Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

My mamy pierwszego ząbka dziś go znalazłam :-) mój pełzak porusza się na całego pełza jak mała gąsieniczka wszędzie go pełno i wszędzie wchodzi i się cieszy a brat go za nogo i krzyczy Szymon wracaj na mate :-) i oczywiście 100% zainteresowanie zabawkami starszego braciszka :-) Mam pytanie do mam karmiących piersią czy dostałyście już miesiączkę?

Socatots są super!!!! Polecam :-) z 3 latkiem chodziłam przez dwa lata

Są jeszcze takie: http://www.socatots.pl ale też grupa się nie utworzyła bo za mało chętnych.

Cześć dziewczyny znowu jestem :) i postaram się być bardziej aktywna. Mój mały za 2 tyg będzie miał 7 miesięcy był na piersi ale zaczęliśmy wprowadzać nowe produkty już w 6 miesiącu bo jest dużym chłopakiem i ma duży apetyt. Je już warzywka, mięska, ryby, owoce. Na drugie śniadanie kaszkę bezglutenową bo mleka z kleikiem nie chciał pić a ja chcę już rezygnować z karmienia piersią.
Jeśli chodzi o ruchliwość to z tym tak średnio: przekręca się na brzuszek ale z powrotem słabiej mu idzie, okręca się wokół własnej osi ale do przodu nie rusza no ale za to gaduła :)
Mam pytanie do was czy byłybyście zainteresowane zajęciami ogólnorozwojowymi dla maluchów? są takie we wrzeszczu ale grupa się nie utworzyła bo mało chętnych. wklejam link http://happyendo.pl/oferta-zajec/

Dzięki dziewczyny. Dało mi to do myślenia. Chyba macie rację... za ciepło małą ubierałam :/. Ale ta pogoda taka zmienna, ja z natury zmarzlak i czasem trudno mi zdecydować w co Dominikę ubrać. Do tego mój mąż ciągle patrzy czy mała ma ciepłe ręce.. tłumaczę, mu, że na karku się sprawdza, a on dalej swoje...ehh

Nocki też różne, raz chłodniej raz cieplej. Na noc ubieram małą w body z krótkim rękawkiem, na to pajac i pokrowiec do spania na zamek bez rękawków i czasem przykrywałam stópki kołderką, bo czasem budziła się z chłodnymi stopami.Tak samo welurowe pajace też są sporo cieplejsze i pod takiego pajaca czy śpiochy chyba nie będę dawać body, no chyba, że zimą. Człowiek cały czas się uczy...

Czy Wy w nocy wstajecie do maluchów i sprawdzacie czy są przykryte? czy się nie rozkopały ? jak mała nie płacze czy nie zamarudzi to ja nie wstaję, no chyba, że wstaję do wc, to wtedy do małej zajrzę.

Dominika polubiła leżenie na brzuchu... teraz prawie non stop tak leży, nawet po jedzeniu do razu się przerzuca. Wyciąga ręce i sięga po zabawki, podnosić też zaczęła pupę jak leży an brzuchu i dość mocno podkurcza nogi, jakby szykowała się do raczkowania. Ciekawe czy będzie raczkować, bo ani ja ani mój mąż nie raczkowaliśmy. Coś czuję, że czas spokoju, jakim było dziecko leżące ochodzi do lamusa. Wszędzie małej pełno...

Kasia chyba za cieplo ubieraś Miśkę Majka dzis w nezrekawnikowym body i na to cienka koszulka na dlugi rekaw i misiowy bezrekawnik, rajtki i lekkie portki i buciki, bezrekawnik pozniej zdejmowalam bo mi bylo za cieplo w bluzie, przykrylam flanelowa pielucha pospala jak jej za goraco w foteliku to wyje i od razu wiadomo, ze jedna warstwe trzeba zdjac

u nas gluten od miesiaca, zoltko od 2 tyg. dzis mi pediatra powiedziala, ze nowe zalecenia to cale jajo, wiec jutro do zupki dostanie z bialkiem, miesko w sloikach jak leci- krolik kurczak, cielecinka, rybki tez.

