Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 5*

Sierpień:
gianella - 02.08.
Eliska - 03.08
Sylwia- 04.08
Sanszajn - 04.08
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08
karing - 07.08
agag_agag - 09.08
ania84 - 12.08.
Ania32 - 13.08.
asela - 15.08.
Kasita - 17.08.
Ola81 - 17.08.
GosiaS - 18.08.
Paula - 19.08.
Bimka - 21.08.
Martek - 25.08
Mammamia - 28.08.
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08

Wrzesień:
ania85 - 02.09.
nanik - 03.09.
Asiunia81 - 05.09.
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09.
ivi83 - 09.09.
Fretka - 15.09.
agusp - 15.09.
Roli - 17.09.
Alana - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.
krasnal699 - 24.09.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 5*

a na "od razu" przydał się krem na brodawki :)

ja absolutnie nie polecam a wręcz odradzam te gaziki nasączone spirytusem. Nam pępek goił się bardzo długo a te gaziki nie nadawały się do niczego. Są sztywne tak że w żaden sposób nimi nie można dotrzeć w miejsca do których dotrzeć powinny, a ilość spirytusu na ich też marna (wydawały się prawie suche).

ja chusty polecam
Emilkę chustowałam przez 1,5 roku aż do czasu kiedy dowiedziałam się ze jestem w ciąży...
Myślę że warto!
Na początek polecam chustę elastyczną. U nas sprawdziłą się bardzo niedroga chusta od pentelki z allegro i służyła nam i jeszcze 2 innych dzieci. Nie pamiętam do ilu kilogramów nosiła. Wydaje mi się że gdzieś do ok 8 (tak do pół roczku) To był mój najbardziej udany zakup zaraz po ciążowych spodniach dresowych (w życiu nie nosiłam dresów!), po laktatorze medeli nimi electric (który w moim przypadku okazałsię niezbędny) i po nakładkach na brodawki aventu.
Ale na liście masa rzeczy niepotrzebnych jest... Warto wiedzieć czasami że coś może się przydać, ale nie koniecznie kupować to za wczasu. Lepiej poczekać, zorientować się co gdzie i jak, żeby wiedzieć gdzie wysłać męża (np w sprawie laktatora który może okazać się niepotrzebny a może być wręcz koniecznością).

Ale chciałam jeszcze wrócić do tematu infekcji układu moczowego w ciąży. Pamiętajcie że furaginum ZAWSZE trzeba brac łącznie z witaminą c albo czymś co w składzie ma dużo C!!

Do zachcianek to ja mam lody :) algida w litrowych pojemnikach :)

Co do płci to właśnie dziś naszemu kuzynowi urodził się synek :) A od zawsze do dziś rana miała być Amelka :)

Zamiast spirytusu do pępka lepsze i wygodniejsze są już takie gotowe, nasączone spirytusem jednorazowe gaziki
o takie:
http://allegro.pl/10sztuk-gaziki-spirytus-70-do-pepuszka-22gr-szt-i2153157205.html
A wiecie jak ja kompletowałam pierwszą wyprawkę? Weszłam na Allegro, na jakiegoś sprzedającego tego typu rzeczy i przeglądałam co i w jakich ilościach ludzie kupują:)
I jak już jesteśmy w temacie to polecam te podkłady - są rewelacyjne. W szpitalu było tego pod dostatkiem (chyba Belli) ale 100x bardziej wolałam swoje.
http://allegro.pl/rewelacja-30szt-podklady-poporodowe-abena-super-i2157403713.html

No tak, chusta, też chcę kupić. Póki co się intensywnie dokształcam w temacie i już wiem jaką chcę. Ponoć też używane są lepsze, bo są już "złamane" - to pewnie jakiś slang :/ pewnie chodzi o to że jest miększy materiał, łatwiej wiązać i dociągać.
Miśkę nosiłam w ergonomiku, teraz chcę chustę :)

