Mamusie październikowo - listopadowe cz. 3

1.10 -malutka22
2.10 - iskierka28
5.10- jolga
5.10.- diverta
5.10.- speedforyou
6.10- madzia.77
12.10 Parchatek
13.10 narzeczona81
13.10 Mutti
16.10 aga-m
16.10 moniaa84
17.10 medullah
20.10 emaderka
22.10 lolita2912
23.10 mawera
25.10 jabuszko66
27.10 gosiaczek2006
28.10 Ivvvka

listopad:
6.11 karolaa
8.11 elfica
17.11 alias
17.11 Moni :)))
18.11 judina
22.11 amoruccia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie październikowo - listopadowe cz. 3

Mandy85 ja brałam do końca 3 miesiąca, miałam ten sam problem że lekarz nic nie powiedział, a ja zapomniałam zapytać... ale kuzynka męża farmaceutka powiedziała, że mogę spokojnie przestać brać, więc przestałam :)

Ekomi, oczywiście witamy :)

Witam:)) Ja tak nieśmiało zapytam:mogę się do was przyłączyć?:) Mam termin na 22.10 i jestem już mamą fajowego dwulatka.Często jestem sama w domu(nie licząc synka,oczywiście) i tak sobie pomyślałam,że fajnie by było "porozmawiać" czasami na forum.Więc co,można? :)

Hejka
Ale się dziś nagotowałam, nogi mnie bolą od stania przy garach:) Dobrze, że pogoda jak dla mnie przyjemniejsza bo nawet na placu zabaw było przyjemniej wysiedzieć, chociaż ten wiatr mógłby byc mniejszy.
Dziewczyny do kiedy brałyście kwas foliowy. Mi na ostatniej wizycie gin nic nie powiedziala, ja też zapomniałam zapytac ale chyba w 14 tyg to juz nie ma sensu brać?
Badania prenatalne robiłam w pierwszej ciąży, teraz zrezygnowałam z tego, jakby były za darmo to bym zrobiła:)

Cześć Laski:)
ja tez dzis z rana odwiedziłam Lidl i zakupilam tunike i legginsy. Było sporo "ciężarówek". Co do zakupów dla dzidziusia to ja w sumie większość rzeczy juz mam, przed samym porodem pozostaja mi sprawy kosmetyczne i pampki i to tyle. Ciesze się, że wszystko sobie pozostawiałam po Adriano, bo to jednak mega oszczędność teraz. Ale za to musze urządzić pokoik dla młodego więc wydatek spory będzie. I to muszę zrobić jak najszybciej, żeby nie czuł się później jakoś odrzucony przez nas jak dzidziuś przybędzie.
Parchatek, nie przejmuj się głupimi docinkami, nikt z klasą tak by nie powiedział. To właśnie raczej patologia takie komentarze robi.
Ja też na razie nie biore żadnych witamin, wyniki mam ok.
Od około 12 tyg czuję ruchy w brzuchu i pytałam czy to możliwe, że to juz "te" ruchy, doktor mówił że za wcześnie. Ale ja teraz jestem w 14 czy 15 tyg i wciąż je czuję i sa takie same jak w poprzedniej ciąży z młodym. Więc to chyba "te" ruchy. Już sama nie wiem. Jestem raczej "malutka" a dzidzia za to duża jak na swoj wiek, więc może i faktycznie już czuję.
Kurcze, u mnie wiatr urywa głowę, a ja nie cierpię wiatru!

ja tez nie robilam dodatkowych badan prenatalnych w zadnej ciazy wiec teraz tez zrezygnowalam
co do witamin to ja biore Feminatal czy jakos tak a to ze wzgledu ,ze mam zalecone spozywanie jodu a jod w postaci Joditu doprowadzal mnie do zawortow glowy

nic spadowuje na zakupy-dziewczynki u tesciow wiec mam labe :D

a no to ja już chyba się gdzieś na ten temat wypowiedziałam, że moim zdaniem jeśli na usg badanie przezierności wyjdzie w porządku to nie ma sensu się nakręcać na jakieś dodatkowe badania....

AFP jest badaniem prenatalnym nieinwazyjnym. Zwiększone ilości alfafetoproteiny w surowicy krwi matki mogą wskazywać na uszkodzenia układu nerwowego u dziecka w postaci rozszczepu kręgosłupa albo bezmózgowia (brak całego mózgu lub jego części). Zaniżony poziom tej substancji może oznaczać występowanie zespołu Downa lub innej wady chromosomalnej. To badanie, w którym każda anomalia powinna być powodem do przeprowadzenia dodatkowych badań w celu potwierdzenia lub wykluczenia diagnozy. Z kolei wyniki mogą być uzależnione od przynależności do poszczególnych grup rasowych. Badanie AFP wykonuje się między 16. a 18. tygodniem ciąży.

Ivvka ja też kupiłam te pieluszki tyle że te w niebieskie misie :) , a no masz rację co do tych witamin ja też nie będę się na siłę faszerowała też jem bardzo dużo warzyw i owoców a teraz w sezonie będzie ich przybywać :))) a jak coś się zmieni w kwestii wyników to zapewne wtedy lekarz mi coś dopasuje.

I

Hej
Więc tak kupiłam sobie leginsy fajne bo bezszwowe wziełam dwie pary czarne i granatowe , kupiłam sobie jedną tunikę ale taką wiekszą to będę miała na później na większy brzuch a z takich nie ciążowych to kupiłam sobie zestaw pojemników próżniowych z pompką.
Wczoraj upiekłam tartę truskawkową a dzisiaj już prawie jej nie ma...chyba znowu coś upiekę... Lecę zaraz do warzywniaczka po jakieś ziemniaczki i jakieś owoce i koniecznie muszę kupić sobie kalarepkę teraz mam takiego hopla na kalarepę a najlepsze jest to że rozmawiałam dzisiaj z koleżanką która też jest w ciąży i też chodzi za nią kalarepka :)

Ciężarówka - ja tego badania nie robiłam, czego ono właściwie dotyczy???

o kurczę, ja zaraz zaczynam 19 tydzień ciąży - jak to szybko leci!!!

