Mamusie marcowe (8)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (8)

Tak Was czytam o tych wysypkach... kurczę zaczełam się zastanawiać, bo moja Dominisia też ma wysypkę trochę na policzkach, karku, szyi, za uszami, i na górnej części klatki piersiowej... krostki są malutkie i lekko zaczerwienione, czasem w śrdoku krostki jest biała kropeczka czy to trądzik, potówki a może alergia? kurczę - myślałam do tej pory, że to potówki, ale teraz jak piszecie to już sama nie wiem - chyba muszę to zweryfikować u lekarza. Masakra bo do dermatologa terminy zajęte... więc chyba będę musiała poczekać do wizyty u pediatry. Chodzicie z maluchami prywatnie do lekarzy czy szukacie na nfz?

Krostki na policzkach ma szosrtkie. Ma tez krostki na klatce piersiowej, szyji i plecach. Dermatolog powiedziala ze to wyglada na alergie pokarmowa... No ale ja juz odstawilam z diety nabial, kakao i cytrusy wiec nie wiemy od czego to jest. Przepisala masc robiona w aptece i krem na bazie sterydu na policzki (troche mnie martwia te sterydy ale tylko 3 dni mamy to uzywac).
Odstawie ten espumisan jeszcze i zobaczymy.

Evelcia a gdzie ma te krostki- na policzkach?I jakie ma policzki- gładkie czy szorstkie?

Evelcia my nic nie stosujemy na kolki bo ich nie mamy odkąd jesteśmy na nutramigenie. Espumisan może ale oczywiście nie musi być przyczyną, ale nasz lekarz kazał nam odstawić jak mała miała taką lekką wysypkę na buźce, bo ostatnio miał kilka przypadków, że espumisan uczulal. U nas też po odstawieniu po wysypce ani śladu choć nie wiem czy to dlatego, że odtswiliśmy espumisan czy dlatego, że 2 razy dziennie zaczełam jej myć buźkę przegotowaną wodą a po tym kremuję linomagiem. Tak czy inaczej do przyczyny można dojść tylko metodą prób i błędów myślę, że dermatolog też Ci nie poda przyczyny tylko przepisze ewentualnie jakas maść. Myślę, że benzoesan sodu zawiera nie tylko espumisan ale większość leków, trzeba by spytać w aptece czy jest jakis lek na kolkę, ktory go nie zawiera. A może Twoja mała ma alergię na białko?

PH powinno być poniżej 6 wiec u Ciebie jest ok tylko trochę za wysokie ciała redukujące powinny być poniżej 0,25%, ale u nas były jeszcze wyższe- 0,75%. Krew utajona ujemna to dobrze. U nas było też za wysokie PH więc Twój wynik nie wiem do końca co oznacza.

krew utajona dodatnia, jak znajde wynik to napisze jak reszta wstaznikow. moze ma alergie na mleko krowie.

hej, czy ktoś wie, gdzie można znaleźć opis do badania kału? szuka w necie, ale tyle sprzecznych info, że czacha parauje, a do lekarza idziemy dopiero 28.05 do pediatry.

ph 5,5; ciała redukujące 0,5%; krew utajona-ujemny; tłuszcze obojętne-nieliczne

Aga jakie Ty wyniki miałaś ?

u nas brzuszke bolal o roznych porach. kolka jest regularna jak w zegarku zwykle 18-24, przy kolce pomaga rowerek i noszenia dziecka z brzuszkiem przycisnietym do naszego barku. polecam tez zrobienie badania na nietolerancje laktozy bo u nas taka byla przyczyna bolu.

Gosia a spróbuj dać do ssania swój palec, Marysia jak jest mocno wkurzona bo czasami budzi sie z duzym glodem, to smoczek tez wypluwa a palec pieknie ssie i sie uspokaja, dopiero potem moge podac butelke.

Evelcia jak chcesz przyjechac w tygodniu do nas na spacer to zawsze mozesz wejsc do mnie nakarmić Jusie i potem mozemy pospacerowac :P

Basik jeśli masz ochote sie przylaczyc do spacerow to ja dzis gdzies od 13 bede moja trasa spcerowac, mam granatowy wozek z czerwonymi i szarymi wstawkami ;) przez chwile ma mi towarzyszyc siostra ale potem bedziemy z Mania juz same :) jesli nie dzis to jutro pewnie wczesniej -11 np, bo dzis na pobranie krwi idziemy to spacer po tym obowiazkowy zeby uspokoic córe :)

Aga a jak odroznic bol brzuszka od kolki? Bo my juz na rzesach stajemy. Czasem rozumiem o co chodzi a czasem kompletnie nie mam pojecia.

jest jeszcze infakol i delikol, ale co dziala to sie nie wypowiem bo u nas to były bóle brzuszka , a nie kolki

Evelcia a bobotic używałaś ?

