Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.6

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2016-cz-5-t659120,1,160.html

ROZPAKOWANE:

Wiola - SYN, 23.02.2016, 3450g i 53cm,

DWUPAKI:

MARZEC 2016

elle - 03.03 (lub 01.03 uwzględniając cykl) :)
Pauletta 06.03.2015
Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Aniammmmm 15.03.2016
anah 22.03.2016
Zielone jabłuszko 22.03.2016
ditha 23.03. 2016
Lala_la 26.03.2016
MamaSylwia 28.03.2016
Slonko 28.03.2016
Kinga 31.03.2016

KWIECIEŃ 2016

PotrojnaMama 02.04.2016
elkasiwa78 02.04.2016
Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
OlaOla 06.04.2016
Estera13 06.04.2016
Molly 10.04.2016
dumelek 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Iwo04 12.04.2016
stop.kropka 15.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016
Lenaa86 18.04.2016
Kurczakowa 20.04.2016
Nika 21.04.2016
katarin 28.04.2016
Sosi 29.04.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.6

Lala sól fizjologiczna, gaziki masz w pokoju a i jeszcze podkłady poporodowe dają. Jeszcze dostaliśmy niebieskie pudełko i paczkę pieluch pampers. Na poporodowej nie masz co się obawiać położne są super.
Dziewczyny maluch dzień mi już kupy nie robi i nie wiem czy to normalne, dostaje trochę mojego mleka ale w większości mm a boję się dać mu czopek :-/ laktator mam ze szpitala medeli taki strzykawkowy. Synek odruch ssania ma super i staram się go dostawiac tyle ile mogę ale mleka prawie nic nie mam.

Ja nie brałam soli, jak jest potrzebna, np. Do przemycia oczek to położne dają.=)

Ja dziś skoczyłam do apteki zaopatrzyłam sie w szałwie i herbatke na laktacje spakuje kilka saszetek do szpitala bo jak widze w waszych postach to w różną strone moze pójść ;)
Mam dziś dobry dzień to staram sie jak najwięcej ogarnać, bo wczoraj ledwo człapałam ;)
Octenisept juz mam.
Dziewczyny rodzące na Zaspie brałyście też sól fizjologiczną do szpitala?

Fajnie dziękuję za odpowiedzi. Octenisept jest właśnie używany na rany po operacjach, szyciach, łagodnie odkaża, pozostawia odpowiednie nawilżenie blizny i co było dla mnie ważne nie szczypie jak produkty na spirycie. Niestety miałam tą wątpliwą przyjemność używać go już 3 razy po operacjach.
A w ogóle zawsze mam octenisept w apteczce wakacyjnej super na wszystkie dziecięce urazy, otarcia stłuczone kolana... itd no i młodej nie szczypie

monisia podłączam się do pytań słonka. napisz wiecej jak znajdziesz chwilę

U mnie też zalecono stosować Octenisept, zarówno na kikut jak i na swoje krocze, żeby krocze szybciej się goiło (przyznam, że pomaga. Ledwo czuje szew). Pytałam o spirytus, to położna odpowiedziała, że już od dawna się tej metody nie stosuje, chyba że na bardzo trudne i brzydkie pępuszki.

Ja miałam nawał równe 24 h. Nie dość, że piersi zanim ruszyła laktacja były pogryzione przez małą, brodawki prawie popękane mimo stosowania Medeli, to jak zaczęło się robić mleczko, to cycki stały się wielkie, czerwone, gorące i uczucie jakby ktoś ciął żyletkami. Zrobiłam 1 (słownie: jeden) okład z kapusty na noc i do rana przeszło - zużyłam dwa liście, a teraz nie wiem co zrobić z resztą głowki. A w diecie matki karmiącej kapucha niewskazana;D;D;D

Sensimilla, Karolcia jest moim pierwszym dzieckiem i nie mam od pierwszego dnia skrupułow powiedzieć: "czekaj Rybcia, najpierw mama się naje, za chwilę Ty:)" Coś tam pomruczy, ale nie płacze, nie zarejestrowałam jeszcze noworodkowego skowytu. A pierwsza noc w domu była jak bajka, wreszcie w swoim łóżku, mała ani razu nie pisnęła, jakby czuła, że jest już u siebie, w swoim pieleszach :):) musiałam ustawiać budziki na karmienie i ją na siłe wybudzać;p

Kurczakowa, nie musisz miec zadnych kosmetykow. Przede wszystkim oni nie myja dzieci. Chyba ze zostajesz dluzej niz trzy doby. My bylysmy trzy wiec wczoraj zaliczylysmy pierwsza kapiel. Z przyborow dla niej to wloz do rozka/ kocyka na porodowke ubranko, tetrowa pieluszke, pampersa, sole fizjologiczne, chusteczki nawilzone. I to im wystarczy.

