Mamusie październikowo - listopadowe cz. 3

1.10 -malutka22
2.10 - iskierka28
5.10- jolga
5.10.- diverta
5.10.- speedforyou
6.10- madzia.77
12.10 Parchatek
13.10 narzeczona81
13.10 Mutti
16.10 aga-m
16.10 moniaa84
17.10 medullah
20.10 emaderka
22.10 lolita2912
23.10 mawera
25.10 jabuszko66
27.10 gosiaczek2006
28.10 Ivvvka

listopad:
6.11 karolaa
8.11 elfica
17.11 alias
17.11 Moni :)))
18.11 judina
22.11 amoruccia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie październikowo - listopadowe cz. 3

Gosiaczku, to ty też w Wejherowie będziesz rodzić??

Gratuluję Jolga chłopaka :D

Pierwsza,która wie co będzie :) A ja nadal nie wiem, może dowiem się 15 maja..., ale jakoś w to nie wierzę, bo to nasze maleństwo jakieś uparte :)

Sylwia dzięki za porady;)

Ja wyprawkę skopiowałam od Malutkiej, ale co chwila ją ulepszam pod siebie :)

My chyba się wybierzemy do SR na Zaspie, bo tam bezpłatnie. Zapisują od 24 tygodnia ciąży.

Hej dziewczyny
Jesli chodzi o szkołe rodzenia to w pierwszej ciazy chodzilismy i powiem ze pieniadze wyrzucone w błoto o samym czasie nie wspomne ale to moze dlatego ze miałam cesarke.Mielismy tez "wykupiony" pokój i bardzo byłam z tego zadowolona gdyż mąz bardzo duzo pomagał,był 24h/dobe ze mna i młodym.Zreszta na każde badanie chodził z nim:) No i mi pomagał chodzic do łazienki a bylismy 5 dni z powodu żółtaczki Oliviera.
Teraz tez sie na ten pokój zdecydujemy.

Pozdrawiam

Jolga, gratulacje!!! Ja jeszcze nie wiem :( MOŻE dowiem się za dwa tygodnie. Za to wczoraj wieczorem CHYBA coś mnie trzy razy kopnęło.. ;) Chyba... Czekam na powtórkę dzisiaj, aby się upewnić.

Czesc dziewczyny! Jeszcze dwa dni laby:)
Ja nie wybieram się do szkoły rodzenia. Szkoda mi kasy (a ponoc w Gdyni są wszystkie odpłatne). Myślę że oddychania i parcia nauczę się podczas samego porodu, a jeśli chodzi o opiekę nad maluszkiem to zupełnie mnie to nie przeraża (no może poza tym kikutem). Z resztą mam teraz niezłą szkołę, bo mam maleństwo w domu i często się nim zajmuję.
A co do szpitala jestem na razie zdecydowana na Wejherowo. Mój mąż się trochę sprzeciwia, ale nie uwierzycie czemu.. Otóż on nie może znieść że to "Wejherowo" będzie we wszystkich dokumentach dziecka, a nie taka metropolia jak Gdańsk... Phi! Ale nie będzie mi tu mówił gdzie ja mam rodzić. Dla mnie zaletą Wejherowa jest pokój rodzinny- chciałabym spędzić czas po porodzie z dzieckiem i mężem, a nie z innymi obcymi kobietami, albo jeszcze nie daj Boże, ich rodzinami odwiedzającymi je na sali.. W pokoju rodzinnm jest cicho, intymnie, ich standard jest dość wysoki, w pokoju jest łazienka.. Nie wiem jak z samym porodem, siostra nie narzekała. Także chyba się tam wybiorę. No chyba że przez te 5 miesięcy (dokładnie tyle do terminu) coś mi się odmieni:) Zwykle jest tak, że kobiety wybierają szpital w którym pracuje ich gin. Ja lekarzy zmieniam także ten argument przy wyborze szpitala mi odpada.

hej kochane,
potem was doczytam

wpadłam tylko powiedziec ze na 100% synek będzie;)))

buzka i do potem;*

oj dziewczyny tak się rozpisałyście z tymi listami a ja powiem wam tak szczerze w ogóle nie wiem po co są te niektóre rzeczy i do czego służą w końcu pierwsze maleństwo a u nas w najbliższej rodzinie już dawno nie było małego dziecka no ale od czego mamy internet...
Jeśli chodzi o szkołę rodzenia to pewnie bardzo będę chciała skorzystać , może macie już jakieś doświadczenie np z Kliniczną tzn tak ja będę chciała tam rodzić i wiem że chyba jest tam szkoła rodzenia ale nie wiem co i jak tzn kiedy można się zapisać , od którego tygodnia ciąży można uczęszczać a wy co o tym sądzicie macie już jakieś preferencje co do szpitala w którym chciałybyście rodzić ?

