Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

Marta ale Marcel nie płacze tylko ze smokiem spokojnie sam zasypia? Klaudia sama ale z cycem w buzi ;-) w ciągu dnia albo w wózku albo z cycem albo na rękach.. czasem udało mi się wyczaić moment, w którym odłożyłam zmęczoną i sama zasnęła (smoka nie używamy), a śpi po 30min 2-3 razy w ciągu dnia (jak z zegarkiem w ręku! - podziwiam ;-) ) więc przy cycu w ciągu dnia zanim dobrze zaśnie to już wstaje ;-)

u mnie jest wlasnie z zasypianiem problem :/ dziś dopiero wlasnie usnal od 19 :/ przez pierwsze 3 mce tez odkladalam i sam zasypial ale później się przeprowadziliśmy i nawet nie wiem kiedy a nauczyl się przy cycu:/ tez zawsze jakiś sposób ale zdarzają się przypadki jak dziś ze ciężko i przy tym..w dzień woze w wozku bo akurat salon mamy 50 m wiec jest miejsce:) nie chciałam tak usypiac ale po nieprzespanych nocach dalam spokoj i wole ukolysac chwile i maly spi i nie placze..
wczoraj wrocilismy z wakacji i powiem wam ze największym plusem wyjazdu były przespane nocki Pawelka (wstawałam 1 gora 2 razy ale jak dla mnie to sa przespane nocki;))jak się obudzil to grzecznie zjadł i spal dalej i wstawal przeważnie o 7..rarytas to mało powiedziane ;) ale niestety już wczoraj powrocil "do siebie"..dziś zmieniłam mu pozycje zobaczymy mam jeszcze kilka opcji może zle mu się lezy czy co nie wiem już sama albo klimat slabo mu odpowiada?chyba przeprowadze się do Wroclawia ;)

Bwn masz rację nie dokładnie się wyraziłam. Pisząc miałam wrażenie nie chodziło mi że jesteś zakompleksiona - chociaż czytając teraz widzę że tak można było zrozumieć - tylko miałam wrażenie że chcesz pokazać że Twoje dzieci mimo że są karmione mm nie odbiegają niczym od innych a nawet szybko łapią - bardzo dobrze! Pewnie dużo leży w genach ;-)
Nie uważam że dzieci karmione mm są gorsze czy mają źle, w końcu to liczy się podejście rodziców do dziecka, ich miłość, sposób w jaki karmimy, przytulamy itp. Badania i artykuły są przeróżne i nie ma co się zagłębiać, czy na ten czy inny temat np. Wprowadzanie jedzenia można znaleźć sprzeczne informacje.. trzeba czymś się kierować ale przede wszystkim matczyna intuicja :-) także mam nadzieję że temat wyjaśniony i stałe forumianki nie urażone :-D

Monika ja Marcela odkładam do łóżeczka daje smoczek i sam usypia. A śpi zależy od dnia po 1 godzince ale tylko można powiedzieć, że wciągu dnia ma dwie trzy drzemki.

Mikka nie ja zaczęłam negatywne emocje i wyzwiska od zakompleksionych tylko niejaka małgosia a Ty się z nią zgodziłaś, co jest dla mnie przykre bo ja nikogo wcześniej osobiscie nie oceniałam tylko przedstawiałam swoje poglądy tak samo jak inne osoby. Kończę temat bo rzeczywiście nie ma to sensu i nie chce być więcej obrażana za to że myśle inaczej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziewczyny jak usypiają Wasze Maluszki? Wieczorem i w ciągu dnia? Długo śpią w dzień?

Bwn zakończ ten temacik ;) po co się denerwujesz każda mama wie co dla jego dziecka jest najlepsze:)

Może skończmy już z takimi wypowiedziami:
"Jeśli ktoś ma kompleksy to właśnie zagorzałe mamy karmiące cycem i podkreślające na każdym kroku, że to lepsze niż mm, bo w ten sposób chyba tylko czują się dla kogoś ważne"
Bwn już wcześniej pisałam, dajmy sobie spokój, nie możesz odpuścić?
Nie wiem o co Ci chodzi z tym czuciem się ważnym, ja jestem ważna dla najważniejszych dla mnie osób w życiu i to jest najpiękniejsze, a czy Ty i czy ktoś inny uważa mnie za ważną mam sorki ale gdzieś :)
ach no i nie czuję się zagorzała ani lepsza od innych mam :)

Szkoda Tylko, że niektórych z Was nie stać na to samo i musicie od razu kogoś wyzywać od zakompleksionych. Przykre naprawdę.

Tak czy inaczej nikogo urazić nie chciałam, szanuję Wasze prawo do swoich opinii odmiennych od mojej.

