Mamusie marcowe (8)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (8)

No wlasnie, mnie chyba jeszcze ta pogoda tak dobija. Dzis na poczatku speceru bylo mi za goraco bo za cieplo sie ubralam a potem jak zaczelo wiac to i kurtka zimowa by byla dobra, boje sie czy mnie dzis nie owialo i chora nie bede, ale za daleko od domu bylam zeby wracac. Moj gin powiedzial ze teraz cwiczyc moge ale nie obciazajac macicy a po 3 miesiacach bardziej intensywnie i dzwigac tez po 3 od porodu mozna wiecej niz 10 kg

Aga, dzięki za ofertę, ale nie mam obecnie auta, a z okolic Pruszcza dylać do Gdanska z dzieckiem busem to słabo...

Asiula, 3maj się dzielnie, ja też mam bardzo rzadko, ale zdarzają się momenty nerwowe, np. dzisiaj jak cały dzień się bujam z dzieckeim,ja sama w nocy wstaję do małej na karmienie a mąż wraca z pracy i zamiast przejąć małą na trochę, to zasiada do kompa i ogląda przez 3h swój serial... wrrr to mnie nosi... ale jeszcze nie wygarnęłam... Są dni, że tak fajnie się nią zajmuje i chętnie się opiekuje, karmi, a są takie dni jak powyżej opisałam. Ręce mi opadają.

Koleżanka zaleciła mi stosowanie taktyki "brudne naczynia" zostawiasz dziecko w pokoju (jak naczynia w zlewie) i jak zaczyna płakać to nie reagujesz i w końcu facet musi podnieść 4 litery i iść do dziecka i się nim zająć (tak jak ze zlewu będą się już wysypywać naczynia i ktoś je w końcu zmywa-oczywiście nie Ty kobieto) a Ty..odpoczywasz...

Mała zaczęła ładnie przesypiać nocki, wstaję max 2 x w nocy potem nad ranem, godziny są codziennie w sumie różne raz północa, potem koło 4 i koło 7-8 a czasem 22, 2-3 i 7-8. Je różnie co 3-4,5h. Parę razy udało się jej przespać 5h i raz 6.

Póki co Bebiko dajemy, jak się skończy to zapodam bebilon comfort.
Do tego zaczęliśmy dawać bobotic 3krople przed każdym mlekiem, debridat i czopki Viburcol. Póki co jest lepiej do tego co było. Nie chwalę, bo się popsuje...

Widać, że coś aktywność forumowa spadła. Nic nie piszecie o połogu, o kontrolach poporodowych i jak Wasze ciała po ciąży... Jestem ciekawa czy już zrzuciłyście kg czy nie, ja jeszcze nie, jedni mówią, że po cc można ćwiczyć po 3 mcach a inni mówią, że można zaczynać po 2 tyg już sama nie wiem, czuję się trochę ociężała, nogi mnie bolą i kręgosłup, chyba muszę się zmobilizować do większego ruchu...tylko żeby pogoda ładna była to bym cześciej na spacery chodziła a jak wieje i tak jak dzisiaj deszcz to lipa... kiepski nastrój dzisiaj mam...dobrze, że tak codziennie nie mam, bo faktycznie można w deprechę popaść...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

AsiulaB miałam podobne objawy nawet takie same ale już mi przeszło i jest lepiej ale dopiero od 5 dni jak mały uregulował sobie nocne karmienie i je 2 razy a nie 5 lub 6 :-( ale tak swoje niezadowolenie burze hormonów wszystko odczuwał mój mąż bo mu się dostawało ale był i jest dalej dość wyrozumiały :-) w pewnym momencie mówił do mnie jesteś jak jeden wielki hormon który wybucha i czepia się o wszystko :-) AsiulaB trzymaj się i pamiętaj że to moment przejściowy ;-)

