Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.2

-Styczeń-

02.01 Slythia - synek
10.01 Kiki - synek
13.01 Imatra - córka
15-22.01 Małgosia - córka
16.01 Do_rota - synek
17.01 Emka - córka
19.01 kastinka - synek
20.01 debra.m - córka
25.01 lisiczka_
24.01 Dorota - synek
27.01 Nika531 - synek
27.01 kamcia01
27.01 Kamakam - synek
25/29.01 Lilith. - synek

-Luty-

03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
10.02 Malinka321 - synek
13.02 monika:-)
15.02 deklinacja - synek
16.02 olala82
16.02 ja_sama
20.02 kasha
23/25.02 MamaDawidka

-Marzec-

03.03 Ewelina

Poprzedni wątek zrobił się długi, więc pora na nowe otwarcie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Mamusie styczniowo-lutowe 2015 cz.2

Oj tak Język niemowląt bardzo nam pomógł. Dzięki tej książce nasze dziecko od urodzenia samodzielnie zasypia praktycznie w minutę czy to w dzień czy to na noc, a zwykłe rozdrażnienie i przemęczenie braliśmy za kolki, które minęły po tygodniu jak zaczęliśmy słuchać swojego dziecka i wprowadzać pomysły zaproponowane przez autorkę książki. Także mam ją, polecam i pożyczam każdej znajomej w ciąży. Tej drugiej to nie znam, ale może warto i z nią się zapoznać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W pierwszej ciąży obowiązkowo musiałam zaliczyć szkołę rodzenia, bo wcześniej nie miałam do czynienia z małymi dziećmi. Zmiana pieluchy i ubieranie to był dla mnie kosmos.
Dużym plusem były też zajęcia z oddychania i kolejnych faz porodu. Dzięki temu, gdy nadszedł czas, wiedziałam, co mam robić.
Teraz też pójdę do sr, ale tylko na zajęcia z samego porodu, bo o zmianie pieluchy już mam pojęcie ;)
A czytacie jakieś książki?
U mnie znowu Tracy Hogg i Język niemowląt. Przy młodej, gdy mieliśmy problemy, to rozwiązywałam je z tą książką w ręku.
I Zawitkowski, który tłumaczył, jak dziecku umożliwić zdrowy rozwój. A dużo się zmieniło w podejściu do niemowlaków i często nawet w szkole rodzenia można usłyszeć szkodliwe porady.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też jestem zapisana do szkoły rodzenia w październiku. Pierwsza ciąża więc myślę że warto. Warto wiedzieć co i jak, zwłaszcza przy porodzie, gdzie bóle utrudniają skupienie się i słuchanie.

-Styczeń-

02.01 Slythia - synek
10.01 Kiki - synek
13.01 Imatra - córka
13.01 dagi87 - córka
16.01 Do_rota - synek
17.01 Emka - córka
19.01 kastinka - synek
20.01 debra.m - córka
25.01 lisiczka_ - synek
24.01 Dorota - synek
27.01 Nika531 - synek
27.01 kamcia01
27.01 Kamakam - synek
25/29.01 Lilith. - synek

-Luty-

03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
10.02 Malinka321 - synek
15.02 deklinacja - synek
16.02 olala82
16.02 ja_sama
20.02 kasha
21.02 luelle
23/25.02 MamaDawidka

ja idę pytać jutro na zaspę do szpitala. czytałam, ze obchód po oddziale, a akurat tam chce trafić, wiec myślę - warto. poza tym przeraźliwie się boje porodu i mam nadzieje, ze trafie na dobre panie polożne, które załagodza trochę moje leki, bo z dnia na dzień jest tendencja nastroju spadkowa.

przy okazji:
dopiszcie tez mnie, termin 21.02, płeć nieustalona, dowiem się 9.10

My chodzilismy z mezem do szkoly rodzenia w 1 ciazy i nie zalujemy. Oboje dowiedzielismy sie potrzebnych rzeczy, ktore ulatwily nam opieke nam dzieckiem. Takze ja polecam. My chodzilismy akurat do mama i ja na grunwaldzkiej z polecenia, poza tym prowadzona byla przez polozne z wojewodzkiego a akurat tam chcialam rodzic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja zaczynam od października. Na początku nie chciałam, ale okazało się, że mam za darmo + jestem na zwolnieniu, wiec z nudów pochodzę ;)

Hej hej:) Ja na listopad zapisuje sie do szkoly rodzenia:)

Witajcie Dziewczyny :)
Dopisuję się do listy. Aktualnie jestem w 25 tyg. pierwszej ciąży. Termin porodu wyznaczony na 13 stycznia, chociaż z każdą wizytą ulega to małej zmianie:) Na I badaniach prenatalnych usłyszeliśmy, że na 80% dziewczynka i tak też pozostało:) Wg. statystyk podobno aktualnie rodzi się więcej dziewczynek, a tu proszę na początku przyszłego roku zapowiada się wysyp małych przystojniaków:)
Któraś z Was ma zamiar uczęszczać do szkoły rodzenia? Zastanawiam się czy jest sens, ponieważ słyszałam, że to strata czasu...!?!

