skarpetki), czapeczka może być 1-2, niedrapki też 1-2 pary
-pampersy 10szt na dobę
-chusteczki nawilżone
-maść do pupy (linomag, alantan, sudocrem)
-rożek/ kocyk
-2-3 pieluchy tetrowe
-1 flanelowa pielucha
-1 podkład do przewijania
-ręcznik lub pielucha do wycierania

Na wyjście ze szpitala dla mamy:
-mogą to być ciuchy spakowane w dniu przyjęcia do szpitala, które tatusiowe zabierają do domu, tylko trzeba zapakować świeżą bieliznę dodatkowo-położna wskazała, żeby brać ciuchy ciążowe, bo macica w ciągu 2-3 dni się nie skórczy się tak szybko i ciuchy sprzed ciąży możemy się nie dopiąć

Na wyjście ze szpitala dla dziecka (okres zimowy):
-kombinezon
-kocyk
-pielucha tetrowa na buzię
-czapeczka szpitalna może być przylegająca a na to można większą bawełnianą ubrać
-body + pajac lub body + spiochy
-sweterek
-fotelik

Położna polecała zapakowanie na każdy dzień kompletu dla malucha
w osobne woreczki, łatwiej to wyciagać z torby i unika się szperania po całej torbie. Ułatwienie to też służy położnym, które pomagają przewijać dzieci kobietom, co miały cesarkę, położna wyciaga z torby pakiet i ubiera malucha, nie musi grzebać po całej torbie pacjentki.

A w domu polecała spakowanie dodatkowo 2-3 kompletów, gdyby pobyt się przedłużył w szpitalu a dzięki temu ojcowie w domu będą spokojniejsi, jak będą wiedzieli, że mają wziąć tylko te pakiety woreczkowe, które np będą leżały w pokoju dziecinnym na komodzie.Zaoszczędza to stresu tatusiom i zbędnym telefonom do mamusiek.

Dobra trochę się naprodukowałam :)
Pozdrawiam

dzięki dziewczyny:) dziś już Pawelek lepiej, sam oddycha nie ma duszności i nawet dziś jadl z cyca:)piękne uczucie:) myslalam ze nie zalapie i będzie się kilka dni uczyl a tu taka niespodzianka:) lekarz powiedział ze najlepszym lekarstwem jest mleko matki i ja w to wierze od początku sciagam i zanoszę a jak już dziś zalapal to będzie z gorki:)
gosia tak jak piszesz bylam przeziebiona i nie mogłam wyleczyć się przez 3 tyg i tez mysle ze od tego:/

Fendika trzymam kciuki za szybki powrót do zdrówka Twojego maluszka, strach o zdrowie dziecka to chyba jedne z gorszych przeżyć w życiu rodziców trzymamy kciuki! A miałaś jakąś infekcję typu zapalenie gardła?moja kumpela miała i właśnie synek urodził się z zapaleniem płuc
A mi od kiedy złożyliśmy kołyskę i pojawiło się mleczko w piersiach mam ataki hormonalne od euforii po płacz myślówa taka mi się włącza czy sobie poradzę z dwójką maluchów jak zrobić żeby żaden nie ucierpiał :-( A myślówy włączają się w nocy i tak nocka z głowy nie mogę spać chodzę myślę spać nie wygodnie :-( ach te hormony wykończą mnie :-(

ja tak. termin na 24 ego lutego, ale poprzedni byl na 28 ego, wiec tak marcuje, ale mam nadzieje, ze w tym tygodniu Młoda sie zastanowi i pojawi:)

Aga M. - a Ty gdzie jesteś na liście? bo patrząc na suwaczek to Ty lutowa chyba jeszcze jesteś ?

Fendika - powodzenia ! również trzymam kciuki i życzę zdrówka i dla maluszka i dla Ciebie :)

Fendika zdrówka dla maluszka dużo dzieci się rodzi z zapaleniem płuc także lekarze już wiedzą co robić :)
Mnie też zastanowiło czemu Pawełka uznali za wcześniaka? z wagą normalną przecież się urodził.

Fendika, mam nadzieje, że wypuszczą Pawełka jak najszybciej :) Najważniejsze, że wiadomo co mu jest, teraz już z górki :)

Zdrówka dla maluszka :)

Kupiłam britax b-dual dla dwójki i z jednym dzieckiem cięzko mi się go prowadzi, nie wiem jak to będzie z dwójką. Wcześniej miałam tako laret, który jest super. Dużo miejsca zajmuje ale świetnie się prowadzi. No nic pewnie szybko go sprzedam i wrócę z córką do lareta albo innego gdybym lareta jednak sprzedała

zdrówka dla Młodego, a Ty wypoczywaj ile możesz. Siły przydadzą sie jak Go wypuszczą ze szpitala. najważniejsze, że szybka diagnoza i leki, wiec spokojnie, jest na pewno pod dobrą opieką.

Fendika zycze zdrowka dla malego!! Najwazniejsze ze jest coraz lepiej i jest caly czas pod opieka!

Dziwne ze uznali go za wczesniaka. Szpitale maja jakis swoj sposob liczenia czy jak?

Ja nie mogę pić tej herbatki.. a słyszałam, że to ściema.. ale nie wypowiem się, nie będę pić :)
Evelcia my dziś odbieraliśmy wózek, co prawda zamówienie się zgadza, ale nie było tego pana, u którego zamawialiśmy, a pani nas obsługująca wyglądała jakby była tam z musu i jej d... zawracamy!
Fendika witamy! Najważniejsze, że Pawełek zdrowieje! Dużo zdrówka dla niego, wytrwałości dla Was! Trzymajcie się dzielnie :*

Trzymajcie sie Fendika cieplutko, wszystko będzie dobrze, trzymamy dalej kciuki i zyczymy Pawełkowi duzo zdrówka i szybkiego wyjscia do domu, a Tobie i rodzince wytrwałości, buziaki dla Was

Witam wszystkich po długiej nieobecności;) jestem już w domku ale niestety sama:( Przez pierwsze dni przezywalam koszmar:/ po urodzeniu Pawelka zabrali go na obserwacje bo uznali za wcześniaka wieczorem okazało się ze ma jakas infekcje albo cos gorszego bo miał dusznsci coraz ciężej oddychal i dali do inkubatora rano przyszłam a oni ze mój synek na OIOMie..szok lzy rozpacz..ale cale szczęście nie było najgorzej miał komplet badan wraz z usg narzadow, rentgeny, badanie serca, krwi itd. itp. po tym wszystkim diagnoza: zapalenie pluc :( dziś już przzeszedl na inna sale oddycha sam i jest lepiej ale jest na antybiotykach i jeszcze troszkę polezy:( o porodzie i całej akcji napisze później bo wlasnie zbieram się do szpitala:) dzięki dziewczyny za trzymanie kciuk:)

Inne tematy z forum

pilnie prawnik (24 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (38 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...