Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 4*

Sierpień:
gianella - 02.08.
Eliska - 03.08
Sylwia- 04.08
Sanszajn - 04.08
Pati 25 - 06.08
karing - 07.08
agag_agag - 09.08
ania84 - 12.08.
Ania32 - 13.08.
asela - 15.08.
Kasita - 17.08.
Ola81 - 17.08.
Paula - 19.08.
Bimka - 21.08.
Martek - 25.08
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08

Wrzesień:
ania85 - 02.09.
nanik - 03.09.
Asiunia81 - 05.09.
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09.
Fretka - 15.09.
agusp - 15.09.
Roli - 17.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.
krasnal699 - 24.09.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 4*

ja też wlącając się do dyskusji powiem - zefaktycznie księża katoliccy są niestety w wiekszosci dwulicowi. Wielu z nich - takie ja mam odczucia, czasem jakby sutanna ciązyła. Mam okazje często dosyć chodzić do kościoła ewangielickiego - tam księżą mają normalne rodziny i ich podejscie do spraw ludzkich, rodzinnych jest calkiem inne - takie z życia wzięte:).

A z innej beczki - czy ktoras z was miala kucia w dole brzucha? Bo ja od wczoraj zastanawiam się co to moze być. W dole po prawej stronie odczuwał takie wlasnie klucia. I nie wiem czy to związane z ciążą czy to wyrostek czy co???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

No nanik masz rację, gdybym nigdy nie poznała księdza z powołaniem to też bym zwątpiła w to wszytsko. teraz też widzę, że księża są różni, ale też że gdybym miała tylko dla nich tam chodzić to bym na pewno nie chodziła. Tylko czasem mam wrażenie, że ludziom łatwiej jest najeżdżać na księży żeby znależć wymówkę a sami też pozostawiaja wiele do życzenia, że zabijają się w rodzinach o spadki, że kasa też jest dla nich najważniejsza tak jak dla wielu księży, że w niczym nie są lepsi od nich ale wolą o nich mówić żeby od siebie odwrócić uwagę... ale to tylko moje spostrzeżenie. a np. z tym ze księża mają babki na boku, tak łatwo się ich osądza a ile naszych ,,katolików" też ma babki na boku, ile rozwodów jest w kościele a przecież to też sakrament taki jak kapłaństwo..

Widzisz Fretka ty trafiłaś na swojej drodze księdza z powołaniem dlatego tak jest. Tak jak pisałam wcześniej też teraz lubie a nawet mam potrzebę chodzenia do kościoła ponieważ też takiego trafiłam. Może i to dziwne ale ja jak byłam mala nie zostałam ochrzczona z różnych przyczyn. Jak z moim obecnym mężem postanowiliśmy się pobrać to sama chciał mieć ślub zniechęcona kościelny i wtedy trzeba było to wszystko zalatwiać ( chrzest komunie i bierzmowanie). Poszlam do mojej paraf to zostałam olana:( co mnie bardzo już zniechęciło. Jednak mój mąż powiedział żebyśmy spróbowali u niego może tam ktoś nam pomoże i faktycznie trafiłam na SUPER KSIĘDZA w ciągu roku zalatwiliśmy wszystko włącznie ze ślubem.
Według mnie większość ludzi jest zniechęconych do kościoła ponieważ nie maialo tyle szczęścia co my, a wszędzie się słyszy tak wiele złych rzeczy na temat księży.

Krasnal widzę, że miałaś przejścia w życiu:( dobrze, że z tym pierwszym mężem nie wzięłaś ślubu kościelnego, teraz jak to wypływa z Twojej potrzeby serca to pewnie, ja mówię że to jest bez sensu jak się bierze tylko po to żeby brać, bo co rodzina powie, bo chcę wystąpic w białej sukni, bo coś tam jeszcze ale beż zadnego przekonania wewnętrznego. a może być i tak, ze kiedyś będziecie razem z rodzinką chodzić , może to się zmieni, ja kiedyś jak rodzice mi kazali chodzić do kościoła to zwiewałam, nudziłam się potwornie na mszach, takie to wszystko mi się nieżyciowe wydawało i skostniałe, górnolotne i moralizatorskie, pewnie wiesz co mam na myśli:)

