Mamusie marcowe (8)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (8)

U nas tez nie rozowo. Mala ma chyba kryzys 6tyg bo od 3 dni strasznie marudna. Niewiele spi a jak juz zasypia to ma strasznie plytki sen i po pol godz sie budzi. Dzisiaj od 15 do teraz na przemian krotki sen i marudzenie i ryk.wysiadam juz fizycznie i psychicznie ;(
Bylismy u pediatry z tymi krostkami. Przyjela nas inna dr i powiedziala ze to potowki wiec juz sama nie wiem.myslalam ze nie przegrzewam malej. Zawsze jest najlzej ubrana na spacerze ze wszystkich spotykanych dzieci a i tak zle. Ehh odechcialo mi sie drugiego dziecka
My chyba wszystkie w wariatkowie wyladujemy ;)

Hejka, Dawno nie zaglądłam ale to z braku czasu. Dwójka dzieci pochłania w całości. Odkąd jest piękna pogoda spędzam jak najwięcej czasu na dworzu z małą.
U Jagody czasem wieczorem jest lekki nerw ale to wynika z głodu. Ja niestety mam za mało mleka popołudniu i wtedy idzie pomocniczo butla. Wypija max 70ml i śpi słodko.
Mała wazy 3500g więc w ciagu miesiąc przybrała 700g. Na bioderkach wyszło , że prawe bioderko jest nie do końca jeszcze rozwinięte i musimy ćwiczyć, robić żabki i szeroko pieluchować.

Trzymajcie sie dzielnie mamuśki

Tak byłam u chirurga , powiedział że do operacji jak mala będzie miała 4 lata a w lipcu konsultacja.

Mamy dużą przeikine kleimy plastrem mimo iz chirurg powiedzial żeby nic nie robic.
Pediatra i Sieliwonczyk radzili kleic. Podobno pomaga
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

kasienkas to dobrze ze bioderka ok..a jak dziś wizyta u pediatry?robilas jakies badania?
My dziś tez po lekarzu jesteśmy..byliśmy na konsultacji u lekarza z klinicznej który zajmowal się Pawelkiem w sprawie przepukliny pępkowej .. powiedzial ze jest do operacji:/ musimy się skonsultować jeszcze z chirurgiem dziecięcym i umowic się na termin ale jak maly będzie miał co najmniej rok czasu.. kiave ty chyba tez pisalas ze mala tez ma przepuklinę?byliscie już u chirurga?co powiedzial? duzA macie ta przepuklinę bo u nas jak orzech wloski:/
robiliśmy tez morfologie bo Pawelek dużo tyje a jest blady i wyszla mala anemia:/ podajemy od dziś tez zelazo przez miesiąc po 3 tyg kontrola..kurna ciagle cos:/

Kasia ja to mleko rozcienczam ale pisze obok ile daje miarek np 90 ml 2 miarki i w ciągu dnia zliczam.norma to 25-30 miarek dziennie . Raz zje 23 a raz 28.ważne żeby było w widełkach.

Mała tak długo płakała tylko wczoraj, wcześniej to był krótszy płacz, do 1,5-2h max i mała nie płacze jakoś regularnie. W poniedzialek bylo od 12-17 czy jakos tak a wczoraj na wieczor od 17 do prawie 1:00. Dzisiaj w sumie spokoj a mamy 21:30 i oby tak zostalo. Uprawiam modły, żeby nasza mała lwica nie zawyła..

Jutro idziemy do pediatry i zobacze co wyjdzie, poprosze o skierowania na badanie kału,moczu, odnośnie mleka pogadam i tych kolek, zobaczymy co mi powie.

Dzisiaj bylysmy na usg bioderek. doktor Siliwończuk rewelacja !!! polecam szczerze ! żeby każdy lekarz tyle czasu poświęcał na badanie i rozmowę to byłoby super. podczas badania omawial wszystko, zebym widziala co i jak, pokazywal na monitorze, super. 40 min wizyta, trochę plotkowania tez w tym bylo, ale ten lekarz tak ma :), wiem z opowiesci. Troche sie naczekalysmy bo z lekarza gadula jest a kazda wizyta przynajmniej 20-30min do godziny nawet jak sie okazuje a byly przede mna jeszcze 3 mamy. Mala bioderka ma prawidlowe-nie wiem skąd w szpitalu stwierdzili dysplazję... a może tylko z tego tytułu, że pośladkowo była ułożona, bo w takim przypadku ta dysplazja częsciej, się ujawnia. Mala ma lekki przykórcz lewej nózki więc doktor zalecił nam ćwiczenia i pokazał jak nosić, żeby nózkę wyćwiczyć. Podobało mi się, że pokazywał te ćwiczenia, a potem mnie uczył wykonywać je i jak coś źle robiłam to mnie poprawiał i jeszcze raz...

Fotelik city... dużo ludzi go ma i se radzą i ja dzisiaj też jakos se poradzilam :). Jak zapinam wolno i sie nie śpiesze to wychodzi to zapinanie, najgorzej jak za mocnopas pociągnę, to się blokuje i wtedy wszystko od nowa trzeba. Nie jest tak źle, coś za bardzo spanikowałam-jak nie ja :O. Dzisiaj pierwsza wspolna jazda autem byla przyjemna i przebiegla bez zarzutu :) - takze chyba bedą następne, kolejna jutro rano.

Spokojnego wieczoru..

jak o tych saych porach i dluzej niz 3 h to kolki. u nas mimo rozciencania nadal akcje, czyli zaparcia, kupilismy juz czopki glicerynowe bo nie bede co 12 h dawac paracetamolowych...

zostal nam jeszcze nan po expert.... u nas darla sie o 3 do 7, potem tez peklam i poszlam na spacer. dzis razem 5 h n dworzu, to jedyne co pozwala zrobic 3 h przerwe miedzy jedzeniem.
po czopku pada od razu i spi a jak sie budzi to kupa.. ja juz bym chciala gotowac przynajmniej bm miala wplyw na to, co je..., ale to jeszcze z 2 miechy...

no to rzeczywiście ejzeli malutka tak długo i mocno plakala to sa kolki..nasza Julcia nie plakala regularnie o tej samej porze i przez tyle godz..często plakala ale krotko od rana do wieczora niespokojna była ale to nie był taki placz jak opsujesz kasienkas..ale i tak zrob jeszcze badanie moczu..wszystko wyklucz..ja tez mam maxi cosi city i zapinanie calkiem dobrze idzie..tylko najgorsze jest jak mam podjechać w kilka miejsc i za każdym razem odpinać i zapinac ale spokojnie taki fotelik długo się nie używa;)

Aga my tez nie podamy wszytskiego, masakra jakaś, ale ona stwierdziła, że lepiej więcej podać-bo może coś zadziała... rewelacja. Zamówiłam delicol jutro odbieram i zobaczymy jak będzie z enfamilem działać w parze no i może bobotic. Zaciskałam zęby wczoraj przez prawie 5h w 6h pękłam... ehh...

o matko az tyle leków? ja bym nie podawala wszystkiego naraz...

najbezpieczniejszzy jest dicoflor- naturalna dlora jelit i espumisan bo sie nie wchałania.
my mamy baze, bo stwierdzilismy ze za kilka stowek nie chce nam sie silowac z pasami i drzec czy wystarczajaco ja zapielismy. na innych rzeczach mniej wydalismy, ale wozek i fotelik musza byc na maxa bezpieczne i wygodne.

Fendika mi o tych drogach moczowych znajoma właśnie powiedziała, wszyscy gadają o kolkach a przyczyny mogą być inne... tylk niewielu lekarzy zleca takie badania we wczesnym stadium, często to już jest choroba rozwinieta i potem do szpitala wysyłają, bo dziekco musi antybioyk dostawać... oby nie to....

Wczoraj gehennę z mężem przeszliśmy od 17.30 wycie wniebogłosy... do 00.40 prawie bez przerwy jakby małą zażynali. Koszmar.Około 1 w nocy stwierdziłam, że nie daję rady i pojechalimy na pogotowie do Wojewódzkiego, pediatrają zbadała, trochę gazów wypuścili, pomasoali brzuszek, zrobili usg jamy brzusznej i stwierdziła lekarz, że to kolki - ZNOWU KOLKI... i zapisała zalecenia do stosowania:
-zmiana mleka stopniowo z enfamil na enfamil 0lac, wprowadzając pierwsze porcje nowego mleka w porach pod wieczór, żeby dziecko na wieczór kiedy atak kolki jest najwięszy się uspokajało,
- krople bobotic 3x dziennie po 8 kropelek,
- delicol z mlekiem enfamil
- dicoflor 1x 5kropli
- debrotex 3x2ml na dobę
-zaleciła też zrobienie badanie kału poprzez lekarza z przychodni- jutro na 8 jadę małą do pediatry z przychodni i skierowanie wezmę

wróciliśmy przed 3 z pogotowia, maż się położył spać bo rano do pracy, bidula wstawał rano nieprzytomny, ja to samo, w ogóle nie wiem czy spałam w nocy, tak zestresowana byłam...to wycie,dosłownie tak to można nazwać jej wycie, mnie wczoraj tak rozwaliło, męża też - co to dalej będzie... nie wiem, serce mi pęka...

strach gdzieś wychodzić, bo jak się rzedrze to jak ją uspokoić, skoro nic na nią nie działa, a dzisiaj jadę z nią na bioderka... masakra :((((((

fotelik mam maxi cosi city, zapinany pasami - pierwsza wspólna przejażdżka dzisiaj, moż potem zdam relację... jak na wieczór ie będzie znowu wycia..

Witam Wesołego po Swietach!nasz maluszek w gościnie był grzeczniutki przespał większość czasu :-) Byliśmy na usg bioderek na Białej wszystko super lekarz sympatyczny straszny gaduła :-) a synek również przespał całą wizytę śmiesznie wyglądał jak mu usg robił a on rozłożone ręce w górę i chrapał :-)a tak u nas w miare spokojnie synek je cyca robi kupki i chrapie więcej aktywny jest i już robi się kontaktowy pierwsze uśmieszki są cudowne :-) nerwowy jest po 18:00 jakby czekał na kąpiel i tylko kąpiel i cycek go uspokoi :-) Wczoraj mielismy gości niezapowiedzianych o 18:40 młody o 19:30 tak już zaczął krzyczeć ze zmęczenia że goście uciekli Młody zaczyna działać wg rytuałów i robi się nerwowy jak coś nie jest o czasie :-) Tak miałam ze starszym poukładane super dziecko spokojne i można coś zaplanować mam nadzieję że z młodszym też tak fajnie się poukłada bo jeszcze nocka w rozsypce ;-) pozdrawoamy

kasienkas nasza Julcia jak była malutka miała wlansie zakazenie układu moczowego:/ chodziliśmy do lekarza i nic nie iszepisywala zadnych badan i dopiero w 4 mcu w końcu pojechaliśmy do szpitala bo strasznie plakala i tam wykryli..szkoda ze nie miałam was wcześnie dziewczyny od razu badania bym porobila a tak mloda mama nie miałam pojęcia o takich rzeczach;)robiłam tez badania na laktozę i nic nie wyszlo ze wcześnie lekarka nie dala skierowania na badania to się teraz dziwie..widać niezbyt doswiadczona...także kasienkas popros o te badania i na laktozę i na zakazenie..
ja do auta wsiadłam 4 dni po porodzie ale naturlnym:) kasienkas a jaki masz fotelik ze tak ciężko idzie ci zapinanie? i tak po mleku dzidzia może mieć takie kupki..zmien koniecznie mleko.. to ze jest drogi nie znaczy ze twojemu dziecku jest odpowiedni..u nas to samo było z NAN zmieniliśmy na Bebilon i wszystko wrocilo do normy..sprawdz najpierw czy ma to nietolerancje laktozy czy nie..jeśli nie spróbuj z Bebilonem, daj znac jak bioderka..

hej

MartaR-a sama chcesz dziecku podawać ten enfamil 0lac czy po uzg z lekarzem? U nas tez płacz i spinanie od niedzieli wieczorem, lekkie bąki idą i brzuszek wzdęty.Wieczór wczoraj jakoś się uspokoił,nocka cała przespana nawet całkiem ładnie ale teraz znowu coś ją męczy. Umówiłam do pediatry małą na czwartek-zobaczymy co poradzi.