mi 3/4 z tej listy sie nie przydalo ;)
ja z doswiadczenia Octoniseptu nie polece,dla mnie lepszy spirytus
po O. wszystko sie babralo
co do krocza nie wiem co lepsze,w szpitalu mowili,ze Tantum Rosa ponoc
napewno polece masc na brodawki Bepanthen,nie trzeba sutkow myc po nim-dla mnie to bylo wybawienie i ogromna ulga
co do gruszek ,katarkow i innych frid ,nie potrzebowalam
jak byly gilki przy myciu buzki to pielucha tetrowa skrecona wyciagalam,naszczescie moje dziewczyny kataru jako noworodki a pozniej niemowlaki nie mialy ale Frida dla wiekszego dziecka jak najbardziej choc przy ANi nie zdazylam nigdy uzyc bo Ona jako roczniak wydmuchiwala juz gile jak stara

ale sie rozpisalam-huhu
jak cos mi sie przypomni to jeszcze napisze ,moze ktorejs z Was pomoze ale uwazam jak inne,ze liste trzeba dostosowac do siebie

tak jak napisałam trzeba pod siebie dopasować listę. Mi się prawie wszystko z tej listy przydało. A zamiast spirytusu to faktycznie lepiej Oce coś tam:D

ja nie idę do SR niczego nowego się nie dowiem :)

Diverta tez sobie obejrzalam pare dni temu ten film i tez plakalam.Wlasciwie zauwazylam ze juz od samych peirwszych dni w ciazy (jeszcze gdy o niej nie wiedzialam)plakalam przy prawie kazdym filmie.I to trwa do dzisiaj!A myslalam wczesniej o sobie,ze bylam wrazliwa..

Czy ktoras z Was zapisala sie juz do szkoly rodzenia??

Sylwia, dzięki za cenne rady:) Poczytam o tym tantum rosa. Może kupię sobie ze 2-3 saszetki na próbę:) A do pępuszka proponuję octenisept w aerozolu 50 ml. Jakoś nie wyobrażam sobie że przecieram kikucik wacikiem ze spirytusem, a tak to tylko psiknąć i osuszyć..

Dziewczyny, jestem dziś w domu zupełnie sama (po tylu dniach tłoku) i już wariuję. Obejrzałam dwa filmy: I że cię nie opuszczę.. i Histeria. Strasznie się spłakałam i czuję się jak kompletna idiotka;P Dobrze że chociaż mogę się usprawiedliwiać ciążowymi hormonami. W dalszym ciągu nie poczułam nic nowego w brzuchu:/ Powtarzam sobie: jeszcze czas, jeszcze czas...

ja tez zastanawiam sie czy wszystko kupowac, mysle ze zrezygnujemy z elektronicznej niani a na pewno kupimy inhalator.
Tantum rosa jak najbardziej przyda sie po porodzie plus majtki poporodowe, wkłady poporodowe, wkładki laktacyjne, masc na brodawki - trzeba zwrocic uwage czy po smarowaniu mozna karmic piersia.
Ale dzis zmeczona jestem, ale jutro ide do fryzjera, wiec przynajmniej jakas zmiana ;)
jezeli chodzi o kurtki, płaszczyki to jeszcze sie dopinam, ale już ledwo ledwo ;)
jak zrobie liste apteczną dla malucha to też napiszę, my chcemy kupic możliwie wszystko z apteki co moze byc potrzebne maluchowi, bo w Szwecji niestety nie ma takiego wyboru.
no to śmigam na ogórkową :)
miłego weekendu!

z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że nie wszystko się przydaje ;)

termometr wystarczy zwykły, zwłaszcza, że te udziwnione do ucha często się mylą ..
podgrzewać do butelek mam po Młodej, ale nie sądzę, żebym go teraz używała, dużo szybciej podgrzewało się w gorącej wodzie niż w tym podgrzewaczu ;)
inhalator doceniłam dopiero teraz i cieszę się, że go mam, także przy Maluchu przyda się na pewno ;)
niania elektroniczna - hmm .. moim zdaniem wydatek może słuszny ale tylko wtedy jak się ma naprawdę duże mieszkanie albo dom, np. na dwóch pokojach bez sensu ;)
Gruszki nawet nie kupuję, nawet Małej Lenie ciężko było nią ściągać i tylko podrażniała nosek, także od początku frida ;)
Zamiast rivanolu polecam tantum rose chyba, jak któraś pamięta niech napisze ;). Już w szpitalu w małej butelce po wodzie, z dziubkiem, rozpuszczałam saszetkę i się polewałam, w domu kilka dni i było super ;)

