Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

no wlasnie spojrzałam od razu na kalendarz i uswiadomilam ze Klaudia skończy 7 mcy a mój już ma..wiec wczoraj już tez daalm pol zoltka:)
a sam kleik na wieczor dajesz czy z czyms? i ryzowy czy kukurydziany?ja rozrabiam kleik tez z woda i jakiś owoc dodaje...dziś kupiłam kaszke ryzowa jabłko gruszka i tez chce rozrabiac z sama woda..nie ma tu mm wiec zobaczę..a z jedzeniem u nas tez roznie bo czasami pięknie zje a czasami (jak dziś) trochę zje i marudzi:/ nie wiem od czego to zależy..a ja swojego mleka nie sciagam bo jak pisałam wcześnie mam lekki uraz;)

Za dwa tygodnie skończy siedem ;-) ja daję na śniadanie manną na wodzie z owocami albo słoiczek owocowo zbożowy albo kaszkę na moim z owocami, zawierają cukier więc na wieczór nie podaję. Kiedyś nie mogła zasnąć. Na obiad danie obiadowe z mięskiem. Na kolację kleik. Z tymi kaszkami uważaj - patrz na cukier, w większości na drugiej trzeciej pozycji :-(

aga już u takiego małego dziecka hemoroid..dziwna natura..
ja wlasnie mam kleik kukurydziany i mieszam z owocami i daje mu tak ok 17..nie mam pomysłu na sniadania.. spróbuję z kaszka ryzowa owocowa tam nie ma mm wiec może zasmakuje..
mikka już za 2 tyg zoltkoa to nie jest od 7 mca? ja chyba dziś sprobuje:)

Ja mam taki ryżowy i robię z moim mlekiem na dobranoc żeby potem łatwiej cycka pożegnać - potem po prostu zwiększę ilość. Ja robię też manną czy inną i dodaję owoce ze słoiczka. Są też słoiczki owocowe ze zbożami. Tylko kaszę robię na wodzie lub moim, nie wprowadzałam mm. Obiadki też je, ale wiadomo woli owoce ;-)
Podaję tak: rano jak zgłodnieje owoce z kaszką, obiadek mały słoiczek i trochę kleiku na wieczór a tak to cyc.
Teraz wprowadzam mięsko a za dwa tygodnie żółtko.

jest taki kleik, wkleje Ci jeszcze na fb:)

http://www.babyranking.pl/items/3478/01.png

ja do ryzowego dolewam ze sloika jablko albo gruszke, zaparc nie ma bo po prostu jest prut, bez zadnej napinki, ale pojawil sie niewielki hemoroid dr mowi, ze spokojnie, ona teraz duzo siedzi, wstaje owszem i stoi 3-4 minuty, jak zacznie chodzic ma sie ten kawalek skory wciągnąć.

evelcia ja daje te jogurciki z Nestle i tam niby napisane ze od 6 mca..ale przestalam na razie dawac bo buzia zamknieta i koniec..;)
ja ogolnie biore Pawelka do lozka już nad ranem ale ostatnio budzi się dosłownie co godz jak w zegarku i laduje u mnie w lozku już dużo wcześnie ;) i tak samo się budzi, kreci się wierci musze dac albo cyca albo wody..naprawdę nie wiem o co chodzi czekam az to się skończy ale mi się tak wszystko dluzy czuje jakby Pawelek miał ciagle miesiąc a nie 7 mcy:/ zaczelam dawac kleik kukurydziany z owocami i od dwóch dni zjada:) ciekawe jak długo hehe;)
dziewczyny a po kleiku ryzowym nie maja wasze dzieci zaparć? bo slyszalam ze jak kaszka sama jest ryzowa to ma się zaparcia..i te kleiki dajecie jakies owocowe?bo szukałam kukurydzianego kleiku owocowego i takiegoz nie znalazalm;)

Fendika super ze skora na glowce Pawelka jest juz ladna :-) ty dawalas juz jogurt? A mozna juz tak szybko? Z tego co czytalam to min od 1 roku. Za duzo tych zasad- mozna sie pogubic!
No to niegadanie podczas karmienia mnie denerwuje bo zawsze cos sie akurat chce powiedziec. Dobrze ze mala teraz ok 5min tylko ssie.
Ja od 1 wrzesnia podaje gluten w formie kaszy manny- narazie jest spokoj a i konsystencje zmieniam i daje coraz gestsza i sie nie krztusi. Zuch dziewczyna :-)
Ja juz sie przyzwyczailam do wstawania co 2-3h w nocy. Taki nasz los ze cycus uspokaja i dake ukojenia :-)
W sobote bylysmy pierwszy raz na basenie. Rewelka! Oby kolejne zajecia byly tez tak udane.

Bo to Pszczółka nasza więc jeszcze latanie musi opanować ;-)
Klaudia zjada jeden słoiczek mały - pół obiadku pół deserku, wieczorem daję jej kleik ryżowy z moim mlekiem, ale nie dużo i potem cycek. I to tyle na razie :-)
Może Pawełek potrzebuje po prostu bliskości, musi mamę czuć :-) a jak śpi z wami w łóżku to tez tak często sie budzi?

Evelcia dzieki za wsparcie:) musze się chyba Ciebie posluchac bo ostatnio jak mi doradzilas z ta sucha skora na glowce żeby nie oliwkowac a balsamować to po kilku dniach sucha skora znikla a ja tyle czasu smarowałam oliwka nieświadomie..jeszcze raz dzięki:)wiesz ze Pawelek ma teraz jak Justynka jak karmie nie mogę nic mowic;) chyba podlapal na ostatnim spotkaniu od koleżanki;)
kasienkas ja tez jak dawałam małemu co 2 godz obiadek przemiennie z cycem to tez mi nie chciał jesc i teraz wydluzylam tak ok 3 godz. i jest lepiej..a i co jeszcze zauwazylam on nie lubi jesc cieplego pewnie drazni dziasla wiec zjaada w temp pokojowej..osttanio zjadł caly duzy słoiczek cielęciny bylam w szoku ale teraz widze ze maly sloiczek dla niego nie wystarcza...z deserkiem tez roznie raz zje raz nie..mleka mm przestalam dawac kaszki na razie tez odstwilam (może mu się za miesiąc zmieni smak) jogurty tez przestal jesc a ostatnio jak dalam 2 lyzeczki to zwymiotował po cycu wiec naarzie tez odstawione:/
zauwazylam tez ze on się nie budzi w nocy bo jest glodny tylko nie wiem wlansie po co...po niedzielnym całym dniu pelen wrazen (rano na dzialke, na obiad później zoo) wstal w nocy o 1 i później o 6 bylam w ciężkim szoku..gdyby on tak codziennie się budzil bylabym najszczesliwsza na swiecie;) ale niestety to tylko jednorazowe "szczęście" ;)
Julcia dalej pije z butelki..mam nadzieje ze jak u Ciebie bwn z zabkami będzie wszystko ok..daje jej jeszcze trochę czasu może za jakiś czas zrozumie i sama odstawi..
Aga Twoja Majka jest ewenement wsrod naszych pociech;)gdzie jej tak się spieszy;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

u nas obniżka łóżeczka ale na kolejny, najnizszy poziom Maja wstaje z łatwością po szczebelkach i głowa wystaje ponad barierke, wiec juz czas. tez sie zastanawiam jak moje plecy to wytrzymaja

niekapek fisher price odradzam, leje sie ciurkiem, a niby po 4 miesiacu mamy taki z angielskiego boots i jest ok, polskich nie polece bo nie znam

dzis pierwszy raz kaszka manna, lekko sie skrzywila ale zjadla te pol lyzeczki

najlepiej smakuje krem z kurczaka z jasnymi warzywami i schab z marchewka- gerbery oraz pasternak( rewelcyjny sklad- pasternak+ woda) z rossmana kaszka najlepiej bezlaktozowa z humany z jabluszkiem kalafior i szpinak oraz dynia z ziemniakami nie podeszły.

Dzisiaj idziemy na szczepienie, kolejne pneumokoki.

Zaczęłam małej podawać gluten w postaci kaszki mannej zwykłej 1,5 łyżeczki od herbaty, kupki od razu zaczęły się gęściejsze robić. W weekend spróbowała kurczaka z cukinią i dynią, smakowało. Muszę kupić królika i indyka, zobaczymy jak to jej podejdzie.

Moja córa różnie je, czasem zje wiecej, czasem mniej, jednego dnia zje tylko jabłuszko + 4x mleko innego dnia i jabłko i warzywka i mleko, innego dnia tylko warzywka i mleko.

Jednym razem ślicznie otwiera buźkę sama do jedzenia innym razem ciężko 1 łyżeczkę jej podać, zaciśnie usta i basta. Nie wiem od czego to zależy, czasem myślę, że nie jest głodna..czasem dziąsła bolą.
Karmię ją często jabłkiem i zupkami 2h po mleku, może powinnam robić dłuższe przerwy, spróbuję tak.

Porcje jakie zjada są bardzo różne, z pewnością nie są to ilości wskazane w schematach, są mniejsze.

Jedzenie, które podaję cały czas gotuję sama i rozdrabniam blenderem. Gotuję na 2 dni, przestałam mrozić. Pasteryzowania nie próbowałam.

Czym dopajacie dzieciaczki ? Ja tylko wodą i przy tym zostaję póki co.Jedyny soczek, który podawałam, to wyciśnięty ze świeżego jabłka. Ostatnio napiłam się trochę Bobo Fruta od rocznego kuzyna mojej córy i byłam w szoku jakie to słodkie jest.

Ostatnio słyszałam ciekawostkę, że dzieci nie tyją od słodyczy tylko właśnie od cukru w owocach i sokach.

Co do rozwoju no ostatnie dni pokazują, że Dominika nam się szykuje do siadania, pochyla głowę do przodu,w wózku się zaczyna podnosić. Podciąga nogi i się napina. Na nogach jeszcze nie staje, boję się jeszcze ją do pionu dawać. Podpytam dzisiaj pediatrę o wskazówki jak ćwiczyć z dzieckiem ciałko do siadania.Sporo czytałam, ale teorii miliony..

Poza tym córa zaczyna pić sama mleko, chwyta butlę w 2 ręce i sama pcha smoka do dzioba, raz wyjdzie, raz nie, ale coraz częściej próbuje.

Mam zamiar zakupić niekapka, macie jakieś sprawdzone? Kupiłam z ikei na próbę, ale niekapek przecieka !!! także ikeowy produkt odradzam !

Mała rośnie, coraz cięższa jest, coraz trudniej mi ją wyciągać z łóżeczka, plecy mnie bolą jak diabli :(. Chyba zacznę jakoś kręgosłup ćwiczyć.

Kiedy obniżacie łóżeczko?

Poza tym jest taka radosna, ciągle się śmieje, kto by mnie nie spotkał to mała jest taka pogodna, aż miło patrzeć.

No i na koniec wspomnę, że teraz na rękach to najlepiej u mamy i taty, reszta ludzi niemiło widziana.

Pozdrawiam

Mój Mikołaj pił mm do 3 roku życia z butli (tylko przed spaniem) i ma śliczne proste i zdrowe ząbki, więc myślę że możesz dać córci jeszcze trochę czasu. Jak skończył 3 lata powiedzieliśmy że już jest duży a tylko małe dzieci piją z butli i się odzwyczaił bez problemu.

gosia dobrze ze piszesz bo tez nie bylam swiadoma a moja corcia pije Bebilon Junior już pol roku ale ostatnia paczka i przechodzimy na zwykle krowie mleko..ona uwielbia mleko jak ja z kolei widze ze Pawelek będzie w tate który mleka nigdy nie pil, nawet nie wie jak smakuje ;)
wiem ze zalecenie co do mleka sa do 3 roku zycia dlatego tez Julcia pije ale co zrobić kiedy dziecko nie chce wcisnąć nie wcisne jeżeli komus nie smakuje i nie chce to pic nie będzie czy jest zalecane czy nie..dlatego tez się zmarwilam za maly nie chce pic no ale co ja na to poradzę..odczekam teraz jakiś czas i sprobuje za jakiś miesiąc z niekapkiem albo innym smoczkiem w butelce a na cycu na razie zostaje on jest jeszcze malutki wiec tego typu zma=twienia zostawiam na razie na okres późniejszy ;)
a teraz mamy inny problem z Julcia bo ona caly czas pije mleko z butelki:/ to już za długo i nie wiem jak oduczyć.. zauwazylam ze jej nie chodzi glownie o mleko żeby pic tylko żeby pic cokolwiek z butelki ona wtedy się uspokaja ale boje się o jej żeby i zgryz bo ponoc po tm wstepuje prochnica butelkowa i krywy zgryz...wiecie może jak ja oduczyć? kupiliśmy kubek 360o ale nie umie z niego pic ciagiem tylko lykami i nie chce pic z niego mleka na wieczor:/

A widzisz słuszna uwaga. Dzięki ;-) 6 lat temu pediatra tak poprowadził moją siostrzenicę, że po skończeniu piersi (półtora roku) dostała mleko nestle junior smakowe. Ale o cukrze nikt nic nie wspominał i się nie zastanawiał. Jak to trzeba być czujnym na każdym kroku...

