Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 29*

Rozpakowane:
20.06. gianella - termin na 02.08. - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna / CC

2-paki:
Sierpień:
Eliska - 03.08. - dziewczynka Gaja -Zuzanna / Zaspa
Sylwia- 04.08.- chłopak! :) / Kliniczna (?)
Sanszajn - 04.08. - chłopczyk / Redłowo
mariols - 05.08. - dziewczynka Wiktoria :*/ Kliniczna
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08. - dziewczynka:)
karing - 07.08.
agag_agag - 09.08 - chłopczyk Szymek /Zaspa
ania84 - 12.08. - dziewczynka Liwia / Kliniczna
kasiowa87 - 12.08. chłopiec Antoś / Kliniczna
Ania32 - 13.08. synek Filip / Kliniczna
asela - 15.08. - dziewczynka Gaja Daniela / Redłowo
Kasita - 17.08. - Synek Tymek / Kliniczna
Ola81 - 17.08. - dziewczynka :) / Wejherowo
GosiaS - 18.08.
Zetka- 18.08 synek, Wojtuś :)/ Zaspa
Paula - 19.08. chłopczyk Antoś :)
AgusiaB - 20.08. - synek Wojtuś :) / Kliniczna
Bimka - 21.08. - chłopczyk Adaś ;) / Redłowo
aga81gd - 23.08
Martek - 25.08 - chłopczyk
łucja81-26.08- synek:)- Maciej / Wejherowo
Mammamia - 28.08 - synek Maciuś / Redłowo
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08 - dziewczynka / Kliniczna
asiaM - 30.08. - chłopczyk

Wrzesień:
ania85 - 01.09. dziewczynka
Galuszka-03.09.córcia Nina albo Maja/Wejherowo lub Redłowo
nanik - 03.09.- dziewczynka Wiktoria
Asiunia81 - 05.09. - chłopczyk
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09. - chłopczyk / Redłowo
Fretka - 15.09. chłopczyk
agusp - 15.09. dziewczynka / Swissmed
LADY_D - 16.09. synka¤ Jasia:)
miskab - 17.09 - synek Jasiek / Wejherowo
Roli - 17.09. - synek / Kliniczna
Alana - 18.09. - córeczka Laura / Redłowo
gomarried - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.- dziewczynka :) Amelia / Kliniczna
malutka22 - 22.09. - synek Fabian / Redłowo
okruszek_ - 22.09 - synuś Marcin / Kliniczna
ivi83 - 09.09. - synek Olaf / Borys, może Zaspa
krasnal699 - 24.09.synalek Konrad :)/Klinczna ale to wszystko na razie raczej:)
Iskierka28 - 29.09 - córeńka / Wojewódzki/Zaspa

Siatka centylowa:

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl)
23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl)
24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl)
25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl)
26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl)
27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl)
28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl)
29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl)
30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl)
31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl)
32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl)
33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl)
34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl)
35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl)
36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl)
37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl)
38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl)
39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl)
40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

link do starego
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-sierpniowo-wrzesniowe-2012-28-t395635,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 29*

krasna twój sen zdecydowanie bardziej optymistyczny:)

bimka chyba nie tylko ty słyszysz cos w brzuchu:)
http://forum.trojmiasto.pl/bardzo-dziwny-odglos-t396401,1,160.html

właśnie zjadłam ze śniadaniem pół górnej 3 z prawej strony która zasadniczo była wyleczona przed ciążą i zaplombowana ;( aż sie poryczałam ciekawe czy da sie to jakoś odbudować czy znowu czeka mnie porcelanka za 1500pln;/
których nie mam ;(
co do planowania ciąży to ja ściągnełam spirale 18 grudnia a zaskoczyłam 28 :P tak wiec poszło nam szybciutko i jak już młody sie urodzi to siup z powrotem spirala jak najszybciej sie da zamontować ustrojstwo
ja żyłam na pigułach latami aż w końcu z pigułki mam synka 8 letniego bo zapomniałam 2 tablet pod rząd ;/
na plastry jestem za gruba
zastrzyki hmmm ? nie wiem czy bym nie fisiowała po takiej dawce hormonów na raz
a spirala mi sie sprawdziła bo i nie trzeba byo jakoś specjalnie o nią dbać styknie na kilka lat a dylematów moralnych sobie nie wkręcam bo bym zwariowała i mała już z 15 dzieciaków :D
Bimka mi sie dziś śniło że w porcie stały takie wielkie statki wypełnione miąszem arbuza w takich hałdach i stała kolejka ciężarnych z łyżkmi i wcinałyśmy tą górke wspólnie a jak sie statek opróżnił to przypływał nowy:D

dzień dobry!:)
bimka nie strasz tymi snami, bo dzisiaj z rana jak oglądałam tvn24, to mi sie przepowiednie o końcu świata tego roku przypomniały a jeszcze mnie siostra postraszyła,że podobno od lipca jakieś znaki miały sie pojawiać i sie nakręciłam
trąbą powietrzna przeszła bardzo blisko mojej babci
a mi sie śniło że na imprezie byłam, tańczyłam i piwo piłam:)))

mammamia udanego urlopu!

