Mamusie marcowe (7)

Mamusie lutowe z tendencją marcową:
1. termin: 28.02.2014r. Aga M.(Morena) Maja/sn/ Swissmed

Mamusie marcowe:
1. termin: 02.03.2014r. Ania32 (Pruszcz Gdański)
2. termin: 03.03.2014r. Malwina
3. termin: 04.03.2014r. monika0305 (Gdynia)
4. termin: 05.03.2014r. fendika (Gdańsk)
5. termin: 06.03.2014r. mikkka (Gdańsk Morena) Klaudia/sn/ Zaspa
6. termin: 07.03.2014 AgaMalaCzarna (Przymorze)/Jaśko/Kliniczna
7. termin: 08.03.2014r. Evelcia (Gd-Kowale) Justyna/sn/ Kliniczna lub Zaspa
8. termin: 08.03.2014r. kiave
9. termin: 08.03.2014r. niria (okolice Pruszcza Gd.) imię?/sn/Zaspa
10. termin: 11.03.2014r. MartaR (Gdańsk Jasień)Marcel/sn/Zaspa
11. termin: 12.03.2014r. BWN Gdańsk Ujeścisko/córka Maja/cc/Zaspa
12. termin: 12.03.2014r. paliwianka (Pruszcz Gd) córeczka/sn/imię?/ Kliniczna
13. termin: 17.03.2014r. gosia24 (Rumia)
14. termin: 18.03.2014r. AsiulaB (Gdańsk Morena)/Marysia/cc/Redłowo
15. termin: 18.03.2014r. malgocha85 synek ma być :)
16. termin: 20.03.2014r. okraglinek (Pruszcz Gdański)
17. termin: 21.03.2014r. Kasiula (Gdynia) syn- Franuś/sn/ Redłowo
18. termin: 24.03.2014r. elfik5555/Kamila (Gdynia) córeczka Jagoda/sn/Wejherowo
19. termin: 24.03.2014r. Patunga (Gdańsk) syn Franek/??/Wojewódzki
20. termin: 27.03.2014r. yenna (Gdańsk)
21. termin: 27.03.2014r. basik03 (Gdansk Morena) corka/sn/Wojewodzki
22. termin: 30.03.2014r. Kasieńkas (okolice Pruszcza) córka/sn-cc?/ imię?/ kliniczna
23. termin:? Kejt
24. termin:? Magdula
25. termin:? Martyna.89
26. termin:? Morelka

Mamusie kwietniowe:
1. termin: 07.04.2014r. Luciolla (Pruszcz Gdański)
2. termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda)

Rozpakowane mamusie:

Luty
13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
01.03 /06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
01.03 /28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/Wojewódzki
04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/cc/Warszawa
04.03./03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/snWojewódzki
05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/sn/Zaspa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (7)

tak długo, to wybudzaj. polozna nam mowila, ze dziecko oszczedza energie jak jest głodne i zaczyna wiecej spać.

Dzięki Asiula za namiary na kardiologa. Jutro będę dzwonić i się umawiać.

Dziewczyny gdzie robicie chrzciny?Może polecicie jakieś fajne miejsce. Dla syna robiłam w Swojskim Smaku ale słyszałam że się popsuli i teraz nie wiem gdzie robić.

Moja Maja w nocy śpi super aż za dobrze:)wczoraj zjadła o 21.30 a potem o 4.30 czyli po 7 godzinach!Aż się przestraszyłam że tak długo nie jadła. Dziś ja sama obudziłam po 4 godzinach. W dzień je częściej ale po znacznie mniej- chyba mały niejadek z niej rośnie. Może przez ta nietolerancje musi sie przestawić na nowe mleko. A poza tym już się swiadomie uśmiecha jak do niej troche pogadam, nawet jak ma smoka to go wypluwa i śmieje się od ucha do ucha:)

basik, moja kolezanka korzystala z uslug kardiologow http://www.ondk.pl/pracownie.html, przyjmuja prywatnie ale czesc uslug tez na nfz (ide tam z moja Marysia na usg mózgowia) terminy 2-3 tygodnie a nie 3-4 miesiace jak wszedzie indziej

Ah tobie chodzilo o maluchy :D No tak karmie zeby ryku w wanience nie bylo, ale nie wkladam ich odrazu po jedzeniu, jakis pol godziny mija conajmniej. Zanim ponosze do odbicia, rozbiore, przygotuje kapiel itp to juz troche czasu mija a w kapieli sa spokojniejsze.