obyłam się bez kółka, problem właściwie miałam tylko kilka dni do ściągnięcia szwów, maść na hemoroidy też mi nie była potrzebna

ja myślę, że każdy musi dostosować listę do swoich potrzeb i zasobności portfela, naprawdę wiele rzeczy jest kompletnie nie potrzebnych ;)

Dodam jeszcze, że zachorowałam na pościel Mini mini.. ale cena dla mnie zaporowa.. No napatrzeć się nie mogę, kurczę chyba wymieknę...

Hej kobitki! Jak tam samopoczucie w taki deszczowy dzień? Oby jak najszybciej wróciła do nas słoneczna pogoda!

Malutka, doskonała lista!! Ja zrobiłam bardzo podobną.

Zastanawiam się nad podgrzewaczem do butelek, czy warto. Bo wydatków i tak będzie sporo. Będę podgrzewać mleko w gorącej wodzie. Chyba też podaruję sobie termometr do czoła i ucha. Siostrze kupiłam taki firmy AEG i niestety błędnie wskazuje. Kupię zwykły elektroniczny i będę mierzyć pod paszką lub w pupce. Także te dwa zakupy pewnie sobie odpuszczę. Natomiast pewnie dodam do swojej listy inhalator i nianię elektroniczną. Inhalacje solą fizjologiczną się bardzo przydają przy katarku u maleńkiego dziecka. Przyda się też u starszaka a nawet dorosłego, także myślę że to będzie zakup na lata. Do niani nie jestem przekonana, wydaje mi się że szkoda kasy, ale siostra mnie bardzo namawia. Czy któraś z mam posiada takie cudo i może się wypowiedzieć?

Do listy dodałabym jeszcze zwykłą gruszkę do noska. Frida jest wspaniała dla starszaków, ale wydaje mi się że gruszka lepiej ściąga katar u noworodka bo można ją głęboko wsunąć do noska. A dla nas kochane mamuśki chyba warto byłoby zawczasu zaopatrzyć się w rivanol do pielęgnacji krocza, kółko do siadania po porodzie i maść na hemoroidy ;)

Witam was ja wczoraj miałam bardzo miły byliśmy z mężem na długim spacerze a później wybraliśmy się na festiwal filmów dokumentalnych bardzo fajna sprawa i wróciliśmy do domu po godzinie 22 , więc niedawno dopiero zjadłam śniadanie
Malutka22 bardzo fajna lista ja pewnie nie wiedziałabym jak się do tego zabrać...
Narzeczona81 też mnie korci na ten kojec...chyba sobie zamówię :)
Mój mąż bardzo wziął sobie do serca to że jestem w ciąży i racji tego że ma dzisiaj wolne już zdążył odkurzyć, pozmywać naczynia, a teraz szykuje mopa , mam nadzieję że ta bajka nigdy się nie skończy :)

czesc dziewczyny
melduje sie w nowym wątku:)
ja dzis w pracy ale odpoczełam w te swieta.
Mi brzuszek pojawia sie szczególnie wieczorami, o dziwo nie mam ochoty na jakies ogórki czy słodycze ale na owoce i soki 100%.
Ja z kolei dostaje te plany na twarzy ale słysząłm ze jest jakis krem z dax cosmetics ponoc dobry wiec po pracy smigam po niego.
Pozdrawiam

HEJ HEJ
witam i ja w nowym watku
wczoraj mielismy fajny dzionek,prawie caly spedzilismy w Sopocie
dziewczyny nawiazaly nowe znajomosci na placu zabaw,hihi
ja czuje sie jakbym wcale w ciazy nie byla,brzucha nie ma w sumie dalej lekkie wzdecie ,ruchow tez nie czuje
chociaz ostatnio sama z siebie sie usmialam,ze czwarte dziecko w drodze a ja nie umiem rozpoznac ruchow-haha

milego dnia :D

też mi się taki rogal marzy ale muszę jeszcze poczekać.

ja wlasnie zamowilam kojec dla siebie i malenstwa plus reczniczek w żuczka:)

http://motherhood.pl/produkt/kojec-motherhood/kup.html

Inne tematy z forum

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...