Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.6

Link do poprzedniego wątku:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-marcowo-kwietniowe-2016-cz-5-t659120,1,160.html

ROZPAKOWANE:

Wiola - SYN, 23.02.2016, 3450g i 53cm,

DWUPAKI:

MARZEC 2016

elle - 03.03 (lub 01.03 uwzględniając cykl) :)
Pauletta 06.03.2015
Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Aniammmmm 15.03.2016
anah 22.03.2016
Zielone jabłuszko 22.03.2016
ditha 23.03. 2016
Lala_la 26.03.2016
MamaSylwia 28.03.2016
Slonko 28.03.2016
Kinga 31.03.2016

KWIECIEŃ 2016

PotrojnaMama 02.04.2016
elkasiwa78 02.04.2016
Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
OlaOla 06.04.2016
Estera13 06.04.2016
Molly 10.04.2016
dumelek 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Iwo04 12.04.2016
stop.kropka 15.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016
Lenaa86 18.04.2016
Kurczakowa 20.04.2016
Nika 21.04.2016
katarin 28.04.2016
Sosi 29.04.2016
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie marcowo - kwietniowe 2016 cz.6

Hej hej !!! Dzieje się! Oj Dzieje:)

Na początku gratulację dla rozpakowanych Ditha, Elle, Wiola :) Brawo dziewczyny
Ditha, Elle tempo super, Wiola ważne że bezpiecznie i wszystko zrobione na czas.
U mnie ostatnie trzy dni do d...py. Totalna niemoc, nic mi się nie chciało, 2 dni nawet obiadu nie robiłam. No ale dzisiaj musiałam się zebrać, młoda na 8 do szkoły, rosołek już się gotuje, mięsko przyprawione, no i zbieram siły do pieczenia ciasta. Mąż ma jutro urodziny i trzeba zrobić ciacho do pracy i jakiś mały torcik w ramach prezentu :)
Co do brzucha jakoś tam jest.... liczę na to, że do 38 tygodnia dociągnę. Chociaż młody coraz spokojniejszy,tylko czkawki go męczą, brzucho boli jak na @ coraz częściej o różnych porach i natężeniu. Zobaczymy dzisiaj rozpoczynam 37 tydzień, jeszcze tydzień i plan zrealizowany ...... jaja będą jak w związku z tym leżeniem i rozwarciem przenoszę :)

Ja się zgłaszam na ochotnika na dziś.. ale chyba za bardzo się wyrywam do odpowiedzi, bo nie chcą mnie.wybrać =(

Ja bym się nie zdecydowała na taką długą podróż, ale to dlatego, że nie czułabym się na siłach, ani na podróż ani ma spanie w łóżku innym niż moje =p w ciąży to dla mnie ma ogromne znaczenie. Ale jak masz siły to czemu nie? =) może spytaj też lekarza co on na to?

Wózek mamy Tako po starszaku, podzielam tu zdanie mor-eli, że to każdy sam musi sobie dopasować. Czasem widuję takie piękne wózki na mieście i mi się marzą, ale na leśne spacery się nie nadają =(
A kosmetyki mamy johnsona, maść pośladkową z apteki, bephanten w razie czego. Lubię też babydrreamy z rossmana, one zwykle mają mało podejrzanych składników i są tanie. Zobaczymy co maluch będzie tolerował.
W pierwszej ciąży miałam nazbierane mnóstwo próbek różnych ii można było sprawdzić, tym razem nie miałam takiego zaparcia do kolekcjonowania tego wszystkiego =p

~ditha, Gratulacje! Pięknie sobie poradziłaś, tak szybko Ci te cm rozwarcia podskoczyły! ;) Daj znać jak dostaniesz córcie :)

ostatnio trafiłam na artykuł dotyczący marek kosmetyków i ich szkodliwości m.in. pasty do zębów (Colgate, Signal, Elmex), dezodoranty (Rexona, Adidas, Axe), kremy (L'Oreal czy Garnier), szampony (Head & Shoulders) oraz chusteczki dla niemowląt (Nivea, Pampers, Mixa).

cały tekst http://wyborcza.pl/1,75477,19682260,francuska-organizacja-publikuje-liste-szkodliwych-kosmetykow.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza&disableRedirects=true

Gratulacje mamuski :) idziecie jak burza dziewczyny!
Jezeli chodzi o kosmetyki to chyba skusze sie na nivea. Z kolei szwagierka ktora rodzila w zeszlym roku poleca emolium, ale nie wiem czy jest sens stosowania u dziecka ktore nie ma problemow skornych. To tak samo jakby po kazdej zmianie pieluszki smarowac pupe sudocremem. Ale doświadczenia w tym nie mam, wiec to takie moje rozmyślania.

