Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 29*

Rozpakowane:
20.06. gianella - termin na 02.08. - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna / CC

2-paki:
Sierpień:
Eliska - 03.08. - dziewczynka Gaja -Zuzanna / Zaspa
Sylwia- 04.08.- chłopak! :) / Kliniczna (?)
Sanszajn - 04.08. - chłopczyk / Redłowo
mariols - 05.08. - dziewczynka Wiktoria :*/ Kliniczna
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08. - dziewczynka:)
karing - 07.08.
agag_agag - 09.08 - chłopczyk Szymek /Zaspa
ania84 - 12.08. - dziewczynka Liwia / Kliniczna
kasiowa87 - 12.08. chłopiec Antoś / Kliniczna
Ania32 - 13.08. synek Filip / Kliniczna
asela - 15.08. - dziewczynka Gaja Daniela / Redłowo
Kasita - 17.08. - Synek Tymek / Kliniczna
Ola81 - 17.08. - dziewczynka :) / Wejherowo
GosiaS - 18.08.
Zetka- 18.08 synek, Wojtuś :)/ Zaspa
Paula - 19.08. chłopczyk Antoś :)
AgusiaB - 20.08. - synek Wojtuś :) / Kliniczna
Bimka - 21.08. - chłopczyk Adaś ;) / Redłowo
aga81gd - 23.08
Martek - 25.08 - chłopczyk
łucja81-26.08- synek:)- Maciej / Wejherowo
Mammamia - 28.08 - synek Maciuś / Redłowo
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08 - dziewczynka / Kliniczna
asiaM - 30.08. - chłopczyk

Wrzesień:
ania85 - 01.09. dziewczynka
Galuszka-03.09.córcia Nina albo Maja/Wejherowo lub Redłowo
nanik - 03.09.- dziewczynka Wiktoria
Asiunia81 - 05.09. - chłopczyk
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09. - chłopczyk / Redłowo
Fretka - 15.09. chłopczyk
agusp - 15.09. dziewczynka / Swissmed
LADY_D - 16.09. synka¤ Jasia:)
miskab - 17.09 - synek Jasiek / Wejherowo
Roli - 17.09. - synek / Kliniczna
Alana - 18.09. - córeczka Laura / Redłowo
gomarried - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.- dziewczynka :) Amelia / Kliniczna
malutka22 - 22.09. - synek Fabian / Redłowo
okruszek_ - 22.09 - synuś Marcin / Kliniczna
ivi83 - 09.09. - synek Olaf / Borys, może Zaspa
krasnal699 - 24.09.synalek Konrad :)/Klinczna ale to wszystko na razie raczej:)
Iskierka28 - 29.09 - córeńka / Wojewódzki/Zaspa

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

link do starego
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-sierpniowo-wrzesniowe-2012-28-t395635,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 29*

jakby tylko na nasz watek spojrzeć, to zdecydowanie więcej chłopaków:)

mariols, dobrze że was z dobrymi wieściami wypuścili:)

też mi sie wydaje że w kazdym szpitalu mozna sie przeczepic do czegoś, duzo tez zależy na jakiego lekarza sie trafi czy położne, a pewnie w kazdym sa i fajne i niefajne :)

Nat ja myślę, że lekarze wiedzą co robią. Czasami faktycznie czekają do ostatniej chwili ale może mieli powody by nie dać oxytocyny? Mi się wydaje, że właśnie często ją podają by pomóc szybciej urodzić, a może np mała nie mogła zejść do kanału? wtedy nie dadzą. Poza tym takich przypadków można znaleźć w każdym szpitalu i po jednej ocenie zmieniać szpital byłoby bez sensu.

Co do większych ciuszków to też mam dużo ale Ciebie zaproszę do siebie i sobie pooglądasz na spokojnie, daleko nie masz :P

Ja się już teraz ciężko czuję i grubo :D za dużo tyję ostatnio ;/
Nie wiem czy rodzić w Redłowie, moja przyjaciółka rodziła 3 tygodnie temu 20h a później zrobili jej cesarkę bo miała za małe rozwarcie i mała była bez wód czy jakoś tak, a wszystko wina lekarza który nie podał oksytocyny :( ale jak nie Redłowo to co? Zaspa?

