Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 7*

Sierpień:
gianella - 02.08.
Eliska - 03.08 - dziewczynka
Sylwia- 04.08 - chłopak! :)
Sanszajn - 04.08
Mamafipcia (Pati 25) - 06.08 - dziewczynka:)
karing - 07.08
agag_agag - 09.08
ania84 - 12.08.
Ania32 - 13.08.
asela - 15.08. - dziewczynka
Kasita - 17.08.
Ola81 - 17.08.
GosiaS - 18.08.
Paula - 19.08.
AgusiaB - 20.08.
Bimka - 21.08.
Martek - 25.08
łucja81-26.08
Mammamia - 28.08.
Olcia_ - 29.08
kaska2308 - 30.08

Wrzesień:
ania85 - 02.09.
nanik - 03.09.
Asiunia81 - 05.09.
pierwsze_baby - 05.09.
Kocur86 - 06.09.
nat - 06.09.
ivi83 - 09.09.
Fretka - 15.09.
agusp - 15.09.
Roli - 17.09.
Alana - 18.09.
Fiolka - 20.09.
aguseek - 20.09.
malutka22 - 22.09.
Okruszek - 22.09.
krasnal699 - 24.09.
Iskierka28 - 29.09

link do poprzedniego:
http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-sierpniowo-wrzesniowe-2012-6-t314936,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie sierpniowo-wrześniowe 2012 7*

Witam się po długiej przerwie, ale cały czas czytam co u was, tylko nie mam siły pisać, bo samopoczucie jeszcze nie najlepsze, a kurde niby już powinno być ok, niby było kilka dni lepszych i miłam nadzieję, że już będzie dobrze, a tu znowu d..a.

Jeśli chodzi o wózek to my mamy po Zosi emmaljunga smarta, duży na czterech pompowanych kołach, do tego duża gondola i sprawdził nam się super, w największą zimę, po mega nierównościach nie było żadnego problemu, także uważam że 4 koła to podstawa. Teraz tylko dokupię Zosi taką dostawkę, żeby wrazie czego mogła sobie też pojechać i będzie ok.

no, to dobry pomysł, przynajmniej wiesz ze bezwypadkowy

własnie dlatego sie nad nim zastanawiam bo ma 3 koła, gdyby to był taki sam tylko 4 kołowy to nie byłoby dylematu, co prawda teraz gdzie mieszkamy idzie sie po płaskim i sa rowne chodniczki jednak nie wiem gdzie bede mieszkała za jakis czas, poza tym jak wybiore sie do tesciow na obluże to pod góre i z góry.. moze po prostu wezme sam fotelik z bazą..

one są jak dla mnie właśnie mniej stabilne i np. jak chcesz podjechać pod krawężnik to jak podnosisz tylne koła do góry i wózek opiera się tylko na przednim to musisz utrzymywać równowagę. Przy wchodzeniu/wychodzeniu z autobusu to jest bardzo uciążliwe, bo czasami próg jest wysoko albo daleko.
Poza tym taki wózek nie mieści się na podjazdach dla wózków, trzeba wciągać go tyłem a to jest bardzo męczące.
Nawet lekki wózek na takim podjeździe albo na wertepach staje się ciężki i niewygodny.

Przejdź się po swoim osiedlu, po "swoich" trasach i pomyśl jakby to było iść tędy z wózkiem. Normalnie człowiek się nad takimi sprawami nie zastanawia tylko idzie, a potem każdy wyboisty odcinek, każdy krawężnik, każde schodki są problemem szczególnie że tą samą trasę przemierza się co najmniej 2 razy dziennie. No i na poczatku człowiek chce jechać jak najdelikatniej żeby nie obudzić dziecka a na mieście, w takich warunkach jakie mamy to nie jest proste.