No właśnie, musielibyśmy zabrać dużo rzeczy dla małej, łącznie z fotelikiem samochodowym, i jakoś to zmieścić w bagażniku. Inna sprawa czy ja wytrzymam święta z teściową. Jak mi podniesie ciśnienie, to urodzę na bank ;)

Stop.kropka ja też mam męża z Mazur niedaleko od Olsztyna. Ja w tamtym tygodniu 36tydz bylam w Warszawie i mi nie zaszkodzilo 3,5 h jazdy pociagiem. Wszystko zalezy jak sie czujesz samochod pewnie mniej wygodny ale mozna sie zatrzymac na siku i sie przejsc. Jesli zdecydujesz sie na podroz to pamietaj o karcie ciazy i torbie szpitalnej na wszelki wypadek ;)

Ditha ale super! Ale się ruszyło :) A lekarze mają tą swoją magiczną granicę wcześniactwa - że jak nie skończysz tego 37 tygodnia to choćby dziecko miało ponad 3 kg i zero objawów wcześniactwa, to i tak do wcześniaków zaliczają. Uzupełnij proszę dane i sprawdź czy nie zrobiłam jakiejś gafy.
No to ja porządkuję naszą układankę, na tyle na ile na razie mogę ;-)

ROZPAKOWANE:

Elle - CÓRKA, 20.02.2016, 3500g i 55 cm, SN, Redłowo
Wiola - SYN, 23.02.2016, 3450g i 53cm, CC, Zaspa
Ditha - CÓRKA, 28.02.2016, 2900g, SN, Kartuzy

DWUPAKI:

MARZEC 2016

Pauletta 06.03.2015
Sensimilia 06.03.2016
monisia061 08.03.2016
ania_85 08.03.2016
Patiksz 09.03.2016
mor-ela 11.03.2016
azja 13.03.2016
Aniammmmm 15.03.2016
anah 22.03.2016
Zielone jabłuszko 22.03.2016
Lala_la 26.03.2016
MamaSylwia 28.03.2016
Slonko 28.03.2016
Kinga 31.03.2016

KWIECIEŃ 2016

PotrojnaMama 02.04.2016
elkasiwa78 02.04.2016
Malgosia85 03.04.2016
Susanna 06.04.2016
OlaOla 06.04.2016
Estera13 06.04.2016
Molly 10.04.2016
dumelek 10.04.2016
margreth 11.04.2016
Iwo04 12.04.2016
stop.kropka 15.04.2016
Polka 16.04.2016
nulka 17.04.2016
Lenaa86 18.04.2016
Kurczakowa 20.04.2016
Nika 21.04.2016
katarin 28.04.2016
Sosi 29.04.2016

Jeśli chodzi o kosmetyki to warto mieć jedną butlę jakiegoś Emolientu i jak dziecko mocno podeschnie to wykąpać w takim Emoliencie, ale stosować doraźnie a nie cały czas. U nas też były kąpiele w nadmanganianie potasu ;-) Jak młodego wysypało, odparzyło i miał potóweczki to z parę razy może użyliśmy paru kryształków do kąpieli. Ale z tym trzeba mega uważać. U nas po takiej kąpieli wszystko co złe ładnie się goiło. Tylko Kalium lubi wysuszać, więc na następny dzień szedł Emolient.
Wózki - to raczej trzeba macać po swojemu, bo to zależy od tego gdzie najczęściej będzie eksploatowany.
No dobra - to kto dzisiaj? :D :D :D