Fendika przepraszam, ale mam wrażenie że nie potrafisz czytać tekstu ze zrozumieniem- przeinaczasz moje wypowiedzi, żle je interpretujesz- nie pisałam że karmienie piersią to mity (tylko że są mity na ten temat np. taki że ilość mleka dostosowuje się do potrzeb dziecka- sama potwierdzasz na przykładzie Julci że to mit bo Ci go zabrakło)- ani na nikogo nie naskakuje- piszę że obie metody są równie dobre to Ty twierdzisz że cyc jest lepszy- właśnie mam wrażenie że troche fanatyczką jednak jesteś.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli ktoś ma kompleksy to właśnie zagorzałe mamy karmiące cycem i podkreślające na każdym kroku, że to lepsze niż mm, bo w ten sposób chyba tylko czują się dla kogoś ważne. Kasia niestety u nas podobnie, Maja też była 650 na Chełmie więc stwierdziłam że nie ma sensu i ja wykreśliłam a zapisałam ją bliżej do dwóch żłobków we Wrzeszczu i na Przymorzu tam jest trochę mniej chętnych ale i tak jest 400 któraś w kolejce, więc marne szanse. Ale prywatny można znaleść za 700 zl a za publiczny teraz płaci się też prawie 500 zł, więc różnica jest 200 zł. Ale pocieszę Cię, że do przedszkola publicznego chyba łatwiej się dostać, mój Mikołaj się dostał chociaż spełnialiśmy tylko 2 kryteria i będziemy od września płacić za przedszkole niewiele ponad 200 zł już z jedzeniem.

Widzę, że moja wypowiedź obudziła forum :P nie pomyślałabym, że wywoła to taką burzliwą dyskusję :)
Fendika nic dodać nic ująć :) Małgosia coś w tym jest, też miałam takie wrażenie...
niektóre mamusie czy to kp czy mm mega się nakręcają, czy to anty kp (pewnie to te co karmią mm patrząc z zazdrością na kp) albo zagorzałe fanki kp (cyc jest najlepszy i koniec)..i jednych i drugich słuchać się nie da :D wyluzujcie i tak każda będzie karmić jak będzie chciała i czym będzie chciała, tak jak np. koleżanka danio :P

Małgosia jeśli ktoś jest zakompleksiony to raczej Ty, bo ja nie mam żadnych powodów. Nie wiem jaki miałabym mieć kompleks gdybym chciała to bym karmiła na siłę cycem bo pokarm miałam ale nie zamierzam szkodzić swoim dzieciom, które lekarz kazał od piersi odstawić. Tak jak ktoś wspomniał powyżej to niektóre matki chcą się podbudować bo myślą że jak karmią cycem to są dla dziecka ważniejsze (ja mam nadzieję, że i bez tego jestem dla nich równie ważna). Mam wspaniałe dzieci, z których jestem dumna i jak mam czym to się będę chwalić, bo żyjemy w wolnym kraju i jest swoboda wypowiedzi. Jak Ci się coś nie podoba to nie czytaj. Widocznie nie masz podobnych powodów do dumy dlatego tak Cię to razi. Tylko współczuć. Fendika niestety się z Tobą nie zgadzam, nie mów że nie widzę żadnych zalet karmienia piersią, bo nie raz podkreślałam że jest to wygodniejsze i tańsze a jedynie uważam że dla dziecka nie ma znaczenia czy są na cycu czy na mm bo tak czy inaczej dostają potrzebne składniki i witaminy i tak samo się rozwijają i mają szanse być otyłe. Ty nie znasz a ja znam nie jedno dziecko NA SAMYM CYCU zdecydowanie otyłe. Wiele zależy od przemiany materii. Co do mm ja nigdy nie pilnowałam ilości wypijanego mleka, może gdyby były za grube to bym to robiła, a tak to nie ma absolutnie takiej potrzeby.

To ja zmienię trochę temat...

Zapisałam moją córę do żłobka... wybrałam 3,
w 1 jest 650 na liście rezerwowych
w 2 jest 629 na liście rezerwowych
a w 3 jest 454 również na liście rezerwowych...

Nie ma to jak polityka prorodzinna w naszym kraju :(((.

Co zrobić z dzieckiem kiedy matka musi wrócić do pracy a nie ma z kim dziecka zostawić jeśli chodzi o rodzinę (babcie, dziadki itp).... ,
w żłobku publicznym miejsc nie ma, za prywatny każą sobie płacić krocie (800-1000zł za miesiąc + koszt wyzywienia 10zł/ dzień=kolejne 220zł, czyli już mamy 1020-1220zł za miesiąc plus wpisowe 400-700zł ), opcja opiekunki minimum 1200zł za miesiąc ...

Jak żyć Panie Premierze ??
Już teraz wiem czemu ludzie nie chcą mieć dzieci..

Zaburzenia psychiczne matek ? Podajesz jakieś marginalne przykłady 8 latków karmionych piersią, albo dziecko z sosem na twarzy :)
Jeśli dużo takich dzieci widzisz to może jesteś jedną z tych zaburzonych matek.
We wszystkim należy zachować umiar, widocznie Ty trafiasz na same skrajne przypadki.