hehe, no takie rzeczy też mnie śmieszą i nie jest tak, ze wszystko mi się podoba bo dużo rzeczy mnie irytuje, w kosciele też, szczerze mówiąc to kościół mi się wydaje mało przekonujący i nudny, my z mężem mogliśmy zobaczyć trochę inną jego odsłonę we wspólnocie neokatechumenalnej-pewnie nic wam to nie mówi:P to jest taka wspólnota gdzie spotkałam mnóstwo normalnych ludzi, pijących, palących i przeklinających i robiących o wiele gorsze rzeczy a nie takich,, świętojebliwych" i uduchowionych ze dać im skrzydła i by latali, którzy udają lepszych a takimi nie są. Mnie przekonuje to, jak ci ludzie się zmieniają i że widać to w ich życiu. Kiedyś trafiłam na takie katechezy w kosciele- w ramach tej wspólnoty, na początku mszy, jak pewnien ksiądz dawał świadectwo, mówił m. in. że przez kilka lat się onanizował i to był jego wielki krzyż ale ze Bóg mu pomógł wyjść z tego, pamietam ze szczęka mi opadła, bo zawsze słyszałam jak to księża z ambon wykrzykują jacy to my powinniśmy byća oni to święci, nie wiem czy mnie rozumiecie bo chaotycznie piszę, ale mnie takie coś pociąga, prawda:)albo koleś który na umór pił i wyszedł z tego, albo babka która wybaczyła zdradę. no i też doświadczyłam tego, że ta nauka kościoła odnośnie czystości przedmałżeńskiej jest trafna, mimo że ciężko nam było te kilka lat czekać do ślubu i że baaardzo trudno było wytrzymać to warto było:)chociaż dla wielu to jest śmieszne, dziewica z prawiczkiem do slubu w wieku 26 lat:D samą mnie to bawi bo to się raczej nie zdarza:P teraz też mi kościół pomaga bo mam taki charakter wybuchowy, że gdyby nie to to po większej kłótni trzasnęłabym drzwiami i miała w d*pie co mój mąż czuje, pewnie bym zwiała do rodziców, widząc tylko winę w mężu a nie w sobie, a tak zaczęłam dostrzegać, że to przede wszystkim ja powinnam się zmieniać..

ja lubie wierzyć w boga i bardzo czesto do niego gadam na spacerach czy w trakcie robienia obiadu w ramach moich rozmyślań ale widzisz nie chodze do koscioła bo nie mam takiej potrzeby serca ale mam potrzebe serca wziąć slub koscielny i ochrzcic dzieci z pierwszym mezem nie miałam takiej potrzeby i nie wziełam slubu koscielnego i przez to nie chciano mi ochrzcic syna do dnia dzisiejszego i los sprawił ze miał racje bo nie nadawał sie na meza i ojca i jestesmy juz kilka lat po rozwodzie co w takich przypadkach jak mój?

może tak, ale wiesz w dzisiejszych czasach to się trzeba liczyć z tym, że na nauki nie przychodzą dziewice co im trzeba tłumaczyć, ze w celu odbycia stosunku wprowadza się członka do pochwy. To jest śmieszne.
Absolutnie nie śmieję się z tych nauk kościelnych, tak jak pisałam mi one dużo dały i się bardzo cieszę, że takie coś jest. Gdyby nie było obowiązkowe to bym nie poszła i nie wiedziałabym co tracę. I chciałabym teraz chodzić na takie rekolekcje czy katechezy, ale męzowi się nie chce, a żeby to miało jakiś sens to muszą chodzić oboje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jakoś nie rozumiem tej waszej beki z koscioła, jak nie wierzycie to po co wam ślub kościelny i chrzczenie dzieci, dajcie sobie spokój z kościołem i tyle a tak to jedna wielka hipokryzja:/ fakt ze ludzie głoszący nauki często sami nie wiedzą co mówią i się do tego nie nadają ale ja się sama przekonałam ze żyjąc tak jak oni mówią można być szczęśliwą, czekając z seksem do ślubu i nie stosując antykoncepcji więc są jeszcze tacy naiwni którzy żyją inaczej niż piszecie:P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sylwia to ci się udało :P
Dziewczyny nie wiem czy to przez to, że tak bardzo chce mieć brzuszek ciążowy, ale wydaje mi się że już mi się robi. Myślicie że jest to możliwe??