Karmie przed kapiela żeby nie jadla juz nic po myciu zebów. Jak ja oduczalam zasypiania z butla tak wprowadzilam i tak zostalo. Raczej jej to nie przeszkadza w kapieli, w koncu na gleboką wode sie nie wypuszcza ;p. My sami tez najpierw jemy kolacje dopiero pozniej prysznic.

luciolla ty najpierw karmisz przed kapiela? ja daje tylko trochę jak jest bardzo mocno glodny ale tak to dopiero po kapieli żeby brzuszek nie był pelny... dziewczyny to wy macie dobrze ja nietstey pobudke mam od 6 rano czasami wcześnie a o 7 to już nie mam o czym marzyc:/

Hej dziewczyny:)
My też około 18.30 - 19 kąpiemy Małą, karmię i jak się uda to ok 20 już śpi. W tym czasie, jak ja karmię córcię, mąż ogarnia starszaka. Około 20 mamy z mężem trochę czasu dla siebie:) W nocy karmię co około 2,5 - 4 godziny, więc muszę powiedzieć, że nawet się wysypiam. Ale fakt, że czasem Mała śpi całą noc z nami w łóżku, rzadko ją odkładam do łóżeczka, najczęściej wieczorem, w nocy już nie mam siły.
Dzień wygląda każdy inaczej, bo w dzień karmienia są mniej regularne niż w nocy no i raczej minimum co 2 godziny.
Luciolla jestem pod wrażeniem tego jak sobie radzisz z całą trójką:)
Dziewczyny my musimy iść z córcią do kardiologa na kontrolę (mała ma lekkie szmery na sercu). Czy któraś z Was była może u kogoś lub słyszała o dobrym kardiologu dziecięcym?
Miłej niedzieli :)

badaja w szpitalu?wiec po co znowu mamy chodzic później? mi nikt nie mowil w szpitalu ze z bioderkami dobrze..może robia tylko tym dzieciaczkom gdzie uwazaja ze cos jest nie tak co?

U mnie kolo 18-19 rozbudzam maluchy, karmienie, kapiel, pizamki, przenosimy do sypialni, przygaszam swiatlo, dokarmiam jeszcze, przytulanko do cycucha (starsza dostaje wtedy butle i bajke oglada) i przy dobrych wiatrach kolo 20 spia. Jak zasna zabieram sie za starsza kapiel, zabki, do wyrka, czytamy bajke i spac. Jak maz jest to on raczej corcia sie zajmuje, choc sama staram sie zeby z nia czas spedzac przy takich rytualach.

W nocy bąble budza sie rowno co 3 h, zawsze razem, jak ktores zaspi to i tak budze. I tak do 7-8 wtedy starsza robi pobudke. Jak jest tata to jego wywalam zeby sie starsza zajal a ja dosypiam do 9-10 z robaczkami :) A juz dzień wyglada kazdy inaczej :)

Fendika, my mieliśmy usg bioderek w drugiej trzeciej dobie życia dziecka. ZresztA wszystkim dzieciaczkom robili. I wstępnie oceniali stan.

U nas jest ok. Moja trójka jest cudowna. Mania i Jaś swietnie się przystosowali do braciszka, klimatyzujemy się do nowej sytuacji. Franio budzi się co 3/4 godz w nocy, pieluszka, cycuś i śpi dalej. W dzień różnie co 2/3 godziny. Ale też przewijanie, mleczko, chwila aktywności i spanie dalej. Toz on ma dopiero pięć dni, to pewnie dlatego:-)

Kąpiel. Najpierw Franek ok 18:30 kąpię go, balsamowanie, ubieranie. Odkladam do kolyski-polezy ok 15 minut. W tym czasie myje pozostała dwójkę, pizamy,kolację już malja przygotowaną, jedzą i do łóżek. Bajka na dobranoc i spanie.

Franio ok 19 dostaje mleczko i zasypia.
Marianka ok 19 zasypia i śpi do ok 9.
Jasiek jako ze najstarszy zasypia ok 20. W weekendy może posiedzieć do ok 22.

Moj mąż na zwolnieniu do 18.04.- opieka.
Ale w większości radze sobie sama. Im więcej do roboty tym lepsza organizacja.

