Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 5*

Sierpień:
gianella - 02.08.
Eliska - 03.08
Sylwia- 04.08
Sanszajn - 04.08
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08
karing - 07.08
agag_agag - 09.08
ania84 - 12.08.
Ania32 - 13.08.
asela - 15.08.
Kasita - 17.08.
Ola81 - 17.08.
GosiaS - 18.08.
Paula - 19.08.
Bimka - 21.08.
Martek - 25.08
Mammamia - 28.08.
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08

Wrzesień:
ania85 - 02.09.
nanik - 03.09.
Asiunia81 - 05.09.
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09.
ivi83 - 09.09.
Fretka - 15.09.
agusp - 15.09.
Roli - 17.09.
Alana - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.
krasnal699 - 24.09.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 5*

A z tej soli morskiej robi się jakieś inhalacje?
Taki kojec to mi się już teraz marzy :D

eeeej, nie przesadzajcie, co 2 tygodnie chodzę, raz byłam tydzień po tygodniu bo miałam prenatalne a za tydzień miałam przyjść na zwykłe (???) nie pytam, nie drążę, mam pakiet, niech mnie bada nawet co dzień :P

krasnal, Twoja babcia ma 17 dzieci???

u mnie też 3 kołowe zdecydowanie odpadają, nawet na to nie patrzę, bo:
są niestabilne (w sensie, że jak podjeżdżasz pod krawężnik i podnosisz tylne koła do góry to musisz utrzymywać równowagę wózka bo sie kolebie)
nie da rady podjechać pod żaden podjazd, trzeba wózek wciągać tyłem (i z tego samego powodu bede szukać wózka o maksymalnym rozstawie przednich kół, np. X-Lander XA żeby się zmieścić na każdy podjazd, a niestety mam tego trochę u siebie, już przećwiczyłam wciąganie wózka tyłem i męcze się 100 razy bardziej niż wpychając go przodem)

A skoro mowa o X-Landerach to mam w sklepie z nowej kolekcji XA i XQ, bede miała jeszcze X-Move - niby wózek idealny, połączenie XA z XQ, mogę dać fajny rabacik :)

bananowiec to myslałam o chuście w takim kształcie, o taka:

http://allegro.pl/chusta-od-narodzin-zielona-i-pomaranczowa-i2122524771.html

tania, ale nie polecana przez ortopedów, źle robi na kręgosłup, podkurcza główkę, wymusza nienaturalna pozycje (a poza tym pamiętacie co była afera że baba w USA niosła dziecko w takim czymś i sie dziecko udusiło)

aa bujaka nie miałam, ale miałam taką czaderską huśtawkę ;)
tyle dobrego, że nie musiałam nogą pokopywać, żeby ją rozbujać tylko włączałam i Lena zasypiała, albo miałam na chwilę spokój, zeby obiad wstawić np ;)

kurka, zdążyłam przeczytać zaległe, odświeżam a tam znowu dużo napisane ;)
zwariowałyście!!!

ja nie wiem, tą listę to dziewczyny z poprzedniego wątku zrobiły, ja myślę, że tak sobie rozpisały różne ceny proszków ..
ja tego dzieciowego to używałam tylko na początku, później wszystko prałam z naszymi ciuchami ;)

sól morska/woda morska? kurka! w tej ciąży to mi wszystko z głowy wylatuje, jak to się nazywa? :D
to takie w psiukaczu, do tej pory używam, żeby Lenie gilki rozluźnić i fridą ściągnąć, albo nawilżyć śluzówkę ;)

z ciuchami na 56 też bym nie przesadzała, bo raz, że dziecko może urodzić się większe, dwa, że nawet jak urodzi się mniejsze to tylko chwilkę ten rozmiar ponosi ;)
tak samo, nie przesadzałabym z pieluchami w najmniejszym rozmiarze ;)

krasnal, co nie? też mam wrażenie, że Bimka to co tydzień na wizycie jest :D a żeby Ci siusiaka pokazał !!! :D