co do starań to u nas ponad 4 lata to trwało, leczyłam pco, potem ciąża pozamaciczna, po której ciężko mi było się psychicznie zebrać no i w pierwszym cyklu po hsg sie udało:))

Asiunia wyobrazm sobie, ze jest Ci smutno bo to nowy etap... zmieni sie duzo. Ja tez pewnie jak nadejdzie to bede przezywac "rozstanie"...

Bimka zaskakujesz tymi snami ;))

Mammamia, ja wlasnie bede rozkminiac sklad niedlugo, myslalam, ze moze slyszalals cos o uzywaniu dla noworodkow ;) ja poki co na razie zakladam,ze nie bede uzywac go dla coreczki, jesli nie bedzie takiej potrzeby.(czyli suchosci skorki). Dam znac jak rozszyfruje dobrze sklad.

Milej niedzielki ;)))

A ja w ten niedzielny poranek muszę się pożalić, bo chyba pod koniec ciąży hormony za bardzo szaleją u mnie :-( do tej pory nie miałam żadnych huśtawek nastrojów, ani nic, samopoczucie super, a teraz mam jakiegoś mega doła. Po pierwsze od poniedziałku moja Zosia idzie do przedszkola i bardzo się cieszę, ale jakoś tak podświadomie nagle zaczelo do mnie docierac, ze juz mam takie duze dziecko i super, ale juz nie bedziemy mialy tyle czasu dla siebie i jakos wkraczamy w kolejny etap, do tego jak urodzi sie maluszek nie bede juz miala dla niej tyle czasu, a bardzoe nie chcialabym zeby poczula sie odtracona i tak mi smutno, bo konczy sie pewien etap, etap który był naprawde super, a zaczyna kolejny, ktory tez napewno bedzie super, ale narazie nieznany. Do tej pory w przesypiałam całe noce jak kamień, a teraz budze sie mysle i jeszcze bardziej doluje. No to tyle, musiałam się wyzalic.

Dzień doberek w niedzielny poranek!

Wieje aż głowę urywa ;/

Mammamia baw się dobrze w Szczyrku i przyjedź z dwójką córek, a nie tylko z jedną ;)

Bimka co Ty bierzesz, że masz takie sny??!!

Zetka, super,że Twojemu rodzinnemu domkowi ani rodzicom się nic nie stało. Uff...
A myślałam, że Pomorze jest najbezpieczniejsze...

Ja nie spałam prawie całą noc :( Brzuch mnie bolał, Niunia naciskała na pęcherz;/ po 4 razie jak wstałam w przeciągu 1,5h myślałam, żeby przenieść się do toalety na całą noc :D

ech ja we wtorek żegnam męza na 6 tyg wraca jak bedzie juz ciąża donoszona.. chciałabym go na tydzien pożegnać, tydzień to tak szybko mija, z reszta mnie pierwsze 2 tygodnie w samotnosci cieszą:) jak dojde do ładu ze sobą po 2/3 dniach, przez te dwa tyg pierwsze zawsze znajde jakies cieszące mnie zajecie :) tydzień rozłąki to super sprawa :))

Aaa, a co do słoiczków, to mój wujek jest rolnikiem i od kilku lat ma zakontraktowaną z Gerberem i Kubusiem uprawę marchwi. Mówi, że jak mu przysłali pierwszy raz plan nawożenia, to od razu przestali podawać córeczce ich produkty- tam tyle nawozu i chemii się dodaje, że szok.

Hej hej, ja o 8 odprawiłam Mężusia i pojechał na tydzień na obóz, ale mam doła- masakra:/
U nas ciąża planowana i dzidzia wystarana- zajęło nam to ok. 8 miesięcy, ja już sobie zaczęłam wkręcać, że coś jest nie tak i postanowiliśmy odpuścić, żeby po nowym roku porobić badania. No i w pierwszym miesiącu "niestarania się" zaskoczyło:)
Mammamia, udanego urlopu!

