Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (5)

STYCZEŃ:
02.01.2014 kammcia, córeczka, Wejherowo
02.01.2014 Jaagnes, córeczka, Wejherowo
05.01.2014 Dzula, Córeczka
06.01.2014 bubelka, synek, Zaspa
12.01.2014 Nalla, Córeczka
13.01.2014 justi, chłopak, kliniczna
14.01.2014 aanulkaa, córka, kliniczna
17.01.2014 Karmelek, córeczka
19.01.2014 malgos.1985, córka Marika, kliniczna
19.01.2014 Antonina. chłopiec
20.01.2014 Wilczyca246, Dziewczynka, Kliniczna
27.01.2014 Aniaa, CÓRECZKA, Zaspa
31.01.2014 Martyna.89 Córeczka

LUTY:
02.02.2014 Caroca
05.02.2014 sylwia781122
07.02.2014 Małgosia85; Dziewczynka; Szpital: Zaspa
07.02.2014 madziemz; Chłopiec (Emil) na 80% :); Zaspa
07.02.2014 agasolid; chłopiec, Kliniczna
10.02.2014 magda, dziewczynka,
12.02.2014 Nitka, dziewczynka
13.02.2014 zetka
18.02.2014 Kobietka
18.02.2014 babelkowa; Dziewczynka
19.02.2014 Patrycja89, Dziewczynka, Zaspa
20.02.2014 mamazosi, Córeczka, Kliniczna
21.02.2014 niezapominajka
21.02.2014 rdomi
21.02.2014 Aga M. dziewczynka, Kliniczna/Swissmed
27.02.2014 MarchewkaEwka, córeczka, Wojewódzki/Kliniczna

poprzedni wątek :

http://forum.trojmiasto.pl/Mamusie-styczniowe-i-lutowe-2014-4-t500633,1,130.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowe i lutowe 2014 (5)

Martyna jesteś troche niesprawiedliwa... choc jestem po 30 stce, nie zamierzam miec cesarki na zyczenie i nie uwazam, ze umawianie sie na nia jak do kosmetyczki to cos normalnego. wiem, ze sa osoby, ktore maja niski prog bolu i jestem w stanie to zrozumiec. mam nadzieje, ze nie bedzie wskazan do cc i uda sie urodzic sn.

w panstwowych szpitalach nie rozumiem, jak mozna nie dac znieczulenia, jesli ktos kilkanascie godzin cierpi, bo ordynator preferuje naturalne porody. co miesiac place podwojnie, podobnie jak wiele moich znajomych, a ta niepewnosc jezdzenia po calym trojmiescie i rodzenie gdzie bedzie miejsce to dla mnie zbedny stres przed i to do tego podwójny. wiem, ze to nie film i w panstwowym szpitalu nie beda czekac z czerwonym dywanem, bo choc dla nas to wyjatkowy czas to dla nich rutyna. do swissa mam niecaly kilometr... i jesli trzeba zaplacic w naszym kraju za komfort to trudno zaplace. podobnie jak za wiele innych rzeczy.. gdy do ginekologa trzeba czatowac na telefonie zeby sie umowic , a terminy rozchodza sie jak cieple buleczki, gdy trzeba czekac na wizyte spozniajac sie do pracy bo jest obsuwa... cenie czas innych i chcialabym, aby ktos cenil tez moj, co w darmowej sluzbie zdrowia nie jest normą...

Oj i zapomniałabym, na problemy po ciąży z nogami dobre są drenaże limfatyczne, w ciąży nie można ale warto po. Czasem jest tak, że te zmiany po ciąży nie ustąpią i się nasilą, a warto zadbać o nogi.

W ciąży też warto chodzić na basen jak ktoś ma z tym problemy, bo ciąża to niby krótki czas a czasem później te problemy rozwiną się w coś gorszego. Warto "tłamsić to w zarodku"

Ja sama byłam prawie zdecydowana na Swissa. Po rozmowie z lekarzami, wiem kto się tam wybiera. Rozkapryszone panie które chcą cc na życzenie. Głównie panie po 30., typowe karierowiczki które uważają za coś uwłaczającego im rodzenie w bólach i wolą cc. Tak opinię usłyszałam od położnej, która tam pracowała. Nie pracuje tam bo woli być na normalnym etacie niż na umowę zlecenie. (takie umowy w prywatnych szpitalach są normą, gdzie panie z Zaspy czy klinicznej mogą sobie dorobić)
Szczerze zdecydowałabym się tam na lifting, liposukcję, czy coś innego, ale zaryzykować zdrowie dziecka dla nie ukrywajmy tego własnej wygodny, to chyba troszkę za dużo.

Mam nadzieję, że nikogo nie obrażam, bo nie mamy tu mamy poniżej 18 więc każda z nas jest dorosła i wie co robi.
Ja wycofałam się tuż przed podpisaniem umowy, ale mam jeszcze 3 tygodnie na ewentualną zmianę decyzji

Kammcia, a nie wiesz jak wygląda "zwiedzanie" raczej możliwość zobaczenia porodówki w Wejherowie, czy można sobie tam przyjechać?

Na dzień dzisiejszy ten szpital do mnie przemawia, bo jest 1. szpitalem 2. ma II stopień ref. (ten III to już wady takie które na USG widać) 3. nie jest aż tak wielki, więc nie budzi we mnie przerażenia i wiele innych ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nalla niestety żadnego znieczulenia nie ma ;(

Justi, no ja wiem, że to grubsza sprawa, dlatego miałam już konsultacje z "naczyniowcem". Wiadomo trochę się wchłoną i mogą być mniej widoczne, ale zepsuta zastawka niestety już się sama nie naprawi, ale dobrze że można coś z tym zrobić. :)

Kammcia a wiesz może czy Wejherowie dostępne jest znieczulenie zewnątrzoponowe?