z zasypianeim roznie 1-2 karmienia w nocy zwykle 120 ml, przed snem butla z dodatkiem kaszy glutenowej - 180 ml, co ktoras noc impreza miedzy 4-5. mam nadzieje, ze te zeby wyjda bo marudna bywa bardzo i cale piastki w buzi chodzi prz meblach i wstaje na dwoch nogach, wiec chyba pora obnizyc lozeczko na najnizszy poziom.

kasienkas trochę przegrzewasz malutka..stanowczo za cieplo jeżeli jeszcze przykrywasz kocykiem to o jedna warstwę mniej dawaj..ja ubieram body z dl rękawem i na to lekka kurteczka albo cieplejsza bluza + spodnie i skarpetki no i oczywiście kocyk albo jak ostatnio było doysc chłodno to śpiworek na polarku... jeżeli byłoby to przeziębienie to już bys zauwazyla wlansie po katarlu albo kaszelek a jak piszesz ze już 4 dni tak kiepsko sypia to może żeby będą się wyrzynac..ja dawałam paracetamol bez konsultacji z lekarzem na żeby ale nic nie dalo ;) ale sprobowac możesz bo wiadomo kazde dziecko reaguje inaczej..my już po szczepieniach ostatnio na początku września i teraz dopiero jak skończy roczek wiec na razie spokoj..ja nie zawsze stosuje się do schematu zywienia bo np. banana dostal już dużo wcześnie a wczoraj np. dalam już miesko i warzywa z naszego rosołku wcinal jak opętany;)kleiki napisane na opakowaniu ze od 4 mca wiec już tez dawno daje i jak na razie nic się nie dzieje..

Moje dziewczę wczoraj skończyło 6 miesięcy.. jeszcze 6 i będziemy świeczkę na torcie palić :)).

Od 4 dni nocki nieprzespane wstaję od 4 do 6 x w nocy :/ i w ciągu dnia jak zombie się czuję. Nie wiem co jest przyczyną... czy zęby, pcha paluchy do buzi, ale po smarowaniu nie wiem czy jest ulga... od 2 dni dostaje znowu czopki Viburcol, wczoraj dostała też na noc i też 3 pobudki, nie mogła w nocy usnąć i 1,5 h usypiania = horror. Co ją odłożyłam do łóżeczka, 30sec i ryk... Pielucha sucha i najedzona, więc te 2 rzeczy odpadają. Brzuszek miękki, bąki puszcza więc gazy to raczej nie są. Stawiałabym chyba na zęby..

Czy któraś z Was paracetamol stosowała przeciwbólowo przy zębach ?Jeśli tak, to jaki kupowałyście i czy dawałyście go w porozumieniu z lekarzem, bo na ulotce paracetamolu hasco w czopkach jest info, że przed 2 rokiem należy skonsultować się z lekarzem przed podaniem. Ciekawa jestem czy paracetamol by coś na noc pomógł..

A może jakieś lekkie przeziębienie... nie słyszę, żeby się jej ciężej oddychało... hmmm na dwór ciepło ubieram, ale czy może być lekkie przeziębienie od przegrzania ? pewnie może... może to to..

po czym stwierdzacie, że Wasze maluchy przeziębione? ewent katarek=świeczki z nosa lecą?

Czy któraś z Was stosuje się do schematu żywienia ? Bo widzę, że banan świezy jest wskazany dopiero w 8 miesiącu a widzę, że wy już podajecie...tak samo kleiki ryżowe i kukurydziane. Ja dzisiaj małej będę podawac pierwszy raz kleik kukurydziany.

Moja Dominika przy jabłku przy akżdej porcji z początku się kwasi pierwsze 3 łyżeczki, ale potem dzioba otwiera i wciąga 150ml a czasem 180 ml ot tak.. Od czasu jak przecieram jej jabłko ugotowane na parze przez sitko wciąga je rewelacyjnie, konsystensja jest super.

Wcozraj dostała pierwszy raz brokuła w papce warzywnej z kurczaczkiem, smakowało 180ml na raz wrzucone.

My dalej w gondoli...

Ja małą na dwór ubieram teraz tak: body z dł rękawkiem, bluzeczka cienka z dł rękawem i na to bluza dresowa z kapturem albo sweterek średnio gruby, cienkie śpioszki albo spodenki ze stópkami (trkatuję to jako rajstopy) i na to spodenki dresowe takie nie za grube i kocykiem przykryta. Kurteczki jeszcze ani razu nie ubierałam.