iskierka mam 2 bloki do piastowskiej:D
bedzie z kim z wuziorem śmigać:D

hejka
ja tez trzykołowym wózkom mówię stanowcze "nie" :>

Nasze babcie nie brały d*phastonu, fakt, ale wtedy nie było szans na podtrzymanie ciąży i wiele dzieci traciło życie w łonie. Sama mam w rodzinie dużo takich historii, gdzie kobiety rodziły martwe płody i to było bardzo częste tak jak i umieralnośc dzieci i kobiet w okresie poporodowym. Zresztą kiedyś wiele dzieci nie dożywało nawet 10 urodzin :/
Jak to mówią, prawo dżungli, tylko silni przeżywali. Dziś mamy szansę donosić zdrowe dzieci często wbrew lekarskim opiniom (np. ja).
Patrzę na nie i myślę, że miałoby ich nie być??? Wiwat postępy medycyny! :)))))))

bimka, piszesz o bananowcu, to chodzi ci o coś takiego?:

http://allegro.pl/motherhood-kojec-poduszka-odreki-2grat-modlinska-i2152218197.html

bo mi się to bardzo spodobało:) tylko troszkę drogie

Z Piastowskiej :))) Mamy blisko do siebie :)))

ja tez z przymorza o ja :)
z dąbrowszczaków a ty?
jesli nie bede za wscibska?

Osobiście uważam, że ubranka na 56 ograniczyć do minimum, bo z nich maleństwo bardzo szybko wyrasta.

Co do bujaczka, gdyby nie on to bym życia nie miała z moją bratanicą. Wsadzałam i bujało a ja mogłam coś robić :) Bo tak to się darła cały czas.
Ale niektóre dzieciaczki nie lubią tego.

Krasnal co do wózków 3kołowych to zdecydowanie i stanowczo mówię im NIE. Jeżeli się mieszka gdzieś gdzie jest tylko prosta droga, bez krawężników, dziur, kocich łbów... to wózek okej. Ale u nas na przymorzu nie ma takich miejsc :D

Nasze Babcie nie wiedziały co do d*pha**on i rodziły :) A my hodujemy na hormonach nasze maleństwa.

u mnie w domu twierdzą, że od tych bujaczków dziecko może stać się nerwowe ;p
Sylwia a do czego ta sól morska? I jaki krem najlepiej stosować na brodwaki? Ja czytałam, że siemie lniane dobrzę się sprawdza.

próbuje sie powoli w tematy dziecięce wdranżać bo wczoraj uswiadomiłam sobie ilee tego jest a ja mam tylko 6 miesiecy jeszcze zeby sie wszystkiego nauczyc, te nazwy to czasami brzmia jak jakiś żargon medyczny :D

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2170447212&ars_source=ars&ars_socket_id=9&ars_rule_id=45
dziewczyny miała któraś z was taki bujak ?
Mi sie takie coś bardzooo podoba, ale nie wiem czy jest przydatne, moja koleżanka posiada i mowi ze u niej akurat leżaczek sie super sprawdził jednak nastepnym razem kupiłaby taki zwykły bez funkcji bujania i wibracji bo i tak tego nie uzywała za wiele.. jak myslicie ?

Jeśli chodzi o pępek to ja też polecam normalny spirytus, w szkole rodzenia podawali nam, żeby rozcienczac do 70%, ale nam po tym się kiepsko goiło i jak przyszła położna to powiedziała, żeby normalnym przemywać i wtedy zaraz był spokój.