Malutka ja chętnie też kupię ubranka, ale takie na więcej niż 62 cm.

Alana kartę dajesz przy odbiorze towaru bo nie wiem ale chyba nie ma opcji dostawy do domu.

Mariols super, że jesteś w domu :) 2700 to dobra waga. Myślę, że Fabian będzie miał między 2800-3300 tak obstawiam :D zależy w którym tygodniu się urodzi.

Sanszajn to nie starość :P mi też ciężko jakoś a nie noszę wielkiego ciężaru i brzucha :/

Kurcze coraz ciezej jest mi sie poruszac. Polazilam troche po bulwarze i niemoc mnie zlapala:( dobrze ze stary troche sie dzieckiem zajmie to moge odpoczac a spac bym mogla 24h/dobe.
W czartek sie dowiem co i jak czy mam sie pakowac :)
Czy ja juz jestem poprostu stara czy druga ciaza jakas jest...bardziej uciazliwa. Jak tylko junior sie wykluje to od razu zakladam spirale hormonalna coby losu juz nie kusic.

dobrze mariols że wszystko dobrze sie ułożyło :D
co do wyjazdów to mój chłop chyba od 6 sierpnia do 6 wrzesnia bedzie musiał jechać na szkolenie do gliwic;/
o ile nie znajdzie do tego czasu innej roboty;(
zupełnie sobie tego nie wyobrażam ale zgrywam twardzieke i mówie że bede sie martwiła jak już wyjedzie
zasadniczo żyjemy razem 4 lata a ja dalej nie moge sie nim nacieszyć że go spotkałam na swojej drodze i że go mam i jakoś nie wyobrażam sobie miesięcznej rozłąki tylko na telefonie
dobrze że on stara sie już wszystko ze mna kupić i zrobić co trzeba bo może nie być dużo czasu jak wróci
chociaż ja gadam że i tak urodze dopiero w pażdzierniku:)

Czesc Wam dziewczyny !

ja juz od piatku po południu w domu :) chcieli mnie jeszcze trzymac do poniedziałku ale nie wiem dlaczego skoro gin w szpitalu patrzac na usg mowił ze wszystko ok ... no i sie nie dałam i wyszłam w piatek...

Takze było troche stresu w poniedziałek ale zupełnie nie potrzebnego ... niby waga w 37tc w piatek byla 2750g - wiec nie tak zle a całe ostatnie usg u jankowskiego okazlo sie totalną porażką ... no ale z drugie strony lepiej dmuchac na zimne....
ale wiem ze przepłuwy sa w porzadku i ze ilosc wod plodowych tez :)

Malutka ty sie martw ze twoja dzidzia w 30tc 1300g, moja miała wtedy 1250g :)

Aha i ogolnie wam powiem, ze mam wrazenie ze rodzi sie wiecej dziewczynek :) albo tak jakos trafilam ze wszystkie nosiły dziewczynki:)

My starania rozpoczelismy w listopadzie i za pierwszym razem sie udało :) chociaz..... tez sie do ciazy pzrygotowywałam ... zrobilam podstawowe badania i łykałam femibion przez 3 miesiace ... a myslalam ze bedzie ciężko bo tez mam PCO, łykałam tabsy antyk., miaąłm niewielką niedoczynnosc tarczycy... i obawialam sie ze nie będzie łatwo a tu taka niespodzianka ze za pierwszysm razem :)

Dziewczyny co do tych calych koszul porodowych to powiem tak, ze do momentu kiedy nie zabiorą na porodówke mozna latac w typowych bluzkach ciazowych, takich szerszych a potem na porod i ewentualnie po porodzie mozna te koszule zakladac.. no bo wiadomo czy położa malucha na piersi po porodzie czy potem do karmienia .... a tak to zaopatrzcie sie w szersze koszulki... bo nie wiem ile tych koszul na zmiane by trzeba bylo miec :/ a jak bedzie gorąco to bedzie trzeba sie czesto pzrebierac.. wiadomo..