Jak tam u Was szczepinia, idziecie na bieżąco ? Ostatnio sie dowiedziałam, że np,. w Sobieszewie latem nie szczepili, sanepid podobno zabronił i znajoma ma opóźnienie (około 3,5 miesiąca) w szczepieniach.

W weekend pogoda ładna oby w tygodniu też tak było :). Miłego tygodnia.

Wydaje mi sie że ma odstające łopatki i sie troche garbi a poza tym chce też sprawdzić kolanka czy sie nie koślawia

dr Sieliwonczyk przyjmuje we Wrzeszczu na Bialej.. a cos zauwazylas niepokojącego ze się wybierasz?

Dziewczyny kiedyś polecałyście jakiegoś ortopedę- jak on miał na nazwisko?Musze się wybrać z Mikołajem

Hej :-) u nas pierwsza infekcja katarek u malucha to zmora noce nie przespane ale jest lepiej i pomału mija dwójka chorych synków= zgon mamusia :-) jestem zmęczona i przez to rozdrażniona dziś mam doła dwójka małych dzieci to wyzwanie nieraz mam wrażenie że nie daje rady :-( Wiem że to chwilowe myślenie ze zmęczenia i jutro będzie lepiej :-)
Mój dalej wielki cycuś mm nie toleruje już nawet kaszki mu przestały smakować a tak wcinał ale za to obiadki z grudkami wcina jak stary Sebuś się dławił na początku a ten nic zajada więc mój uwielbia obiadki ugotowałam mu ryż z warzywami i wcinał aż uszka mu się trzęsły A pozycji leżącej nie toleruję więc u nas z gondoli by chyba wyskoczył :-) leży tylko na brzuchu jak położę na plecach hyc i jest na brzuszku i pełza do zabawek brata i jest awantura :-) A w domu mam remont robimy pokój dzieciom i chcę żeby już się skończył :-) Ja młodego dziś ubrałam w body krótki rękaw + bluzka i kurteczka a na dół spodnie jeansowe i buciki na nóżkach

powoli zaczynam odstawiać od cyca..dziś zjadł cyca o 10 (bo nie mam pojęcia co dawac na sniadanie:/) i teraz dopiero przed spaniem..bede tez uczyc mm pic chociaz raz dziennie kolejna proba mma nadzieje ze tym razem się uda:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Evelcia może dlatego ze jabłuszko niby słodkie ale tak naprawdę jest kwaskowate..mój Pawelek samego jabłka tez nie zje bo się kwasi i krzywi..najlepiej smakuje z bananem:) mój Pawelek bardzo polubil gruszke..daje mu razem z kleikiem i widze ze smakuje:)
pooli tez zaczynam dawac lekko grudkowate jedzonko i na zmiane ze słoiczkami zaczelam gotowac:)
aha no i dziś wyszedl pierwszy zabek:):)

Ladny album ale ja bym sie wsciekla kakby ktos umieszczal w necie zdjecis mohego dziecka.. To tak nawiasem mowiac.

My jeszcze w gondoli :-P jedo fyn rzadzi hehe. Jeszcze w niej pojezdzimy poki nietrzeba spoworka zakladac. Justyna wchodzi powoli w rozmiar 74.

Powoli rozszerzamy diete. Marchewka i dynia juz za nami. Dzisiaj bylo jabluszko i jej niesmakowalo! Myslalam ze wszystkie dzieci uwielbiaja slodkosci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziewczyny, jak teraz ubieracie na dwor dzieci? Już chyba wszyscy w spacerówkach? ;-)

Kasia podziwiam Cię, że znalazłaś czas i że Ci się chciało;)super prezent!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Fendika, mój mały 15go skończył 6mies. A z tym mm, to po zjedzeniu kaszki mleczno-ryż mial okropne zatwardzenia, bóle brzuszka. On przez pierwsze półtora mies życia dostawal mm bo miałam duże problemy z karmieniem, wtedy też mial kłopoty z brzuszkiem a jak mm zostało odstawione to problemy minęły.