Czesc Dziewczynki,
Jejku co to za pogoda, dobrze ze mam duzy brzuch to moze mnie ta wichura nie zdmuchnie :)
Sandra bardzo planowana, zaszlam w ciaze 5 miesiecy po slubie a Junior byl planowany za pol roku :) Ale moj maz zadecydowal inaczej :) Ale i tak jestem bardzo szczesliwa.

apropo słoiczków to moj kuzyn kiedys pracował w firmie Bobovita jezdził na tirach, a w sumie bardziej zrobił dwa kursy, po drugim kiedy wiozł marchewki zrezygnował bo myslał ze umrze ze smrodu, samochodu sie nie dało domyc taka zgnilizna..

ja sie na tych składach kremów totalnie nie znam,nawet jak rozszyfruje nazwy to i tak nie wiem co mozna a co nie :) ech no te dwulatki.. to trzeba zacisnąc zęby i błagać o cierpliwośc :)
Wiecie co, ja w ciazy w ogole straciłam cierpliwosc do dzieci, kiedys to mogło mi całe stado po domu latac a ja sie do nich cieszylam, a teraz, nie wytrzymuje nawet godziny bo mną telepie

Cześć wszystkim w nowym wątku i w nowy dzień:)
u mnie to była wystarana, wyczekana i wypragniona...jedna ginekolog powiedziała mi że nie mam owulacji..więc się już poddałam całkowicie..aż tu nagle:D HOOOPP...zaskoczyło..jak mi robiła usg..to już byłam od paru dni w ciąży - podobnie jak Aguseek.

Mammamia to udanego wypoczynku w Szczyrku i oby zmiana powietrza uspokoiła dzieci:)

Bimka, Twoje sny mnie rozbrajają:) albo tap model, albo łapanka ciężarnych...ja nie pamiętam co mi się śniło..ale przynajmniej przespałam całą noc - z czego się bardzo cieszę.

Wieje nieźle..ale słonko rekompensuje to, także będzie dobry dzień.

ej, a w ogóle jaki miałam dziś sen (o nas wszystkich) :P

śniło mi sie, że nastał wieeeelki kryzys w kraju i wyłapywali wszystkie ciężarne. Położyli nas na jakichś polówkach w jakiejś szkole czy coś (bo w szpitalach nie było tyle miejsc) pod kluczem. Nikt nie mówił o co chodzi. I myśmy sie zaczeły domyślać, że skoro jest ten kryzys to oni chcą nam przeprowadzić aborcję! Ryk, płacz, lamenty, próby ucieczki... masakra!
W końcu przyszedł jakiś ginekolog znany właśnie z tych aborcji co je niby przeprowadzał (nawet nazwisko pamiętam Matkowski, ale nie wiem czy to przypadkiem nie dlatego się to nazwisko w moim śnie pojawiło bo padło u nas na forum nie raz). Stary, chudy, niski, czarny w okularach. Nikt nie chciał do niego iść, wiadomo. Żadna nie chciała być pierwsza. Chcieli nas na siłę do niego zaprowadzać, ale on w końcu wyszedł i powiedział, że to chodzi o to, że wobec tego że jest ten kryzys to oni muszą pilnować ciężarnych żeby każda ciąża została donoszona i żeby każde dziecko urodziło sie zdrowe, bo ktoś bedzie musiał na nas pracować za 20 lat 8-0 ! Bo w kryzysie dzieci MUSZĄ się rodzić!

a tak w ogóle Dzień Dobry w ten oto słoneczny wietrzny niedzielny poranek :)

otóż to, z tym przeznaczeniem jest różnie i chyba tym co napisał sobie producent nie należy się wcale sugerować, tylko właśnie składem, np:
nosidełka 0+ totalna bzdura!
spacerówki 0+ też bzdura
albo słoiczki Gerbera z rybą 9m+ albo z nabiałem od 6m+ (a powinno się wprowadzać od 12 mca) tez bzdura do czego nawet producent się przyznaje i argumentuje to tym, że "Każda matka ma rozum i powinna sama sprawdzać"
i ja faktycznie tego nie sprawdzałam w żadnych tabelach żywieniowych tylko sugerowałam się tym co było napisane na słoiczkach. Widocznie nie miałam na tyle rozumu, żeby sprawdzać rekomendacje wiodącego producenta cieszącego się społecznym zaufaniem :-/
A w ogóle nie wiem czy czytałyście, ciekawy artykuł:
http://dziecisawazne.pl/odwiedzamy-fabryke-gerbera/#comments

I pewnie to samo jest z kosmetykami.

Wracając do tematu starań: o Madzie zaczeliśmy sie starać w tym samym m-cu co był ślub. Test ciążowy robiłam przed poprawinami i wyszedł pozytywny. Na poprawiny zeszliśmy już z nowiną i ściemnialiśmy, że to efekt intensywnej integracji podczas nocy poślubnej. Tak intensywnej, że aż test wyszedł od razu ;)

hej dziewczyny!