Czy Wy tez jestescie takie zmeczone, niedospane, rozdraznione itd? Nie macie na nic czasu i sil (na sprzatanie w domu najbardziej), klocicie sie czesciej z mezem i nic Wam sie nie chce........
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to jest smutne, że trzeba działać na własną rękę, wykorzystywać swoje doświadczenia itd... w końcu po to się idzie do lekarza, żeby ten - pomógł.. Nam się udało trafić na bardzo fachową, zainteresowaną i z podejściem do dzieci lekarkę. Maks na pierwszej wizycie patronażowej (chyba w 2 tygodniu) zlecone miał badanie kału, został dokładnie obejrzany, dostałam szereg wskazówek... Jedynie nie miał robionych badań krwi pod kątem bakterii, ale kurcze to by trzeba było wszystko robić, żeby mieć pewność że wszystko w porządku..
może Kasienkas pomyśl nad innym lekarzem? Choć pewnie ciężko szukać i sprawdzać po kolei, bo z poleconymi też nigdy niewiadomo - każdy ma własne zdanie, jednym odpowiada dany lekarz, innym - nie. kurcze ciężka sprawa. Z tego co pamiętam, z wcześniejszych postów, to ta lekarka miała do Ciebie pretensje o nie karmienie piersią? (Chyba, że to ktoś inny pisał) zamiast pomóc to sama każe traktować takie małe dziecko metodą prób i błędów..

Ja wzięłam Dostinex na zahamowanie laktacji, 2 tabletki w odstępie 12 godzin, skutków ubocznych nie miałam, koszt jakieś 80 zł, mleka prawie nie mam

hej KAsiu

pisałam Ci, ze moge oddać Ci puszke mleka Comfort- to ostatnia jaką mam, jeszcze 1,5 tyg mozna ja zuzyc.

wynik jest jednoznaczny i sama go potrafiłam odczytać. jest napisane, ze krew utajona dodatni- żadna filozofia. po takim wyniku podjelismy decyzje o natychmiastowej zmianie mleka, bo do wizyty u lekarza było kilka dni( u nas w poniedziałek jest rejestracja na cały tydzien) w kolejnym tygodniu, kiedy nasza Doktor byłą na urlopie podjechalismy prywatnie, zeby sie skonsultowac w miedzyczasie. Lekarza zawsze mozesz zmienić, jesli uwazasz , że nie działa na korzyść Dziecka. Nasza dr pamieta pacjentów i jak wychodzi między wizytami to zaczepia ich na korytarzu. Trudno sie do niej dostać, ale warto wstać o tej 6, żeby sie zapisać.

do badania pobierasz kał. jesli bedzie wieczorny, to zamykasz go w pojemniczku i do lodówki - warto tylko zapisac godzine o które został zebrany.
jesli chodzi o mocz mozesz probowac tych przyklejanych woreczkow- mi sie nie udalo prawie nic złapac. Doktor poleciła do posiewu zebrac mocz w inny sposób, wiec mialam zabawe, Majka zreszta tez. zdjełam pieluszke, umyłam Ją i spryskałam octaniseptem kilkakrotnie, a potem patrzyłyśmy sobie kilka minut w oczy, kilka razy jeszcze pstryknelam octaniseptem, nastepnie dałam butle i zaczełąm łapac:)

Witam a my dziś byliśmy z dziećmi na farmie strusi fajna atrakcja Sebuś był zachwycony wymyślamy jak najwięcej dla niego atrakcji na świeżym powietrzu bo tak nie wymyśla i nie marudzi :-) a młody smacznie śpi Ja nie mam problemu z karmieniem w miejscach publicznych karmiłam już w restauracji na placu zabaw przykrywam się pieluszką młody zajada i już możemy dalej szaleć ze starszym a młody dalej w kimacza :-) I tak jak jest ładna pogoda spędzamy dużo czasu na świeżym powietrzu myślałam, że jak młody będzie tyle spał na świeżym powietrzu będzie problem z usypianiem i snem w nocy Ale przychodzimy jest kąpiel karmienie i młody odpada i coraz lepiej jest w nocy mamy dwie pobudki ok 24:00-1:00 i o 4:00 a później to już ok 6:00-7:00 więc jest super! pozdrawiamy

Marta, moja sisotra po bromergonie też się źle czuła, i lekarz dał jej coś innego, ale nazwy nie kojarzę. Zapytaj lekarza może.A tempe podwyższoną masz czy nie? bo jak tak, to antybiotyk wtedy dają. Ja bromergon brałam 2 x dzienniew trkacie jedzenia przez 14 dni.

