Mamusie marcowe (9)

Rozpakowane mamusie:

Luty
1. 13.02/05.03/Fendika/syn Pawełek/ 2985g i 52cm/SN/Kliniczna/
2. 17.02/12.03/BWN/córka Maja/2700G i 50cm/CC/Wojewódzki/
3. 28.02/02.03/Ania32/synek Hubert/2670g i 51cm/SN/Kliniczna/

Marzec
1. 01.03/06.03/mikkka/córka Klaudia/3340g i 55cm /SN/Zaspa/
2. 01.03/28.02/Aga M/córka Maja/3440g i 52cm/SN/Swissmed/
3. 01.03/08.03/Niria/córka Urszula/3460g/52cm/?/Wojewódzki
4. 04.03/08.03/Kiave/córka Aurelia/3400g, 56cm/CC/Warszawa
5. 04.03/03.03/Malwina/Iga Laura/3480g i 58 cm/SN/Wojewódzki
6. 05.03/11.03/MartaR/syn Marcel/ 3560g i 56cm /CC/Zaspa
7. ??.03/??.03/Kocur/??/?g,?cm/?/?
8. 08.03/18.03/AsiulaB/córka Marysia/2530g i 45cm/CC/Redłowo
9. 14.03/08.03/Evelcia/córka Justyna/3430g i 55 cm/SN/Zaspa
10. 20.03/07.04/Luciolla/córka Magda 2620g i 52cm
oraz syn Wojtek 2340g i 48cm/CC/Zaspa
11. 21.03/17.03/gosia24/syn Szymon 3640g i 57 cm/SN/?
12. 23.03/27.03/Basik03/corka/ 4360g i 59 cm/CC/Wojewodzki
13. 27.03/24.03/elfik5555/corka Jagoda/3030g i 56 cm/SN/ Wejherowo
14. 28.03/30.03/Kasienkas/córka Dominika/2960 g i 52cm/CC/Kliniczna
15. 29.03/21.03/Kasiula/syn Franek/3310 g i 53 cm/SN/Redlowo
16. 31.03/24.03/Patunga/syn Franek/4850g i 62 cm/SN/Wojewódzki

Rozpakowane Mamusie kwietniowe:
1. 3.04, termin: 24.04.2014r. Ru.minka (Reda) - córka Anna Rita, sn, 2710, 55 cm, Wejherowo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowe (9)

Ja cały czas papki, zmiana dopiero jak ząbki będą. No mój też non stop sie budzi, pediatra mi powiedziala że to na pewno zabki i spróbować dac paracetamol na noc, albo po usnieciu jak sie obudzi. To tego kupilam gryzak do podawania pokarmów - wkladam kawałek jablka lub banana, super sprawa. Nawet jak na dworzu jesteśmy to sie chwile jedzeniem zajmie. Bo.... U nas nadal masakra w wózki - max 20min wytrzyma, od urodzenia to samo. Kupilam nosidlo na biodro - pierwsze które się sprawdza bo jest swoboda ruchu u młodego ;-)

ja na razie daje papki. Takie widelcem tylko rozgniecione to chyba około 9 m-ca. Tym bardziej że mała słabo je to nie chce jej zniechęcać trudniejszą konsystencją. Właśnie przed chwilą zjadła prawie cały duży słoik rybki z pomidorami gerbera- sukces!

możliwe tylko wtedy wychodziloby na to ze zabki ida mu od urodzenia;) widać biale kreseczki i jak się budzi to poplakuje a wcześnie tylko się krecil wiec mogą być i zabki...
dziewczyny które już jakiś czas daja jedzenie..czy dajecie już lekko rozdrobnione czy dalej papki?od kiedy zmienia się konsystencje jak zabki już sa czy można wcześnie...kurna to moje drugie dziecko a ja nie pamiętam ;)

Może teraz to już przez ząbkowanie?

Pawelek spi już tylko 2 razy w dzień o 10 pospi ok 1,5 godz i później ok 14 i tez ok 1-2 godz..chyba ze gdzies jade to wtedy roznie bo w samochodzie zawsze go ukolysze;)
bwn dzięki za rade nawet nie pomyslalam ze tak można tylko obawiam się ze on z butelki wogole zadnego mleka nie chce pic..musze najpierw sciagnac swoje i dac z butelki i zobaczyć chcoiaz mam uraz do sciągania przez te moje codzienne sciagenia na początku:/ ale sprobowac musze... ja nie chce jeszcze odstawiać cyca tylko powoli przyzwyczajać do innego żeby później ne było problemu ale jak będzie trzeba to pociagne do roku tylko się własne obawiam ze będzie jeszcze gorzej..no chyba ze się myle...a do pracy tez chce wracac jak maly będzie miał ok 13-14 mcy i jak mam chodzic jak zombi po niewyspanych nocach to się już nic nie chce....dziś znowu Pawelek przeszedł samego siebie zasnal po godz czasu od 19 za godz się obudzil ..polozylam się ok 21 a on o 22 znowu ..23.30 znowu wiec wzielam do lozka później o 3.40 i o 5.30 nie wiem czemu on tak na pocxzatku ciężko spi przecież powinno być odwrotnie....koszmar...:/