Ja daję małej warzywka gotowane na parze: dynia, pietruszka, cukinia, marchewka, seler, ziemniak + kurczak - póki co z tych składników robię różne mixy, w tym tygodniu chcę spróbować kalafiora i brokuła-dopiero teraz, bo mała miała te kolki więc lekarka mówiła, żeby trochę później dać takie produkty wzdymające.

Wczoraj małej ugotowałam pierwszy raz jabłko na parze, żeby zobaczyć jak wyjdzie i czy to małej będzie pasować...przetarłam przez sitko...wcinała jak diabli. Mi też smakowało, rewelacja !!! Chyba zrobię na zimę takie musy.

Moja córa nawet do babci mówi mamamamam.... a teściowa jeszcze jakieś głupie teksty doda do tego, to mnie szlag trafia :((( choć wiem, że te córy mamamama nic jeszcze nie znaczy, bo jeszcze nie rozumie.. Tak słodko brzmi i tak jak Ty Asiula uwielbiam tego słuchać.

Dominisia lubi zabawki, bawi się ładnie, maskotki większe nawet też ładnie trzyma w 2 rączkach. Też zaczyna się przemieszczać...a to już nie przelewki, niebawem drzwi na piętrze trzeba będzie zamykać, żeby na schody nie wylazła. Z maty wyłazi.

Aga jestem w szoku postępe, rozwojowym Majki - to już pewnie musisz mieć oczy dookoła głowy ? :)

Kupiłam kleik kukurydziany i kleik ryżowy, zobaczymy niebawem zacznę podawać z owocami.

W sobotę podałam małej pierwszy raz kaszkę mleczno-ryżową z bobovita z bananem i dostała wysypki na brzuszku, także odstawiam na jakiś czas.

Ale te nasze maluszki rosną .. jejku za 6 dni Dominika kończy 6 miesięcy :))

Gluten (kaszka manna zwykła) podaję co drugi dzień do papki jarzynowej z mięskiem 1,5 łyżeczki od herbaty od momentu jak skończyła 5 miesięcy.

U nas ząbków jeszcze nie ma, ale dziąsła swędzą i smarujemy ostro maścią pansoral i dentinox na zmianę. Po posmarowaniu widoczna ulga.

Coś ostatnio moja panna marudna jak jest zmęczona i niestety ale w dzień muszę ją usypiać, bo ostatnio już z 2 tygodnie to trwa, sama nie zaśnie w dzień. Na spacerze też nie zawsze uśnie.

W ogóle ma takie różne drzemki ostatnio... 2 x tylko po 30 min na cały dzień. A innym razem 2-3 drzemki z czego 1-2h, 2 i3 po około 40min ... i nie wiem skąd się to bierze a i nie wiem jak ona to wytrzymuje... szok z lekka.

U nas spodnie też są za luźne wszystkie z tym wysokim stanem spadają, jedyne jakieś na gumce się trzymają.

Pieluchy.. dalej pampersy, rozmiar 3. Nie próbuję nawet innych, bo te się sprawdzają a że kupiłam sporo na poromochjach, więc zapas jest. Dostałam kilka sztuk 3 Dady od kumpeli, bo jej zostały, to okropne były, po 1,5h mała miała już d*pkę mokrą, więc tylko w dzień je używałam. Choć Dady 1 były super, porównywalne do pampersa.

Z jedzeniem też różnie, jak podczas jedzenia zaczną ją dziąsła swędzieć, to czasem koniec jedzenia, a jak uda mi się je posmarować w między czasie, to czasem coś pociągnie jeszcze. Czasem sobie nie daje posmarować.

Mała nie znosi pryskania solą fizjologiczną, ani operacji pt:"gruszka". Tak sie wierci, głowę odgina, że masakra. Ostatnio nawet przy podawaniu wit D głowę odwraca.

Właśnie podajecie codziennie wit D maluchom? Pediatra mi powiedziała, że teraz jest wskazanie, żeby podawać do 3 r.ż.

Mała jest taka kochana, że udało mi się wygenerować czas i zrobić przetwory na zimę.

kasia a ile Twój synek ma mcy?

Inne tematy z forum

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

Gdzie kupię duże kartony? (19 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy