Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

Bwn a jaka kaszke dajesz na noc?
Podajesz ja lyzeczka czy z butli?
Jesli z butli to jaki smoczek uzywasz do tego i w jakich proporcjach ta kasze robisz? Ile na noc wypijaja wasze dzieci?

O to Fendika już porzuciłaś cycka ja dalej :-) i końca nie widać mój bardzo cyckowy mm nie toleruję nawet z dodatkiem kaszek uwielbia obiadki i owoce a mm nie i już nie blenduję na papkę radzi sobie doskonale z grudkami mnie dopadło przeziębienie i czuję się okrutnie piję ciepłą herbatkę i jest troszkę lepiej a pt idę na koncert Hey jupi!!!!

tak tak dostaje kaszke o 19 ale jak się budzil tak się budzxi tylko wiem ze nie z głodu bo jak zasnie to za 40 min się budzi wiec na pewno przez ten czas nie zglodnial...mam tylko nadzieje ze zrozumie ze nie ma sensu wstawac jak nie ma już cyca;)

A dajesz na noc kaszkę- odkąd my dajemy kaszkę to mała przestała się w ogóle budzić w nocy.

Kasia mysle ze niedluga wyrznie sie zabek u nas tak bylo 3-4 dni i powinien sie oojawic:) spiworek tez jupilam z polarkiem i tez jestem zadowolona koszt niecale 50 zl i warto ..julka chodzila wlasnie z kocem i zakuje ze juz wtedy nie kupilam bo zawsze oid pleckami tez ma cieplo no ite spiworji maja dziurki na pasy wiec tez bezpiecznie:)
U nas tez oekzanie na calego wczoraj juZ SAM USIADLi oczywiscie raz zaluczyl glebe bo stabiknie jeszcze do konca nie siedzi;) i od paru dni tez gadula sie zrobil krzyczy bawi sie slina mlaska jezykiem taki glosny ze pogadac nie mozna;) a no i od niedzieli jestesmy bez cyca zalapal mm wiec sie ciesze a w nocy daje wode nie mleko bo na pewno nie budzi sie z glodu..

Kasia nie zachecaj jej do siedzenia ciagnac za raczki, jesli podniesie sie sama -sila wlasnych miesni to ok, ale Ty nie ciagnij.

dziecko ma taki odruch trakcyjny, lekarze i terapeuci spradzaja tak sile dziecka, ale kolezanka polecila mi zeby odracac od teg uwage i samo zanikło. siadla sama z nogi podpartej.

Ja miałam śpiworek w komplecie z wózkiem- taki z polarkiem super sprawa- koc łatwo rozkopać i trzeba poprawiać a śpiworek jest super. Dziewczyny czy wszystkie korzystacie z rocznego macierzyńskiego?Ja wracam do pracy od 1 stycznia, więc już niedługo- masakra jak ten czas leci!No i rozglądam się za nianią trochę się boję taką z ogłoszenia, ale jak się nie znajdzie z polecenia to trzeba będzie...

Marta, no jutro idę z małą na kontrolę, zobaczymy co prowadząca pediatra powie, bo to cow sobotę mała zalecenia dostała to od pediatry przypadkowego w przychodni dyżurującej.

Ale pogoda co ? nie nastraja optymistycznie do niczego...

Dominika choć przeziębiona to dobry ma apetyt. Humor również dopisuje. Wczorajsza noc przespana cała, ale ostatnie 2,5 tygodnia pobódki były na moje 90% przez dziąsła swędzące, ale taki czas. Zębów jeszcze u nas nie ma. Apropo zębów... do mam, których pociechy już mają dolne jedynki...
Czy zauważyłyście może, że dziąsła dolne zrobiły się jaśnijesze i jakby zęby prześwitywały przez dziąsła? Wczoraj smarując dziąsełka Domi zauważyłam właśnie coś takiego, wcześniej tego nie było...

Domi pełza i przemieszcza się dość szybko na łóżku z zabawkami.
Czasem jej nogi z tyłu blokuję ręką, to zaczyna szybciej pełzać. Zauważyliśmy ostatnio z mężem, że jakoś nóżki zaczęła zginać -jakby do raczkowania się szykowała powoli.

Sama się rwie do siadania. Wyciągam ręce to łapie i się podnosi i siedzi chwilę z moją asekuracją. Czasem ją trochę poduchą podeprę, ale nie na długo 5min i zmiana pozycji.

W wózku podnosi głowę, to samo na przewijaku. Jednocześnie głowę i obie nogi złączone unosi, robiąc jakby kołyskę.

Mała pokazuje humorki ostatnio wyciaga ręce jak np. coś jem, albo rozmawiam przez telefon.. Lubi telefon - jak go przyuważy i nie dostanie go to się wkurza i na płacz się zbiera.

My nadal w gondoli...ale coraz mniej miejsca..z 5cm może luzu. Jeszcze chwila i spacerówka ruszy.