Fendika ja karmiłam 13 m-cy więc nie pomogę w odstawianiu bo ja odstawiałam stopniowo bo on już duży był a ja wróciłam do pracy jak młody miał ok 11 m-cy i poszło szybko pewnie starszego też tyle pokarmię bo on nie widzi świata poza cyckiem :-) A młody też ma jedną dłuższą drzemkę ok 2 h i najczęściej na spacerze i 2-3 po 30/45 min

Fendika a może spróbuj mieszać swoje mleko z mm- zacznij od niewielkiej ilości mm i stopniowo ją zwiększaj może w ten sposób się przyzwyczai i zaakaceptuje inny smak?

Ojej to Cię podziwiam- chyba nie dałabym rady. Ja budzę się w nocy raz a i tak jestem niewyspana;)W dzień ma jedno dłuższe spanie- około godz. a tak co 2-3 godz. drzemki po pół godziny. Mikka dzięki za pomysł- spróbuję dodać do obiadku mleka, zobaczymy...Maja chyba najchętniej jadłaby już to oco my, bo jak ją wziełam na kolana jedząc obiad to tak się patrzyła i dzióbka otwierała że troche ziemniaczków zjadła. Nie wiem może jej te papki nie smakują za dużo pomieszanych smaków czy co....A może moje ziemniaki jej smakowały bo posolone były?Marchewkę ugotowaną oddzielnie też troche zjadła. Ogólnie moja córcia ma około 69 cm a waży tylko 6,7 kg chyba dba o linie od małego;)

widze ze te pobudki nie tylko u mnie ;P z zasypianiem niestety ale tez jest masakra poki zasnie to się naplacze nakreci a ja wykonczona i co najlepsze za 40 min się budzi później za ok 2godz i tak do rana..mam tylko cicha nadzieje ze kiedyś to minie....
Gosia ile karmilas starszego syna? jak odstawilas piers? bo ja się zastanawiam jak oduczyć małego skoro on nic nie chce:/

Mój Mlody jak leży na ziemi to raz sie obróci z pleckow na brzuszek i odwrotnie, czasami dwa razy. Nie siedzi, chociaż bardzo chce i nie stoi a nozkami przebiera na lezaco odkąd skończyl 4 tygodnie - non stóp nogi w ruchu. Jest na cycusiu + zjada ladnie obiadki, kaszki, deserki. Ale słabo śpi za dnia - od urodzenia... Tylko drzemki przy cycu po 15 min i tak dwa, trzy razy. I w nocy co dwie godz sie budzi a od ok 4 potrafi co godzinę wstawać na cyca.

Dziewczyny a wy obie cyckunące? Ja zauważyłam, że owoce lepiej smakują bo słodsze, tak jak mleko.. jak dodałam trochę swojego mleka doobiadku, kktóry nie przypasował to jadła.. marchewką z ryżem hippa sięzajada, ale dynia czy sszpinak już gorzej.. szpinak wywołał lekko śluzowe kupki więc na razie odstawiony.. odczekam trochę i spróbuję mięsko. A wasze maluchy przekręcają się na brzuszek same i z brzuszka na plecy?

co do kondcji fizycznej to Pawelek tez dużo zaczal lezec na brzuszku pełza już po całym pokoju musze go pilnować;) siedizec sam jeszcze tez nie siedzi ale jak postawie na nozki to tez chętnie by postal ale sam się jeszcze nie podnosi..także wszystko w swoim czasie jedne dzieci siedza w wieku 5 mcy inne w 7-8..Julcia tez zaczela siedzieć jak miała 7 mcy raczkować jak 10 a chodzic jak 15..

bwn u nas tez gorzej z jedzeniem:/ tak samo jak u ciebie zacisnie buzke i nie chce otworzyć..tez oszukuje ze wkładam cos innego a daje lyzeczke..mleka mm dalej nie chce wykrzywia się pluje zaciska buzke tak samo z kaszkami nawet jak dodam deserka wyczuje cwaniaczek i już nie chce jesc..nie wiecie co to mzoe być..bo ja nie mam pomysłu co mu dawac do jedzenie a przecież musi jesc coraz więcej a mniej cyca..jak skończy 7 mcy zaczynam dawac pol zoltka co 2 dzień zobaczymy jak z tym pojdzie..

A u nas coś słabo z obiadkami. Deserki wciąga bez mrugnięcia okiem a obiadki coraz gorzej. Nie chce wcale buźki otwierać. Pół godziny męczy 100 ml i muszę ją oszukiwać żeby bużkę otworzyła- udaję że chce jej podać smoka a wkładam łyżeczkę ale zachwycona nie jest- trzyma długo w buzi zanim połknie, masakra...Mam nadzieję że jej się to zmieni. Aga to nieźle Twoja mała jest silna. Moja szybko na brzuch poszła i troche zaczyna pełzać ale sama jeszcze stabilnie nie siedzi nie mówiąc o staniu.

u nas był królik, indyk i kurczak, a dziś łosoś - słoiczki gerbera dzisiaj przyszło krzesełko do karmienia, wiec teraz juz bedzie jedzenie na calego, malinki, jezynki pojdą w ruch:) stanie juz opanowane, dostawia rówież nóżkę za za daleko od barierki wstanie:)

w przyszlym tygodniu sprobujemy z kaszką manną, zobaczymy jak u nas przejdzie.