Llilith to u mnie w pierwszej ciazy lekarz ktory robil te 3 planowe usg (u mnie w przychodni nie robi ich lekarz prowadacy) to do konca twierdzil ze bedzie raczej dziewczynka mimo tego ze juz dawno mialam 100 % pewnosc ze to chlopiec :) takze wszystko jest mozliwe.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

My po kolejnej wizycie i powiększamy grono chłopców, prawdopodobnie będzie synek :)

-Styczeń-

02.01 Slythia - synek
10.01 Kiki - synek
13.01 Imatra - córka
16.01 Do_rota - synek
17.01 Emka - córka
19.01 kastinka - synek
20.01 debra.m - córka
25.01 lisiczka_ - synek
24.01 Dorota - synek
27.01 Nika531 - synek
27.01 kamcia01
27.01 Kamakam - synek
25/29.01 Lilith. - synek

-Luty-

03.02 Velcia
07.02 goya181 - synek
10.02 Malinka321 - synek
15.02 deklinacja - synek
16.02 olala82
16.02 ja_sama
20.02 kasha
23/25.02 MamaDawidka

-Marzec-

03.03 Ewelina

Luelle - wszystko może się zdarzyć, mogą się pojawić, ale nie muszą. Zapobieganie nie zaszkodzi :)
Kamcia - moja córa do końca mię chciała pokazać, co tam ma między nóżkami. I tak na 70% nam mówiono, że będzie dziewczynka. I szczęśliwie była dziewczynka :) Teraz chłopak bez skrępowania prezentuje swoje klejnoty. Choć, gdy leżałam na patologii, zdarzyło się, że jeden chłopiec okazał się dziewczynką, a dziewczynka chłopcem - więc teraz wyprawka będzie znowu w neutralnych barwach ;)

A z domowych melodii, powiem wam, że skończyłam sobie na raz 3 palce i od tygodnia mój mąż kochany myje naczynia. Dziś jedziemy po zmywarkę, bo choć przeprowadziliśmy się w maju do nowego mieszkania, to dopiero teraz moje prośby zostały wysluchane. Nie ma tego złego ;)

mimo braku swędzeń skóry od miesiąca, czyli od kiedy sie dowiedziałam o małym kaczątku, używam na zmianę 2 razy dziennie elancylu dla kobiet w ciąży w emulsji i fioletowej oliwki z rossmanna. żadnych zmian do tej pory, choć nie wiem na ile mi to potrzebne, u mamy nigdy nie zauważyłam rozstępów, u żadnej z cioć też nie... mam też stare - kilkunastoletnie z okresu dojrzewania...myślicie, że mogą pojawić się nowe zaraz przy starych?

Ach i dalej nie wiemy co bedzie. Dzidzia d*pka sie odwrocila i lekarz stwierdzil ze na 60 % dziewczynka bo nic tam nie zauwazyl. Ale najwazniejsze ze zdrowe :)

Ja sie nie smaruje a to dlatego ze w pierwszej ciazy smarowalam sie caly czas roznymi kremami i niestety rozstepy sie pojawily. Niestety genetyka wygrala :) a bio oil jeszcze nie bylo :p

Ja to mam strasznie duzy brzuch jak bylam u lekarza na usg w poniedzialek to myslal ze jestem juz w mocno zaawansowanej ciazy a to dopiero polowa ;].
Lilith ja w pierwszej ciazy tez biegalam po gorach na koniec czwartego miesiaca a w tej ciazy nie do pomyslenia. Coraz gorzej jest juz nawet jak pospaceruje z synkiem troche czy po sklepie pochodze to brzuch robi sie twardy i niestety boli. Juz nie wspomne o porzadkach domowych. Nie wyobrazam sobie co bedzie pozniej...

Ja smaruję się Pharmacerisem M zapobiegającym rozstępom, bo w poprzedniej ciąży nie miałam dzięki niemu żadnego rozstepu. Tylko po ciąży wyszły mi dwa na udach, czyli tam gdzie nie smarowalam...
Zdarza mi się ostatnio napinanie brzucha, ale tylko w nocy.
I choć cała pierwszą ciąże mogłam biegać po górach i nic mi się nie działo, to teraz po spacerze pod górkę jest mi słabo. Chyba brak mi odpoczynku, bo córa daje mi nieźle popalić przez cały dzień.

Cześć dziewczyny!! Tak z ciekawości zapytam czy któraś z was chodzi może na jakieś spotkania dla przyszłych mam? Choć jestem w 19 tyg to do pracy niestety nie chodzę już od jakiegoś czasu i przyznam szczerze, że nuda zaczyna doskwierać :/ A może któraś z Was jest z Banina?? Pozdrawiam!! :)

Kolejna wizyta również i za mną. Płeć w dalszym ciągu się potwierdza, także mam nadzieję, że już nic się nie zmieni. Było to badanie połówkowe, z maleństwem wszystko ok, jedyny minus to łożysko przodujące... Jednak lekarz pociesza, że na tym etapie to jeszcze nic nie oznacza i wszystko może się zmienić. Ruchy czuję od 16tc jednak mimo, że jest to już 21 tydzień to nie są one zbyt intensywne.

Mi też się brzuch stawia, tak napina nieboleśnie. Ze dwa trzy razy wczoraj. Ale Młodej harce to mnie dziś nad ranem obudziły aż.

No a u nas zamiana:-) byliśmy na polowkowym usg i jednak jest dziewczynka:-) a i mała wierci się i co rano,około 4 rano, napina mi się brzuch. W poprzedniej ciąży nie miałam nawet 1 skurczu przed porodem, więc to dla mnie zupełna nowość. Czy Wy macie skurcze?

Inne tematy z forum

Przeprowadzka- jaka firma? (40 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (115 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Poradźcie coś na wypadające włosy :( (15 odpowiedzi)

Dziewczyny, jak w temacie... proszę pomóżcie, bo sama nie wiem co robić. Karmię piersią od 5ciu...