Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 52* 1*

Pierwszy wątek, kiedy już wszyscy jesteśmy obecni ;)
Wszystkim mamuśkom należą się gratulacje i buziaki, bo jestesmy zarąbiste :P a nasze dzieci przesłodkie ;)

20.06. (02.08) gianella - Rozalka, 2,03 kg, 44 cm / Kliniczna CC
24.06. (11.08) Mamafipcia - Weronika, 1480 gr., 40 cm/ Zaspa

27.07 (09.08) agag_agag - Szymek 3600 gr, 55 cm / Zaspa SN
27.07 (o3.08) sanszajn - Antony Adam 3400gr, 56cm / Redlowo SN
31.07 (03.08) Eliska - Zuzanna 3420 gr, 54cm / Zaspa SN

02.08 (20.08) AgusiaB - Wojtuś 3780 gr, 56 cm / Kliniczna SN
05.08 (04.08) Sylwia- Janek 3700 gr, 56 cm / Kliniczna SN
06.08 (19.08) Paula - Antoś 3200 gr, 53 cm/ Redłowo SN
10.08 (18.08) Zetka - Wojtuś 3310 gr, 53 cm/ Zaspa SN
11.08 (17.08) Kasita- Tymoteusz 3830 gr, 62 cm/ Kliniczna CC
12.08 (05.08) Mariols- Wiktoria 3470 gr, 55 cm/ Kliniczna SN
14.08 (25.08) Martek - Maciej Franciszek, 4150 gr, 56 cm / Swiss Med CC
17.08 (04.09) Jokerkowo Maja / Zaspa
18.08 (30.08) kaska2308 - Zuzanna, 3075gr, 53 cm / Kliniczna SN
18.08 (15.08) Asela - Gaja Daniela, 3700 gr, 56 cm / Redłowo SN
19.08 (17.08) Ola81 - Emilka, 3280 gr, 55cm / Wejherowo, SN
20.08 (18.09) Alana - Laura, 3100gr, 53 cm / Redłowo CC
20.08 (05.09) Asiunia81 -Jaś, 3758, 58 cm/ Swissmed CC
25.08 (20.08) KArolina -Tomasz, Redłowo SN
26.08 (12.08) ania84 - Liwia, 4125, 59 cm/Kliniczna
28.08 (21.08) Bimka - Adaś, 4000g, 60 cm/ Redłowo SN
29.08 (29.08) Olcia- Nicole,3550 gr, 55 cm/Redłowo/SN

01.09.(23.08) Aga81gd-Nikodem 3760g,56cm/kliniczna
03.09 (28.08) Mammamia - Maciuś, 3400g ,57cm/ Redłowo
06.09 (17.09) miskab - Jasiek, 3470 gr,55 cm/ Wejherowo
06.09 (13.09) asik-74-Emilka,3760gr, 57 cm/Swissmed
07.09 (06.09) nat - synek, 3400 gr, 56 cm / Redłowo
08.09 (03.09) nanik- Wiktoria, 2945 gr, 53 cm
09.09 (15.09) agusp-Agatka, 3540gr, 55 cm/Swissmed
10.09 (27.08) Łucja81 - Maciej , 3960 gr, 56 cm/ Wejherowo/SN
10.09 (05.09) kattie - Patryk 3370g, 56cm / Kliniczna CC
11.09 (01.09) ania85 - Weronika, 4100 gr, 57 cm / Far Far Away ;)
13.09 (16.09) LADY_D - Jaś, 3790 gr, 57 cm / Wejherowo
17.09 (22.09) okruszek_ - Marcin, 3295 gr, 55cm / Kliniczna
17.09 (14.09) DaMa - Lilianka, 2960 gr, 55cm/Kliniczna/CC
17.09 (29.09) Olka Fasolka-Lilka, 2720 gr, 51 cm,Redłowo
18.09 (02.09) Galuszka- Nina,3250g 57cm /Wejherowo/SN
19.09 (29.09) Iskierka28-Kornelka, 2950gr,53cm/Zaspa /SN
19.09 (17.09) Roli-synek/Kliniczna/CC
20.09 (20.09) Aguseek- Amelia, 3520gr, 56cm/Kliniczna
22.09 (19.09) ivi83- Olaf, 3490 gr, 55cm/Zaspa/SN
27.09 (22.09) malutka22, Fabian, 3990g, 59 cm, Redłowo
30.09. (24.09)krasnal699,Konradek, 2880 gr, 54 cm/Kliniczna/CC

Poprzedni wątek:
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=414543&c=1&k=16
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: ll

OMG, wygrałam licytację kolejnego kombinezonu;)
Może ktoś chce;)
http://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/27/01/39/24/2701392460

Alanko - trzymam kciuki żeby jednak się wchłonął !!! dobrze, że umówiłaś się do Kosiaka.

kurde a może mały nie robi tej kupy bo za mało piję płynów ?? może tak być??