Windi stosuje z lekkim masażem brzuszka, mała lezy na pleckach, lekko podkurczone nogi.Jakąś to ulgę zawsze przynosi, raz większą raz mniejszą.

Aga- u nas też radość z kupki jest :)). Enfamil i zaparcia? o mamma mia...o tym nie wiedziałam.No u nas 3 razy zrobiła takie kupki jak kamienie, twarde i zbite, nie wiem jak ona to wydaliła, ból ogromny musiał być.Może to przez mleko...

Aga a sama te proporcje ustalasz, czy lekarz coś zalecił? Nasza je na dobę od 600 do 750ml, do tego dopajanie tylko wodą z jakieś 300ml dziennie czasem więcej, ale geralnie między mlekiem często dopajam.W nocy gorzej z dopajaniem.

Nasz pediatra to była babka w zastępstwie, nic nie zleciła do badań, w czwartek idziemy do naszej, zobaczymy co powie, teraz jak nie zaproponuje badań, to sama poproszę o nie.

Z tego co słyszałam, to dziewczynki często płaczą, ale właśnie nie z powodu kolek -tylko mogą mieć zapalenie dróg moczowych.I jak boli to dziecko się pręży i spina i płacze z bólu.

Evelcia-teściowej się nie wybiera... ale grunt to wpuszczać 1 uchem 2 wypuszczać... trzeba się tego nauczyć.. raz idzie lepiej raz gorzej.

Może jak mała się uspokoi to pojadę z nią na spacer i odebrać PESEL, bo już jest..

Mamusie po cesarkach:
- jeździcie już samochodami? Ja w piątek pierwszy raz jechałam, ale sama. Cudownie było wsiąść do auta.
- ćwiczycie już ?
- po jakim czasie wsiadłyście do auta z dziećmi? jak Wam idzie?

Jak Wasze kontrole po porodach/połogu? Wszystko ok? Ja idę 7.05.

Jak Wam idzie zapinanie fotelika pasami? dla mnie to mordęga muszę dzisiaj poćwiczyć, bo jutro na usg bioderek same jedziemy autem pierwszy raz i trochę się boję tej jazdy.

Evelcia mi tylko ta kalia pomagała co Ci pisałam żadne specyfiki nie pomagały.

BWN moim maluchom też zaleca lekarz aktiferol. W jakiej on jest formie? To jest płyn? Jak go podajesz? Nie kupilam jeszcze ale sobie tak mysle, nie karmie z butelki tylko piersia i nie wiem jak to sie podaje.
Po tym żelazie nie ma problemów z brzuszkiem/kupą?

Ahh te kolki. Ja sie teraz tez zastanawiam czy te kolki to nie od mojego mleka. Wysypki jest coraz wiecej. Jest opcja ze to po emolientach wysypalo tak mocno (bo naprawde nie wiem co w diecie mojej mogloby Justynce zaszkodzic). Jezeli jutro sie nie poprawi to w srode do pediatry i zobaczymy co powie. Mam nadzieje ze zaleci badania jakies.
Dzisiaj caly dzien mielismy kiepski. Malo spala, niespokojna, jadla mi co 1-1,5h. Miala tylko jedna przerwe 3h. Podejrzewam ze moze ta wysypka ja draznila.
Widze ze nie tylko problemy sa przy mleku naturalnym. Az sie boje przechodzic na mm (jak bede musiala) skoro na kazda firme dziecko inaczej reaguje.