Witam Was Dziewczyny!

leków nie łykam żadnych - wyniki miałam dobre a lekarz mi nie zalecił, więc stwierdziłam że nie będę się na siłę faszerować.. zresztą ja jem tyle owoców i warzyw że to witaminy same w sobie :)

wczoraj miałam chcicę straszną na gołąbki i oczywiście stałam przy garach całe popołudnie i jestem baardzo zadowolona z wyników :)

a co do Lidla, to ja byłam w dniu dzisiejszym pierwszą osobą w sklepie :) bo u mnie niestety jest zaraz obok młode osiedle i zawsze takie rzeczy schodzą bardzo szybko :) no i mam jasną tunikę we wzorki jakieś motylki czy coś nie pamiętam oraz czarne legginsy - jestem BARDZO zadowolona :) pomimo, że nie mam dużego brzuszka, to w legginsy spokojnie mogę się już wbijać, a i fajnie rozciągliwe są :) dodatkowo kupiłam takie piękne pieluszki tetrowe w księżniczki (ich nie rozpakowałam więc nie wiem jak z jakością) i 2 paczki body niemowlęcych :)

Hejka Mamuśki,

Ja biorę witaminy - prenatal.

Teraz biorę żelazo dodatkowo, bo mimo brania witamin mam lekką anemię.

I Rutinoscorbin do końca tygodnia na krwotoki z nosa :)
Ja przy Was to lekomanka :D

AFP nawet nie widziałam co to takiego, nie miałam zlecane.

Ja też nie przyjmuję żadnych witamin moniaaa , moja lekarka powiedziała że mam dobre wyniki i nie ma potrzeby niczego łykać :)

Podziwiam Was , że tyle pieczecie , gotujecie .. ja kompletnie nie mam na to ochoty. Zawsze lubiłam gotować/piec ale ostatnio kompletnie przebywanie w kuchni nie jest dla mnie przyjemne!

Czy któraś z Was robiła badanie AFP ( ja dziś byłam, ponoc robi się w 16 tyg.- moja lekarka mi zleciła)

Miłego dzionka Mamy.

moniaa84 Daj znać jak tam było w Lidlu czy faktycznie coś ciekawego.
A ja witam z rana :) i Miłego dnia życzę dzisiaj dentysta bryy... Ale i trochę przyjemności. Jadę do Mama i Ja po taki adapter do pasów do samochodu dla kobiet w ciąży. Bo jak wczoraj starszy pan zajechał mi drogę bo nie spojrzał na znaki i chciał wymusić pierwszeństwo to się przestraszyłam i postanowiłam go kupić.

Witam wieczorowo i zaraz lecę spać bo jutro atakuję lidla mam zamiar nabyć opakowania próżniowe i chyba kupię sobie tą tunikę ciążową i leginsy.
Właśnie z tymi całymi witaminami to nie wiadomo jak jeść dobrze, z drugiej strony wapń też jest bardzo potrzebny, jedząc myślę o dziecku ale staram się nie zwariować póki co nie przyjmuję żadnych witamin mam bardzo dobre wyniki i jak na razie nie ma takiej potrzeby a wy jakieś przyjmujecie?

Iskierko, może i dobrze, że ty nie połykasz kefirów i jogurtów hurtowo, bo podobno wapń ogranicza wchłanianie żelaza, które dla Ciebie jest bezcenne. Coś takiego mi się rzuciło na oczy w jednej z gazet.
Dzidzia kopie mnie w pęcherz.. Chyba to polubiła, bo całe popołudnie tym się zajmowała. Niezbyt przyjemne "ukłucia". Ale siostra "pociesza" mnie mówiąc, że wkrótce przestanie mi to przeszkadzać bo i tak ciągle będę miała parcie na pęcherz, nawet podnosząc się z sedesu..

Hej hej, może tym razem nic się na forum nie zablokuje i mój post się pojawi.

Moniaa ale Ty wciągasz kefirki jak szalona :) Ja nie tknę, bo nie lubię. Staram się jeść 1 jogurcik dziennie.

Parchatku olej to... Ważne, że możecie mieć taką dużą gromadkę dzieci i jesteście w stanie dać sobie radę finansowo :))) A ona może zazdrościła Tobie wspaniałych dzieciaczków :)))

Witam :)

Ja zaliczyłam już zakupy w Tesco musiałam uzupełnić sobie zapasy kefiru, ostatnio bardzo dużo go piję potrafię nawet dwa, trzy duże opakowania na dzień wsunąć , ale tylko naturalny mi smakuje a do tego przegryzam chrupki kukurydziane:) Zaraz lecę do warzywniaczka po truskawki bo mam ochotę na jakieś ciasto może zrobię tartę z truskawkami...
Parchatku nie przejmuj się głupimi komentarzami wkurzają mnie tacy ludzie nie znają człowieka, sytuacji a gadają i to jeszcze publicznie takie głupoty... do karceru z nimi :)

A te komentarze to może z zazdrości były? Ja podziwiam Ciebie za organizację i odwagę w dzisiejszych czasach. Sama jestem w pierwszej ciąży a chcieli byśmy mieć 3 ale na spokojnie:) Mamy nadzieję że będziemy wstanie sobie finansowo i lokalowo pozwolić na taką gromadkę. Bo to jest bardzo fajna sytuacja mieć kilkoro dzieci:)

Inne tematy z forum

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...