Jutro przyłazi położna, nie wiem po co.

Witam,

Alanko o kurde :/ oby wszystko sie dobrze skonczylo, ale super ze zostalo to wykryte ! trzymam za was kciuki...

mammamia a do jakiego pediatry chodzilas z Gabrysią?

Sylwia... mi sie wczoraj okes zaczal mam nadzieje ze sam ustanie i nie bedzie problemu :/

Ja jak bylam malutka tez przeszlam zapalenie pluc a jedyny objaw u mnie to byla sapka....oczywiscie bez goraczki...

U nas tez nie za fajnie....
mala nam zaczela cos kasłac i tak w czwartek i piatek po 3 razy.. w czwartek dzwonilam do ptrzychodni aby sie zapisac do pediatry to sie dowiedzialam ze male dzieci czasem musza kaszlnąc :/ i ze zapisze nas na poniedzialek bo nie ma naszej pediatry itp.. jakos glupia pozwolilam uciszyc moja intuicje i sie zgodzilam, a w sobote mnie matka nakrecila ze moze sie cos zlego stac i juz w nocy z soboty na niedziele zaczelam fiksowac ... rano w niedziele obudzila sie z zatkanym nosem i taka jakby chora..az sie wystraszylam i szybko pojechalismy na IP....
lekarka osluchala i mowi ze infekcja gornych drog oddechowych ..narazie sam katar ale z tego tez sie moze cos rozwinac..:( przepisala: calcium, fenistil,cebion, nasivin soft i w pon do kontroli...
dzis byla kontrola u naszej pediatry ale wcale po niej nie jestem zadowolona....najpierw chcialam zwazyc mala ... dowiedzielismy sie ze waza tylko przy szczepieniu (jakby to ich wielce cos kosztowalo ..nosz)
co 6 tyg a tak nie ma potrzeby :( no i potem gadka z pediatra, normalnie nie wiem co nam te wizyty daja bo zamiast pomoc to coraz wiecej problemow.....zadnych lekarstw, zadnych skierowan na badania, zadnych podejrzen moze to to moze to tamto... ehh...
jak czytam was ..ze lekarz wykryl to czy tamto to az zazdroszcze...chyba zostaje tylko mi szukac prywatnego lekarza....
A wiec mamy katar, pocimy sie, kaszelek ...
Zmienilismy mleko z AR (twarde kupy, brak ulewan)) na comfort (rzadkie kupy, ulewania) i byla masakra ...ulewanie takie ze szok, wszystkie ciuchy zalatwone w jeden dzien co wypite to wylane...
po 1 dniu spowrotem na AR... :/ musze wykombinowaqc co jej dawac na rozrzedzenie kupy....na łatwiejsze wyproznianie...
Pediatra proponowal nestle NAN AR ale dla mnie juz ostatecznosc...
No i kolki sie nam z tego wszystkiego pojawily.... a od poczatku w ogole ich nie miala (2 miesiace) w ogole jest placzliwa i sie szybko zlosci.. rece mi juz opadaja...

co do diet, to ja żadnej nie przestrzegam jeżeli chodzi o karmienie (bo jeżeli chodzi o sylwetkę to zaczynam od jutra) ale to tylko dlatego, że szymek naprawdę nie płacze. W oprciu o rozmowę z zaprzyjaźnioną położną wyszłam z założenia, że do 3 tygodni nie ma kolek ani trądziku więc można jesć wszystko, A dietę eliminacyjną wprowadzić dopiero jak coś wysypie, albo zacznie się mega płacz kolkowy. Ale nawet jak pojawią się kolki, to dziecko przyzwyczajone do tego czasu do narmalnej "niediety" lepiej sobie z kolkami poradzi. Mama powinna myślec też o swoim organizmie z którego przez cały okres ciąży i karmienia (najczęściej łącznie 1,5-2 lat) wysysane jest to co najbardziej wartościowe

asela ja też szukam kombinezonu dla szymka, więc możesz mi podesłaś jakiś uniwersalny który dla was za duży

Alanka jejciu biedna malutka.. ale dobrze, że wykryte, bo przynajmniej wiadomo co i jak, teraz będziesz wiedziała o co chodzi i czy się poprawia czy nie. a nie faszerowała może niepotrzebnymi lekami...