Fendika nie wzbraniam się, koszt badań jest śladowy przy tym bólu dziecka itd. Rozumiem co chcecie powiedzieć. Po prostu byłam u lekarza i tego nie zleciła. Nie wiem kiedy może zlecić, jak przetestujemy wszystkie mleka na rynku,tacy lekarze dzisiaj są.

Jak bym zrobiła te badania to w sumie gdzie iść z wynikami skoro pediatra z NFZ ich nie zlecał? czy w ogóle gdzieś iść jeśli okażą się dobre bo jakby wyszły złe to wiadomo, że z lekarzem trzeba skonsultować.

Jak to badanie kału się robi? Jakieś wskazówki ? I jak z badaniem moczu u takiego malucha? Jak zebrać mocz ?

Teraz testujemy Bebiko, Bebilonu Comfort nigdzie nie dostałam w ten weekend majowy.Zamówiłam go dopiero w gemini, więc zobaczymy. Do Bebiko dajemy bobotic, bąki idą na potęgę+ czopek iburcol. Dzisiaj nocka była spokojnijesza i dzień też, może coś zaczęło działać bo i się nie napinała w ciągu dnia.

Aga...czyżbyś planowała kolejne potomstwo :)) ? Nasza Dominika też prawdłowo się roziwja i przybiera ładnie na wadze. Dziecko nie wygląda na skazę laktozową itp, żadnej wysypki z suchymi plamami.Położna mówiła na wizycie, że dobrze mała wygląda i ona by sugerowała zmienić mleko, ale żeby to z pediatrą ustalić na jakie.

Dziewczyny jak tam Wasze wagi i brzuchy i ciała po ciąży? te po cesarkach - ćwiczycie? Mi się w końcu pępek wklęsły zrobił, ale 2,5kg jeszcze jest nadmiarowe, do wagi sprzed ciąży.W środę kontrola u gin poporodowa a od poniedziałku zaczynam ćwiczenia w domu dla kobiet po cesarce.

Dzisiaj 6h byłam z mężem i małą w ogródku i ogarnialiśmy ogród, ale pogoda super była.

Udanej niedzieli słonecznej..

badania warto zrobić, za każde pieniadze - dla Dziecka mniej bólu i odpowiednia dieta, dla Was przespane noce i poczucie, ze jest ok z jedzeniem. przeciez to jedyna rzecz, ktorą Małą przyjmuje z zewnatrz, wiec to jets jej baza, jak ona jest niewlasciwa to jak Dziecko ma prawidołowo funkcjonować. ja teraz wiem, ze przy kolejnym Dziecku poproszę o skierowanie na pierwszej wizycie albo sama za nie zapłace, wole nie wspominac tych dwóch ciężkich tygodni - mleka to nic te kilka stówek, wazne, ze teraz Majka prawidłowo sie rozwija i przybiera.

Kasie kas dlaczego tak się wzbraniasz od zrobienia badania prywatnie jak nikt nie chce dać?od razu zrób mocz na bakterie lepiej wydać na to niż na 10nietrafionych mlek.. Ja po Julce jestem mądrzejsza i od razu poszlabym badania zrobić..wiec naprawdę nie czekaj przecież to bezbolesne a wszystko będziesz wiedziała..gosia u nas też wiecej płaczu u julki jak małego hehe i też zaczynam sie cieszyć z cyca ze nie muszę z tymi mlekami kombinowac:)

Kasienka ja właśnie tez dostałam ten bromergon i mam brać 10 dni 2 razy po 1 wczoraj wieczorem miałam nie brać ale mówię wezmę coś strasznego się ze mną dzieje odpuszczam sobie siedzę z dwójką dzieci sama w domu to trochę nie bezpieczne, bo mam wrażenie jak bym miała zaraz zemdleć.