Wysyłam duzo siły i energii!

kasienkas a skad w szpitalu już wiedzieli ze ma desplazje bioderek? przecież tam nie badaja.. jeśli się diagnoza sptawdzi to dr siliewiejczuk daje do noszenia specjalna szyne dlatego im szybciej tym mniej trzeba nosic....czkawka nie wydaje mi się żeby była od zimnego mleka a raczej od tego ze zle się odbije albo nalyka się za dużo powietrza..przecież w brzuchu tez maja czkawki i to chyba raczej nie od zimna i nie od zimnego mleka;) ja pomiędzy karmieniami nic nie daje bo karmie piersią i tu nie trzeba..a Pawelek to taki maly cycus tylko przy nim by wisiał i zasypial;)

kasienkas spokojnie to sa początki a początki zawsze bywaja trudne..na pewno z czasem wszystko się unormuje wiadomo ze nie będzie jak dawnej ale dzidzia się dostosuje i wy do niej i będzie latwiej..ja kapie małego ok 19 poki zje odbije się itp. to po 20 spi.. julcia robiłam tak samo i rytm zalapal mysle ze nie jest to trudne..w nocy no niestety wstaje bardzo często i dziś tez się poplakalam z niemocy bo niewyspana chodze, chce mi się strasznie spac a on potrafi przez 3 godz w nocy nie zasnąć na rekach spi a jak tylko odloze to się budzi i ja po 20 razy wstaje:/ wiec to u nas tez jeszcze nie unormowane..także jeżeli masz taka potrzebe to placz to przynosi ulge:)

Zahamowanie laktacji - tak dla niektórych może się przyda- dostałam też wytyczne od położnej, żeby zmniejszyć obrzęk piersi: okłady z chłodnej białej kapusty wymieniane co około 30 min, romuszą być robite tłuczkiem do mięsa najlepiej przez woreczek, tak, żeby sok puściły. Kłaść na pierś, tak by liśc kapusty zakrywał całą pierś, moż nawet zachodzić pod pachę.Na to gaza lub bandaż i owinąć dookoła. Do tego picie szałwii 4-5 szklanek 250ml dziennie - działa przeciw zapalnie. I tabsy Bromergon na receptę od gina - 2x dziennie przez 14 dni. Dostałam jeszcze antybiotyk na 7dni, gdyby gorączka się pojawiła, ale póki co go nie użyłam, bo na szczęście te powyższe rady położnej + tabsy działają dobrze i obrzęk zniknął w sumie już po dobach, piersi zmiękły.A twarde były jak kawał dechy... Tego bólu nie życzę nikomu...

Muszę się zgłosić do dr.Śiliwiejczuka, bo mała jak się okazało dzisiaj po wizycie położnej (adnotacja w książeczce, której nie zauważyłam a w szpitalu nikt nie zwrócił mi na to uwagi) ma dysplazję bioderek i musimy iść na kontrolę już po 4 tyg od wyjscia ze szpitala a nie po 6 - zalecenie na wypisie. Dzisiaj położna powiedziała że najlepiej jak najszybciej, więc w pon muszę rejestrować. Poza tym muszą ją też zarejestrować na szczepienie.

Szwy ściągnięte.Zdaniem położnej rana po cesarce ładnie się goi, więc mam nadzieję, że jakoś to pójdzie.

Tabletki na zahamowanie pokarmu już dostałam w poniedziałek - parę godzin po wyjściu ze szpitala jakieś 10-12h po nawale pokarmu - od razu z rana jechaliśmy z mężem do pierwszego ginekologa, którego udało się szczapić. Na szczęście mnie przyjął na NFZ, choć w takiej sytuacji byłam przygotowana na płatną wizytę, byle tylko ulżyło i by tabsy dostać na zahamowanie.

Z mężem odnajdujemy się jako tako, we dwójkę będąc jest znośnie. Boję się co będzie jak pójdzie do pracy normalnie. Teraz ma 2 tyg zwolnienia na opiekę na mnie po cesarce.

Właśnie chciałam Was spytać jak wygląda Wasz dzień, Wasza nocka z bobasem... tzn. ile razy karmicie modyfikowanym na dobę, jak mąż idzie do pracy to kto w nocy wstaje, te co już jesteście same w domu bo mężowie poszli do pracy jak sobie radzicie? Macie chwile zwątpienia? o której kąpiel robicie? czy między mlekiem dajecie dziecku wodę do picia? Ja bym chciała, żeby nasz dzień/noc w jakiś rytuał wpadła, ale wypracowanie tego pewnie nie będzie łatwe i potrwa pewnie.

Położna dzisiaj powiedziała, że za często karmimy. Enfamil karze karmić co 4h na dobę, a mała nasza dostawała co około 2h tylko, że mniejsze porcje i położna kazała podawać jej wodę pomiędzy tym. Nie wiem jak ona się w tym odnajdzie, bo będzie trzeba ją trochę oszukiwać z tym mlekiem - zamiast mleka woda a potem jak mleko to większa porcja.