Połowę z tych rzeczy z listy ja wywalam od razu.
Z pozostałych sporo mam. Pozostaje mi dokupić pieluchy tetrowe i flanelowe, fridę bo wywaliłam starą, i jakieś ze 2 ręczniki. No i kosmetyczne - proszek, coś do mycia dla dziecka.

ooo Bimka! ja marzę o chuście! :D

haha no mówię, ja listę pod swoje potrzeby zmodyfikowałam, bo dużo mam a dużo uważam za niepotrzebne ;)

no i woda morska! muszę sprawdzić czy sobie zapisałam ;)

jo? to chyba sobie kupie...
tylko, że małż przyjdzie z roboty i wszystko wypsika na siebie :P
schowam

A, octenisept polecam zawsze mieć w domu. Teraz już nie używa się wody utlenionej do skaleczeń i dezynfekcji ran więc to jest naprawdę fajne. psikasz i już. Moja lekarka odkaża tym gardło podczas infekcji. Ja używam bardzo często do wielu spraw :>
A zaczęło się od zainfekowanego kikuta małej w szpitalu - 1 dzień psikałam octenispetem i po infekcji.

i miękkiej szczotki do włosków (miałam, używałam, używam)

aaaa wałeczki do spania... to chyba po to żeby dziecko leżało na boczku i sie nie przewróciło na brzuszek, to sobie mozna z pieluchy flanelowej albo kocyka taki wałeczek zrobić, hehe :P

a tam na liście nie ma jeszcze specjalnej poduszki do karmienia w kształcie banana :P też można sobie kupić za 150 zł :P

i chusty do noszenia dziecka! (też 150)

ja też na d*phastonie od poczatku :/
ale musze go brac do końca 16 tyg. póki łożysko nie przejmie pracy nad wytwarzaniem hormonów - u mnie niestety powoduje on (d*pek) okropną niestrawność - wrrr

spirytus do pępka, chociaż mojej odpadł w szpitalu i nic więcej nie musiałam robić ...
teraz czytałam, ze polecają ten oc ... coś tam :D wyżej jest na liście

wałeczki do spania miałam, leżą zapakowane ani razu nie użyte ;)

także naprawdę, trzeba się dobrze zastanowić żeby głupot nie nakupować ;)

wałeczki do spania sama nie wiem
spirytus - do przemywania pępka?
sól fizjologiczna - do przemywania oczek
frida - do czyszczenia noska
gaziki - gazą czyścisz oczka, pępek
wkłady poporodowe - wielkie podpaski :)

bimka, JA W PIERWSZEJ CIĄŻY CIĄGLE JADŁAM, CZY CZUŁAM głód CZY NIE ... I WPADŁAM W PUŁAPKĘ JEDZENIOWĄ. jak chciałam ograniczyć TO NIE DAŁO RADY. co 2 GODZINY PEŁEN POSIŁEK. bo inaczej drżały mi dłonie, robiło mi się słabo. Czułam się jak narkoman. cholernie to było męczące. teraz staram SIĘ ZACHOWAĆ 4 Posiłki. plus owoce.

wałeczki do spania
spirytus
sól fizjologiczna
frida
wyjałowione gazy
wkłady poporodowe
Jałowe gaziki

Niektóre rzeczy sobie sprawdziłam ale nie które nie mam pojęcia do czego mogą służyć przy dziecku

Tak tak GAPA ZE MNIE :) przyznaje sie

najgorsze jest to, że stale bym coś żarła, non stop coś jem... nawet jak jestem najedzona to coś tam sobie podskubuję... chyba bede ważyć 100 kilo na koniec

my tu chyba na d*phastonie fasolki hodujemy ;)
no ja już nie muszę brać na szczęście

a bóle podbrzusza też normalka :)

czego ty nanik nie znałaś?

hihi , ja w pierwszej ciązy tez się głupia czułam, głównym wyznacznikiem mojej głupoty było to że nie rozróżniałam body od pajaców, rampersów i kaftaników ;) dla mnie to było wszystko to samo ;)

Jejku jak mi się ta lista przyda nawet niektóre rzeczy nie wiedziałam do czego służą :)

Inne tematy z forum

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...