Zyga, to pisz wszystko o tej Klinicznej:) Mnie interesuje wszystko. Jaki miałaś poród - sn czy cc? Co Ci się podobało, a co nie? Jak wygląda opieka poporodowa? Kiedy dostałaś dziecko (od razu, czy jakoś później)? Jak było u Ciebie z karmieniem (czy ktoś w tym pomagał)?

Odbiór do dogadania :)

A gdzie odbiór?

Hej Dziewczyny :)

Zostały mi po porodzie:
-wkładki poporodowe Hartmana maxi (1 całe opakowanie-14 szt. i 6 szt. z drugiego opakowania) - 25zł
-wkładki poporodowe Hartmana midi (9 szt.) - 6zł
-Tantum rosa (10 saszetek) - 20zł
-Enema - 6zł
-majtki jednorazowe BabyOno rozmiar XL (3 szt.) - 3zł
-podkładki na wc (4 opakowania po 5 szt.) - 5zł

Może któraś z Was by coś chciała? :)

a, i niedawno rodziłam na Klinicznej, także mogę opisać co i jak, jeżeli któraś chce, bo sama szukałam jeszcze niedawno na ten temat informacji, więc chętnie pomogę:)zyga

hej dziewczyny!
KTG na NFZ zrobicie w Starmedzie na Morenie, ul. Piecewska.

moja koleżanka miała straszne żylaki w ciązy.... ginekolog jak zobaczył to się normalnie wystraszył, że aż takie "cudeńka" można mieć i pewnie bez zabiegu się nie obędzie... po porodzie jak ręką odjął, nic jej nie zostało :) także mam nadzieje, że i w Waszym przypadku też tak będzie :)

jeśli chodzi o Wejherowo, to jeszcze oprócz prysznica, worka, na porodówce jest dostępny gaz rozweselający, piłka, specjalne krzesełko do rodzenia. Podobno piłka połączona z prysznicem przyśpiesza poród, ale kto to wie ;)
ja czuję, że chyba będę jedną z pierwszych rodzących w Wejherowie, to na pewno podzielę się wrażeniami ;) chyba, że mnie Jaagnes wyprzedzi ;) bo my łeb w łeb ;) także na pewno opinie z wejherowskiej porodówki będziecie miały ;)
my z Jagness zakończyłyśmy już zajęcia w SR ;) 10 tygodni tak szybko zleciało ;) teorie mamy za sobą, teraz czekać tylko na możliwość wykazania się ;) hehehe

o swissie poczytałam i neonatolog oraz anstezjolog sa całą dobę

http://www.swissmed.pl/pl,oddzial-porodowo-noworodkowy,66

Nalla no ja poczytalam troche i wlasnie pisza ze kaszel w ciazy moze byc grozny, taki uciazliwy, dlugotrwaly bo powoduje skurcze macicy. Wiec troche sie przestraszylam i poszlam dzis do tego lekarza.

Aniaa byc może przez kaszel nie wiem już sama. Pierwszy raz się tak czułam nawet w pierwszej ciąży tak nie mialam tak bolało, że masakra i trwało to z godzine chyba. Może to te skurcze przepowiadające. Ja jutro idę do lekarza dzisiaj już się nie dostałam tyle jest chorych:/. Chce żeby mnie osłuchał bo dzisiaj ten kaszel jest mocniejszy i duszący. U córci też zaczynało się niewinnie a ma zap. oskrzeli. A tak się cieszyłam, że nie choruje no i przyszło w końcu choróbsko.

dżula- to chyba jednak kwestia wymagająca wizyty u chirurga naczyniowego, mi akurat zalecił ucisk 2 -więc te o których ty piszesz dla mnie akurat są za słabe...a ucisk 2 mi akurat bardzo pomaga -ale ponczochy/rajstopy nie naprawią przecież zastawek...takze-chyba najlepiej w takich sytuacjach wybrać się do chirurga naczyniowego...chyba, ze ktoś ma malutkie zylaki-to wtedy mozna 'na wlasną rękę'

Nalla a moze to przez kaszel? Bo pisalas ze tez jestes przeziebiona. Mnie kaszel meczy i tez prze to mi sie brzuch napina i mnie troche pobolewal, juz sobie wkrecalam ze cos sie dzieje. Dzisiaj poszlam do lekarza na wszelki wypadek, ale jest ok, gardlo mam lekko zaczerwienione, ale pluca, oskrzela czyste. Szkoda tylko ze tak beznadziejnie sie czuje:(

Witam Was, zapraszam do zakupu ubranek po mojej córeczce, może którejś z Was się przydadzą :)

pozdrawiam.

http://allegro.pl/paka-paczka-zestaw-ubranek-dziewczynka-56-62-next-i3738437339.html

Ja kupowalam na Morenie, widzialam tez na Matarni i w Manhattanie. Na stronie soxo faktycznie są dużo droższe, ale w Ross zawsze kupuje za 14,99 a mam juz kilka par.

Inne tematy z forum

Mamusie-wanna czy prysznic? (35 odpowiedzi)

Chciałabym wiedzieć jak to wygląda w praktyce gdy są małe dzieci. Bardzo chciałabym mieć prysznic...

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....