Kasienkas nie daj sie tesciowej ;-) Ty jestes rodzicem i zawsze masz ostatnie zdanie! Dobrze ze mi sie moje mamy nie wtracaja. Podobno tesciowa to mnie zachwala w rodzinie, ale tu akurat musi byc jakies drugie dno hehe.

Ahh ci mezowie. Nie spodziewalam sie ze bedzie tak ciezko. Oboje jestesmy nerwowi wiec wybuchy zlosci teraz to standard. Nie wiem po jakim stazu trzeba byloby byc (my juz prawie 7 lat razem) zeby szybko i lagodnie odnalezc sie w tak nowej roli i sytuacji.

emfail moze powodowac zaparcia dlatego go rozcienczamy

na 60 ml jedna miarka, na 12 2,5-3. wczoraj mielismy akcje bo byl korek kupny, w kąpieli udalo sie go pokonac, w ruch znow poszedl koper hippa i dzis 2 ray miekka kupka:) jaka radosc, a dziecku lzej.

na recepte jest bebilon pepti oraz humana sl i jeszcze jaki isamil?

recepte najpeirw dostajesz 100|%, a koljne 70% znizki. emfamil jest za 39 w tesco, a w gemini za 28. pasuje, wiec nie zmieniam. puszka nam na 4-5 di wystarcza, ale jak mam ciagle slyszec wycie i wyginanie sie to te 2 stowy miesiecznie nie sa tego warte. wole zeby Majka spala i my tez.

te badania zlecil ediatra- mocz na posiew czekalam 3 dni był ujemny- dziecko tez z tego powodu moze krzyczec- zapalenie drog moczowych.

a kał na krew ujemna i na posiew - dalismy o 7.30 po 15 byl wnyik- na morenie maja wlasne laboratorium.

te czopki polecila lekarka na startowej- bylismy bo darla sie 18-23 w zeszła niedziele i juz nam zabraklo pomyslow, po polowie czopka( ja zawsze daje mniejsze dawki niz napisne- tak jakos mam) http://www.farmina.pl/items.php?cat=11&id=8 takie. o 10 min zasneła.

masaz antykolkowy - http://www.mjakmama24.pl/artykul/galeria/antykolkowy-masaz-niemowlaka-jak-zlagodzic-objawy-kolki-u-niemowlecia,2870/537/4981/ sprawdzony, polecam.

ile Wasze dzeieciaki na mm jedza w ml? nasza ok 700 i to wedlug norm ok.

Aha Kasieńkas a jak stosujesz te windi? bo przed zastosowaniem tych rureczek porządnie dziecku brzuch wymasuj i najlepiej w momencie wkładania połóż dziecko na brzuszek żeby miał nóżki pod nim. A masować brzuszek wiesz jak? palce najlepiej oliwka sobie posmaruj i w kierunku zegarka masuj wokół pępka jeden centymetr w górę, a potem dobrze na brzuszek położyć i w odwrotnym kierunku na tej samej wysokości. Bez masowania te rureczki rezultatu nie dają.

Kasieńkas -ja dzis kupiłam enfamil bez laktozy bo u nas niestety ale też jest płacz spinanie się zobaczymy po tym mleku, bo teraz podawałam mu bebiko na kolki i zaparcia i nic nie dało.Tylko mam mały problem bo mleka w piersi ogrom i dostawiam małego żeby mi lekko ściągnął i dlatego tez podaje delicol. Ale tylko do 30 kwietnia mam wizytę u ginekologa jak zobaczę poprawę przy tym mleku to biorę receptę na wysuszenie pokarmu ja się męczyć i małego nie będę.
Asia życzę zdrówka dla małej.

Inne tematy z forum

POMYSŁY NA PRZYJĘCIE TYPU BABY SHOWER - tak na szybko (5 odpowiedzi)

Dziewczyny brała któraś z Was w takiej imprezce? dziś pod wpływem chwili zaprosiłam sąsiadkę...

lek med Joanna Linde ABC Family Med Sopot (7 odpowiedzi)

Witam, może któraś z was ma jakieś opinie na temat pani doktor. Dzisiaj idę do niej z synem 4...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...