Co do gina dziecięcego, to ja też bym skorzystała z namiarów, bo moje Emi skarży się że ja pisia boli, a w moczu nic nie wyszło (pisałam już o tym) tylko że od jakiegoś czasu, już się raczej nie skarży, więc może przeszło... ostatnio z mężem rozmawialiśmy o tym i wydaje nam się, że jest lepiej odkąd nie ma w ogóle pampersów... chociaz nie łączyłabym tego z nimi, bo pampersy miała tylko na noc a bolało ją wieczorem czyli przed ich założeniem...

Nanik kiepska sprawa.. chyba czeka cię jeszcze jeden poród... przyjemnie nie będzie na pewno, bo Ci się zastój zrobił.. 3 razy przez 6 tygodni??? Nic dziwnego że krwawisz.. Może jakiś pociążowy hemoroid stoi na przeszodzie a do tego na wylocie masz kamlota, więc radzę użyć wspomagaczy poślizgowych typu czopek glicerynowy i przede wszystkim zadbać o to, żeby nie dopuścić do tego kolejny raz. Przedewszystkim duuużo wody. Ja zauważyłam, że mam problem jak za mało wypiję w cięgu dnia. Bo przecież mój pokarm musi się z czegoś produkować i to się "pobiera" właśnie z pokarmów i płynów jakie matka spozywa. Od tego ile się pije zależy jak "suche" i zbite będa odpady trawienne.
A dodatkowo odkryłam zbawienną moc hulahop właśnie w zwiazku z tą sprawą. zdecydowanie wspomaga pracę jelit :)

coś jeszcze miałam ale zapomniełam...

witam wieczornie

Alana- trzymam kciuki zeby wszystko bylo dobrze, musi byc:)

u nas dzien rewelacyjny, malutka duzo nie marudzila no i Maks byl dzisiaj laskawy dla mamy i byl grzeczny.
za to wieczor masakra. jak co dzien M po kapieli dzieci pojechal sobie na silownie a ja z dwojka nie chcacych spac maluchow. Niki nie moglo sie odbic a raczej odbijala dziesiec tysiecy razy na szczescie juz od prawie godzinki spi:) za to Maks od dwoch dni marudzi na noc bo chyba kolejne zeby wychodza i zasnal dopiero przed chwila.

dziewczyny a macie jakis sparwdzony sposob na bolacy kregoslup? mi juz on doslownie odpada, niby malej duzo nie nosze ale klopsik wazy ponad 5 kg wiec to nie malo.

my na zime mamy 3 kombinezony po Maksie, wiec juz zadnego kupowac nie bede. wlasnie sprawdzalam sobie jakie i ile ciuszkow mam na rozmiar 3-6 i jest ok, na szczescie prawie nic nie musze dokupowac, bo wszytsko mamy po Maksie i mojej siostrzenicy.

tak Bimka wiem jak to się robi:) jak tylko pamiętam to ćwiczę

no Madzia też miała zap. płuc bez żadnej gorączki,

Ginekolog dziecięcy jest w przychodni śródmieście w gdyni. A po co w ogóle Wam ginekolog dziecięcy?

łucja, na nietrzymanie moczu to tylko ćwiczenia mięśni kegla. Wiesz jak to sie robi?

Adaś nie robił kupy 2 dni (tzn. wczoraj i dziś) a dziś jest wyjątkowo grzeczny. Rano długo nosiłam go w chuście, może to dzieki temu. Potem długo spał, cycka chciał, spał i tak do teraz. Prawie w ogóle nie płakał, nie to co zwykle, ciągle cyc albo ryk.
Trochę poryczał po kąpieli, no ale wybaczam ;)

Ale mnie boli łeb!

Łucja - Zuzia ma obniżone napięcie mięśni brzucha i klatki piersiowej i asymetrię ułożeniową, bo upodobala sobie jedną stronę do układania główki. No i teraz działamy, żeby to zmienić.

Eliska a dlaczego musisz małą rehabilitować, chyba czegoś nie doczytałąm

Alana - trzymam mocno kciuki żeby torbiel się sama szybko wchłonęła i żeby nie musiała być operacja! Będzie dobrze!

Sylwia - oby to był jenak okres!

My jutro znów na kontrolę do pediatry. Mam nadzieję, że obędzie się bez antybiotyków. A dziś na rehabilitacji z Zuzka byłam, ale płakała pół zajęć bo chciała spać :)

Mam jej zrobić usg szyi, żeby zobaczyc, czy jakiś mięsień jest krótszy lub grubszy...

