Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.6

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2016-cz-5-t659120,1,160.html

ROZPAKOWANE:

Wiola - SYN, 23.02.2016, 3450g i 53cm,

DWUPAKI:

MARZEC 2016

elle - 03.03 (lub 01.03 uwzględniając cykl) :)
Pauletta 06.03.2015
Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Aniammmmm 15.03.2016
anah 22.03.2016
Zielone jabłuszko 22.03.2016
ditha 23.03. 2016
Lala_la 26.03.2016
MamaSylwia 28.03.2016
Slonko 28.03.2016
Kinga 31.03.2016

KWIECIEŃ 2016

PotrojnaMama 02.04.2016
elkasiwa78 02.04.2016
Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
OlaOla 06.04.2016
Estera13 06.04.2016
Molly 10.04.2016
dumelek 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Iwo04 12.04.2016
stop.kropka 15.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016
Lenaa86 18.04.2016
Kurczakowa 20.04.2016
Nika 21.04.2016
katarin 28.04.2016
Sosi 29.04.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.6

jej dziewczyny, ja mam znowu zaległości tu na forum i nie mam czasu doczytać....

Pauletta, Monisia, gratulacje:)

Sensimilia, czy Ty przypadkiem nie chodzisz z synkiem na basen do Gdyni do Jezuotów? bo ja chyba kojarze te mamę z bliźniakami...

Słomko, w Redłowie pytaja, czy chcesz dokarmiac ze smoczka czy specjalnego małego kubeczka, który nie zzkłóca odruchu ssania. ale generalnie od wszystkich położnych/pielegniarek dostaniesz pomoc w karmieniu piersia, jesli poprosisz. dokarmiaja mm tylko ze wskazań lekarskich lub na wyraźne życzenie matki, a tak to wspierają kp.

Wiola, z tą niedoczynnością tarczycy to chyba nie do końca, przynajmniej jesli się ma dobrze dobrana dawkę hormonów. ja akurat mam problem z nadmiarem pokarmu, mimo że od porodu minęły ponad 2 tygodnie, ciągle jeszcze trwa chyba ten nawał... a dawke Euthyroxu miałam spora, w ciązy 200, teraz 137, choruje od kilkunastu lat. może skonsultuj ze swoim endokrynologiem?

a teraz czytam dalej, bo trochę mi zostało...

Tak pędzicie z tymi postami, że ledwo nadążam :D
Pozwoliłam sobie na założenie nowego wątku, żeby na spokojnie w telefonie czytać:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2016-cz-7-t661579,1,160.html

Zielone jabłuszko położne na Zaspie są super, pomagają w czym chcesz są miłe i życzliwe i nie jedna ma mega poczucie humoru ogólnie na luzie. Gorzej jakbyś miała być na.patologii czego Ci nie życzę, tam mają trochę kwaśne miny i nie mówiąc o izbie... :-P

U mnie też noc nie przespana mączy mnie ból brzucha jak na okres ale w miare delikatny, sam ból nie przeszkadza tylko mam niepokój czy już to nie jakiś zwiastun. Ja mam taką sinusoidę jeden dzień do d*py następny super. Na pocieszenie jutro ten dobry.
Czuje też nacisk główki ale nie jest na środku tylko tak bliżej lewej strony martwie sie czy sie maluch dobrze wstawi przez to boczasem tak napiera że ciężko kolano wysoko unieść.
Troche mnie te bóle popędziły poszłam z rana ogarnąć golenie ;) dopakowałam torbe na tip top tylko wody brakuje i rzeczy spożywczych teraz podrukuje wyniki badań z piątku, przejrze jeszcze raz plan porodu zrobiłam z tej strony rodzic poludzku jak radziłyście i czekam.

Ja mleka nie kupowałam modyfikowanego jak będzie potrzebne to sie wtedy kupi licze że przez 3 dni szpitala sie zorientuje czego mi może brakować i mąż ogarnie.

Jeszcze muszę sie do przychodni zapisać bo mam pod nosem a jestem zapisana w domu rodzinnym na mazowszu ;)

Hej Laseczki, jak nastroje z rana? U mnie mega słaba noc, w ogóle nie mogłam sobie znaleźć miejsca, brzuch pobolewal, plecy tak samo więc prawie oka nie zmruzylam. A teraz grzecznie czekamy na obchód a później badania i się dowiem jakie są moje rokowania, ale czuje ze wytrzymam jeszcze z dzień może dwa i się rozpadne juz.
Nulka a jak u Ciebie? Jesteś już w domu?

Mleko warto kupic i w razie w miec w domu, w szpitalu nie potrzebne.
Pauletta a jak wygladaja sale w Wejherowie, bo z tego co wcześniej mowilas to nie mialas w planie pojedynczej. (ile lozek na sali i jak z toaleta) do ktorej godz moze byc maz? A na porodowce maja wanne czy tylko prysznic?

Podejdę do Gemini jak bedę w okolicy.
Wiolka, a powiedz, czy położne na Zaspie są w miarę ludzkie? ja się wybieram z meżem więc zawsze to dodatkowa pomoc.
Dobranoc babeczki!