O kurcze, dziewczyny, ale się posypałyście!!! :) Serdeczne gratulacje dla wszystkich rozpakowanych!
Ależ wam zazdroszczę... Ale jeszcze 4 tygodnie muszę wytrzymać.
Rozważamy z mężem wyjazd na Wielkanoc do jego rodziny, do Olsztyna. To będzie akurat sam koniec 37. tygodnia, więc może mała urodziłaby się w Olsztynie, jak jej tata ;) Nie wiem tylko czy to nie będzie dla mnie zbyt trudna podróż. I czy to nie będzie utrudnienie rodzić tak daleko od domu. Chociaż przecież nie powiedziane, że tam urodzę :) Odważyłybyście się wyjeżdżać pod sam koniec ciąży?

Sosi, ja na poczatku jak najmniej kosmetykow bede uzywac ze wzgledu, ze mam w domu synka z azsem i corke ze sklonnoscia do alergi. WIec stad taki zestaw,bo bede uzywac tego co mam w domu.
Na poczatek to do pupy maczke ziemniaczana,ewentulanie sudocrem, "na wyjscia." Do mycia na poczatek sama woda. ewentualnie bede probowac bentley oragnic zel do mycia lub mydła aleppo. Do podcierania zwykle chusteczki,waciki z woda, a na wyjscie pampers sensitive.
Do pielegnacji alantandermoline masc pielegnacyjna,lanolina, czy maslo shea.

Elle, zaraz doczytam ale serdeczne gratki :) ditha, tempo zabojcze :) super! Zaraz bedzies sie tulic z mala :)

Ja dalej z patologii, maly sterydy na plucka dostal, ja dalej na luteinie i chce do domu... ogolnie lekkie wariatkowo, kazdy lekarz mowi co innego, daja laskom antybiotyki bez badan, po 2dniach odlaczaja bo jednak nie... fakt, byl weekend i byli tylko dyzurujacy ale jednak. polozne mile tylko ciagle cos chca , a to ktg, wazenie, cisnienie,temp itp spac sie nie da ;)
Szczerze to czekam na obchod i dobre wiadomosci, ze dzis lub jutro wychodzę i wroce tu dopiero urodzic najszybciej w drugiej połowie marca...

Elle, ditha!!!! Oh yeah!!! Brawo. Bosko, petarda, cudownie. Mega grayuluje i sie ciesze.

Ja postanowilam brac przyklad z Srnsimilii. Kurde, wczoraj sobie zasnelam i juz:) juz zegareczek odmierzal czas ale w pewnym momencie powieki staly sie ciezkie i d*pa. Heh. Cala noc brzuch potwornie dokuczal ale co z tego. Jak widac trzeba bylo przepuscic dithe :-) a co teraz...oj oj... Poczekamy sobie babki. Ja dzis o 16.30 do lekarza. Ciekawe co powie.

Zaraz czas wstawac z wyrka. Co przyniesie nam 29.02? Jakies porody? Newsy na forum? No to czekamy :-) milego porodowego dzionka kochane:-)

Ditha, elle gratulacje !

hehe no to mozna powiedziec ze sie zaczelo rozpakowywanie na dobre ;p

ja mam jescze wozek po moich maluchac, roan marita, dobry na piaszczyste drogi, bo tkai chcialam. spacerowka i gondola spoko.

Ditha no nie ładnie tak przed szereg! No ale niech ci będzie ;-) serdeczne gratulace!!! Najważniejsze że już jesteście razem.
teraz to chyba już na pewno nasza kolej ;-)

Co do wózków to my mamy po starszaku kupowany dwa lata temu polski Tutek grander ale fajny lekki 3w1 kestem z niego bardzo zadowolona i myślę że teraz córci tez posłuży dwa latka a jesli chodzi o kosmetyki to przy pierwszym postawilam na nivea baby i tez nie żałuję wszystko chusteczki oliwka krem do twarzy i plyn z szamponem do kąpieli a później oliwke zmienilam na aksamitny balsam i bylo super synka nic nie uczulalo poki co mam zapas tez nivea dla córki i mam nadzieję że również nie będę musiała zmieniać.
No to zaczynamy tydzień dziewczyny oby do jego końca któraś się wypakowala w końcu to juz prawie marzec ;-)