Sylwia... pytałas czy od razu jechac na Zaspę ... mysle ze to jest loteria wiec jedz najpierw tak jak planujesz na Kliniczna, ja chyba tak zrobię co najwyzej odeslą gdzie indziej :)

Ktoras pytała jak sie rodzi na Zaspie czy mozna w dowolnej pozycji... z tego co słszałam "za ścianą" kaza skakac na piłce przed porodem .. aby to wszystko pzryspieszyc ale czy inne mozliwosci sa nie wiem... pewnie tak ...

Jedzenie na Zaspie nie za ciekawe, przede wszystkim mało ale to mysle ze jak w kazdym szpitalu :) trzeba zawsze sie cos dokarmic :)

Dobra dziewczyny to ja zmykam sie myc, bo potem znowu czeka ans malowanie szafek :/ , dzis zrobilam ostatnie pranie .. w ogole sie zazcelam spieszyc teraz jak wrocilam...aby zdazyc wszystko podokanczac, poukladac i spakowac ciuszki dla małej i siedziec w pogotowiu bo niby jeszcze 3 tyg ale nigdy nic nie wiadomo... coraz ciezej mi z tym brzuchem i moja kondycja tez siada, szybko sie mecze i mam dziwnie plytki oddech jak by mi tchu brakowało ..;/

Trzymajcie sie ciepło!

a wlasnie przeczytałam w gazecie ze od 2009 roku rodzi siewiecej chłopcow niz dziewczynek na 100 chłopcow przepada 95 dziewczynek :D
moja babcia mowila ze jak sie rodzi wiecej chłopców niz dziewczyn to znaczy ze wojna bedzie aaaa.. :D

sylwia masz numery nasze zapisane co bys nas poinformowała pomiedzy skurczami :D ?

ja teraz w tym tyg co bedzie sie zabieram za myslenie nad aptecznymi rzeczami i kosmetykami, z kosmetykami mam najwiekszy dylemat, bo nie chce dziecka przyzwyczajac do emolientow itp moze sie okaze ze bedzie mialo super skórke, z reszta ja od niedawna dopiero mam mega suchą na całym ciele ze nakremuje sie balsamem i moge po niej rysować dalej ;/ ale wczensiej mialam idealną.. ten cetaphil bylby super gdyby sie sprawdził dla noworodka bo nie ma zapachu, nie uczula i fajnie sie wchłania no ale ja sie nie znam :) i kurcze mam ta karte do doz.pl ale nie wiem jak jej uzywać.. :)

kupiłam sobie dzisiaj dwie gazetki o dzieciach, pierwszy moj taki zakup hehe i bede czytac, moze sie cos dowiem ciekawego :P

hey hey ;)

Bimka, krasnal, ale sny!!! :D jednak zdecydowanie krasnalowy bardziej nastraja ;)

Mammamia miłego wypoczynku!!! Ukochaj córunię :D

ja dzisiaj spać nie mogłam, no co chwilę się budziłam, patrzyłam na zegarek i zasypiałam znowu .. bez sens jakiś ;)

i dzisiaj się pokusiłam o czereśnie haha i bób! ale Mąż wraca to mogę se rodzić :D

no i wbijam do teściowej na obiad, bo nie chce mi się gotować ;)

zdjęcia postaram się jakieś zrobić może jutro ale na pewno nie wszystkiego bo jest tego za dużo :)

Nic mi się nie chce. Moje dziecko dzisiaj po namowach postanowiło się jednak zdrzemnąć, uff bo już myślałam, że będzie jak wczoraj. I tak jak Mammamia napisała, byłam bliska nielubienia własnego dziecka ...