Co do karmienia jeszcze. Czekam wlasnie zeby mala sie obudzila bo piersi pelne czuje juz dyskomfork. Czy w takim przypadku powinnam cos odciagnac laktatorem czy nie? Nie chce przede wszystkim doprowadzic wlasnie do zapalenia,a i mlodej latwiej sie chwyta nie taka pelna banke. Jak powinnam robic?;)

W szpitalu apropo pepka mowili tylko o wodzie i osuszaniu. Ja jednak od wczoraj uzywam octeniseptu. Tak jak mi polozna ze sr radzila.

A co do szwow...oj cholera boli jak diabli. Ale mam jak Sensimilia. Odkad jestem w domu bardziej boli niestety bo duzo bardziej aktywna jestem, wiecej ruchu...jak to w domu. I boli kurde. No ale byleby sie zagoilo ladnie. W zoraj w lusterku ogladalam ta rane jak glupia.heh. Ale myslalam ze to gorzej wyglada powiem szczerze.

Aleee macie tempo :D
My używaliśmy Octenisept, ale kikut nie chciał odpadać, więc zrobiliśmy roztwór spirytus/woda i na patyczek do uszu dookoła kikuta i wtedy odpadł. Prawda jest też taka, że to trochę zależy od pępowiny - jak była mega gruba to dłużej się goi. Chyba trzeba próbować.
U nas witamina D do tej pory - dawki dla niemowlaków są inne, dla starszaków inne. Wiem, że od 7 doby daje się z wit. K (taki twist-off może kupić D+K) do 30 dni chyba.
Ja polecam poradnię laktacyjną w szpitalu na Zaspie - naprawdę super babeczka była (co prawda te 4 lata temu, ale może jest jeszcze). Dużo mi dała wizyta.
Widzicie jaki los bywa dziwny - leżałam, żeby donosić, a teraz czekam i czekam i czekam... =D

Kiedyś stosowało się spirytus. Ale od dobrych paru lat się od tego odchodzi, myślę, że baaardzo niewiele położnych bo go poleciło teraz =) ewentualnie jak rzeczywiście są problemy z zasuszanjem. przez skórę pewnie nie, ale przez pępek owszem, możecie spróbować kiedyś na sobie ;) my przy pierwszym stosowalismy octenisept i też odpadł bez.problemów =)

Moje piersi już czują kiedy pora karmienia się zbliża =p

Stop.kropka ja teraz chodzilam na szkole rodzenia i polozna mowila ze nie moze tego nikt zapisac w zaleceniach ale najlepszy jest spirytus i to ten 90procent. Mowila o octenisepcie ale ze jak pojawi sie ropa lub brzydki zapach to koniecznie spirytus.
Irytuje mnie to ze tak duzo jest sprzecznych opini na ten sam temat i to wsrod poloznych i lekarzy i badz tu czlowieku madry co jest prawda.

My też u syna 5 lat temu stosowaliśmy 70% alkohol etylowy. Tak nam zalecili na szkole rodzenia. Położna wspominała też o octenisepcie, ale mówiła, że nie jest aż tak dobry i pępek dłużej się goi. U nas kikut odpadł po 10 dniach. Pierwsze słyszę, żeby alkohol się wchłaniał przez skórę. Przez błony śluzowe może, ale tam nie ma błon śluzowych. Toć kikut jest martwy, nie ma już połączenia z układem krążenia dziecka. Nie wiem jakie są teraz zalecenia, nie chodziliśmy tym razem na szkołę rodzenia. Chyba będę musiała zapytać położną...