Bwn a co w takim razie stosujesz na kolki? Wczesniej uzywalismy sab simplex i krostki tez byly. Mam nadzieje ze dermatolog trafna diagnoze poda a nie znowu zgadywanie :/

Evelcia spróbuj odstawić espumisan słyszałam że on może uczulać bo ma benzoesan sodu. My zb tego względu odstawiliśmy.

Moja czesto sie tak wyrywa i zawsze musze miec smoczek przy sobie. Mi on ratuje zycie :) potrafi ladnie ssac i po chwili nerw - daje smoczek i spokoj i wracamy do piersi. Teraz sie tym nie stresuje i na luzie podchodze do tego. Najlepiej wtedy wychodze psychicznie ;)
No gorzej z tym usypianiem bo tu sie wykoncze psychicznie.

Sara śmiało możesz podawać 5 kropli dziennie o każdej porze bez konsultacji z lekarzem, Czopek miałam dla dorosłych przedzieliłam go wzdłuż i potem jeszcze na połowę chyba, że kupisz dla dzieci.

My dzis po chrzcinach robiłam w domu od piątku juz miałam gości dobrze, że mama mi pomogła w przygotowania jestem padnięta właśnie odjechał ostatni gość a ja kończę sprzątanie. Synuś był wzorowy przez ten weekend i oczywiście w kościele miała wrażenie, że go nie było :) taki grzeczny
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki dziewczyny trochę mi ulżyło niestety smoczka młody nie używa nie chcę a już 4 różne próbowałam i nie da się oszukać krzyczy i wypluwa :-( A to wyrywanie też mi się właśnie wydaję, że jak jest bardzo zmęczony i rozdrażniony dziś też tak było wieczorem i pierw go trochę ululałam zamknęłam się w pokoju puściłam kołysanki i dopiero wtedy złapał pierś bo tak to masakra aż się poryczałam z tego wszystkiego :-( mam nadzieję, że to minie bo stresujące to u mnie z Sebusiem też było łatwiej on szalał na punkcie moich piersi :-) a z zasypianiem też różnie też najczęściej przy cycku w dzień i wtedy odkładam z różnym skutkiem :-)

u nas tez jest "wyrywanie piersi" i chyba jak mikka pisze wtedy gdy jest spiacy ale i wtedy gdy po prostu nie chce jesc..chociaż u nas i w dzień się tak zdarza wtedy odkładam do lozeczka daje smoczek i albo przysypia albo klade na lozku i zaczynam z nim się bawic..tez mnie to stresuje a osttanio miałam pierwsze karmienie w Tesco ;) i wlasnie się tak tez zachowywal może za dużo ludzi i za glosno było i nie mogl się skupic..
u nas z zasypianiem tez jest roznie raz zasnie sam drugim razem marudzi placze i ani na rece ani cyca ani polezec nic mu nie pasuje ale glownie wtedy gdy jest mega zmeczony i nie może zasnąć albo jak jest nie jego godzina spania czyli po 20 wtedy potrafie do 22 nawet usypiac:/ z julcia było jakos latwiej bo odkladalam i zasypiala sama a tu czaem tak czasem na rekach a najczęściej przy cycu ;)

A jakie macie sposoby na usypianie malentw w ciagu dnia? Nie moge sobie z tym poradzic... Mala jak zaczyna marudzic i ziewac jest brana na rece (zeby ukolysac do snu) i tu sie zaczyna wrzask. Widac ze jej sie to nie podoba. Bujam ja i albo po kilku minutach zasypia albo musze uzyc suszarki. Odkladanie do lozka jamkjest zmeczona tez nic nie daje bo i wtewtedy placze. Ucze ja zasypiania samodzielnie w lozeczku aleto czasami skutkuje ale tylko wtedy gdy juz przysypia. Nie wiem co robie zle. Zawsze jest ten ryk przed zasnieciem.

Dziewczyny ja jutro nie moge bo ide z Justynka do dermatologa w sprawie tych krostek. Juz ponas 4tyg sie utrzymuja i nie chca zejsc. Oby to nie byla alergia.

Ja na spacerek wychodze tak max 2h wiec jakbyn miala do was dojechac( autobusem )to bym mogla max 1h przy dobrej organizacji autobusow. Dlatego weekend bardziej mi pasuje bo maz by mnie i mala zawiozl i odebral.

Ja podaje swojej espumisan100 i biogaie. Kolek jako takich nie ma ale i tak brzuszek pobolewa. Zwlaszcza w nocy i rano sporo sie prezy (to jest jej czas kupkowy :) moze macie pomysl co by jej moglo pomoc? Zmienic espumisan? Czekam na sab simplex- on chyba bardziej pomagal.

Inne tematy z forum

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (65 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....