Dlatego polecałabym wózek, który:
1. Ma duże koła (wtedy lepiej, płynniej jedzie po nierównościach, przy małych kółkach nawet szpary w chodniku są wybojami)
2. Ma amortyzację (tzn. żeby wozek nie był sztywny, niekoniecznie żeby się bujał)
3. Ma na tyle daleko oddalone od siebie przednie koła żeby mógł się zmieścić na każdy podjazd.
4. No i duża torba jeżeli na zakupy bedziesz jeździła wózkiem a nie samochodem.

Dla mnie to są najważniejsze kryteria. Testowałam już kilka wózków i już wiem co jest najważniejsze.

Wygląd wyglądem, wózek może być najpiękniejszy na świecie, ale jeżeli bedzie się słabo sprawdzał w praktyce to opchniesz go po miesiacu.

Alana jak ja kupowałam wózek to też się zastanawiałam nad 3 kołowym, ale po przetestowaniu w sklepie doszliśmy z mężem do wniosku że one są jednak mniej stabilne, szczególnie wydawało nam się że przy krawężnikach.

Bimka ze względow estetycznych czy sa mniej stabilne czy jeszcze jakis powod ?

ja bym 3 kołowego w ogóle nie brała, u mnie odpadają na starcie wszelkie 3-kołowce

dziewczyny, moze to i wczesnie alee.. moja koleżanka ma na zbyciu wózek mura 3 z fotelikiem maxi cosi i z bazą i tak sie zastanawiam nad tym wozkiem, miała któraś z was taki ? jakie sa jego wady i zalety ?

nerwobóle na prawde brzmi poważnie.. :)

kurcze nie mam wit B ... a może nospa pomoże?

tak, to nerwobóle, niestety czasami potrafią całkowicie unieruchomić, kiedyś mnie w basenie złapało, dobrze, że na schodach, ale siedziałam i nie mogłam nawet milimetr się poruszyć, tak rwało :/
Okruszek, skorzystam z rady z wit.B, ale chyba kompleks? Bo nie wiem czy inną sprzedają bez recepty?

brzmi strasznie skąd to się bierze? chodzi mi o ten nerwoból? a którą wit B?

hmm źle napisałam,bo dużo to pojęcie względne ;) 3x2tabl.

Kochana, to są nerwobóle. Weź dużo witaminy B-jak najbardziej dozwolona w ciąży i odpoczywaj, przejdzie.

może coś nadweręzyłaś

byłam na spacerze dziś +zakupi no i nie wiem czy to nie za dużo było... gdybym serce miała po prawej stronie(prawie pod pachą) to chyba byłby to zawał a tak nie wiem ale boli... aż głębszego wdechu wziąść niie mogę...
Miałyście może kiedyś coś podobnego? co to może być?
położyłam się na 1,5h i nic nadal boli...
chociaż się pożaliłam. a co!

dziewczęta, dr Leszczyńska przyjmuje również w swoim prywatnym gabinecie w gdyni. gabinet nazywa się KLIFMED. :)

no skoro tak mu zależy to idź, skoro Tobie to obojętne...
z resztą wiesz, zawsze można wykryć jakieś wady które można leczyć jeszcze za życia płodowego, także wg mnie chyba dobrze coś takiego zrobić. Downa nie wyleczysz, ale może coś innego przy okazji się wykazać, nie wiem... przezorny zawsze ubezpieczony

wiem co to usg genetyczne :) chodzi o to, że dla mnie wynik jest nieważny, a dla męża odwrotnie. Tylko, że płacąc 200zł za wizytę i tak nie mam pewności czy będzie zdrowe czy nie.

usg genetyczne wykonuje się miedzxy 11-13t.c . Sa to pomiary przeziernosci karkowej, kosci nosowej i udowej. W tych tygodniach pomiar jest najbardziej miarodajny np. na wykluczenie zespołu downa. Takze pod wzgledem wykonania jest to zwykłe usg ale jednak bardziej szczegółowe.

Inne tematy z forum

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...

OSZCZĘDZANIE W KAŻDYM CALU (80 odpowiedzi)

Czy któreś z was są bardzo oszczędne jeżeli tak to w jaki sposób i co zaoszczędzacie . -woda...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...