Poza tym gazy się małej zbierają i nie mogła kupki zrobić, znajoma mi poleciła rurki Windi do odgazowania malucha- rewelacja polecam. Gazy odchodzą i często za nimi kupka idzie. W razie awarii warto zastosować, żeby maluch się nie męczył.

Luciolla mała chyba moja też dostaje od zimna, zwłaszcza na przewijaku i czasem po zjedzeniu-może za chłodne mleko ? właśnie w jakiej temp podajecie mleko modyfikowane? temp pokojowa mleka u nas to chyba za niska jest. W pokoju mamy 21-23 stopnie.

Dzięki za namiary na usg bioderek, przyda się.

Dzisiaj jakiś lekki dołek mnie dopadł, łzy się polały... Płakałyście ? I z jakiegoś konkretnego powodu ? Czy tak po prostu hormony itd

Jak u Was odwiedziny wyglądały ? Po jakim czasie po powrocie ze szpitala mieliście odwiedziny pierwsze? I czy to rodzina czy znajomi byli i czy sami proponowali odwiedziny czy Wy zapraszaliście?

U mnie położna na SR mówiła, żeby odwiedziny planować dopiero wtedy kiedy będziemy się czuć na siłach by przyjmować gości. zeby nie robić nic pod gości tzn. goście chcą zaspokoić swoją ciekawość, ale muszą poczekać na naszą gotowość, i że czasem trzeba gościom dosadnie powiedzieć, że nie jesteśmy gotowi.
Ja z 1 strony bym nie chciała, bo jeszcze czuję, że nie ogarniam, rana pobolewa, często leżę jeszcze w łożku, żeby odpocząć, ale z 2 bym chciała. Jestem rozdarta jakaś :((. Kilka osób nam się już wpraszało-a część pyta -kiedy można albo mówią- czekamy na znak od Was, kiedy można Was odwiedzić...

Mocy przybywaj...
Pozdrawiam Was Mamusie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Amelkasg dziecko może robić kupkę co 5 dni nie jest powiedziane, że musi codziennie oczywiście, że lepiej by było ale to nie reguła. Zielone kupki tez oznaczają, że dziecko boli brzuszek. Zaczęłaś małej podawać swoje mleczko więc może jej brzuszek odczuwać coś co zjadłaś, bo niestety, ale trzeba pierwsze miesiące uważać co się je.

https://www.facebook.com/TargiRodzinne/photos/a.382332211833655.88740.378717988861744/652960384770835/?type=1&theater

moze Wam sie przyda

bioderka http://forum.trojmiasto.pl/gdzie-prywatnie-usg-bioderek-t237315,1,130.html

doktor bardzo rzeczowy i sympatyczny. jesli na nfz na wałową dziewczyny polecały. na biała 2-3 tyg oczekiwania.

do pediatry jak Młoda skonczy 6 tyg. wczesniej widziala ja raz neonatolog( nalezaly nam sie 2 wizyty w swissie, wiec z 1 skorzystałam), oraz polozna chyba 5 czy 6 razy.

pesel niecałe 30 dni

nasza ma czesto czwkawki, miala je juz w brzuszku, ale nie robi to na niej wrazenia,czasem wystarczy smiczek, a czasem butelka, zapija wtedy czkawkę miedzy czknięciami zapija mlekiem.

Kasienkas moje jak dostaja czkawki to znak, że im zimno. Najczesciej dostaja przy prewijaniu. Jak je przytulam do piersi, okryje kocykiem zeby dogrzac swoim ciałem to moment czkawka znika. Zwroc uwage w jakich sytuacjach dostaje czkawki.

Malwina nie sciagaj duzo, bo to faktycznie nakreca laktacje. kiedy piersi masz juz pelne i twarde to sciagaj tyle zeby poczuc ulgę, jakies 5 minut i koniec, reszte niech zje maluszek. I zaraz po sciagnieciu przystawic dziecko. Jak troszke opróżnisz piersi nie bedzie takiego "ciśnienia" :)

Ja czasem tez tak mam ze maluch zlapie pierś i jak mu wypadnie to leca strumienie :) biore wtedy pieluche tetrowa, przykladam do piersi i czekam az zleci mleko w pieluszke, jak sie uspokoi to dopiero znow przystawiam dziecko.

Inne tematy z forum

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...

Przeprowadzka- jaka firma? (46 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...