Jak tak czytam te Wasze opowieści to się cieszę, że u nas było nudnoo :D hahah
My razem od 4 lat, ale ślubowaliśmy rok temu ;).
Tylko nas na szczęście ominęła ta indywidualna poradnia małżeńska, z racji tego, że dziecko już było to extra ksiądz wystawił nam pieczątki, że odbyta :D haha

niby z jakiej paki miałoby się upiec? przecież dla kościoła ślub cywilny się nie liczy i żyjecie w wielkim grzechu - to tym bardziej trzeba Was wysłać na nauki ;)

no to mnie pocieszyłyście dziewczyny nie ma co, a już miałam taką cichą nadzieję że nam się upiecze ;)

niestety gianella ja też jestem po cywilu:D
tragedia a wczoraj tak w tym kościele zmarzłam że alż mnie trzesia na ponowną posiadówe:(

gianella, chyba jednak Ci się nie upiecze hnie hnie hnie :P

ale za dziewicę już nie bedziesz mogła robić :P

Ja się ciesze że my mieliśmy tylko jedno spotkanie w dodatku takie na które się spóźniliśmy :). Zaliczone i to najważniejsze. Najbardziej mnie denerwuje że te babki mówią o antykoncepcji a same maja już drużynę piłkarską :).

Jak czytam co mnie czeka to, aż mi się nie chce już. My z mężem jesteśmy 10 lat razem po ślubie cywilnym trzy lata a w tym roku razem z chrzcinami chcemy wziąć ślub kościelny. Mam taką cichą nadzieję, że może nie będziemy musieli już przechodzić przez te nauki przedmałżeńskie bo w końcu jesteśmy już po ślubie cywilnym tylko ale jednak hehehe.

o kurde Bimka ta opowieść jest naprawdę przerażająca :)

my też mieliśmy indywidualne spotkania,z takim młodym małżeństwem,straszne to było,po spotkaniu myśleliśmy,że rozmawialiśmy z jakąś sektą :)

hihi, jeszcze zalezy na kogo traficie, jak bedzie jakiś nudziasz?

my akurat mieliśmy zajęcia grupowe, ale znajomy opowiadał ze miał indywidualne. Pojechali do babki do domu, siedzieli sobie na kanapie i rozmawiali o seksie, śluzie, plemnikach... a obok na podłodze bawiły się dzieci.
W pewnej chwili synek tej babki ok. 4 letni podbiegł do niej z kotletem schabowym w ręku i zawołał "mama pić, mama pić", a ta wyciągneła cyca, podała mu do picia, ten sie napił, oblizał i poszedł dalej sie bawić z tym kotletem.
Znajomy mówi, że jak nic na świecie ten widok podziałał na niego zniechęcająco i potem przez tydzień seksu nie było ;)
Czyli skuteczna babka była, hehe :P

Ja jestem z ze swoim Grzechem 4 lata i z tego co opowiadaćie to on tam poprostu nie wyrobi ze śmiechu bo to taki tym kabareciaża który jeszcze sam wyskoczy z pytaniami czy sex analny zapobiega zapłodnieniu
tak wiec o ile o kosciół sie nie martwie o tyle te własnie głupie mówienie co z czym i do czego gdzie ja 8 letnie dziecko drugie w drodze a ktos mi mówił bedzie o takich :poważnych :sprawach to Grzech mi poprostu na atak śmiechu zejdzie:D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nasze nauki bardzo dobrze wspominam, nasz ksiądz jest super extra, więc zatrudnia taką zwykła kobiete - pielęgniarke i ona miała z nami 4 spotkania po 50 min i wszystko jasno i na temat :D
Mój mąż nie chodzi do Kościoła i jest bardzo cięty na księży i w ogóle, kiedyś mi obiecal, że nasze dzieciaki wychowamy w wierze katolickiej, a po ślubie mu się odmieniło.
Ogólnie jak ja jestem w Kościele i widzę te wszystki młode małżeństwa to robi mi się tak jakoś przykro i smutno.

Bimka miałaś naprawę świetny ubaw :D

Inne tematy z forum

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...