Czy macie jakieś śpiworki na zimę kupione do spacerówki ? co wybrałyście ? ja się zastanawiam co kupić i czy kupić
Moja siostra mówi, że szkoda kasy i używała gruby koc dla syna do spacerówki, szwagierka zachwala śpiworek z kożuszkiem... no i się waham..

spokojnie każde dziecko jest inne ja porównuje ze swoim starszym on zaczął pierw siedzieć a później raczkować chyba miał z 9 m-cy a ten drugi maluch jest taki mały sprytny skrzacik pełza od 5 m-ca teraz zaczyna raczkować i siedzi z podparciem ostatnio z pozycji leżącej podniósł się do siedzącej więc silny chłopak wszędzie go pełno będzie chyba łobuz haha bo ten starszy taki spokojniutki zupełnie inny tu muszę mieć oczy wokół głowy a starszak jak usiadł to potrafił 2 h się bawić a ten nie usiedzi w miejscu i mamy 2 ząbka u nas też choróbsko nie lubię jesieni!!!!

Witsjcie dziewczyny,
Czytalam ze Wasze dzieci juz pelzaja, raczkuja a co niektore to juz wstaja:-) robicie jakies cwiczenia z maluchami? Wspomagacie pelzanie? Raczkowanie? Czy Wasze dzieci juz siedza? Z podparciem/bez?
Nasza corcia ma 5,5 miesiecy, odwraca sie z plecow na brzuch i odwrotnie i koluje wokol wlasnej osi ale nie pelza, chociaz by bardzo chciala.

Witam Was kochane dziewczęta ;) dawno się nie udzielałam, ale to chyba z braku czasu. My nie możemy z choroby wyjść Martyna poszła do przedszkola i tak nam znosi choróbska. Marcel jak na swoje miesiące jest mały co mnie smuci jeszcze jeździmy w gondoli. Do siedzenia się nie rwie przewraca się z brzuszka na plecy i z pleców na brzuszek i robi obroty za zabaweczkami. Przeszliśmy już z mleczka nutramigen na pepti bebilon 2. No i oczywiście nie widzi nikogo poza mamą mój synuś czasem nie mogę wyjść z pokoju bo zaczyna płakać no, ale to mamusi kochany skrzacik ;).

Kasieńka my tez od miesiąca wisimy na inhalatorze tylko, że my jeszcze mamy do soli fizjologicznej dodawać kropelki lekarstwa.

Aga o maściu nie wiedziałam, dzięki !

W sobotę wizyta u pediatry- zalecenia: inhalacja 2x dziennie solą fizjologiczną, do tego płynna vit C 5 kropli/ dzień, smarujemy 1x na noc maścią bobo vap klatkę piersiową i plecki, do tego standardowo kilka razy dziennie sól morska do noska i odciąganie katarkiem.

Swoją drogą polecam ten katarek podłączony do odkurzacza, super sprawa ! W gemini kupiłam i jest najtaniej.

powinnnas miec teraz miedzy 1 a 2, podpytam kumpeli o jej endokrynolozke

dziewczyny cz któraś z Was może polecić dobrego endokrynologa?W ciąży miałam dobre tsh a teraz mam za niskie i musze sie wybrać:(najlepiej taki ktory robi tez usg

Kasia lej nosek solą albo nasivinem. pod nosek mozna tez masc majerankowa.

No i stało się.. :(( u nas przeziębienie... ja zakatarzona, lekki kaszel i ostry ból gardła i mała od wczoraj nosek zapchany, lekki kaszelek... w nocy nie śpi, porażka..

Witam ale juz pogoda jesienna chce sloneczko Moj synus to wielbiciel pilki ulubiona zabawa turlac po ziemi i zasowac za nia Od wczoraj zaczyna robic pozycje do raczkowania na rece na kolana i buja sie tak zaczynalo sie raczkowanie starszaka tylko ze on mial 9-10 m-cy a Szymi ma 6 m-cy strasznie szybko to wszystko mu idzie ruchliwy jest nie nadazam haha

Fendika mi też grrr !!
Dlatego w skrócie - Klaudia nie siedzi ale pełza, kręci się na brzuszek i odwrotnie, a też o 360 stopni po zabawki 😉
Miałam już dwie. Druga bardziej przypominała te sprzed ciąży tzn. Dłuższa i obfitsza, ale niebolesna! No i nieregularne! Nue wiem kiery się spodziewać niespodzianki!
Ząbków brak 😉

kurna tyle się nadrukowalam a wszystko mi się skasowalo:(:(...ja dostałam miesiaczke po 3 mcach przy Julce to samo nie wiem od czego to zależy... Pawelek tez :biega" po całym pokoju ostatnio znalazłam go za telewizorem..na szczęście mam Julcie która tez pilnuje i krzyczy jak Pawelek wypelznie spoza swojego terytorium;) U nas Julcia tez nie pelzala i nikt nie mowil o ćwiczeniach a zaczela raczkować jak miała 10,5 mca a chodzic jak miała 15mcy..wiadomo kazde dziecko jest inne i rozwiaj się w swoim tempie trzeba obserwować a na pewno będzie dobrze.. Pawelek tez jeszcze stabilnie nie siedzi ale mysle za jak zacznie raczkować to już będzie sam siadal:)

Super, to wesoło masz. :-) u nas dalej spokój, tj brak pełnia, siadania itp... Bylismy dziś na szczepieniu i mam pod brzuszek malego kłaść wałeczek, turlać tył-przód, by pobudzić do pelzania. Albo to samo na piłce.

Ja karmie piersią i raz miałam lekkie krwawienie dwa dni ale nadal spokój :-)

Inne tematy z forum

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (66 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...