Ile tu postów od rana :) Wiola jeśli Cię to pocieszy to ja też będę mieć cc :) Estera moim znajomym synek obrócił się dopiero w dzień zaplanowanej cc także nie martw się na zapas może jeszcze zdąży przyjąć odpowiednią pozycję :)
Walczącym z nawalem mega współczuję, ja miałam tylko kilka słabszych dni i pomagalam sobie laktatorem odciagalam trochę żeby poczuć ulgę i jakoś się udało, laktacja się sama informowała.

Ja kupiłam octanisept ale o tym ze spirytusem mozna sie upic to nie slyszalam :)
Oj obudzilam sie dzisiaj chora, gardlo mnie boli, pojawia sie juz katar. Mam nadzieje ze chociaz kaszel mnie ominie bo to najgorsze co moze byc.
Pauletta a kosmetyki dla dziecka byly potrzebne w szpitalu czy myja swoimi,?

mmhhh no tak drinkowanie w tak młodym wieku nie jest wskazane ;P

Spirytus nie jest zalecany, prez pępek najłatwiej się upić ;) sam octenisept wystarczy, trzeba tylko dobrze czyścić, to na pewno w szpitalu pokażą =)

Mnie rana ciągnie w domu.. w szpitalu ciągle pozycja leżąca to nie czułam a teraz.ciągle się ruszam i niewygodnie =( i szwy mi już przeszkadzają, ale we wtorek mogę już zdjąć, więc wytrzymam =)

Rodźcie dziewczyny rodźcie.=)

Oj tak kłopoty z laktacją i piersiami - masakra pamiętam bite 2 miesiące ciągłego zapalenia piersi, notoryczna gorączka, tyle że kapusta i okłady pozwoliły mi nie brać antybiotyku. Kiedy już zdecydowałam się na koniec karmienia ( na lek hamujący laktację - mój organizm chyba "przestraszył się" tego leku i wszystko się uspokoiło potem jeszcze 2 miechy ściągałam pokarm). Córa piła moje ściągane nie potrafiła ssać od początku, okazało się że duże piersi a szczególnie duże otoczki brodawek uniemożliwiły mi karmienie bezpośrednie. Reasumując ściągałam mleczko laktatorem avent ręcznym, szło super bo mleka miałam mnóstwo (aż za dużo) jedynie te zapalenia...no i karmiłam w ten sposób tak do 4 albo 5 miesiąca potem zaczęłam wprowadzać sztuczną 2 no i pokarmy inne wtedy całkowicie przestałam.

LA lala oj jestem ciekawa twojej teorii bo mój brzuch właśnie opuścił sie dobry tydzień temu a teraz jest mega nisko. Wczoraj wieczorem czułam jak młody rozpychał się właśnie w samej miednicy, kopał albo pchał tą przednią wystającą kość miednicy.
A do tego uśmiałam się bo pisałam wam wczoraj że "teraz nie chce mi się rodzić" to wieczorem zaczął boleć brzuch i lędźwie w nocy się uspokoiło a teraz znowu zaczęło. Ale jak zaczęło boleć to jakoś tak się wkręciłam że poszłam pod prysznic przygotować na ewentualną drogę do szpitala :) i tak tu można nie chcieć :)

Dzień dobry kobitki :)
Mam pytanie do mam czego używacie do pępuszka, kiedyś był tylko spirytus ale teraz słyszałam o octenisepcie. Znam go jest super ale powiedzcie czy sam octenisept wystarczy czy trzeba na zmianę ze spirytem. ( U córy w ogóle nie znałam tematu bo kikut odpadł jej jeszcze w szpitalu i pępka nawet nie tykałam bo robiły to położne)

Ale jesteście od rana aktywne ;) Pauletta, Sensimilia super sie czyta że tak sobie dobrze radzicie dużo radości w tych postach ;)
Zauważyłam w opisach porodow że nikt nie narzekał na położne czy lekarza, jak czytalam opinie z przed paru lat to bylam przerazona a od was bije tyle spokoju.
U mnie brzuszek sie opuscil na szkole rodzenia mowili ze to tak na tydzien przed porodem ciekawa jestem tej teorii.
Wiola spokojnie czekam na kontakt jeszcze nie rodze ;)

Inne tematy z forum

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...