Ja myślę, że nie będę opisywać mojego przerażenia bo i tak nikt go nie zrozumie :D, bardzo się cieszę na zakupy dla maleństwa, ale tak się boję, że kupię coś nie tak, albo czegoś nie kupię, albo niepotrzebnie wydam pieniądze.
No ale dopra. proszę bardzo ślicznie o wytłumaczcie mi dlaczego na tej liście co Sylwia wstawiła są proszki 2 producentów? I te produkty, które są podane a obok nich jest jakaś firma tzn. że ta firma jest sprawdzona, dobra itp.
Co do ręczników do kąbieli to jak ja oglądałam w tej hurtowni to one były droższe, miały jakiś tam kapturek, a i były w 2 rozmiarach 80x80 i 100x100 i jaki rozmiar ja mam kupić? Albo ubranka, kupujecie na 56 cm? Moja koleżanka urodziła teraz dziecko co miało prawie 60cm :D i przygotowane ubranka nie pasowały :D

Wogóle to Bimka oszukuje od mojej ostatniej wizyty (czyli pierwszej )ona była juz 2 razy na zwiedzaniu fasola i jak ja w końcu sie dopcham do doktora to ona też znowu idzie;P no zaczynam podejrzewać że ona oprócz pakietu oszukuje nfz i chodzi do 9 lekarzy na raz:P
A tak pozatym to smarkam straszliwie :(morze doktorek pomoże :)

Witam Cie iskierko :D
co do ciemnoty kochana to sie nie martw bo ja mam syna 8 lat i też nie wiedziałam czym są wałeczki do spania albo monitor oddechu ło to juz wogóle stwierdzam ze to jakieś przegięcie jest o wózkach tez nie mam pojecia ostatnio na allegro widziałam taki kosmiczny 3 kołowy to zbladłam bo (i tu matczyny cytat) za moich czasów takich nie było:D
najlepsza to jest moja babcia :D
ona jak widzi ubranka czy wózki czy buciki to mogła by je ślinić z zachwytu bo za jej czasów wszytko było lniane i trzeba to bylo prac raz w tygodniu przez pół roku na przód żeby dziecka nie pokaleczyć:P
a jej mam czyli moja prababcia jak słyszy o kolejnych pra pra wnukach to twierdzi ze dramatyzujemy bo ona urodziłą 17cioro dzieci w domu:o tak wiec brak mi argumentów:D

my na określeniu płci byliśmy u Doeringa i rzeczywiście szybko i sprawnie określił że chłopiec :) więc ja go polecam Sylwia będziesz pewniejsza :)

jeśli chodzi o wyprawkę to przede wszystkim nie polecam kupowania wielkich ilości tego samego rozmiaru a w szczególności 56 bo dziecko bardzo szybko wyrasta .... Najdłużej u nas noszone były ubranka w rozmiarze 68.

ja też jestem na d*phastonie i pewnie długo będę w pierwszej ciąży byłam prawie do końca.

ja osobiście na pępek polecam normalne gaziki z apteki i spirytus, nam w szkole rodzenia i w szpitalu kazali robić Octeniseptem ale to wielkie guano jest i słabo wysusza przez co pępek długo się trzymał a jak przeszłam na czysty spirytus to szybko i super się zasuszał.

ja natomiast mogę czystym sumieniem polecić produkty Tommie Tippie jak dla mnie sprawdzone rewelacyjne produkty to wkładki laktacyjne, nie zostawiały włosków na piersiach i baardzo chłonne super sprawa o takie :
http://www.akpolbaby.pl/66-wkladki-laktacyjne-tommee-tippee-50szt.html

i laktator jak dla mnie o niebo lepszy niż przereklamowana Medela z której korzystałam w szpitalu:
http://www.mamabebe.pl/product-pol-11981-Laktator-elektryczny.html
Tylko tu drogo widzę ja w akpolu około 200 zł płaciłam za ten sam zestaw.

ja też strasznie chciałam mieć chustę, poszłam na spotkanie chustowe do Akpolu, ale za diabła nie byłam w stanie tego zawiązać i schować do środka dziecka. Lalke w SR było łatwo tam schowac i opatulić, bo to sztywne, chwycisz za głowę i zawiążesz. A Madzi za cholerę nie umiałam związać, pomagała mi babka, ale nawet we 2 było ciężko. Madzia zaczeła się drzeć i tyle z tego było. A jak już w końcu żeśmy ją zawiązały to wydawało mi się, ze ona mi zaraz z tej chusty wypadnie, bałam się ją puścić.