Dziewczyny gratulacje! =) aale się dzieje.. =)
Ja mam dziś swój deadline i co? Cisza..
Pauletta jak Twoje wiieczorne skurcze? Zasnęłaś, czy urodzilś? =)

Dziewczyny rozpakowane - Elle i Ditha, moje gratulacje!!! Oby kazda z nas miala taki szybki porod :)

Ja uciekam na badania :)

Ditha gratuluje :) ale emocje na forum. Lekarce wybacz lepiej dmuchac na zimne wazne ze dobrze sie czujecie i juz bedziesz miała maleństwo przy sobie. Porod blyskawiczny taki zamawiam ;)
Aż sie wzruszyłam bo do wczoraj byłyśmy na tym samym etapie ciąży a ty za chwilke bedziesz juz tulić maleństwo :)

Co do wozkow to my jezdzimy wozkami po sklepach dla mnie najwazniejsze zeby byl poreczny wezmiemy adamexa chyba ze cos nam sie odmieni. Chce na duzych pompowanych kolach podobno lepsze na las i plaze i chce zeby byl skretny i mial mozliwisc zablokowania kol bo do jazdy po sniegu lepsze sa te co nie skrecaja. Cena tez gra role bo ogladalam super wozki w sopocie za 4000 ale to cobajmniej dwa razy za duzo dla mnie.

Uwaga news! I nie gniewajcie sie poczatkowomarcowe,ale wepchnelam sie przed kolejke:D urodzilam sluchajcie w 2,5h od podpięcia mnie do ktg:D tak jak wspominałam,wczoraj od 6mialam pierwsze skurcze,ale do 9sie uspokoily. Od 14znowu co 10min a od 16coraz silniejsze. Jak o 18przywpieszyly to ruszyliśmy z mężem na porodowke (kartuzy). Miałam rozwarcie na 1palec i lekarka powątpiewała,ze dzis urodzę,ale najwyżej polozy mnie na ginekologii. Wzięli mnie na ktg,a po godzinie rozw.na2palce:D wtedy pozwolono mi chodzić i sie ruszać,to skorzystalam z pilki(20min),prysznica(15min),znów pare minut na piłce i mowie,ze chyba idą parte:D od razu na wyro,polozna pomasowala szyjkę,wody chlusnely,jeszcze 2skurcze i malutka jest z nami:D coreczka,2900g,stan dobry,sn. Przez to,ze urodziła sie w połowie 37tyg.ma oznaki wczesniactwa i dali mi ja tylko na 5min na piers i od razu na cala noc na nagrzewanie:( taka byla decyzja lekarki,ktora przez wszystkie polozne uznana jest za rąbnięta,bo wg nich mala byla silna,ladna,rozowa i mogla mi ja zostawić. Dodam,ze to lekarka z Zaspy,ktora tu tez ma dyżury...:/

Spać nie mogę,czekam juz na obchód z utęsknieniem,i aż przyprowadza corcie;) leze sobie w jedyneczce,jak na salonach:D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

~elle, Gratulacje!! O takich porodach czyta się z przyjemnością ;) Dużo zdrówka dla Was :) i powodzenia ze starszakiem ;)

Dziewczyny powiedzcie jakie macie wózki, czym kierowałyście się przy wyborze? Ja właśnie czytam jakieś rankingi, opinie, oglądam strony producentów, jeżdżę po sklepach i macam i ... nie mogę się zdecydować :(

I jeszcze jakich kosmetyków do pielęgnacji bobasa zamierzacie używać?

Elle! Super, że jesteś z nami i to szczęsliwie rozpakowana!
Później ogarniemy listę :-)
Sensimilia - ja nawet nie wspomnę o ilości zeżartej przeze mnie czekolady ;-)
Dziewczyny - można rodzić!
Chwaliłam się, że brzuch mnie nie boli... no to się przechwaliłam, bo wieczorem zaczął boleć niemiłosiernie. Oczywiście nie mam pojęcia od czego. Ale wisi mi już poniżej pępka...

Elle gratuluje przeczytalam opis na starym wątku.
Dajecie dziewczyny nadzieje ze coraz lepiej w szpitalach.

Inne tematy z forum

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...