idę jeść arbuza i spać :P

aaaa kupiłam kilka rzeczy w aptece doz przez neta i wyszło sporo taniej niż normalnie u nich. Np octenisept w aptece 28zł a przez neTa 22. Frida tak samo i wiTamina D. nie wiem tylko czemu mojej karty nie odczytało bo przy odbiorze miał być rabat jeszcze na wiT d dla posiadaczy karty a mi Pani powiedziała, że nie nalicza:/ a sprawdziłam wcześniej czy w ich placówce na pewno honorują karty.

krasnal sen - BAJECZNY :D

Ja zamierzam od razu zacząć hormony łykać :D Ja bez nich to nie funkcjonuję normalnie.
Tak teraz do mnie doszło, że my wcale 1,5 roku się nie staraliśmy tylko 2,5 roku... a po roku okazało się, że mam prolaktynę za wysoką! Ale ten czas leci.

Mój Małż wraca powoli z Czech... więc przy dobrych wiatrach będzie ok. 21 :D Już się nie mogę doczekać!
Alanka Ty to przyzwyczajona, że Małż wyjeżdża. Mi to też jakoś nigdy nie przeszkadzało, ale wcześniej nie byłam w ciąży !

aaaa! Krasnal apropo spirali :)

jedna moja koleżanka ze swoją spiralką zaszła w ciążę pozamaciczną :/ prawie się wykończyła bo dostała krwotoku :/

a druga dzięki spiralce ma już 3dziecko w odstępie rocznym każde :)

Moim zdaniem żadna metoda nie jest skuteczna, tylko celibat :) Jednak nie wyobrażam sobie używania kilku metod na raz, np moja kolejna koleżanka pożera piguły, używa kondonów i jeszcze jakiegoś żelu plemnikobójczego 8-O
Ja nie mam pomysłu...heh

ejjj apropo tych słoików to faktycznie-niewiadomo co dziecku podawać. Ja pewnie teraz też będę mimo wszystko słoiki podawać, bo w sklepach warzywa też są zmutowane, na działce nie rosną przez cały rok, a czasu też pewnie tyle nie będę miała żeby pichcić osobno dla każdego...

krasnal, twój sen zdecydowanie bardziej mi sie podoba ;)
akurat jem arbuza, hehe ;)

arbuza kupiłam zamiast czereśni ;)

hej dziewczęta, więc co do starań to my jesteśmy rok do przodu :D bo Madzia miała być rodzona w 2011,a kolejne dziecko po 3-4latach i planowaliśmy też trzecie za kolejne dwa lata, ALE wszystko potoczyło się inaczej a teraz zgodnie razem uznaliśmy, ze wyszło cudownie jak wyszło, a trzeciego nie będzie (przynajmniej będziemy się starać żeby nie było) ze względu na to jak ja te ciąże przechodzę... Wystarczy nam dwójeczka :)

Mnie ogromnie zaskoczyły te tornada w naszym województwie. To co? Niedługo tsunami?

Mammamijko-wypoczywaj! O ile się da ;) Nasza Madzia na wyjazdach nigdy nie traci czasu na spanie-zawsze jest bardziej aktywna i energia ją wręcz rozsadza, a jeść jej się nigdy na wyjazdach nie chce-żyje powietrzem :)

No... coś jeszcze chciałam ale nie pamiętam ;)

dzięki łucja ;) Dobrze wiedzieć, że to mi w mózgu jednak nie strzela :P

"Bimka co Ty bierzesz, że masz takie sny??!!"

- Falvit Mama ;)

Naprawde taki syf w tych słoiczkach??? Fuuuuj! A ja tym karmiłam moje dziecię!
Kupowałam słoiczki tak naprawde z lenistwa. Bo nie chciało mi sie gotować specjalnie dla dziecka. Teraz Madzia je normalne posiłki tak jak my, ale dla Adasia to już wiem jak bede robić. Jak bede gotować jakąś zupę na przykład to bede cześć odlewać dla niego i miksować. Tak samo można z daniami drugimi. Zmiksować wszystko, dodać ewentualnie trochę rosołku dla rozcienczenia albo nawet wody i bedzie git.

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...