Kasia a mój pediatra mówił, żeby tego smakowego nie dawać ani też mleka junior bo jest tam najwięcej cukru w tych mlekach że lepiej od 2 roku dać mleko krowie

Dobrze że nie jestem sama z tym ciągłym wstawaniem. Myslalam że może za dnia zjada za mało, ale nic z tego. Myliłam się :-D u niego po prostu mleko mamy rządzi ;-)
Ja bym sie cieszyła jak by prze rok sie udało.
A po skończeniu roku można dawac smakowe mleko nestle np. I typowe mm nie jest potrzebne - ja mam takie info.

Odrazu powiem tak - co kraj to obyczaj, ile lekarzy tyle opini.żadne dziecko nie jest takie same i kazde będzie jadło co onngo i inaczej. Każda mama widzi, obserwuje dziecko i wie co najlepsze.

Bez mm się raczej nie obędzie bo jest zalecane do 3 roku życia

Fendika a moim zdaniem Pawelek jest bardzo madrym dzieckiem i wie co dla niego najlepsze = twoje mleczko!! Pewnie i bliskosci potrzebuje dlatego tylko cycus a nie butelka! Skoro ladnie rosnie i przybiera na wadze to wygladem twojego mleka bym sie nie przejmowala.
A moze poprostu dalej niech bedzie cycus i po co na sile dawac mu butle?
Z tego co czytalam to do roku mleczko to podstawa. Pozniej coraz wiecej jedzenia wiec i moze butla i mm w ogole nie bedzie potrzebne?
Moja tez od sierpnia budzi sie w nocy baaardzo czesto. Na jednej rece policze ile od sierpnia przespala pod rzad wiecej niz 3h pod rzad :-( a tak to pierwsza pobudka max 3h i reszta 1.5-2 :-( jak czesciej to daje smoka i czasem pomaga. Od 5 jest juz ciezko i teraz zmienila godz wstawania to 6.30. Oby jej to przeszlo bo ciezko przezyc dzien.

Ja myślę że przeglodzenie nie jest dobrym pomysłem, tylko sie zaplaacze i może jeszcze bardziej zrazić... A jak przybiera Ci na wadze? Jak wszystko jest ok to znaczy że mleko jest dobre. Spróbuj z niekapkiem. A moze inne mm by mu zasmakowalo niż to co masz?
Mój na początku jsk był tylko na mm to nie tolerował bebilonu, nan, enfamilu... Tylko mleko z rosmana babydream podeszło. Jak będę odstawiac od piersi ciekawe na jakie tym razem zmienimy. Ale poki co nie chce go odstawiac ;-)

ok dzięki dziewczyny:) to jeszcze sobie poczekamy;) tak jak bwn nie chce zniechecac go bo tez kiepsko je..dziś tez miał rybke i zjadł caly słoiczek tyle ze maly ale pewnie jeszcze by skubnal;) on najlepiej lubi wlasnie rybke, krolika, jagniecine, cielecine bo tu chyba najwięcej jest marchewki i smak słodkawy a indyka i kurczaka i zupek nie chce jesc:/
sprobowalam z moim mlekiem w butelce i jak podejrzewałam on nie chce pic mleka z butelki nawet mojego:/:/:/ wode pije wiec nie wiem o co chodzi...może sprobowac z niekapkiem?..sama już nie wiem...poza tym trochę się zalamalam bo mój pokarm wygląda jak woda zabarwiona mlekiem..masakra..nie dziwne ze on ciagle chce jesc:/:/..teraz jeszcze bardziej przekonuje się by powoli odstawiać i dac cos innego tylko co i jak jak nic nie chvce? myślicie ze go przeglodzic i jak się wyplacze z głodu to zje mm ?? nie chce tego ale wodze ze nie ma innej rady:/:/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

pierwsza randka (15 odpowiedzi)

Witajcie.Umówiłam sie na sobote na pierwsza randke z super facetem, strasznie mi na nim...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...