Piszę już ze Szczyrku :) Jechaliśmy 10 h, ale dzieci grzeczne były (przeważnie) więc nawet bez stresu. Niestety na miejscu Gabi odbiło i dostała jakiejś hiperaktywności, nie do ogarnięcia. W ogóle od kilku tygodni zmieniła się całkowicie :/ Zaczeło się. pamiętam, że z pierwwszą córką mieliśmy to samo - okres między 2 a 3 rokiem życia to była walka jej o niezalężność a nasza o przetrwanie ( w jako takim zdrowiu psychicznym). Mój mąż własnie wtedy stracił całą swoją zbieraną przez 30 lat cierpliwośc i nigdy mu już nie wróciła. Teraz też widzę jak mu się zbiera. Ale dziś spytał jak to robię, że tak do niej łagodnie mówię kiedy ona zachowuje się jak mały diabeł. To mu powiedziałam, że tylko to na nią działa a ja wcale nie jestem łagodna tylko udaję, żeby to ogarnąć. W środku się cała gotuję :/
Tylko pamięć o tym, że Tosia była taka sama i jej przeszło ratuje mnie od znielubienia własnego dziecka :/ Patrze na nią i normalnie nie poznaję mojej córeczki! Jakby ktoś podmienił jej duszę :/

Ech, znowu mi elaborat wyjdzie.
napiszę tylko, że tu jest fajnie ale nie miałam czasu na większy rekonesans jeszcze.

Co do Cetaphilu żaby, to ja go używam od półtora roku tak więc nie testowałam na noworodku. Jednak najważniejszy jest skład, nie przeznaczenie - jutro go przeanalizuję albo jak znajde czas.
ania85 Ty się nie znasz na tych substancjach? Ja trochę już ogarniam a o reszte pytam szwagierki jak jest coś o nazwie nie do rozszyfrowania.
Co do pojemności to jest na razie tylko 250, ale starcza na długo. Zwlaszcza jak się weźmie pod uwagę cenę.
Jest też cetaphil ultra, taki w tubce, który używam na kolana i łokcie, on jest jeszcze lepszy jesli chodzi o ten film na skórze, ale jest tłusty i się dłużej wchłania dlatego nie lubię go na całe ciało. Jednak polecam na zrogowacenia jakieś.

Malutka daj zdjęcia co masz dla chłopca, może na coś bym się skusiła :)
te trąby to w moich rodzinnych stronach szalały, na szczęście dom rodziców zostawiły w spokoju, ale 2 km dalej już podobno dachy pozrywało :(

u nas decyzja o dziecku zapadła 2 dni po ślubie, tzn. że od razu, bez czekania... staraliśmy się od lipca, a w listopadzie się udało :) ale, że bardzo chcieliśmy to już kalendarzyk i testy owulacyjne były z użyciu, jak wyszło, że mam dni płodne to był namiętny andrzejkowy weekend i tym sposobem czekamy teraz na Wojtusia :)
a swoją drogą to się już rozszalał, z racji wieczoru i znów nie da mi spać :(
ale i tak Go kocham :)

dobrej i spokojnej nocy...

Ze śposzkami to słabo bo sama mam deficyt, ale inne bluzeczki, spodenki, bluzy itp. tego mam dużo :)

muszę jutro zrobić sobie nowe zdjęcie to uwierzycie, że zmieniło się trochę przez 3 tygodnie. Już nie wygląda jak wzdęcie :P

Malutka a masz półśpiochy może?
bo ja właśnie zauważyłam, że u mnie bieda z tym a przydałyby się ...
jak byś robiła zdjęcia czy coś to zapodaj linka ;)

Może teraz uda mi się coś napisać ... klawiatura mnie dobija.

Moje słodkie dziecko postanowiło nie mieć dzisiaj drzemki ... i za wszelką cenę chciał mnie wyprowadzić z równowagi. Prawie mu się nawet udało. O 20 poszedł spać wielce obrażony a ja mam głowę 6x10.

dziewczyny które będą miały chłopca ... ja mam dużo ciuszków i będę część chciała sprzedać bo mój mały połowy nie znosi tak jak pierwszy zresztą. Ciuszki po 5-6zł za sztukę. Może któraś byłaby chętna ?

Inne tematy z forum

nnt. Kredyt gotówkowy - proszę o radę (23 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was brał może w ostatnim czasie kredyt gotówkowy (ok 30tys.) i mógłby się podzielić...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (38 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Zatrudnij profesjonalnego hakera! (5 odpowiedzi)

Moje doświadczenie to programowanie, uruchamianie exploitów, konfigurowanie ataków DDOS i lubię...