Dzięki dziewczyny, oby coś Wasze życzenia dały :-) zielone jabłuszko ja też kupowałam w Gemini octenisept i placilam około 30zl. Są mniejsze butelki ale duża najbardziej się opłaca. Odnośnie brania mleka i butelki do szpitala to jeśli chodzi o Zaspe to niepotrzebne bo oni wszystko mają w razie potrzeby.

no to tym bardziej. ja przed pierwszym dzieckiem to byłam tak przejęta, że chyba 3 miesiące wcześniej juz byłam gotowa ;-)

Elle, widzę, że rodziłaś w Redłowie. Daj znać jak długo tata może być na oddziale? czy potem może przychodzić w odwiedziny? Czy widzi dziecko dopiero w dniu wypisu?
Czy byliście zostawieni w sali porodowej przez te "przepisowe" 2 godziny w kontakcie skóra do skóry? Czy od razu wygonili?

Ja na luzie, wszak jestem 11 lat prawie po pierwszym porodzie cc, wiec czuję sie jak pierwiastka. Do tego zwlekalam do bezpiecznego terminu, aby sie nie rozczarować. Nie ma co brać butli i mleka, jesli bedzie potrzeba dokarmią szpitalnym.

Gemini muszę tam zajrzeć do stacjonarnej apteki, bo netowo z jedną maścią to słabo jezdzić i odbierać.
Octenisept, ile płaciłyście? ja musze zakupić bo zapomniałam:) tylko takie duże butle mają?

Dzięki. Już znalazłam. Do rozpakowanych- czy do szpitala brałyscie na wszelki wypadek butelkę i mleko w proszku?

ja nie pamiętam, jak było przy pierwszym dziecku i się zastanawiam, co , gdy jest problem z pokarmem.chyba lepiej jest mieć wszystko ze sobą...

zielone jabłuszko- troche lepiej mi się zrobiło jak przeczytałam, że dopiero łóżeczko kupiłaś ;-) co do flos leku to można kupić w aptece internetowej gemini

Wiolu - no to trzymamy kciuki. Nic na siłę, bo wtedy się stresowo robi.
Nika - spójrz na listę rozpakowanych (przewiń trochę do góry) to będziesz widzieć która gdzie rodziła :)

Dobry wieczór kobitki, ale tu u nas fajnie i gwarnie:)
Milo sie robi, jak jest tak tłoczno. My dziś poczyniliśmy ostatnie konkretne zakupy, a wiec łóżeczko,materacyk, przewijak, wanienkę, falbankę pod łóżeczko :)
Maż jutro składa i bedę tylko stroić kącik:) Czas najwyższy bo od środy to juz 38 tydzień. Rychło w czas:)

Wiolka powodzenia w laktacji, kobitki po porodach, szybkiego powrotu do zdrowia... a nie rozpakowanym jeszcze chwilki relaksu:)

Ja dziś dokupilam mineralną wodę do szpitala do torby, bylam w aptece dyzurnej ale nie mieli maści ziaja z lanoliną. Ponoć dobra jestz flos leku również. Ktoś wie gdzie takową zakupie?

Ogarnia mnie lekki strach przed porodem, choć porodu na horyzoncie nie widać. Czy Zaspa to dobry wybór? Ja nie lubię być zależna od nikogo a poród własnie do takich sytuacji należy....boje się.., chyba już nie można wynając " swojej położnej" jesli się mylę dajcie cynk na maila.

Dobrej nocki.

Wiola, trzymaj się!

hej. nie dam rady przeczytać wszystkiego wcześniej, więc nie wiem, gdzie kto rodził. Zapytuję więc czy któraś z Was rodziła w Pucku lub Redłowie? Ja mam 34 tydzień. Nic nie gotowe. Niech mnie któraś pocieszy, że 6 tygodni przed porodem też jeszcze nie była ogarnięta ;-)

W poradni już byłam, teraz kwestia tylko rozbujania tego wszystkiego. Ściągam laktatorem tyle razy ile mogę staram się ponad 5 razy dziennie, metodą o której piszesz mama_Oli. Znam metodę ze szpitala i teraz robię to na co starczy mi siły a małego często teraz nie przystawiam bo się denerwuje jak nic w nich nie mam. Ciekawe ile trwa pobudzenie laktacji? Położna przyjdzie do mnie na dniach bo miała urlop. Ogólnie lecę już na rezerwie z tym wszystkim, ten tydzień będzie decydujący.

Wiola, ilość kup jest sprawą indywidualną, jeśli maluszek jest spokojny, nie ma napiętego brzuszka, to bym się nie martwiła. Widocznie maluszek tak ma. Poczekaj jeszcze dzień, dwa. Obserwuj dzidzię.
Jak ściągasz pokarm? Aby rozkręcić laktację, doradza się odciągać pokarm co 2,5-3 godziny przez 30 minut: 7 minut z lewej, 7 z prawej, 5 z lewej, 5 z prawej, 3 z lewej, 3 z prawej. Tym trybem ściągamy bez względu na to, czy mleko leci czy nie.

ale zdalnie możemy trzymać kciuki aby było lepiej ;)
Lece na kąpiel w pianie bo nic mnie dziś nie bolało moje ciało zasłużyło na nagrode.
Dobranoc.

Wiola - http://copernicus.gda.pl/zaproszenie-do-skorzystania-z-bezplatnych-porad-laktacyjnych/ - zadzwoń i umów się na wizytę. My tu zdalnie nie pomożemy, tak jak na miejscu mogą Ci doradzić.

Wiola a kiedy będzie u Ciebie połozna myśle że warto jej zapytać?
Ewentualnie zadzwonić, ja to wiem tyle co z internetów ale z tego co czytałam to im dłużej nie robi kupki tym potem będzie mu trudniej.

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?