Marta, zaparcia mała miała jak dawlaiśmy jej Enfamil O-lac, teraz kupki są ok. Na osttaniej wizycie u pediatry lekarka na małą nawet nie spojrzała, żeby zobaczyć czy nie ma jakiejś wysypki, plam. Okłady z ciepłej pieluszki też robiłam, trochę rozluźniały małą. Jakie leki dostałaś na wysuszenie pokarmu ? Ja miałam bromergon i brałam go 2 tyg i czułam się dobrze.

u nas kupki idą po enfamilu zwykłym, wysypki nie ma, to co ma na buźce to potówki - problem jest prężenia i gazów i przez to też płacz.

Zamiast Bebilon Comfort polecam Hipp Comfort i problem kupek z głowy :)

Witam! ale pogoda w majówkę spłatała figle mieliśmy iść na grilla ale u nas paskudna pogoda była i nici z grilowania Jejku biedne te Wasze dzieciaczki borykające się z kolkami i dolegliwościami brzuszkowymi a z tymi mlekami nieźle w tym momencie strasznie cieszę się, że karmię piersią i takich dylematów mlekowych nie mam U nas ok mały rośnie starszy broi więcej płaczu starszego słychać niż maluszka ach te dwulatki a młody waży 4550g po majówce czeka nas szczepionka

Kasienkas a może to skaza białkowa a nie potówki, bo przy skazie tez są zaparcia, bóle brzuszka. No u nas chyba bebilon pepti zaczyna pomagać od wczoraj nocy zaczął ładnie robić kupki mniej płacze tylko, że też zrobiłam mu okłady z ciepłej pieluszki przedwczoraj i może to też pomogło, ale tez mniej daje mu z piersi pić może tez i faktycznie laktoza. Marcel ma buźkę straszną i szyjkę suche plamy i krostki ale kąpiemy w kali i coraz lepiej wygląda.
Wczoraj byłam na kontroli lekarz przepisał mi tabletki na wysuszenie pokarmu po wzięciu dwóch tabletek czuję się strasznie: mdli, kręci się w głowie, czarno przed oczami, ból głowy. Przerywam kurację ;) będę podawał mniej to sam zaniknie pokarm.

Kasiu mam to mleko- otwarte 12 dni temu, mam 3/4 puszki. kupowalam w gemini, oddam za chusteczki z netto , mozna je zuzyc w ciagu miesiaca od otwarcia.

jadla chetnie chyba 3 puszki

Kasia,

Bebilon Comfort jest w każdym Rossmanie, w cenie ok 32 zł za puszke 400g, w aptece gemini 27 zł

Jesli małej nie pomoże, sprobój na własna reke kupić a ptece Bebilon Peppti (nie ma białka krowiego ale ma laktozę), lub Nutramigen (nie ma białka i nie ma laktozy), obydwa sa na recepte i wtedy są ze zniżką, ale prawie w kazdej aptece sprzedadza ci je bez recepty w cenie na 100%, cos ok 40 kilku złotych.

Bedziesz wtedy mądrzejsza o wiedze jak reagowałao dziecko.

Badanie na nietoleracje latozy wykonujesz wraz z badaniem ogólnym kału z pznaczeniem ph oraz ciał redukujących, robi niem kazde labolatorium a koszt ok 20 zł, wiec warto wyłozyc z własnej keiszeni a nie sie prosic tych lekarzy co mówia ze m-czne dziecko nie moze miec nietoleracji laktozy.