Zawsze coś...

chyba w najgorszym momencie chorobowym urodziłyśmy, no cóż oby choróbska i inne niefajne historie szybko się skończyły

dziewczyny o d soboty daję małemu bobotic i dzisiaj po jakimś czasie od zjedzenia zaczyna płakać przy robieniu bączków, tak jakby robienie bączków go bolało,jak mu chwilkę pomasuję brzuszek to jest ok i zaczyna się uśmiechać, czy to koli czy co?? już sama nie wiem

ja mam tylko jeden kombinezon na zimę i mam nadzieję że wystarczy, przecież to tylko do wózka, raczej ciężko go będzie wybrudzić,ewentualnie mam jeszcze kurtkę dla małego

Matko co za wątek u kazdego coś dziewczyny głowa do góry wszystko bedzie git

Alanka może faktycznie spróbuj na klinicznej podpytać ale zobaczysz nie bedzie takiej potrzeby

Alana, oby się wchłonęła torbiel i wszystko było ok. A to na USG Wam wykryli czy jak?
Sylwia, oby to był okres...
Kasita, mam jeden taki unisex beżowy, wstawić fotki?
Chyba za wcześnie się pochwaliłam grzecznym dzieckiem, bo cały wieczór marudzi, na szczęście tatuś się nią zajmuje:)

Alana co do gina dzieciencego to bym chyba własnie na kliniczną zadzwoniła i zapytała może by coś podpowiedzieli bo to chyba ciężko znależć
bardzo ci współczuje takie maluszki jak cierpią to serce pęka na pół wiem co mówie :(
może bedzie jakaś inna metoda nieoperacyjna może poczekają aż podrośnie troszke?
myślami bedziemy przy was :)

Sylwia bidulo jak nie deszcz to hipisi widze u was :(
mam nadzieje że to nic grożnego tylko pierwszy sily okres ;/

zszycie mnie swędzi jak cholerka i bym już zdrapała te strupy paskudne :)

Alanka trzymaj się, oby się wchłonęła torbiel

mój też się czasami przy karmieniu krztusi, więc staram się go tak przyłożyć do cyca,żeby był nad nim i mógł bardziej pokarm zasysać a nie się nim nażłopać

kurcze nie wiedziałąm,że maluszki mogą tak szybko zapalenia płuc dostać

ja wkurzona na maxa

rano bylismy w przychodni. oba moje szkraby dostały antybiotyk. jak małemu sie nie poprawi to do szpitala na zapalenie płuc wyladujemy :( no ale nie martwię sie na zapas
mąż naszczęście pojechał ze mną bo z dwójką to ciężko samej
nawet mi pomógł dzieciaki spowrotem do domku przytaszczyć, rozmieszał nam antybiotyki i dopiero potem poszedl do pracy
w ciągu dnia zadzwonił zapytać jak sobie radzimy (o dziwo)
miał wrócić wcześniej lub normalnie... ja znowu glupia dałam sie nabrać
o 17.00 zadzwoniłam zeby zapytać gdzie jest to łaskawie mi powiedział że wychodzi z pracy

jestem teraz na niego obrażona i leże sobie. nakarmiłam małego i dałam mężowi do odbicia. mały przysypiał ale ten zaczął do niego gadać i go rozbudził na całego. teraz niech go niańczy.
mąż sie mnie pyta czy może iść zjeść. to mu powiedziałam że może, bo wszytsko jest w kuchni. ale jak maluszek zaczął płakać to powiedziałam córci zeby tatusia zawołała :) a on wyrzuty ze sie przecież pytał czy może iść jeść... JA TEŻ NIE JADŁAM W SPOKOJU
masakra z tymi facetami

to nie pediatra mi tak powiedziała, znaczy pediatra ale nie moja tylko w szpitalu na polankach :/ także chyba jeszcze lepiej

jadę na tą kliniczną, trzymcie dziewczyny kciuki, żeby to był tylko taki świński okres :/

Alanko trzymaj się!! Będzie wszystko dobrze!

Nanik, zapodaj sobie 2 czopki glicerynowe i pójdzie raz dwa :)

Sylwia co Ty masz za pediatrę?!
Mam nadzieję, że Jaśko szybko przestanie się krztusić. Jak Ty tak piszesz to i moja zaczęła się ostatnio krztusić, ale w sumie przy samym jedzeniu. Chyba za łapczywie je, ale się przestraszyłam. W czwartek muszę się pediatry zapytać i do tego z samego rana ma katar i kicha namiętnie, ale tylko rano.

No dobra moja królewna się obudziła... koniec pisania

Alana bidulka, trzymam za coreczke kciuki!
ja jem wszystko byle zdrowo ;)

u nas poki co spokoj, kolki sa ale bardzo slabe i nie zawsze, wiec nie wiem nz pewno czy to kolki

Inne tematy z forum

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)