Jak miała jakieś 4 m-ce to zaopatrzyłam sie w nosidełko. Dla mnie o wiele wygodniejsze, łatwiej założyć, łatwiej wyjąć dziecko.

I nosiłam Madzię wszędzie, na zakupy, na spacery, do urzędu sprawy załatwiać, no bo fakt, całą zeszłą zimę nosiłam ją w nosidełku, nie chciało mi się jeździć wózkiem w te śniegi, bo nie wiem czy pamiętacie zeszła zima była bardzo śnieżna. To jest jednak bardzo wygodne, tarabanić się wszędzie z wózkiem jest naprawdę ciężko, a w chuście czy nosidełku wszędzie śmigniesz raz dwa. Cycka sie da to nawet nikt nie widzi, idziesz sobie a dziecko ciucia.
A jak dziecko jest lekkie (takie do 7-8 kg) to luz, łatwo się nosi, bo na przedzie to ciężar jest dobrze rozmieszczony, tym bardziej jak nosidełko wygodne.
Także ja jak najbardziej polecam, ale wiem z doświadczenia swojego i koleżanek że chusta nie jest dla wszystkich.
No i te bananowce są nie dobre jakby co, nie kupujcie tego.
Dobrze jest się wybrać na jakieś pokazy (trzeba obserwować, na pewno bedą coś organizować).

Sanszajn, co do wózka to miałam niezłe myślące już od dłuższego czasu (jeszcze fasola nie była zasadzona a ja już o tym myślałam). Moja Madzia jeszcze słabo chodzi (tzn. po domu to bieda, ale na dworzu przejdzie kilka kroczków i ma dość). Poza tym mam bardzo trudne dojście z przystanku do domu, a poruszam się niestety komunikacją miejską i muszę myśleć o tym żeby było mi jak najłatwiej, i:

- myślałam o wózku bliźniaczym, ale nie wiem czy wszędzie bede jeździła z dwójką, a z jednym dzieckiem jeździć wózkiem bliźniaczym to tylko bez sensu wysiłek, znów posiadać wózek bliźniaczy + głęboki + spacerówkę na wypadek wypadów pojedynczych - bez sensu
więc odpada

- myslałam o wózku podwójnym typu tandem, który można przeobrazić w wózek pojedynczy typu: Phil&Teds, Baby Jogger
ale: są niewygodne, ciężkie, długie, sztywne, siedzonka dla dzieci starszych są bardzo małe, niby mają daszki, ale są tak nisko że nie da rady zaciągnąć bo już jest główka dziecka, starsze dziecko trzyma nogi w koszu, nic nie widzi, nogami kopie się w to siedzonko starszego dziecka bo rączka jest krótka
więc odpada

- teraz myslę o dostawce buggy pod
też to nie jest idealne rozwiązanie a drogie, bo: nie ma pałąka, nie ma oparcia na nózki, nie można tego siedzonka choć troszkę obniżyć w razie gdyby dziecko zasneło żeby nie miało zwisogłowia

Ale decyzję ostateczną podejmę latem jak już zobaczę na ile Madzia jest mobilna, czy chodzi ładnie (może nie na długie ale chociaż tak od przystanku do domu żeby doszła to już bedzie bdb no bo trasa nie krótka, trudna, z przeszkodami ;), czy nie bedzie jeszcze dawała rady.

A może zdam prawko do tego czasu to bedzie problemu ;)
Ale nie mogę się wziąć w sobie żeby się znów zapisać.

Hej :)

Dobrze, że ja większość rzeczy mam po synku :)) Kilka rzeczy trzeba dokupić i będzie ok :)

Ja myslałam o chuście, ale się boję, że będą mnie plecy bolały albo coś.. A to można zaraz od urodzenia nosić dziecko czy np. od miesiąca?

Iskierka - na pewno wszystko jest dobrze z dzidzią :) Zobaczysz piękne serducho :)) Ale wiadomo, że my żyjemy od wizyty usg do usg hihi :)

Inne tematy z forum

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...