Nie mniej, bardzo polecam wizyte u gastroenterologa, do poczytania na forum: dr Marek, Brodzicki, Zagierski - wizyty ok 100-130 zł, jednak przd ewentualna wizytą zrób to badanie kału, bo wtedy wizyta wniesie więcej.
Nie musisz potem chodzic do tego lekarza stale, jesli bedziesz widziala poprawę, wiec koszt nie musi byc wysoki, moze skonczy sie na jednej wizycie, niestety pediatrzy przychodniani, maja jeszcze bardzo stare nawyki, ktore niestety czasem są błędne

Przepraszam, że tak wam sie wciałm w wątek, ale nie moge juz czytać jak maluszek sie meczy a ty odbijasz sie od sciany z lekarzami,

trzymam kciuki,

powodzenia!

Ja jak małą przewijam i jest ubrana najczęściej w pajaca, to nie rozpinam całego, tylko dolną część, na wysokości pieluchy.

Byłam wczoraj u pediatry, tym razem lekarz wybrany w przychodni docelowej- zobaczymy jaka ta lekarz będzie. Na wizycie nawet małej nie obejrzała, tylko krótki wywiad. Na moją prośbę o skierowanie na badania odnośnie nietolerancji laktozy-powiedziała, że jeszcze za wcześnie. Przepisała zmianę mleka na Bebilon Comfort- stosowała któraś z Was? Jakie reakcje dzieci? Czytałam w necie dość słabe opinie o tym mleku :((.

Na dzień dzisiajszy stosowaliśmy przy mleku enfamil 1 -> espumisan, bobotic, delicol, debridat, czopki viburcol, herbatka z kopru włoskiego. Z tego jakoś tylko te czopki działają na jej prężenie, podwijanie nózek, płacz. Przez tydzień testowaliśmy też mleko enfamil 0-lac -> kiepsko bo zatwardzenia miała, więc wróciliśmy do zwykłego enfamilu. Teraz póki co dostaje enfamil z delicolem, ale dajemy już jej 12 kropelek na porcję do mleka 130ml i chyba nic z tego.

Wczoraj nigdzie nie mogłam dostać tego mleka Bebilon Comfort, byłam w 5 aptekach i nie mieli. W 1 był, ale cena 52zł za puszkę 400g, więc nie kupiłam. Masakra jakaś. Jak się jutro uda to kupię i testować mamy 5-7 dni, potem kontrola u pediatry jeśli nie zmieni się nic- a zapobiegawczo mam dawać te czopki. A co potem zobaczymy...

Kurczę :( przegrzałam małą i jej potówki wyskoczyły..cała buzia w krostkach.

Stosujemcie się jakoś do zaleceń na puszkach od mleka, że np 5 karmień po 170ml dla dziecka w takim i takim tygodniu życia lub miesiącu czy dajecie na żądanie? Moja dostaje 6-7 porcji, na dobę zjada jakieś 750-850ml. Jak ją boli bruzszek od gazów, to płacze i wtedy co 3h chce już jeść, albo dostaje butlę na złagodzenie bólu/ tudzież odwrócenie uwagi. Rzadko wytrzyma 4-5 - w sumie tylko wtedy kiedy dostanie czopek.Raz wytrzymała 6h i 14 minut to był rekord w nocy, ale przed tym był koncert płaczu, dałam czopek, a zanim czopek zadziałał= około 4h to płacz nie do zniesienia.

Moje rodzeństwo ma też dzieci, ale jak oni byli mali z jakieś 7-10lat temu takich problemów z mlekiem nie mieli. Żeby tyle razy mleko dzieciom zmieniać, czasem słyszę że rodzice zmieniają po 4-5 mlek...żeby znaleźć to, po którym dziecko będzie dobrze się czuło i będzie spokojne... testowanie jak na królikach doświadczalnych... słabe to jest..

Udanej majówki...

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Przeprowadzka- jaka firma? (46 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...