Taka zakompleksiona matka jak BWN to dopiero utrapienie, cały świat stara się przekonać że jej dzieci nie są gorsze od tych karmionych naturalnie.
Kobieto najpierw przekonaj siebie bo zrobisz krzywdę swoim dzieciom mając wobec nich takie wymagania. 4 latka puścisz do gimnazjum żeby nikt nie miał wątpliwości że jest mniej mądry bo nie dałaś mu cycka.

Żadna z dziewczyn nie wspomniała że dzieci karmione MM są głupsze i gorzej się rozwijają, skąd więc Twoje dziwne wypowiedzi i ciągłe zapewnianie że Twoje maluchy są takie mądre.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

kobitki z karmieniem temat rzeka. jedna nie ma pokarmu i chce, inna ma ale nie chce. jak ktos ma mozliwosc i chce to karmic to prosze, w miejscach publicznych niektore matki spokojnie karmia, inne wrecz ostentacyjnie z polowa biustu na wierzchu. kazda sobie sama wyznacza granice.

mm to caly mendelejew, wiec wiadomo, ze nie ma co przekarmiac, to tak jak jedna matka da kotleta z tluszczem i jeszcze na smalcu usmazy, a inna chude miesko, to kotlet i to kotlet, ale jaka roznica!.

przy cycku to jest wyzwanie, podziwiam, jak ktos poprowadzi tak karmienie, ze pozytek dla dziecka i komfort dla matki, ze potrafi tak to zorganizowac.
skrajnosci sa niedobre a ja nie lubie generalizowac i stawiac kreski dzielac na biale i czarne. grunt to rozsadne podejscie, ktore czasem trudno znalezc, jak sie czlowiek sfiksuje na jedna strone i glupio mu sie przyznac, ze sie zakręcil:)

przez pol roku sama piersią jest zalecane .. później trzeba wprowadzać inne jedzonko żeby dziecko przyzwyczaić do innych smakow no i bądź co bądź dziecko rosnie i potrzebuje więcej i energii i witamin itp...sama mm tez nie karmisz wieczność tylko już po 4 miesiącu trzeba dac inne jedzenie to skoro jest tam tak wiele skladnikow witamin i wszystkiego co najlepsze to dlaczego po 4 mcu a nie później....ja nie jestem fanatyczka karmienia ale wkurza mnie takie wlasnie podejścia i naskakiwanie na karmiące piersią i twierdzenia ze mleko matki to mity... forumka możesz przyblizyc ten program o 5-8 latkach bo nie wiem o co chodzi..

Z pewnoscia temat karmienia piersia jest drazliwy. Szczegolnie jak w rozmowe wlaczy sie jakas fanatyczka tego tematu. W szpitalach zdarzaja sie terrorystki laktacyjne, ktore presja i zachowaniem skutecznie umieja zahamowac laktacje swoim nękaniem!
Prawda jest taka ze niektore fanatyczki ida o krok za daleko. Nie mam nic do karmienia w miejscu publicznym, ale jak siedze nad Motlawa w pizzerii, a przy stoliku obok siedzi dziewczyna z dzieckiem wiszacym na piersi, karmi je i jednoczesnie sama probuje skonsumowac swoja pizze przez co kawalek chyba cebuli umazianej sosem spada dziecku na twarz i do tego kloci sie z mezem/partnerem ze ona znowu nie moze spokojnie zjesc to taki obrazek z pewnoscia ukazuje ile ona czerpie z tego przyjemnosci. Dodam ze z politowaniem patrzalo na nia kilka osob ze stolikow obok.
Najwidoczniej ona byla tak glodna ze nie byla w stanie wytrzymac ze swoim jedzeniem do czasu az nakarmi maluszka. Żal patrzec!

A jedna z Was mowi, ze super sie czuje jak ja ludzie podziwiaja ile karmila. Hmmm to moze wcale nie chodzi o to ze mleko matki jest lepsze od mm, ale zeby podbudowac swoje ego i slyszec na swoj temao ochy i achy. Dlaczego zatem skoro mleko matki jest podobno najlepsze dla jego rozwoju, zaleca sie karmienie przez pierwsze pol roku? Bo pozniej mleko nie ma wszystkich potrzebnych dziecku wartosci i skladnikow. Czyli wcale to nie taki cud.
I jeszcze taka mala kwestia. Nie wiem czy ktoras z was ogladala program o 5-8latkach karmionych piersia. To jest dopiero chore, szkoda mi bylo tych dzieci bo to co je dotknelo to zaburzenie psychiczne matek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bwn będę próbowała wszystkiego, ale jeszcze poczekam niech mu te plamki zejdą.

Inne tematy z forum

Przeprowadzka- jaka firma? (47 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...