Moja mała od 2 tygodni robi biegunkowe kupki, marudna jest, ślina cieknie, wkłada paluchy do buzi... chyba na zęby idzie teraz już na poważnie.

Na liczniku 5 miesięcy przeskoczyło i wkraczamy w 6. Ale zleciało..

Poza tym dalej śpi ładnie.

W piątek podałam małej pierwszy raz gluten w postaci kaszki mannej do jarzynek, jakoś przeszło. Wczoraj dostała pierwszy raz cukinię z dynią...ale był entuzjazm :).Moja mała bardzo luby dynię z jabłkiem, albo z marchewką a teraz z cukinią.Za ziemniakiem nie przepada.

Tak się zastanawiam, jak małej wprowadzać mięso... któraś z Was blenderem rozdrabniała mięsko? Jak to wychodzi? ja jeszcze nie próbowałam.Jakie mięsko pierw podajecie ?

A my w domku nie możemy usiedzieć i zrobiliśmy wypad do Łeby na 3 dni i było bomba piękna pogoda nam dopisała nawet było plażowanie i kąpiele starszy syn był bardzo grzeczniutki a z młodszym jak zawsze nie było problemu wiecznie uśmiechnięta buźka :-) i byliśmy w Dino Parku polecam synkowi i nam bardzo się podobało młodszy przespał prawie całą imprezkę :-) Ja jakoś nie mogę odciąć pępowiny i uwielbiam jeździć z moimi trzema chłopakami nie zostawiłabym ich na dzień dzisiejszy u dziadków i nie pojechałabym sama z mężem na wakacje zatęskniłabym się ale ja jestem jakaś dziwna haha bo mój prawie 3 latek ani razu nie był zostawiony u kogoś na noc mąż namawia mnie ale jakoś nie wiem wolę jak są przy mnie :-) A karmić hmm ile zamierzam pewnie trochę pokarmię teraz to już jest sama przyjemność Sebę karmiłam 13 m-cy i tego pewnie tyle albo dłużej zobaczymy :-) Teraz jak Szymkowi chciałam dać butlę z mleczkiem to spojrzał się na mnie i wybuchnął śmiechem cwaniaczek bawił się smoczkiem i śmiał mi się w twarz :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Asiula... mnie tez czasem po cesarce pobolewa brzuch, zwłaszcza po ćwiczeniach. Też chyba pójdę to skontrolować. Cytologię robiłyście już po ciążach? USG dowcipne lekarka mi tez robiła, ale ta lekarka to jakaś taka mało zainteresowana wizytą pacjenta jest.

Słyszałam, że usg dowcipne powini robić na każdej kontroli po 30 r.ż., ale wiem, że nie każdy lekarz na nfz to zrobi. I jak tu się kontrolować... ehh...

Asiula mogę Ci polecić prywatnego ginekologa (facet) na osiedlu przy ul. Łódzkiej, który robi dobre usg, wizyta trwa do godziny czasem samo usg to 30min. On pracuje na Klinicznej w szpitalu też. jak coś to się odezwij na maila (jak nie masz mojego maila z warsztatów to podaję bikej małpa wp pl)

Dziewczyny polećcie mi dobrego gin na NFZ w Gdańsku do którego dostanę się jeszcze w tym roku ;) fajnie by było gdyby nie robił problemu z usg. Też Was boli jeszcze czasem macica? Ja bym chciała właśnie to skontrolować

Gosia24, mój mały na początku był na butli jak nie miałam pokarmu a później uczył się ssać, ale jak już zrozumiał co i jak to też pluje mm i koniec. Tylko cyc sie liczy (jeden)... Po pokarmach podawanych lyzeczka też odrazu musi byc cyc. Ogolnie cycek co godzinę do dwóch.
Jeżeli chodzi o wesele to macie możliwość żeby zabrać ze sobą np babcię żeby gdzieś niedaleko z dzieckiem była a Ty będziesz przychodzić/dojeżdżać na karmienie? My tak dwa wesela zalatwilismy.
Możesz też spróbować innej butli albo kubka niekapka od 4m :-) a Twoje mleko z butli wypije?

To plucie kaszka na noc to hmm... Bym sprobowala zmienić kaszke albo dodać do niej trochę owocow żeby smak zmienić.

Inne tematy z forum

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Pytanie o wynajem (32 odpowiedzi)

Mam pytanie jesli wynajmuje mieszkanie rodzinie a umowę najmu podpisze tylko 1 osoba. To gdzie...